X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nanu wrote:
    Ja jem jeśli jestem głodna. Często tak jest, że zjadam pierwsze śniadanie, za godzinę mierzę cukier i od razu jem drugie śniadanie, za godzinę mierzę cukier i jem trzecie śniadanie, bo cały czas jestem głodna, a lekarka cały czas jak mantrę powtarzała - nie wolno ciężarnej być głodną!
    Ja też ciągle jem, właściwie od mierzenia, do mierzenia :D Byle żeby cukry i waga się zgadzały :D Niby powinny być te 2-3 godziny przerwy, ale często nie daję rady :P Dziecko samo się nie wykarmi ;) Do mnie w szpitalu przyszedł ordynator i na moje tłumaczenie, że miałam po śniadaniu za wysoki cukier, bo zjadłam trzy kromki zamiast dwóch, a mój limit to dwie, jeśli cukry mają być ok, oświadczył, że nie może być tak, że chodzę głona, albo dostosowujęrozmiar porcji pod cukry, mam jeść jeśli czuję potrzebę.

polkosia, 0na88, Smartunia lubią tę wiadomość

8pdp47e.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od kilku dni zauważyłam, że wieczorem/w nocy nie mam już takiego zapotrzebowania kalorycznego. Jeszcze miesiąc temu normą było, że jak na pierwszą kolację zjadłam dwie parówki i dwie kromki to zaraz po mierzeniu już na nowo byłam głodna jak przed kolacją. Wczoraj zjadłam taką samą porcję i po 2,5h wciąż czułam się najedzona i w zasadzie mogłam iść spać ale ostatni posiłek zaraz o 20 to zdecydowanie za wcześnie. W nocy wielokrotnie wstawałam do córki i głód poczułam dopiero o 6 nad ranem, a jeszcze dwa tygodnie temu musiałabym zjeść za każdym razem jak się obudziłam.

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez co chwile jem , ostatni pomiar mam po I kolacji ( koło 18-18:30) , a potrafie zjesc i 3 takie kolacje ... zazwyczaj koncze koło 21-22 :)

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słodkie mamy, nocne posiłki są wręcz polecane jeśli cukry rano są przekroczone. Ja w sumie nie jem bo nie dam rady w nocy nic w siebie wcisnąć, ale jak się obudze do toalety to czasem piję wodę.
    Tak więc bez skrupułów smacznego. Chyba ze macie być faktycznie na czczo przed badaniem laboratoryjnym.; )

polkosia, Aguś26 lubią tę wiadomość

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2015, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy raz po kolacji przekroczylam normę miałam 124 ale zjadłam 5 kanapek 3 z wędzonym łososiem i 2 Z tuńczykiem i to zagryzlam prawie cała cytryna stanowczo przegielam

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • domi19_90 Znajoma

Wysłany: 6 maja 2015, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Czytam Was już od dawna, cukrzycę ciążową mam zdiagnozowaną ponad 2 miesiące temu. Któraś z dziewczyn pytała czy cukry po posiłkach mogą być za niskie. Ja po posiłkach mam w granicach 70-90 czasami koło 100,a raz po obiedzie 67. Według mojego lekarza (rodzinnego, bo u diabetologa byłam tylko raz) jest to prawidłowy wynik, po prostu dieta dobrze działa. Dodam, że krzywa wyszła mi masakryczna - na czczo 102, 1h - 201, 2h - 163. Ja na 1 śniadania jadam od miesiąca jajka( jajecznica, omlet lub na twardo z majonezem) do tego chleb chrupki graham z kauflanda, na 2 śniadanie się bardziej objadam. Wczoraj na obiad 3 ziemniaki, 2 plastry schabu z grilla elektrycznego plus salatka z pomidora salaty rzodkiewek i ogórka z majonezem - 86. Jem tylko chleb z lidla graham paczkowany około 3zl.
    Pozdrawiam i przepraszam, że się tak rozpisałam. Jak coś to służę pomocą :)

0na88 lubi tę wiadomość

myd3jzj.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pamiętajcie tylko, że im dalej tym trudniej kontrolować cukier więc warto przyzwyczaić się do dobrych nawyków. Ja podwyższony cukier miałam od 8 tc, mniej więcej około 28 tc doszła insulina trzy razy dziennie. I absolutnie nie można chodzić głodnym bo wtedy cukier skacze. Jednak właściwie skomponowana dieta cukrzycowa nie powinna powodować sytsytuacji w której jest się głodnym. Powodzenia

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • ewa13 Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyna chciała bym się dowiedzieć jak u was z cukrzyca ja mam od samego początku ciąży jestem w 16 tygodniu i nic nie przytyłam tylko schudłam ważyłam 68 kg na początku ciąży a teraz waze 64kg martwię się ze chyba coś jest nie tak a jak to u was z ta waga wyglądało i kiedy brzuszek zaczął być widoczny .Dziękuję

Będzie synek f2w3rjjg1dn3otbk.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na razie schudłam, około 4 kg, ale ja to gruba jestem ;) Pierwszy trymestr i mdłości i mnie odrzuciło od jedzenia.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2015, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj na śniadanie jedna kromka grahama z konfiturą wiśniową, herbatka, spacer i cukier po godz.104.
    Co do wagi to w pierwszych 4 tyg. przytyłam 0,1 kg, ale teraz wiem że przytyłam ok 1,5 kg, ale teraz więcej pozwalam sobie na słodkie :)

• Pay Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do 17 tyg nic mi nie przybyło. Ale teraz mam 7,5 na plusie. Co tydzień ok pol kilo.
    Ostatnio przestałam się pilnować i jakoś cukry mi się rozjechaly. Po kolacji z nalesnikami, zawsze miałam 80-90 A wczoraj 124. Dwa razy się mierzylam bo nie mogłam uwierzyć.

Aguś, jak Ty wczoraj ta kolację w siebie wcisnelas? Hehe. Ładna porcja :)

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel_84 przez cała ciąże przytyłas 1,5 kg ? tzn do teraz ? dobrze zrozumialam ? :))

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    angel_84 przez cała ciąże przytyłas 1,5 kg ? tzn do teraz ? dobrze zrozumialam ? :))
    Fajnie by było :) źle się wyraziłam.
    Od początku ciąży do dnia wykrycia cukrzycy 8 kg + ale strasznie dużó jadłam słodkiego wiec się nie dziwię, w pierwszych 4 tyg, stosowania diety 0,1 kg +, w następnych 4 tyg. wydaje mi się że przytyłam ok 1,5 kg ( dzisiaj po 15 będę dokładnie wiedziała bo idę na wizytę)

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa13 wrote:
    Witam dziewczyna chciała bym się dowiedzieć jak u was z cukrzyca ja mam od samego początku ciąży jestem w 16 tygodniu i nic nie przytyłam tylko schudłam ważyłam 68 kg na początku ciąży a teraz waze 64kg martwię się ze chyba coś jest nie tak a jak to u was z ta waga wyglądało i kiedy brzuszek zaczął być widoczny .Dziękuję
    W pierwszej ciąży miałąm cukrzycę od samego początku, tyle że byłam na samej diecie bez insuliny i po porodzie miałam -10kg względem wagi z przed ciąży. Przed ważyłam 70 kg, całą ciążę 65, po porodzie 60, brzuch miałam niewidoczny do 6-7 miesiąca, a dziecko od początku było dużo większe niż przeciętna. Gin mówił że z wagą wszystko super, tak trzymać. Spadającą wagą się nie przejmuj, bo siłą rzeczy lepiej się odżywiasz, a i dziecko wysysa swoje, więc nic dziwnego, że spadła.

Camilia lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa , ale to i tak piekny wynik. :)

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynałam z wagą 78kg, początkowo schudłam, w sumie przytyłam 2kg przez całą ciążę a po a schudłam 15kg :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2015, 10:12

0na88 lubi tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam
    Jeśli chodzi o wagę to póki co mam ok 3,5-4kg na plusie ale ogólnie mało tyję...;) ważne, że maluszek rośnie...:) jutro wizyta u gina więc zobaczymy czy łobuziak mały przytył i ile...;)

Ja dziś wciągnełam śniadanko, bez żadnego ruchu po posiłku i ze zdenerwowaniem na koncie cukier po godzienie 108 więc jestem zadowolona...:D

201507044662.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay wrote:
    Do 17 tyg nic mi nie przybyło. Ale teraz mam 7,5 na plusie. Co tydzień ok pol kilo.
    Ostatnio przestałam się pilnować i jakoś cukry mi się rozjechaly. Po kolacji z nalesnikami, zawsze miałam 80-90 A wczoraj 124. Dwa razy się mierzylam bo nie mogłam uwierzyć.

Aguś, jak Ty wczoraj ta kolację w siebie wcisnelas? Hehe. Ładna porcja :)
    Byłam głodna :-) sama nie wiem jak to wciągnęłam ale wcale nie czułam się najedzona dziś w nocy zjadłam o 2 kanapkę a rano i tak cukier powyżej 90

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NO, to ja idę zjeść :D

8pdp47e.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w trochę lepszej sytuacji niż wy bo mi kazano mierzyć cukier 1,5godz po posiłku więc mogę zjeść więcej

w4sqyx8dteqxq3vc.png
‹‹ 77 78 79 80 81 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ