Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
zabka
slabo to uspokaja, bo wad strukturalnych nie ma u nas, a to co miala Emilka, to w wiekszosci na echo nie wyszłoby...
ach szkoda myslec, za tydzień zadzwonie i sie podpytam
potem kolejny tydzień ...
nfz chyba lubuskiego bez echo nie zostawi. a to polega na tym, ze juz nfz wysyla swoje propozycje, a lekarz je analizuje (tak kobieta przez tel mówiła)
wierzę w znaki... -
nick nieaktualny
-
zabka
Wrocław 300km (PS kochamy to miasto, a ja prawie taj zamieszkałam przed poznaniem męża), Zielona góra to nadal lubuskie i tez 90 km
Poznan jest super-osrodek kardiologii i kardiochirurgii dzieciecej, więc specjalistow nie brakuje
ale czy jest sens jeżdzić i sie doszukiwać ???Trzesie mnie w Srodku na mysl o tych szpitalach, o lekarzach, o wadach
ile dzieci poznalismy z wadami i my mielismy szczescie, że u nas szybko zdiagnozowali...wada serca to 1% wszystkich urodzeń, najczestsza wada, a wiele z nich odkrytych jest po czasie bo np dziecko słabo na wadze przybiera
to co jest ewidentnie wadą zostanie nawet zauważone na usg...
mam czas do 32 tc na spokojna walkę w Gorzowie, bo prywatnie to nie problem... -
nick nieaktualny
-
Mój mały wyjec śpi więc opowiem wam o moim porodzie. Nie pamietam kiedy przestałam pisać, więc w skrócie - próba wydolności łożyska OCT wyszła wzorowo, ładne skurcze (chociaż ich nie czułam), tętno dziecka w normie, wszytsko bajka. Dwa dni później lekarz zarządził indukcję bo 'pani już w terminie, dziecko malutkie, nie ma co tego przeciagać w nieskończonosć). W sobotę 21 maja akurat kończyłam 39tc.
Podłączyli mnie pod KTG, podłączyli pompę z oxy ok 14 i zaczęliśmy, skurcze się pojawiały, nawet bolesne ale bez przesady, do pewnego momentu nawet silne, potem mimo zwiększenia oksytocyny wszystko się mw wyciszyło. Ja już z samą pompą mogłam chodzić, 2 razy spadł mi poziom cukru (od rana na czczo) więc podłączali mi na krótko glukozę. Ok.20 lekarz stwierdził ze dzisiaj nic z tego, kazał odłączyć oxy, miał jeszcze sprawdzić czy cos się nie zadziało w sensie skrócenia szyjki czy rozwarcia. Położna podłączyła KTG i w pierwszej chwili zapisał się spadek tętna dziecka, szybko wszystko wróciło do normy, ale zapis przez kolejne 2min był bardzo zawężony i ze względu na ten spadek lekarz stwierdził, że nie powinniśmy dłużej czekać, bo nic sie nie otwiera a mały ma bardzo spokojne tętno plus ten spadek początkowy. W kilka sekund zaroiło się wokół mnie od ludzi, podpisywałam jakies papiery, ktoś podłączał kroplówki, przyszła anestezjolog.
Całą operację płakałam jak opętana - ze strachu o małego, z poczucia klęski że jednak cesarka, z... sama nie wiem czemu. O 20:32 dzieciątko moje było już na zewnątrz. Najpiękniejszy chłopiec świata, 2450g czyli dokładnie tyle na ile ocenił go lekarz, który przyjął mnie tym razem na oddział, 53cm (więc wcale nie taki krótki) i dwukrotnie 10pkt.
Ja jestem bardzo słaba, mija 10 dni od operacji, mam lepsze i gorsze dni. Wczoraj zaczęłam krwawić z rany (pękł jakis krwiak który się zebrał nad cięciem, lekarz był rozbawiony moją paniką) i zdjęli mi szwy; już trochę pewniej się poruszam. Karmię piersią, zwalczyłam nawał (nie sądziłam że piersi mogą być tak wielkie, tak twarde i tak gorące).
Szpital ze względu na opiekę oceniam 10/10, gdyby nie fakt, ze jest okrutnie oblegany i na wiele rzeczy trzeba było czekać, zabiegi były przekładane itp to w sumie pobyt był ok. Fantastyczna pomoc studentek (jeśli macie rodzić w jakimś szpitalu klinicznym gdzie są studenci nie brońcie się! naprawdę są super pomocni tam gdzie położne nie mają czasu/siły/cierpliwości), rewelacyjna doradca od laktacji.
Jeden zarzut - moje cięcie w porównaniu z 10 innymi które w życiu widziałam jest potwornie długie. A nie było żadnych komplikacji, dziecko malutkie, nie wiem czemu komuś ręka się aż tak rozpędziła... ale nigdy nie chodziłam z odkrytym brzuchem więc hej
Pozdrawiamy gorąco! (a dzisiaj na obiad zjadłam 12 pierogów!!!)Rudzina -
Rudzina
Zdrówka i sił życzę
A przede wszystkim radości z macierzyństwa, ciesz się każda chwila. Najważniejsze ze dobrze się skończyło. To twoje pierwsze 10 dni a kolejne będą tylko lepsze. Buziaczki dla maleńkiego
No i jak twoje cukry ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2016, 17:36
-
Ja wszamalam wlasnie udko z surówką
O matko jakie dobre
Kamcia truskawki pyyyszneI cukier wiadomo ponizej 100
Rudzina wlasnie a jak cukry?To na jakiej wysokosci to ciecie ci zrobili ze brzucha nie mozesz odslonic? Moja kolezanka po cc ma ponizej lini majtek. W kostiumie nawet nie widac ze rodzila.
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
tez mam ponizej majtek...i ja miałam rozpuszczalne szwy takze na zewnatrz, lekarz mówił, ze to piękne szycie jest jak jego podpis
dorinka
gratuluje truskawek
ja wlasnie gotuje fasolkę i dziś postaram się bez jajka
oczywiscie z bułka tartaDorinka lubi tę wiadomość