Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Hmmmm....
pierwszą ciążę rozwiązano mi na przełomie 36/37 tygodnia. Zgłosiłam się z bólem pleców, zatrzymali mnie na noc, a rano przyszedł lekarz oznajmiając, że chyba rodzę.
Ale wypędzali ze mnie młodego 4 dni (dwie oksytocyny, schody, spacery itd), więc pewnie po prostu po usg, które wykazało 4200g uznali że czas już urodzić. Rodziłam sn, młody 61 cm i 3940.
Teraz od kilku cukrzycowych dziewczyn słyszałam, że gin kazał im się nastawić na wywołanie miesiąc przed termiem i raczej cc. U mnie była tylko mowa o tym, że powyżej 4kg będzie cesarka, ale jak widać potoczyło się wszystko nieco iaczej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2015, 08:39
-
Anima bardzo dziękuje za słowa wsparcia i otuchy. Ja dopiero od poniedziałku mam glukometr, a w następny poniedziałek pierwsza wizyte u diabetologa. Tak ogromnie zestresowały mnie te pomiary i bezsenność w nocy, ze teraz totalnie cukry mi skaczą w kosmos (dziś na czczo w przeciągu godziny mierzyłam 4 razy i pomiary od 108-141 ;-( ). Wiem, ze to stres, stres...Mysle, ze on jest gorszy od tej całej cukrzycy!
-
Hej dziewczyny!
Byłam dzisiaj u diabetologa, dostałam glukometr i zaraz uciekam szukać do niego pasków. Ponoć u mnie najgorsza glukoza na czczo, po posiłkach ok (z badań), no ale teraz muszę zmienić dietę.
Polecacie jakieś książki, strony z rozpisanym jadłospisem? Bo w tej chwili głupieję co mogę i jak... zjadłam ryż basmati, cukinię i kurczaka na parze i zdycham z głodu :[. -
Miu, jaki masz glukometr? W pakiecie nie było książeczki z przepisami? Ja mam accu check i tam były trzy książeczki - instrukcja obsługi, dzienniczek i wszystko na temat diety z rozpisanymi przepisami.
Polecam też stronę podaną post wyżej - slodkie mamy. -
Dostałam glukometr Optium Xido Neo, generalnie w środku instrukcje obsługi i nic więcej.
Dostałyście jakąś książeczkę do wpisywania wyników? Bo ja nie, chyba sobie muszę na kartce narysować tabelki .
Kurcze, zjadłam 2 kanapki i nie minęła godzina a mi flaki z głodu wykręca
Dzięki za tego pdfa, cośtam jest do wypróbowania!Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2015, 18:54
-
Miu95, ja jem często i mało, mnie ratuje zjedzenie chociażby 2 truskawek, kefiru czy kromki chleba już 1h po posiłku. Cukrzycy ciążowej co prawda stwierdzonej nie mam, ale kiedyś miałam IO i muszę się pilnować. W tej chwili jem nawet 7-8 razy dziennie, bardzo małe porcje, ale dzięki temu cukier po głównych posiłkach jest OK. Natomiast jeśli jem więcej, ale co 3h, to już mam podwyższone, a czasem nawet przekroczone.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
W sumie coś w tym jest, bo to chyba przerwy doprowadzają najbardziej do skoków?
Ja zaraz robię sobie ostatni posiłek, jogurt + maliny, bo nie chcę żeby się zepsuły a jutro wybywam do niedzieli. Tylko owoce na noc to zawsze się u mnie źle kończy ;P.
Dwa razy dzisiaj po posiłkach mierzyłam cukier i wychodziło 94-96. Z tego co zrozumiałam, to ma być poniżej 120 a na czczo rano poniżej 90? Przejrzałam wyniki glukozy z ostatnich 4 lat to zawsze miałam 93-103 na czczo .
Jestem bardzo ciekawa, co wyjdzie po tygodniu takiego mierzenia. Nawet to kucie palców już nie wydaje się takie straszne . -
Ja zauważyłam u siebie ostatnio, że rano mam podwyższony cukier... Dziś specjalnie wstałam o 6 zmierzyć i 70, a 1h później już 88. Czy to oznacza, że jednak cukrzyca? Ostatni posiłek jadłam tuż przed snem o 21:30 (może za wcześnie?), ale musiałam go wmusić, bo zupełnie głodna nie byłam.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Moja gin powieziala ze przy cukrzycy wskazaniem do cc jest waga dziecka od 4200 wzwyz. A ostatnio jak cisnienie w trzecim trym.zaczelo mi sie podnosic i zmieniac, to wspomniala o tym ze polaczenie cukrzycy i cisnienia wysokiego moze skonczyc sie zakonczeniem ciazy wczesniej, indukcja. Wizyte mam we wtorek, zobaczmy co powie.. Bo ja juz na finiszu
0na88 lubi tę wiadomość
-
Zjadlam wczoraj o 23:30, pomiar byl po godzinie 96. Rano na czczo 92 a po 2 kanapkach z razowym chlebem i duza iloscia zielska raptem 145. I to z dwoch palcow mierzylam ehh . Tzw wyboiste początki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2015, 09:52
-
ja przy kazdej przekroczonej normie wpisywalam na dole w notatkach co takiego zjadlam - sam poczatek to tylko metoda prob i bledow po jakims czasie juz wiem jaki chleb mi nie zaszkodzi , kiedy moge zjesc owoc , na ile kromek moge sobie pozwolic a kiedy moge zjesc zupe odrazu z drugim daniem a kiedy sama zupe a za jakis czas dopiero drugie itd , itd. Wiadomo ze mam wpadki ale caly czas sie ucze
-
Miu95 wrote:Zjadlam wczoraj o 23:30, pomiar byl po godzinie 96. Rano na czczo 92 a po 2 kanapkach z razowym chlebem i duza iloscia zielska raptem 145. I to z dwoch palcow mierzylam ehh . Tzw wyboiste początki.
-
Miu, po godzinie norma jest do 120, a na czczo między 70-90. Śniadanie zjadaj najpóźniej o 8:30, jedz posiłki regularnie co 2-3 godziny. Jeżeli zauważysz, że po po jakimś posiłku cukier jest za wysoki to następnym razem rozbij porcje np zamiast trzech kromek zjedz dwie i jak cukier będzie w normie to zaraz po zmierzeniu dojedz tę trzecią kromkę. Poczytaj sobie tę stronę słodkie mamy i jak coś to pytaj nas. Początki są trudne, bo jak dziewczyny pisały - metodą prób i błędów zobaczysz na ile możesz sobie pozwolić i co możesz jeść, bo cukier nie skacze, a co musisz odpuścić. U każdej z nas jest jednak inaczej. Jedna może spokojnie zjeść to czy tamto, a inna absolutnie nie.
-
A ja dziś zjadłam loda limonkowego do tego kiwi i pomarańcze i cukier 115 więc się zmiescilam a na czczo ostatnio mam dobre ale jak mierze później zmierze o 6 I jest 92 a po 7 już 87 więc coś się przestawilo i czym dłużej na czczo tym cukier mniejszy odwrotnie niż było do tej pory A na noc zaczęłam jeść normalną kanapkę z sałatą i szynka i do tego pół kubka maślanki bo chyba te pieczywo sonko mi aż tak na poranny cukier nie służyło
-
Hej! Witam się z Wami i proszę o radę... otóż w ten poniedziałek robiłam ze skierowania od ginki obciążenie glukozą 75g, które wykazało tak:
na czczo: 81,1 mg/dl
po 2h: 155,4 mg/dl
Miała któraś z Was podobne wyniki? Strasznie mnie zdołowały moje
Wizytę mam 4 maja czyli za trzy dni, jednak jestem ciekawa wcześniej Waszej opinii...
Czytam tak sobie ten wątek i troszkę się obawiam jak to będzie u mnie bo co lekarz to inne postępowanie ehh Już od wtorku staram się pilnować z regularnym jedzeniem, 0 słodkości itp...
Nie spodziewałam się takiego wynikuSYNEK FLORIAN