X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smartunia a spacerujesz?? Bo mi to dużo pomaga, kiedy sobie więcej zjem np. w obiad ide na spacer i cukier w normie :)
    Ja pytałam się mojej dr to powiedziała, że bedą wywoływać wcześniej.

201509057452.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, ja bym chciała urodzić w 38tc ale ze względu na przesunięcie owulacji i niską wagę będę musiała czekać aż samo się zacznie....

• Smartunia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spaceruję...ale też nie zawsze mam czas, wtedy coś w domu robię...

U mnie wszystko na podstawie usg muszą ustalać...ile trwa ciąża itd innej opcji nie ma więc sama nie wiem czy mam szansę na wywoływanie wcześniej...

201507044662.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmmm....
    pierwszą ciążę rozwiązano mi na przełomie 36/37 tygodnia. Zgłosiłam się z bólem pleców, zatrzymali mnie na noc, a rano przyszedł lekarz oznajmiając, że chyba rodzę.
    Ale wypędzali ze mnie młodego 4 dni (dwie oksytocyny, schody, spacery itd), więc pewnie po prostu po usg, które wykazało 4200g uznali że czas już urodzić. Rodziłam sn, młody 61 cm i 3940.
    Teraz od kilku cukrzycowych dziewczyn słyszałam, że gin kazał im się nastawić na wywołanie miesiąc przed termiem i raczej cc. U mnie była tylko mowa o tym, że powyżej 4kg będzie cesarka, ale jak widać potoczyło się wszystko nieco iaczej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2015, 08:39

8pdp47e.png
  • isssi Debiutantka

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anima bardzo dziękuje za słowa wsparcia i otuchy. Ja dopiero od poniedziałku mam glukometr, a w następny poniedziałek pierwsza wizyte u diabetologa. Tak ogromnie zestresowały mnie te pomiary i bezsenność w nocy, ze teraz totalnie cukry mi skaczą w kosmos (dziś na czczo w przeciągu godziny mierzyłam 4 razy i pomiary od 108-141 ;-( ). Wiem, ze to stres, stres...Mysle, ze on jest gorszy od tej całej cukrzycy!

6ed2ac46f5.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! :)
    Byłam dzisiaj u diabetologa, dostałam glukometr i zaraz uciekam szukać do niego pasków. Ponoć u mnie najgorsza glukoza na czczo, po posiłkach ok (z badań), no ale teraz muszę zmienić dietę.

Polecacie jakieś książki, strony z rozpisanym jadłospisem? Bo w tej chwili głupieję co mogę i jak... zjadłam ryż basmati, cukinię i kurczaka na parze i zdycham z głodu :[.

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 mi polecono slodkiemamy.edu.pl ,
    przepisy sa jeszcze tu :

http://www.accu-chek.pl/microsites/mamy/upload/zestawy_diet.pdf

Miu95 lubi tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu, jaki masz glukometr? W pakiecie nie było książeczki z przepisami? Ja mam accu check i tam były trzy książeczki - instrukcja obsługi, dzienniczek i wszystko na temat diety z rozpisanymi przepisami.

Polecam też stronę podaną post wyżej - slodkie mamy.

• Miu95 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam glukometr Optium Xido Neo, generalnie w środku instrukcje obsługi i nic więcej.

Dostałyście jakąś książeczkę do wpisywania wyników? Bo ja nie, chyba sobie muszę na kartce narysować tabelki :/.

Kurcze, zjadłam 2 kanapki i nie minęła godzina a mi flaki z głodu wykręca :(

Dzięki za tego pdfa, cośtam jest do wypróbowania! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2015, 18:54

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam książeczke może w pn przejdz się do poradni powinni Ci dać jakąs. Początki są cieżkie mnie czasem jak sobie za dużo czego pofolguje ratują spacery lub jakiś ruch w domu.

201509057452.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95, ja jem często i mało, mnie ratuje zjedzenie chociażby 2 truskawek, kefiru czy kromki chleba już 1h po posiłku. Cukrzycy ciążowej co prawda stwierdzonej nie mam, ale kiedyś miałam IO i muszę się pilnować. W tej chwili jem nawet 7-8 razy dziennie, bardzo małe porcje, ale dzięki temu cukier po głównych posiłkach jest OK. Natomiast jeśli jem więcej, ale co 3h, to już mam podwyższone, a czasem nawet przekroczone.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie coś w tym jest, bo to chyba przerwy doprowadzają najbardziej do skoków?

Ja zaraz robię sobie ostatni posiłek, jogurt + maliny, bo nie chcę żeby się zepsuły a jutro wybywam do niedzieli. Tylko owoce na noc to zawsze się u mnie źle kończy ;P.

Dwa razy dzisiaj po posiłkach mierzyłam cukier i wychodziło 94-96. Z tego co zrozumiałam, to ma być poniżej 120 a na czczo rano poniżej 90? Przejrzałam wyniki glukozy z ostatnich 4 lat to zawsze miałam 93-103 na czczo :P.

Jestem bardzo ciekawa, co wyjdzie po tygodniu takiego mierzenia. Nawet to kucie palców już nie wydaje się takie straszne :).

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zauważyłam u siebie ostatnio, że rano mam podwyższony cukier... Dziś specjalnie wstałam o 6 zmierzyć i 70, a 1h później już 88. Czy to oznacza, że jednak cukrzyca? Ostatni posiłek jadłam tuż przed snem o 21:30 (może za wcześnie?), ale musiałam go wmusić, bo zupełnie głodna nie byłam.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • miscelle Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin powieziala ze przy cukrzycy wskazaniem do cc jest waga dziecka od 4200 wzwyz. A ostatnio jak cisnienie w trzecim trym.zaczelo mi sie podnosic i zmieniac, to wspomniala o tym ze polaczenie cukrzycy i cisnienia wysokiego moze skonczyc sie zakonczeniem ciazy wczesniej, indukcja. Wizyte mam we wtorek, zobaczmy co powie.. Bo ja juz na finiszu :-)

0na88 lubi tę wiadomość

👨‍👩‍👧 2015 Nela
    👨‍👩‍👧‍👦 2020 Kubuś
    hchy9jcg2fs2tpt8.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadlam wczoraj o 23:30, pomiar byl po godzinie 96. Rano na czczo 92 a po 2 kanapkach z razowym chlebem i duza iloscia zielska raptem 145. I to z dwoch palcow mierzylam ehh :/. Tzw wyboiste początki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2015, 09:52

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja przy kazdej przekroczonej normie wpisywalam na dole w notatkach co takiego zjadlam - sam poczatek to tylko metoda prob i bledow po jakims czasie juz wiem jaki chleb mi nie zaszkodzi , kiedy moge zjesc owoc , na ile kromek moge sobie pozwolic a kiedy moge zjesc zupe odrazu z drugim daniem a kiedy sama zupe a za jakis czas dopiero drugie itd , itd. Wiadomo ze mam wpadki ale caly czas sie ucze :)

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • miscelle Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 wrote:
    Zjadlam wczoraj o 23:30, pomiar byl po godzinie 96. Rano na czczo 92 a po 2 kanapkach z razowym chlebem i duza iloscia zielska raptem 145. I to z dwoch palcow mierzylam ehh :/. Tzw wyboiste początki.
    Poczatki sa trudne ale wypracujesz sobie sposob na cukry :-) dieta to bardzo indywidualna sprawa. Wyrobisz sie ;)

👨‍👩‍👧 2015 Nela
    👨‍👩‍👧‍👦 2020 Kubuś
    hchy9jcg2fs2tpt8.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu, po godzinie norma jest do 120, a na czczo między 70-90. Śniadanie zjadaj najpóźniej o 8:30, jedz posiłki regularnie co 2-3 godziny. Jeżeli zauważysz, że po po jakimś posiłku cukier jest za wysoki to następnym razem rozbij porcje np zamiast trzech kromek zjedz dwie i jak cukier będzie w normie to zaraz po zmierzeniu dojedz tę trzecią kromkę. Poczytaj sobie tę stronę słodkie mamy i jak coś to pytaj nas. Początki są trudne, bo jak dziewczyny pisały - metodą prób i błędów zobaczysz na ile możesz sobie pozwolić i co możesz jeść, bo cukier nie skacze, a co musisz odpuścić. U każdej z nas jest jednak inaczej. Jedna może spokojnie zjeść to czy tamto, a inna absolutnie nie.

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś zjadłam loda limonkowego do tego kiwi i pomarańcze i cukier 115 więc się zmiescilam :-) a na czczo ostatnio mam dobre ale jak mierze później zmierze o 6 I jest 92 a po 7 już 87 więc coś się przestawilo i czym dłużej na czczo tym cukier mniejszy odwrotnie niż było do tej pory A na noc zaczęłam jeść normalną kanapkę z sałatą i szynka i do tego pół kubka maślanki bo chyba te pieczywo sonko mi aż tak na poranny cukier nie służyło

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Witam się z Wami i proszę o radę... otóż w ten poniedziałek robiłam ze skierowania od ginki obciążenie glukozą 75g, które wykazało tak:
    na czczo: 81,1 mg/dl
    po 2h: 155,4 mg/dl

Miała któraś z Was podobne wyniki? Strasznie mnie zdołowały moje :(
    Wizytę mam 4 maja czyli za trzy dni, jednak jestem ciekawa wcześniej Waszej opinii...
    Czytam tak sobie ten wątek i troszkę się obawiam jak to będzie u mnie bo co lekarz to inne postępowanie ehh :/ Już od wtorku staram się pilnować z regularnym jedzeniem, 0 słodkości itp...
    Nie spodziewałam się takiego wyniku :/

<3 SYNEK FLORIAN <3
‹‹ 71 72 73 74 75 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ