X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smartunia a spacerujesz?? Bo mi to dużo pomaga, kiedy sobie więcej zjem np. w obiad ide na spacer i cukier w normie :)
    Ja pytałam się mojej dr to powiedziała, że bedą wywoływać wcześniej.

201509057452.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, ja bym chciała urodzić w 38tc ale ze względu na przesunięcie owulacji i niską wagę będę musiała czekać aż samo się zacznie....

• Smartunia Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spaceruję...ale też nie zawsze mam czas, wtedy coś w domu robię...

U mnie wszystko na podstawie usg muszą ustalać...ile trwa ciąża itd innej opcji nie ma więc sama nie wiem czy mam szansę na wywoływanie wcześniej...

201507044662.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmmm....
    pierwszą ciążę rozwiązano mi na przełomie 36/37 tygodnia. Zgłosiłam się z bólem pleców, zatrzymali mnie na noc, a rano przyszedł lekarz oznajmiając, że chyba rodzę.
    Ale wypędzali ze mnie młodego 4 dni (dwie oksytocyny, schody, spacery itd), więc pewnie po prostu po usg, które wykazało 4200g uznali że czas już urodzić. Rodziłam sn, młody 61 cm i 3940.
    Teraz od kilku cukrzycowych dziewczyn słyszałam, że gin kazał im się nastawić na wywołanie miesiąc przed termiem i raczej cc. U mnie była tylko mowa o tym, że powyżej 4kg będzie cesarka, ale jak widać potoczyło się wszystko nieco iaczej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2015, 08:39

8pdp47e.png
  • isssi Debiutantka

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anima bardzo dziękuje za słowa wsparcia i otuchy. Ja dopiero od poniedziałku mam glukometr, a w następny poniedziałek pierwsza wizyte u diabetologa. Tak ogromnie zestresowały mnie te pomiary i bezsenność w nocy, ze teraz totalnie cukry mi skaczą w kosmos (dziś na czczo w przeciągu godziny mierzyłam 4 razy i pomiary od 108-141 ;-( ). Wiem, ze to stres, stres...Mysle, ze on jest gorszy od tej całej cukrzycy!

6ed2ac46f5.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! :)
    Byłam dzisiaj u diabetologa, dostałam glukometr i zaraz uciekam szukać do niego pasków. Ponoć u mnie najgorsza glukoza na czczo, po posiłkach ok (z badań), no ale teraz muszę zmienić dietę.

Polecacie jakieś książki, strony z rozpisanym jadłospisem? Bo w tej chwili głupieję co mogę i jak... zjadłam ryż basmati, cukinię i kurczaka na parze i zdycham z głodu :[.

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 mi polecono slodkiemamy.edu.pl ,
    przepisy sa jeszcze tu :

http://www.accu-chek.pl/microsites/mamy/upload/zestawy_diet.pdf

Miu95 lubi tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu, jaki masz glukometr? W pakiecie nie było książeczki z przepisami? Ja mam accu check i tam były trzy książeczki - instrukcja obsługi, dzienniczek i wszystko na temat diety z rozpisanymi przepisami.

Polecam też stronę podaną post wyżej - slodkie mamy.

• Miu95 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam glukometr Optium Xido Neo, generalnie w środku instrukcje obsługi i nic więcej.

Dostałyście jakąś książeczkę do wpisywania wyników? Bo ja nie, chyba sobie muszę na kartce narysować tabelki :/.

Kurcze, zjadłam 2 kanapki i nie minęła godzina a mi flaki z głodu wykręca :(

Dzięki za tego pdfa, cośtam jest do wypróbowania! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2015, 18:54

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam książeczke może w pn przejdz się do poradni powinni Ci dać jakąs. Początki są cieżkie mnie czasem jak sobie za dużo czego pofolguje ratują spacery lub jakiś ruch w domu.

201509057452.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95, ja jem często i mało, mnie ratuje zjedzenie chociażby 2 truskawek, kefiru czy kromki chleba już 1h po posiłku. Cukrzycy ciążowej co prawda stwierdzonej nie mam, ale kiedyś miałam IO i muszę się pilnować. W tej chwili jem nawet 7-8 razy dziennie, bardzo małe porcje, ale dzięki temu cukier po głównych posiłkach jest OK. Natomiast jeśli jem więcej, ale co 3h, to już mam podwyższone, a czasem nawet przekroczone.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie coś w tym jest, bo to chyba przerwy doprowadzają najbardziej do skoków?

Ja zaraz robię sobie ostatni posiłek, jogurt + maliny, bo nie chcę żeby się zepsuły a jutro wybywam do niedzieli. Tylko owoce na noc to zawsze się u mnie źle kończy ;P.

Dwa razy dzisiaj po posiłkach mierzyłam cukier i wychodziło 94-96. Z tego co zrozumiałam, to ma być poniżej 120 a na czczo rano poniżej 90? Przejrzałam wyniki glukozy z ostatnich 4 lat to zawsze miałam 93-103 na czczo :P.

Jestem bardzo ciekawa, co wyjdzie po tygodniu takiego mierzenia. Nawet to kucie palców już nie wydaje się takie straszne :).

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zauważyłam u siebie ostatnio, że rano mam podwyższony cukier... Dziś specjalnie wstałam o 6 zmierzyć i 70, a 1h później już 88. Czy to oznacza, że jednak cukrzyca? Ostatni posiłek jadłam tuż przed snem o 21:30 (może za wcześnie?), ale musiałam go wmusić, bo zupełnie głodna nie byłam.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • miscelle Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin powieziala ze przy cukrzycy wskazaniem do cc jest waga dziecka od 4200 wzwyz. A ostatnio jak cisnienie w trzecim trym.zaczelo mi sie podnosic i zmieniac, to wspomniala o tym ze polaczenie cukrzycy i cisnienia wysokiego moze skonczyc sie zakonczeniem ciazy wczesniej, indukcja. Wizyte mam we wtorek, zobaczmy co powie.. Bo ja juz na finiszu :-)

0na88 lubi tę wiadomość

👨‍👩‍👧 2015 Nela
    👨‍👩‍👧‍👦 2020 Kubuś
    hchy9jcg2fs2tpt8.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadlam wczoraj o 23:30, pomiar byl po godzinie 96. Rano na czczo 92 a po 2 kanapkach z razowym chlebem i duza iloscia zielska raptem 145. I to z dwoch palcow mierzylam ehh :/. Tzw wyboiste początki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2015, 09:52

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja przy kazdej przekroczonej normie wpisywalam na dole w notatkach co takiego zjadlam - sam poczatek to tylko metoda prob i bledow po jakims czasie juz wiem jaki chleb mi nie zaszkodzi , kiedy moge zjesc owoc , na ile kromek moge sobie pozwolic a kiedy moge zjesc zupe odrazu z drugim daniem a kiedy sama zupe a za jakis czas dopiero drugie itd , itd. Wiadomo ze mam wpadki ale caly czas sie ucze :)

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • miscelle Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 wrote:
    Zjadlam wczoraj o 23:30, pomiar byl po godzinie 96. Rano na czczo 92 a po 2 kanapkach z razowym chlebem i duza iloscia zielska raptem 145. I to z dwoch palcow mierzylam ehh :/. Tzw wyboiste początki.
    Poczatki sa trudne ale wypracujesz sobie sposob na cukry :-) dieta to bardzo indywidualna sprawa. Wyrobisz sie ;)

👨‍👩‍👧 2015 Nela
    👨‍👩‍👧‍👦 2020 Kubuś
    hchy9jcg2fs2tpt8.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu, po godzinie norma jest do 120, a na czczo między 70-90. Śniadanie zjadaj najpóźniej o 8:30, jedz posiłki regularnie co 2-3 godziny. Jeżeli zauważysz, że po po jakimś posiłku cukier jest za wysoki to następnym razem rozbij porcje np zamiast trzech kromek zjedz dwie i jak cukier będzie w normie to zaraz po zmierzeniu dojedz tę trzecią kromkę. Poczytaj sobie tę stronę słodkie mamy i jak coś to pytaj nas. Początki są trudne, bo jak dziewczyny pisały - metodą prób i błędów zobaczysz na ile możesz sobie pozwolić i co możesz jeść, bo cukier nie skacze, a co musisz odpuścić. U każdej z nas jest jednak inaczej. Jedna może spokojnie zjeść to czy tamto, a inna absolutnie nie.

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś zjadłam loda limonkowego do tego kiwi i pomarańcze i cukier 115 więc się zmiescilam :-) a na czczo ostatnio mam dobre ale jak mierze później zmierze o 6 I jest 92 a po 7 już 87 więc coś się przestawilo i czym dłużej na czczo tym cukier mniejszy odwrotnie niż było do tej pory A na noc zaczęłam jeść normalną kanapkę z sałatą i szynka i do tego pół kubka maślanki bo chyba te pieczywo sonko mi aż tak na poranny cukier nie służyło

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Witam się z Wami i proszę o radę... otóż w ten poniedziałek robiłam ze skierowania od ginki obciążenie glukozą 75g, które wykazało tak:
    na czczo: 81,1 mg/dl
    po 2h: 155,4 mg/dl

Miała któraś z Was podobne wyniki? Strasznie mnie zdołowały moje :(
    Wizytę mam 4 maja czyli za trzy dni, jednak jestem ciekawa wcześniej Waszej opinii...
    Czytam tak sobie ten wątek i troszkę się obawiam jak to będzie u mnie bo co lekarz to inne postępowanie ehh :/ Już od wtorku staram się pilnować z regularnym jedzeniem, 0 słodkości itp...
    Nie spodziewałam się takiego wyniku :/

<3 SYNEK FLORIAN <3
‹‹ 71 72 73 74 75 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ