X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smartunia wrote:
    Aguś26 dlatego zaleca się mierzenie raz z jednego palca i na tym koniec, żeby nie wprowadzać niepotrzebnego chosu i stresu...Z każdej jednej kropli krwi wynik może wyjść różny...oczywiście w granicah rozsądku max 15-20 różnicy...
    No ale teoretycznie mogE mieć cukier powyżej normy ale tego nie wiem bo trafiłam na palec z którego pokazuje akurat niżej.... nie rozumiem tego

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak zmierzysz z siedmiu palców to wiesz czy masz w normie czy nie? też nie wiesz...i bez sensu tylko się stresujesz wynikami, które są za wysokie...a stres też nie jest dobry...zawsze jeszcze możesz zapytać o radę swojego diabetologa...;) też na początku mierzyłam tak jak Ty z kilku palców i stresowałam się wynikami, bo były różne, ale już tak nie robię i żyje mi się spokojniej...;)

201507044662.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To będę mierzyć tylko raz i się nie stresować na 7 tylko 2 były złe więc uznajemy że jest dobrze

Smartunia lubi tę wiadomość

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • domi19_90 Znajoma

Wysłany: 17 maja 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Dziś rano o 8.20 urodziłam kacperka :) mierzyli mu cukier i jest w normie :) i tak mu podadzą kroplówke na wszelki wypadek.. wagowo 3120 więc norma ale chyba z płucami coś nie tak bo siedzi do jutra w inkubatorze. W szpitalu mam dietę cukrzycową w skład której wchodzi 5 posiłków.. na śniadanie dostałam chleb graham plus masło i wedlina, dodatkowo zupa mleczna. Cukier mierze 2 h po posiłku.

Smartunia, Kasiarzynka, 0na88, Aska87 lubią tę wiadomość

myd3jzj.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi19_90 - GRATULACJE! :)

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi gratulacje! :DD

Aguś - z tego co wiem, to nawet sam glukometr ma ileśtam punktów możliwego błędu pomiaru, więc to nie musi być nawet kwestia innego palca ale juz samego sprzętu.

Na noc zjadłam arbuza, rano cukier 91 :P a przeważnie mam 87. Zauważyłam, że jak budzę się w nocy do toalety i wracam spać to mam większy cukier rano, niż kiedy prześpię całą noc. Czyli taka chwilka wyrawania ze snu już chyba powoduje skok cukru.

Zjadłam na II śniadanie białą bułę zapieczoną z szynką, serem topionym, pomidorem i ketchupem. Cukier 110 :D. Poprawiło mi to humor, szczególnie że znowu dzisiaj migrena.

Jak to jest dziewczyny? Jeśli jem coś np o 10, mierzę cukier o 11 i od razu po zmierzeniu rzucam się na kolejne jedzenie i mierzę po godzinie (czyli o 12) to te cukry z dwóch posiłków nakładają się na ten ostatni pomiar, dodają czy jak?

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi gratuluję....dużo zdrówka dla Was...:)

201507044662.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi gratulacje jest nas o jedną mniej zdrówka dla was

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi GRATULUJĘ. Wstaw zdjęcie swojej pociechy. Niech Ci zdrowo rośnie.

Miu jeśli posiłek jest z dużą zawartością tłuszczu to mogą się nałożyć. Bo wtedy dochodzi do glikemii opóźnionej. Ale po standardowym posiłku zdarzy już opasc.

Ja dziś dwa razy mierzylam na czczo. O 7 i 9.30. Pierwszy raz jak wstalam to miałam już sie nie kłaść. I nie wiem jak to wyszło ze mnie tak scielo. Za każdym razem 89, a już myślałam ze podskoczy.

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • domi19_90 Znajoma

Wysłany: 17 maja 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :) ja po śniadaniu w szpitalu miałam 146.. a na obiad ziemniaki z sosem, jakiś pulpet niewiadomego pochodzenia, buraki i zupa pomidorowa z rozgotowanym zwykłym makaronem - cukier po 2h 93. Jako cukrzycowa dostałam dodatkowy posiłek - jogurt naturalny :D
    Pay wstawie zdjęcie jak mi go wkoncu oddadzą...

myd3jzj.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi19_90 serdeczne gratulacje :))

Ja dzis zjadlam rozka princessa i zamiast isc na spacer .. czy posprzatac to polozylam sie na sofie i zasnelam , cukier po h 140 - no ale , spodziewalam sie :)

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • domi19_90 Znajoma

Wysłany: 17 maja 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Ona88 :) tez bym zjadła coś niezdrowego bo to szpitalne jedzenie to masakra... loda to bym w całości zjadła... :)

myd3jzj.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro z samego rana mam wizytę u diabetologa (w końcu :P).

Wydrukowałam sobie wyniki z pierwszych 2 tygodni pomiarów i pierwszy tydzueń to masakra, nie dość że 2x na czczo za duży cukier, to 5 dni na 7 przekroczona norma po I śniadaniu :P. No ale będę walczyć, bo ostatnie 5 dni wszystko w normie, już się nauczyłam jak ze śniadaniami działać, żeby mi nie skoczyło :)

Ale mam też rarytas w stylu 165 po kfc, stresie i kilku godzinach bez jedzenia ;)

Trzymajcie kciuki!

0na88 lubi tę wiadomość

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domu, gratulacje!!

Ja nie jestem na diecie cukrzycowej, zgodnie z zaleceniem mojej diabetolog. Na początku kilka razy zmierzyli cukier 2h po i był mega niski i juz przestałam mierzyc ;) tutaj pory posiłków są tak rozjechane ze masakra, a raz to w ogóle nie doatalysmy śniadania :/
    Modlę się, żeby dzisiaj wypuscili nas wreszcie do domu...

• domi19_90 Znajoma

Wysłany: 18 maja 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję :) ja miałam przestać mierzyć ale dziś przyszli że jednak muszę..

myd3jzj.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po wizytacji u diabetologa. Na szczęście zostałam uspokojona ze ciąża przebiega książkowo i szansę na komplikacje okoloporodowe są takie same jak u zdrowych ciężarówek.Stres przed wizytą mnie dopadł. Znowu na czczo 90. Tylko powiedziała ze dużo dieta się tu nie zrobi. A insulina nie wchodzi w rachubę przy takich wynikach bo mogła by doprowadzić do nocnej hipoglikemii niebezpieczniejszej niż te parę jednostek. Maluch rośnie zdrow, ja przybieraM na wadze. Jest dobrze!

Nanu i Domi życzę szybkiego powrotu do domku z Maluszkani.

Smartunia, 0na88 lubią tę wiadomość

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay super wieści szczęściaro, też bym chciała kiedyś coś takiego usłyszeć...:) też dziś byłam u diabetologa i dostałam skierowanie na serię badań krwi...mam nadzieję, że będzie wszystko ok :) a w czwartek kolejne wizyty u endokrynologa i ginekologa...także ten tydzień mija nam na wizytach lekarskich...zobaczymy co kolejni lekarze nam powidzą...:)

Pay lubi tę wiadomość

201507044662.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wizytuje w srode u diabetologa . Chyba czas na L4 - co chwile jakiś lekarz mi wypada a urlop topnieje.. :)

Smartunia lubi tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    Ja wizytuje w srode u diabetologa . Chyba czas na L4 - co chwile jakiś lekarz mi wypada a urlop topnieje.. :)
    ja też w środę wizytuję po raz ostatni :)

Pay super wieści oby tak dalej

Smartunia, Pay, 0na88 lubią tę wiadomość

• .ona. Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    dziewczyny - znacie się na tym bardziej niż ja - co myślicie?

glukoza 75 g
    na czczo 77
    po 1 h 141
    po 2 h 143

Trochę się zdołowałam tym ostatnim wynikiem. Już nie wiem, czy norma jest do 140, czy 153 i dziwne, że nie spadło.
    Ginekolog (kontaktowałam się telefonicznie) zalecił mi wizytę u diabetologa.

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
‹‹ 90 91 92 93 94 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ