Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nanu wrote:Ja jem jeśli jestem głodna. Często tak jest, że zjadam pierwsze śniadanie, za godzinę mierzę cukier i od razu jem drugie śniadanie, za godzinę mierzę cukier i jem trzecie śniadanie, bo cały czas jestem głodna, a lekarka cały czas jak mantrę powtarzała - nie wolno ciężarnej być głodną!
polkosia, 0na88, Smartunia lubią tę wiadomość
-
Od kilku dni zauważyłam, że wieczorem/w nocy nie mam już takiego zapotrzebowania kalorycznego. Jeszcze miesiąc temu normą było, że jak na pierwszą kolację zjadłam dwie parówki i dwie kromki to zaraz po mierzeniu już na nowo byłam głodna jak przed kolacją. Wczoraj zjadłam taką samą porcję i po 2,5h wciąż czułam się najedzona i w zasadzie mogłam iść spać ale ostatni posiłek zaraz o 20 to zdecydowanie za wcześnie. W nocy wielokrotnie wstawałam do córki i głód poczułam dopiero o 6 nad ranem, a jeszcze dwa tygodnie temu musiałabym zjeść za każdym razem jak się obudziłam.
-
Słodkie mamy, nocne posiłki są wręcz polecane jeśli cukry rano są przekroczone. Ja w sumie nie jem bo nie dam rady w nocy nic w siebie wcisnąć, ale jak się obudze do toalety to czasem piję wodę.
Tak więc bez skrupułów smacznego. Chyba ze macie być faktycznie na czczo przed badaniem laboratoryjnym.; )polkosia, Aguś26 lubią tę wiadomość
-
Witajcie. Czytam Was już od dawna, cukrzycę ciążową mam zdiagnozowaną ponad 2 miesiące temu. Któraś z dziewczyn pytała czy cukry po posiłkach mogą być za niskie. Ja po posiłkach mam w granicach 70-90 czasami koło 100,a raz po obiedzie 67. Według mojego lekarza (rodzinnego, bo u diabetologa byłam tylko raz) jest to prawidłowy wynik, po prostu dieta dobrze działa. Dodam, że krzywa wyszła mi masakryczna - na czczo 102, 1h - 201, 2h - 163. Ja na 1 śniadania jadam od miesiąca jajka( jajecznica, omlet lub na twardo z majonezem) do tego chleb chrupki graham z kauflanda, na 2 śniadanie się bardziej objadam. Wczoraj na obiad 3 ziemniaki, 2 plastry schabu z grilla elektrycznego plus salatka z pomidora salaty rzodkiewek i ogórka z majonezem - 86. Jem tylko chleb z lidla graham paczkowany około 3zl.
Pozdrawiam i przepraszam, że się tak rozpisałam. Jak coś to służę pomocą0na88 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny pamiętajcie tylko, że im dalej tym trudniej kontrolować cukier więc warto przyzwyczaić się do dobrych nawyków. Ja podwyższony cukier miałam od 8 tc, mniej więcej około 28 tc doszła insulina trzy razy dziennie. I absolutnie nie można chodzić głodnym bo wtedy cukier skacze. Jednak właściwie skomponowana dieta cukrzycowa nie powinna powodować sytsytuacji w której jest się głodnym. Powodzenia
-
Witam dziewczyna chciała bym się dowiedzieć jak u was z cukrzyca ja mam od samego początku ciąży jestem w 16 tygodniu i nic nie przytyłam tylko schudłam ważyłam 68 kg na początku ciąży a teraz waze 64kg martwię się ze chyba coś jest nie tak a jak to u was z ta waga wyglądało i kiedy brzuszek zaczął być widoczny .Dziękuję
-
nick nieaktualny
-
Do 17 tyg nic mi nie przybyło. Ale teraz mam 7,5 na plusie. Co tydzień ok pol kilo.
Ostatnio przestałam się pilnować i jakoś cukry mi się rozjechaly. Po kolacji z nalesnikami, zawsze miałam 80-90 A wczoraj 124. Dwa razy się mierzylam bo nie mogłam uwierzyć.
Aguś, jak Ty wczoraj ta kolację w siebie wcisnelas? Hehe. Ładna porcja -
nick nieaktualny0na88 wrote:angel_84 przez cała ciąże przytyłas 1,5 kg ? tzn do teraz ? dobrze zrozumialam ? )
Od początku ciąży do dnia wykrycia cukrzycy 8 kg + ale strasznie dużó jadłam słodkiego wiec się nie dziwię, w pierwszych 4 tyg, stosowania diety 0,1 kg +, w następnych 4 tyg. wydaje mi się że przytyłam ok 1,5 kg ( dzisiaj po 15 będę dokładnie wiedziała bo idę na wizytę) -
ewa13 wrote:Witam dziewczyna chciała bym się dowiedzieć jak u was z cukrzyca ja mam od samego początku ciąży jestem w 16 tygodniu i nic nie przytyłam tylko schudłam ważyłam 68 kg na początku ciąży a teraz waze 64kg martwię się ze chyba coś jest nie tak a jak to u was z ta waga wyglądało i kiedy brzuszek zaczął być widoczny .Dziękuję
Camilia lubi tę wiadomość
-
Witam
Jeśli chodzi o wagę to póki co mam ok 3,5-4kg na plusie ale ogólnie mało tyję... ważne, że maluszek rośnie... jutro wizyta u gina więc zobaczymy czy łobuziak mały przytył i ile...
Ja dziś wciągnełam śniadanko, bez żadnego ruchu po posiłku i ze zdenerwowaniem na koncie cukier po godzienie 108 więc jestem zadowolona... -
Pay wrote:Do 17 tyg nic mi nie przybyło. Ale teraz mam 7,5 na plusie. Co tydzień ok pol kilo.
Ostatnio przestałam się pilnować i jakoś cukry mi się rozjechaly. Po kolacji z nalesnikami, zawsze miałam 80-90 A wczoraj 124. Dwa razy się mierzylam bo nie mogłam uwierzyć.
Aguś, jak Ty wczoraj ta kolację w siebie wcisnelas? Hehe. Ładna porcja