X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaj rudaaa
    ja nie zawsze widze różnice, tzn jednego dnia sie ruszam i po owocach mam wyżej niz innego dnia, co po tej samej porcji sie położę
    moja diab to tłumaczy , ze w danym momencie inaczej, bardzie/mniej, działaja hormony
    ale sa posiłki, których nie zaryzykuje bez spaceru :D wiec niby wierzę w teorię spalania cukrów ruchem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2016, 09:58

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja dzis wstalam o 9.15 ale i tak doleguje teraz po sniadaniu :)
    Na czczo 81 bez ketonow :)

Zabko no wreszcie fajny wynik rano :) Ciekawe jak cukry w ciagu dnia beda u ciebie wygladac :) Czy taka mala dawka insu bedzie miala wplyw na pomiary dzienne :)

Ruda u mnie ani spacery, ani sprzatnia raczej cukru nie obnizaja. Przynajmniej nie zauwazylam zeby byly jakies znaczne roznice. Za to zauwazylam ze jak mam sie mierzyc gdzies w trasie lub na zakupach to mam wyzszy wynik.

Agatia jaja sobie robisz? :) 0.5kg czeresni i cukier ok?! Nosz kur a ja po 200g mam ok 110 - zycie jest niesprawiedliwe kur..... ;) Czy tylko mnie nie sluzy wiekszosc rzeczy zalecana w diecie cukrzycowej? Tabelka IG to sobie ostatnio d....podetrzec ;)

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorinko
    dlatego w Ig nie wierzę w naszym przypadku
    truskawki zajadam (400g), a czereśni sie boje tak podswiadomie, coś mi kaze je omijać, bardziej maliny kuszą

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie od rana szaleństwo! Wpadła przyjaciółka z drożdżówkami i na pierwsze śniadanie zjadłam pół z budyniem! Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego....cukier 128. Właśnie zjadłam drugie śniadanie, bo z głodu mnie skręcało już po godzinie :) Ale warto było. Dobrze, że już kończę tą ciążę, bo ciężko mi trzymać dietę ostatnio.
    Bób- chyba też zakupię- uwielbiam.
    U mnie to cała pensja ostatnia poszła na jedzenie. Masakra ile ja pochłaniam. Muszę na zakupy, bo nerwowa jestem jak w lodówie pustki :)

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj idzie na jedzenie...na mnie krzyczą , ze mam sie tym nie martwić, mam nie oszczędzać a tylko sobie dogadzać
    lodówka nie musi byc na szczescie pełna, jem wciąż to samo, więc wszystko przewidywalne
    ale owoce, warzywa zawsze najwięcej kosztuja

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia maliny mają niski indeks 25, czyli tyle samo co truskawki :) ale tylko w teorii. Bób za to 80, a do niego jak dodamy masełko, bo inaczej nie smakuje to wychodzi przekroczenie.

twardan
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardan tez mam nadzieje ze już finish bliziutko (choc moja intuicja mowi mi ze jeszcze troche pochodze) :)
    Im blizej konca tym mam wrazenie coraz bardziej sobie olewam. Nadal wkurza mnie nawet najmniejsze przekroczenie ale na więcej sobie pozwalam. Jem wiecej owocow niż zaleca dieta, te kajzerki no i moje lodziki z biedry :)
    Dzis pewnie przekrocze po obiedzie bo mam w planie makaron z mięsem mielonym i pieczarkami w sosie serowym (z proszku). Ani razu na diecie nie jadłam takiego zestawu.
    Jestem już zmeczona monotonia tego jedzenia. Procz obiadów codziennie to samo: ser i wędlina.
    Ale juz niedlugo ;) Choc jak moj maly okaze sie kolkowym dzieckiem to sie chyba pochlastam :P

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    twardan
    truskawki moge :)
    malinki niech satnieja
    czereśni sie boję ale po truskawkach spróbuje (korzystam sezonowo)
    bób bez masła, ale to 80 mnie przeraziło, a tak kocham...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorinka
    i kto by pomyslał, że na końcówce odpuscisz w sensie zmiany nawyków? :D ale moja diab mówiła-jemy to , co słuzy, po cukrach przeciez widać :D
    tez mogę owoce częściej czy przed spaniem
    a np ziemniaków sie boję
    a u mnie monotonia, bo na nic nie mam ochoty, w ogóle miesa! ostatnio wpadłam na pomysł z ...wątróbką...mniam mniam mniam
    ale najbardziej sie boję, że zakocham sie tym razem w tym smaku i nie będe umiała odpuścic. A akurat watróbka w nadmiarze zaszkodzi :(

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po moich rewalacjach cukrowych z gotowanymi warzywami staram sie nawet nie patrzec na bób bo strasznie mnie kusi. Jeszcze taki dobrze slony i ugotowany ;) Teraz nie zaryzykuję a podejrzewam ze KP tym bardziej :)
    U mnie moj maz ma fobie na punkcie pustej lodowki. Zyje w ciągłym strachu zeby mi czasem czegos nie zabraklo ;) A ja dziennie to tyyyyle potrzebuje: 2 plasterki sera i 2 wedliny, maslo i pomidora :)
    Maz bardzo chcial miec dziecko i jak zaszlam to go straszylam lataniem w nocy po zachcianki. Ubolewam ze nie mial okazji sie wykazac ponieważ moje zachcianki nijak mialy sie do diety :) W ciagu calej ciazy 1x przy okazji byl w sklepie po Michalki i snicersa (tydzien przed krzywa) i 1x po pączka ktorego smak pamietam do tej pory bo....od razu go zwymiotowalam :) A tak to juz szaleństwo bylo jak sie wody gazowanej napilam :)

twardan lubi tę wiadomość

3i49o7esw7obg123.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojjj Kamcia podrobow bym nie tknela :) Ja ostatnio godze sie z mięsem choc na piersi kurczaka moge patrzec tylko z grilla. Marzy mi sie smazony kotlet w platkach kukurydzianych ale nie zaryzykuję juz :) Tak samo od poczatku diety nie odwazylam sie mleka z platkami kukurydzianymi sprobowac a nawet kupiłam pelnoziarniste :)
    Sama jestem zdziwiona ze troche sobie folguje. Odpuscilam troche po ostatnim usg w zeszlym tyg :) Troche dlatego ze mam juz kuchnie i chce mi sie w niej cos robic a troche przez meza ;) Non stop gada wlasnie ze skoro cukier ok to czemu juz troche nie odpuszcze :)

3i49o7esw7obg123.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ale to tylko teoria, frytki mają też dużo, akurat nie mam na spisie, ale ziemniaki pieczone 95, a jak nam służą :)
    Dorinka mam to samo, a przed nami jeszcze karmienie, więc to nie koniec diety. Mam nadzieję, że nie będą cukry skakały, moja diabetolog mówiła, że nawet jakby był wysoki cukier to nie przechodzi do mleka i spokojnie można karmić. Po ciąży kazała się mierzyć, ale przejmować dopiero cukrami w granicach 180 po 2h od jedzenia, więc luzik :)

kamciaelcia lubi tę wiadomość

twardan
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorinka
    a ja mam wstręt z mięsem, zwłaszcza do kurczaka (nawet bez ciązy) :) ale o wątróbce zapomnę...nie będę ryzykowala (po cc to był moj pierwszy obiad w szpitalu)
    woda gazowana u mnie tylko, innej nie wypije :) (nie wiedziałam ze to szaleństwo :D )
    ale masz taki fajny wiek ciązy, że mi jeszcze hoho daleko :( czyli też daleko do odpuszczania
    i na moje szczęscie te warzywa służą :D chyba bym umarła bez nich...co tak szczerze bym jadła wtedy???!!!! strach nawet pomysleć

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    twardan
    dlatego odrzucam Ig (juz dawno to zrobilam), bób na pewno spróbuję :)
    narazie szparagi, truskawki i fasolka dominuja
    ciekawe jak u ciebie cukry sie zachowaja po porodzie ?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no u mnie woda gazowana to też szaleństwo. Sok rozcieńczony z wodą tylko okazjonalnie, kiedyś wypiłam szklankę Kubusia- jaki słodki! Od początku ciąży jedna zachcianka- rolmopsy. Czasami zjem kawałek domowego ciasta drożdżowego, albo loda. Ani razu nie skusiłam się na fast fooda. To taki szybki rachunek sumienia :)

twardan
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a po porodzie zobaczymy, przecież nie będzie czasu już się tak odżywiać i pilnować wszystkiego.

twardan
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    twardan
    szybki szybki bo krótka lista
    ja wode gaz od lat pije , min butelka dziennie i tylko zywiec
    mąz natomiast woda niegaz. lub niegaz. smakowa
    zgrzewki zawsze stoja :)
    ja mam na liście więcej grzeszków zachciankowych
    kebab jednak dominuje :)
    sok marchwiowy nie wart (ten wojskowy i tak ma najmniej cukru)
    sledzie to norma , ze jadam :D
    ciasta nie
    lody kaktusy-cukry 95

juz pomyslalam, że te moje zeszyty, w których pisze co jem i o której (dla siebie) kiedys opublikuję :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    twardan
    a może ci w ogóle problem cukrowy minie???jest na to szansa?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia szansa jest :) albo może w przyszłości np. za 10 lat powrócić, ale to nic nie wiadomo. W rodzinie cukrzycy. Przedtem miałam sporą nadwagę, teraz już jest lepiej, wiadomo, że w ciąży nikt nie wyrokuje.
    Ale bobu to sobie nie żałuj! W końcu to warzywo i ma dużo wartościowych składników :)

twardan
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u każdej z nas moze powrócic
    będę cie miała szczególnie na uwadze w trzymaniu kciuki za pożegnanie cukrzycy :) masz troszke trudniej, bo z nią juz startowalaś, ale moze nasze ciąze będa uzdrawiajace :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 915 916 917 918 919 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ