Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nanu wrote:Ja jem jeśli jestem głodna. Często tak jest, że zjadam pierwsze śniadanie, za godzinę mierzę cukier i od razu jem drugie śniadanie, za godzinę mierzę cukier i jem trzecie śniadanie, bo cały czas jestem głodna, a lekarka cały czas jak mantrę powtarzała - nie wolno ciężarnej być głodną!
Byle żeby cukry i waga się zgadzały
Niby powinny być te 2-3 godziny przerwy, ale często nie daję rady
Dziecko samo się nie wykarmi
Do mnie w szpitalu przyszedł ordynator i na moje tłumaczenie, że miałam po śniadaniu za wysoki cukier, bo zjadłam trzy kromki zamiast dwóch, a mój limit to dwie, jeśli cukry mają być ok, oświadczył, że nie może być tak, że chodzę głona, albo dostosowujęrozmiar porcji pod cukry, mam jeść jeśli czuję potrzebę.
polkosia, 0na88, Smartunia lubią tę wiadomość
-
Od kilku dni zauważyłam, że wieczorem/w nocy nie mam już takiego zapotrzebowania kalorycznego. Jeszcze miesiąc temu normą było, że jak na pierwszą kolację zjadłam dwie parówki i dwie kromki to zaraz po mierzeniu już na nowo byłam głodna jak przed kolacją. Wczoraj zjadłam taką samą porcję i po 2,5h wciąż czułam się najedzona i w zasadzie mogłam iść spać ale ostatni posiłek zaraz o 20 to zdecydowanie za wcześnie. W nocy wielokrotnie wstawałam do córki i głód poczułam dopiero o 6 nad ranem, a jeszcze dwa tygodnie temu musiałabym zjeść za każdym razem jak się obudziłam.
-
Słodkie mamy, nocne posiłki są wręcz polecane jeśli cukry rano są przekroczone. Ja w sumie nie jem bo nie dam rady w nocy nic w siebie wcisnąć, ale jak się obudze do toalety to czasem piję wodę.
Tak więc bez skrupułów smacznego. Chyba ze macie być faktycznie na czczo przed badaniem laboratoryjnym.; )polkosia, Aguś26 lubią tę wiadomość
-
Witajcie. Czytam Was już od dawna, cukrzycę ciążową mam zdiagnozowaną ponad 2 miesiące temu. Któraś z dziewczyn pytała czy cukry po posiłkach mogą być za niskie. Ja po posiłkach mam w granicach 70-90 czasami koło 100,a raz po obiedzie 67. Według mojego lekarza (rodzinnego, bo u diabetologa byłam tylko raz) jest to prawidłowy wynik, po prostu dieta dobrze działa. Dodam, że krzywa wyszła mi masakryczna - na czczo 102, 1h - 201, 2h - 163. Ja na 1 śniadania jadam od miesiąca jajka( jajecznica, omlet lub na twardo z majonezem) do tego chleb chrupki graham z kauflanda, na 2 śniadanie się bardziej objadam. Wczoraj na obiad 3 ziemniaki, 2 plastry schabu z grilla elektrycznego plus salatka z pomidora salaty rzodkiewek i ogórka z majonezem - 86. Jem tylko chleb z lidla graham paczkowany około 3zl.
Pozdrawiam i przepraszam, że się tak rozpisałam. Jak coś to służę pomocą0na88 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny pamiętajcie tylko, że im dalej tym trudniej kontrolować cukier więc warto przyzwyczaić się do dobrych nawyków. Ja podwyższony cukier miałam od 8 tc, mniej więcej około 28 tc doszła insulina trzy razy dziennie. I absolutnie nie można chodzić głodnym bo wtedy cukier skacze. Jednak właściwie skomponowana dieta cukrzycowa nie powinna powodować sytsytuacji w której jest się głodnym. Powodzenia
-
Witam dziewczyna chciała bym się dowiedzieć jak u was z cukrzyca ja mam od samego początku ciąży jestem w 16 tygodniu i nic nie przytyłam tylko schudłam ważyłam 68 kg na początku ciąży a teraz waze 64kg martwię się ze chyba coś jest nie tak a jak to u was z ta waga wyglądało i kiedy brzuszek zaczął być widoczny .Dziękuję
-
nick nieaktualny
-
Do 17 tyg nic mi nie przybyło. Ale teraz mam 7,5 na plusie. Co tydzień ok pol kilo.
Ostatnio przestałam się pilnować i jakoś cukry mi się rozjechaly. Po kolacji z nalesnikami, zawsze miałam 80-90 A wczoraj 124. Dwa razy się mierzylam bo nie mogłam uwierzyć.
Aguś, jak Ty wczoraj ta kolację w siebie wcisnelas? Hehe. Ładna porcja -
nick nieaktualny0na88 wrote:angel_84 przez cała ciąże przytyłas 1,5 kg ? tzn do teraz ? dobrze zrozumialam ?
)
źle się wyraziłam.
Od początku ciąży do dnia wykrycia cukrzycy 8 kg + ale strasznie dużó jadłam słodkiego wiec się nie dziwię, w pierwszych 4 tyg, stosowania diety 0,1 kg +, w następnych 4 tyg. wydaje mi się że przytyłam ok 1,5 kg ( dzisiaj po 15 będę dokładnie wiedziała bo idę na wizytę) -
ewa13 wrote:Witam dziewczyna chciała bym się dowiedzieć jak u was z cukrzyca ja mam od samego początku ciąży jestem w 16 tygodniu i nic nie przytyłam tylko schudłam ważyłam 68 kg na początku ciąży a teraz waze 64kg martwię się ze chyba coś jest nie tak a jak to u was z ta waga wyglądało i kiedy brzuszek zaczął być widoczny .Dziękuję
Camilia lubi tę wiadomość
-
Witam
Jeśli chodzi o wagę to póki co mam ok 3,5-4kg na plusie ale ogólnie mało tyję...ważne, że maluszek rośnie...
jutro wizyta u gina więc zobaczymy czy łobuziak mały przytył i ile...
Ja dziś wciągnełam śniadanko, bez żadnego ruchu po posiłku i ze zdenerwowaniem na koncie cukier po godzienie 108 więc jestem zadowolona... -
Pay wrote:Do 17 tyg nic mi nie przybyło. Ale teraz mam 7,5 na plusie. Co tydzień ok pol kilo.
Ostatnio przestałam się pilnować i jakoś cukry mi się rozjechaly. Po kolacji z nalesnikami, zawsze miałam 80-90 A wczoraj 124. Dwa razy się mierzylam bo nie mogłam uwierzyć.
Aguś, jak Ty wczoraj ta kolację w siebie wcisnelas? Hehe. Ładna porcjasama nie wiem jak to wciągnęłam ale wcale nie czułam się najedzona dziś w nocy zjadłam o 2 kanapkę a rano i tak cukier powyżej 90