X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z tym głodem mam tak samo a przez ten cukier normalnie boję się jeść na rano znów będę pewnie bić rekordy

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2015, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj z ciekawości zjadłam na ostatnią kolację zwykłą dużą bułkę pszenną z pasztetem pomidorem i rzodkiewką i dzisiaj cukry poniżej 80.Czyli u mnie to działa tak że im więcej zjem wieczorem tym mniejszy cukier rano.

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.U mnie tak o 1 30 cukier 98 więc zjadłam kanapkę i o 6 cukier 102 poszłam spać i o 8 cukier 90 i badz tu mądry ... dziś spróbuję znów z tym pieczywem wasa Bo po tym cukier był do 92 nie wiem już sama We wtorek wizyta więc do tego czasu mogę potestowac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 08:15

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może problem mam w tym że za późno jem te kolację bo pierwsza jem po 20 I przed spaniem nie jestem jeszcze głodna i często jem dopiero po 24 albo i później jak się przebudze

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 notujesz cobie co kiedy i o której jesz? Próbuj różnych wariantów. Może w końcu dojdziesz do konsensusu z tym Twoim porannym cukrem :)

Ja właśnie piję kawę parzoną z mlekiem :)

Wczoraj też miałam taki dzień że ciągle bym jadła... pokusiłam się nawet na ponad dwa grube plastry arbuza o 20 :D Cukier po godzinie 108 :) czyli nie ma tragedii :D choć wiem że owoce powinno się jeść do 18... ale siła wyższa... ;)

Czy Wam recepty na paski wypisywał też Internista?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 10:23

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota mi tylko diabetolog wypisywał, ale moja mama ma od niedawna nabytą cukrzycę typu2 i jej często ogólny lekarz wypisuje receptę na paski...;)

a co do owoców to właśnie sama nie wiem jak jest...mi na szkoleniu z diety powiedzieli, że własnie na drugą kolację czyli o 20.30 mam zjeść jakis owoc lub wypić soku owocowego...:/

201507044662.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zapisywalam i raz działało a zaraz już nie nawet stałe godz nie pomagały

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Może problem mam w tym że za późno jem te kolację bo pierwsza jem po 20 I przed spaniem nie jestem jeszcze głodna i często jem dopiero po 24 albo i później jak się przebudze
    Moje godziny w którym jem posiłki to 8,11,14,16,18,21.30 i staram się tego trzymać bez względu na to czy jestem w domu czy na wyjeździe. I też często bywa że jem mimo iż nie jestem głodna to zawsze jakąś kanapkę lub owoc przekąszę.

Co do pasków to przepisuje mi diabetolog.

A owoce to na szkoleniu mówili żeby jeść do godziny 18, ale zdąża mi się je zjeść nawet po 20.

• Aguś26 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli ta kolację przed nocną jesz wcześniej więc też tak muszę spróbować

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilę temu zmierzyłam cukier (1 godz po obiedzie) i wyszło 123.
    Po 5 minutach od I pomiaru zmierzyłam kolejny raz (bo coś mi ten wynik za wysoki był) z innego palca i wyszło 104 już tylko...
    :/
    Przed drugim pomiarem umyłam jeszcze raz ręce. Może wcześniej źle umyłam bo robiłam w kuchni warzywa na grilla i paćkałam ręce w twarogu...
    sama nie wiem...
    zmierzę jeszcze raz i będzie pewniejszy wynik bo w przeciągu kilku minut cukier nie spadłby chyba o prawie 20 jednostek!?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 14:37

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Pay Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota, raczej to zjawisko "brudnych paluszków" ;) Też tak miałam tylko u mniej wyszło 180, ale uświadomiłam sobie że jabłko jadłam i może soczek z niego został, po umyciu rąk wyszło poniżej 100. Czasem też rano dwa razy mierze bo na noc smaruje się kremem na rozstępy, tyle że w nocy i tak wstaje do toalety to ręce myje.
    Rozbieżności mogą być ale nie aż tak wielkie.

Aguś powodzenia w testowaniu nad dieta. Daj znać co Ci lekarz podpowiedział. Te Twój nocny cukier jest dość wysoki, a normalnie o 3.00 powinien być na najniższym poziomie.

Internista też może wypisać paski z refundacją tylko musi mieć zaświadczenie od diabetologa że została zdiagnozowana cukrzyca.

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wynik 103, czyli jednak brudne łapy :D ;)

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zauważyłam że jak jem normalny obiad to mam cukier koło 105 a jak jem dietetyczny np rybę gotowana to mam poniżej 90 no tak ten nocny jest wysoki więc może kwestia tego ze za późno jem na noc i do 3 nie zdarzy aż tak spaść skoro śpię i się nie ruszam

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • domi19_90 Znajoma

Wysłany: 15 maja 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi paski przepisuje lekarz rodzinny ze zniżką. Dawałam tylko raz kartkę od diabetologa, że mam cukrzyce. U mnie posiłki jem w godzinach 8, 10, 13, 16, 18, 20 i 22. Czasami dodatkowo koło 11.30 jem owoc żeby wytrzymać do 13 na obiad i czasami dodatkowo koło 15 jakiś grzeszek :) owoce jem nawet w nocy, nie wpływają na poranne cukry. A i zdarza mi się przesunąć porę jedzenia o jakieś pół godziny jeśli np. Nie zdążę obiadu ugotować. wczoraj cały dzień cukry poniżej 90 :) dziś nie mierze.

myd3jzj.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mierzylyscie kiedyś pół godz po jedzeniu ja zjadłam budyń i petitki i po pół godz 160 prawie zemdlalam

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • domi19_90 Znajoma

Wysłany: 15 maja 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Budyń słodki i ciastka też.. Cukry proste więc szybko rosną i szybko spadają... ja mierze tylko po godz. Wole żyć w lekkiej nieświadomości co się dzieje :)

myd3jzj.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale budyń bez cukru był a petitki tylko 2 nawet w książeczce z poradni mam taki podwieczorek ale masakra już po takim czasie nie zmierze

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się musze przyznać że wczoraj zaszalałam. Byłam z teściową i ciotkami na spektaklu po wszystkim poszłyśmy do restauracji tam zamówiłam po godz.
    20 makaron z kurczakiem, w sosie kurkowym. Po przyjeździe do domu oczywiście już nie jadłam tej ostatniej kolacji. Musze przyznać że z rana cukier mnie zadziwił bo tylko 82.

Cieszę się że 20 maja mam ostatnią wizytę u diabetologa :)

• Smartunia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 nic tylko pozazdrościć....:) raz na jakiś czas szaleństwo to chyba nie grzech co nie...;) ja dziś na czczo też ładnie cukier 78....a po śniadaniu już 105...:/ niby w normie ale wydaje mi się duży jak popatrzę na to zjadłam...zresztą zawsze jem to samo i mam niższy...ech...ale dobrze, że w normach się mieszcze...:D

201507044662.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i jest czego pozazdrościć, ale powoli mam dość już tej cukrzycy. Chciałabym jeść wszystko na co mam ochotę beż żadnych wyrzutów.
    Dzisiaj na śniadanie zjadłam 2 kromki ( zawsze jem 1) i wypuściłam się na spacer żeby zbić te cukry, bo wiedziałam że jak tego nie zrobię to będą ponad normę.

‹‹ 88 89 90 91 92 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ