X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • ewa13 Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mam pytanko do Was zastanawiam się kiedy u Was było już widać brzuszki w ciazy cukrzycowej bo jestem koniec 17 tygodnia i nic nie widać zaczynam się trochę martwić i kiedy czułyscie ruchy dziecka od ktorego tygodnia jest to moja pierwsza ciąża i trochę się boję .

Będzie synek f2w3rjjg1dn3otbk.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Ci tak brzuszek nie wiem kiedy zaczął być u mnie widoczny...nie pamiętam...ale różnie z tym bywa...(u mojej sis...co prawda nie miała cukrzycy...brzuszek pojawił się dopiero ok 7 miesiąca) a jeśli chodzi o ruchy to pierwsze poczułam dopiero po 20 tyg ciąży coś około 22 tyg. i do dziś czuję je bardzo delikatnie, rzadko się zdarza mocniejszy ruch...przypuszczam, że to przez łożysko na przedniej ścianie...ale synek się zdrowo rozwija więc to najważniejsze...:)

ewa13 lubi tę wiadomość

201507044662.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 mam dokładnie to samo...ale już nie dużo Ci zostało...więc dasz radę jeszcze troszkę...;)

201507044662.png
  • domi19_90 Znajoma

Wysłany: 16 maja 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja Dziś zmierzyłam cukier przed 7 i miałam 90... zwykle mierze koło 8 i było ok. Za to śniadanie zjadłam o 8.30 i po godz. 89 :) ja też mam dość cukrzycy.. najgorsze jest to, że chyba się rozchorowałam i boli mnie gardło, a z reguły wszystko z cukrem..

myd3jzj.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehehe...też mam jej dość, ale co zrobić...ja to jeszcze się sama znęcam nad sobą...;) Uwielbiam ogladac programy kulinarne, przeglądać przepisy w internecie i tylko patrzę co bym zjadła, co bym sobie zrobiła na obiad, co bym upiekła...i zostaję z takim niedosytem i myślami o jedzeniu...;)

Pay, 0na88 lubią tę wiadomość

201507044662.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 15:19

wnidtv73dpzdszlc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj zrobiłam test 1kolację zjadłam o 19 poszłam na spacer I o 22 tą nocną i cukier na czczo pierwszy raz od dawna w normie 88 więc chyba za późno wtedy jadłam zobaczymy jutro a brzuszek teraz mi dopiero wyszedł i mam kg do przodu ruchy takie delikatne czuje od może tygodnia

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • ewa13 Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    Ewa13, dla mnie to również pierwsza ciąża. Jestem trochę większa i ruchy regularnie czuję gdzieś od ponad tygodnia. Wcześniej wieczorami czułam delikatne kopniaczki, ale nie codziennie.

Co do brzucha wciąż mam taki sam jak przed ciążą, ale ja jestem z tych większych przyszłych mam. Za to ładnie mi się zaokrągla, a waga w ogóle nie rośnie (póki co :P ). Cukry wciąż wystrzelone w kosmos tylko na czczo i po śniadaniach. Poza tym ładnie w normie.
    Ja to jestem przerażona ta cukrzyca n8e dosyć ze dieta to jeszcze cukry wysokie ale od tygodnia mam insulinę na noc i po trzech posiłkach to obiad i kolacja i na czczo w normie ale śniadanie jeszcze 136 .Nic nie przytyłam tylko schudłam od początku ciąży to 4 kg ba minusie i dlatego się martwię bo zamiast tyć to chudne w ogóle brzucha nie widać byłam tydzień temu u ginekologa było wszystko ok ale i tak jakoś się martwię to pierwsza ciąża obumarła w 7 tygodniu nic nie czułam .

Będzie synek f2w3rjjg1dn3otbk.png
  • domi19_90 Znajoma

Wysłany: 16 maja 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ruchy poczułam dopiero koło 23 tygodnia. Zawsze po jedzeniu miałam większy brzuch więc koło 3 miesiąca się pokazywał, ale właśnie po jedzeniu..teraz tez tak mam, że rano mały a w ciągu dnia się powiększa.. a powiedzcie mi jak to jest u was z herbatą? Podnosi cukier? dziś wypiłam do śniadania i cukier ok. I nie wiem czy mogę pić między posiłkami czy tylko w trakcie.. bo może by mi pomogła na gardło..

myd3jzj.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa spokojnie ja przytyłam w pierwszym trymestrze zanim zaczełam dietę 5kg, po rozpoczęciu diety schudłam z 3 kg....teaz waga stoi w miejscu może nieznacznie idzie w górę... ogólnie mam na plusie obecnie jakieś 3 kg w porównaniu z wagą z przed ciąży...:) Ważne, żejesteś pod fachową opieką, trzymasz dietę...też straciłam pierwszą ciążę we wrześniu i bardzo szybko, bo już w październiku byłam w drugiej tej obecnej...więc rozumiem Twój stres...ale głowa do góry musi być ok...:)

0na88 lubi tę wiadomość

201507044662.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa13 ja z dietą i cukrami walczę od 12 tygodnia są dni załamania szczególnie wtedy gdy cukier mi skacze bo mam problem z cukrem na czczo no ale wszystko dla dzidzi niby tak ma być ze my chudniemy ja skończyłam 21 tydzień I mam tylko kg do przodu który przybralamm w ostatnich dwóch tyg i jest ok głową do góry też jestem panikara i się denerwuje uspokoje się pewnie dopiero po polowkowym ale trzeba być dobrej myśli

ewa13 lubi tę wiadomość

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja dziś tych cukrów nie pojmuję...:/ Rano na czczo ładnie, po śniadaniu też w normie wszystko ok....przed obiadem chwilę złapało mnie delikatne niedocukrzenie...poczułam, że coś nie tak i z ciekawości zmierzyłam cukier...a już zaraz miałam obiad nakładać...dałam sobie insuline 3j przed obiadem jak zawsze i ok...zjadłam obiad kieszonki z kurczaka faszerowane pieczarkami i szpinakiem (pieczone w piekarniku), ziemniaki, szklanka soku i jabłko...poszłam na krótkie, małe zakupy i wlaśnie zmierzyłam cukier po godzinie i 130 <wow> aż normalnie w szoku jestem....nie pierwszy raz jem taki obiad i zawsze było ok cukier max 110 a tu dziś taka niespodzianka..:/

201507044662.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To właśnie jest to.
    Też myślałam że jak jednego dnia po posiłku wyjdzie mi dobry cukier to w następnym dniu powtórzę posiłek i cukry wyjdą takie same a tu zonk cukry już były wyższe. Niestety nie ma łatwo.
    A jaki sok piłaś? Mi zalecali sok z marchwi lub buraka rozcieńczony pół na pół z wodą.

• Smartunia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ten co zawsze 100% pomarańczowy...czasami już na niego patrzeć nie mogę...;) ech zobaczymy jakie będą wyniki jutro...w sumie to od jakiegoś czasu już miałam dość ładne cukry już od ponad 2 tyg może z 4 razy miałam podniesiony wynik i to nieznacznie...zobaczymy w przyszlym tyg idę do diabetologa, bo mi się insulina kończy...choć mnie ostrzegała, że mogą zacząć jeszcze szaleć cukry...zoaczymy jak to będzie....może to jednorazowy wybryk...;p

201507044662.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 16 maja 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f32947c6ee1e.jpg

My rosniemy tak ;) pierwsze zdjęcie zrobione w 7 tygodniu i ja już zapinałam się tylko w wybrane spodnie. Potem co 3-4 tyg robione następne. Do tej pory około 7 kilo na plus. Ostatnie zdjecie jest sprzed dwóch tygodni więc muszę zrobić kolejne... A delikatne ruchy czulam juz w 17 tygodniu, od 18 codziennie. A teraz już dobrze się wypina i przewraca.

I ostatnio cukry się popsuły. Na czczo 88-92. albo się mieszcze albo nie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2015, 16:06

Smartunia, Aska87, Miu95 lubią tę wiadomość

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2015, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay ale masz malutki, zgrabniutki brzuszek...:D Na pierwszych fotkach bym nawet nie powiedziała, że w ciąży jesteś...;) super...

Pay lubi tę wiadomość

201507044662.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2015, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie brzuszek już widać, a dopiero zaczęłam drugi trymestr. Ale to jest cecha indywidualna, zależy jak się dzidziak umieści. Znajomej dopiero pokazał się brzuszek po 7 miesiącu i to wcale nie jakoś duży, bo wszystko poszło w pośladki :). Śmieję się, że u mnie pewnie siedzi z przodu i będę jak wieloryb wyglądać...

Jeśli chodzi o wagę - najpierw schudłam na początku ciąży, potem wróciły mi te 2 kilo i stoi w miejscu.

Ja mam problem z pracą. O ile rano jakoś jestem w stanie cukry mierzyć i np jak jestem w domu i jem systematycznie to zdarza się, że wszystko jest w normie. Ale wystarczy, że idę do pracy i nie mam możliwości nawet czegoś przekąsić, wracam po 5-6 godzinach głodna i wtedy wiecie jak to się kończy.

Rano też mam problemy bo wstaję, kłuję się i łykam euthyrox na tarczycę. Potem muszę pół godziny odczekać, już się robię głodna i dopiero mogę jeść. Przy okazji mogę przespać jedzenie... dzisiaj po jedzeniu szybko zasnęłam i obudziłam się po 2h ;) więc pomiar przepadł.

Dzisiaj ugotowałam sobie botwinkę i cukier 80-100 po niej, jadłam dwa razy z jajkiem :). Może też na śniadanie zjem, skoro tak ładnie działa XDDD.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2015, 23:59

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 dlatego od kiedy u mnie stwierdzono cukrzycę jestem na L4...nie do końca mi się to uśmiechało, ale cóż lekarz się zgodził, że tak będzie najlepiej...;) Czasem żałuję, że nie mogę iść do pracy itd ale cóż w domu też jakieś zajęcia się znajdą...;p

201507044662.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś mierzylam cukier z 7 różnych palcy i wyniki były 91 105 88 87 100 90 89 i badz tu mądry te od 87 do 91 ok wiele nie odbiegają od siebie I od normy no ale 100 i 105 tj grubo ponad normę i o co tu chodzi z jakiego palca ja mam mierzyć

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2015, 10:10

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 dlatego zaleca się mierzenie raz z jednego palca i na tym koniec, żeby nie wprowadzać niepotrzebnego chosu i stresu...Z każdej jednej kropli krwi wynik może wyjść różny...oczywiście w granicah rozsądku max 15-20 różnicy...

201507044662.png
‹‹ 89 90 91 92 93 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ