WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • najszczesliwsza Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny dzis biore insuline 5 jednostek jestescie kochane...a co wam pomaga na zbicie cukru

7c7877e138.png[/url]
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najszczesliwsza
    Na czczo pomaga mi insulina :) biorę ja od 10 tc teraz 3j
    kiedy cukry na czczo były bardzo ładne próbowałam zmniejszyć do 2j i niestety się nie udało
    a wierzę że unormowane cukry na czczo regulują co najmniej te poranne po śniadaniu
    Bo domyślam się ze masz insulinę insulatard? ?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie jest jeszcze źle.ja mam 3j. Ale jak cukry na czczo się zwiększa ( bo ostatnio przez trzy dni były ponad 90) to mam dac już 4j. Się nie cackac.:-)

Mi zbija kefir pije do kanapki (szynka,ser żółty majonez) 1/2 szkl kefiru.
    Rano cukry mam ok.
    Ta kanapke od 2 dni jem:-)
    Bo wcześniej też 1/2 szkl kefiru z kromka chleba i serem żółtym i wywalalo cukry.

Z owoców zbija mi cukier śliwki te wielkie z marketu.
    Dziś zobaczyłam w warzywniaka i kupiłam zjadłam od razu dwie i cukry spadły :-)

Wysłany: 24 czerwca 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje jutro sprawdze

7c7877e138.png[/url]
  • agusza Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laseczki to nie jest tak że coś zbija cukier. Najwyżej go nie podnosi mocno. Zbija cukier np wysiłek fizyczny albo woda. A jeśli chodzi o jedzenie to niestety wszystko podnosi tylko w różnym czasie. A zwłaszcza to co zawiera węglowodany. Niestety..
    Najszęśliwsza - dziewczyny mają rację żebyś nie czytała w internecie bo można od tego zwariować. Ale muszę Ci powiedzieć że kiedy pierwszy raz miałam użyć insulinę na noc (to już w pompie) to najpierw nie mogłam spać a później budziłam się co chwila sprawdzać cukier bo autentycznie też myślałam że umrę.
    Twoje obawy mają podstawy ale nie dajmy się zwariować kochana :)
    Trzymam kciuki za Twoją odwagę :)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusza
    Ja nawet w tę wodę nie wierzę. Fakt ze nie stosowałam a z drugiej str od lat siedze z butla gazowanej pod ręką

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agusza Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia bo ja to rozumiem tak, że im więcej pijesz tym rzadszą masz krew więc siłą rzeczy cukry jakby powinny być niższe. Chociaż taki ze mnie lekarz ze wiesz :P ale myślę że nie bez powodu każą nam pić dużo wody :)

Agusienka1985 lubi tę wiadomość

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusza
    A ja właśnie się tym sugerowalam ze nikt mi nie kazał dużo pić :D ja ani więcej nie pije niż zwykle (no wczoraj przy upale to tak )ani przyzwyczajeń nie zmieniłam :) u mnie tylko woda gaz
    Ale jak mi z głowy nie wyleci to spytam diab

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[

Wysłany: 24 czerwca 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny a gdzie trzymacie insuline ta w penie ?

7c7877e138.png[/url]
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pen mam trzymać w szafce przy łóżku

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agusza Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, to może każdy diab inaczej widzisz :P

Najszęśliwsza, jak byłam na penach i było gorąco to żeby mi się nie przegrzała w samym furerale to kupiłam w aptece termiczną torebkę na leki właśnie. Zdaje egzamin całkiem dobrze. A w domu to gdziekolwiek byle nie na słońcu.

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • agusza Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, bo ja musiałam brać do każdego posiłku od razu to dlatego miałam ja zawsze przy sobie. A tak to jak Kamcia pisze gdzieś koło łóżka jak masz tylko na noc.

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Dzien dobry laseczki :)
    Zlapalam chwilkę czasu :) My nadal w szpitalu na obserwacji. Krwiaczek malego niestety sie nie wchlania ale tez nie rosnie i nie uciska. Dzis maja robic kontrolne usg i badania czy nie robi sie z tego zoltaczka. Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze i dzis nas wypisza. Karmimy tylko piersia i ciężko mi ustawic malego bo co go nakarmie i uspie to robia jakies badania lub wazenia, wybudzja go i cala zabawa od nowa. Dodatkowo ciężko bo jak go nakarmie to zazwyczaj ske wtedy zalatwia a po zmianie pampersa ani mysli o spaniu tylko znów jedzenie.
    Ja po nacieciu czuje sie masakrycznie. Nie wiem czy to efekt tygodnia biegunek czy jakis głębszy problem ale nie moge sie wyproznic. Nawet czopki nic nie daja. Dodatkowo ten szew po cięciu i rana........jestem zalamana co bedzie z tym dalej :( Czy to sie zagoi i zostanie makutka blizna czy juz zawsze będzie taka bruzda jak teraz, czy nke będzie przeszkadzalo w seksie, czy bedzie bardzo widoczne? Mam tyle pytan. Lekarz uspokaja ale mnie to brzudzi i jestem tym psychicznie zalamana :(

Z cukrzyca nie wiem jak jest poniewaz za pierona nie moge znalezc czasu zeby zrobic choc 1 pomiar. Zawsze cos przeszkodzi.
    W szpitalu nadal jestem na diecie cukrzycowej. Szczerze nie wiem jak dietetyk ja komponowal ale masakra. Na 1 sniadanie nie dostaje zupy mlecznej ale np twarozek juz tak. Do tego serek topiony, pasztet, pomidorowa z rozgotowanym makaronem, rozgotowany ryz.....starch pomyslec jaki bylby pomiar po 1h na takiej diecie. I zawsze jakis kisiel lub ugotowane jabłko.

Ahhhh i najważniejsze. To prawda ze zakazane smakuje najlepiej. CAŁKOWICIE PRZESZŁA MK OCHOTA NA COKOLWIEK SLODKIEGO!!!!! :) Od porodu nawet o niczym co slodkie nie pomyslalam :)
    Dorinko - gratuluje , dopiero weszlam na neta. Na pewno wszystko bedzie dobrze z maluszkiem. co do diety cukrzycowej w szpitalu to zapomnij .....
    wszystko co daja jest zakazane wiec nawet nie stresuj sie pomiarami, dopiero w domu pobadasz sie.
    ja praktycznie od razu przeszlam na normalna diete - bo tak bylo latwiej, jak karmisz piersia musisz jesc by utrzymywac laktacje.
    jak rownez powinnas duzo pic nawet do 3 l dziennie, w tym słód jeczmienny (femalticer, kawa inka, nie polecam karmi bo tam jest syrop glukozowo fruktozowy).

co do szwu to nie martw sie ladnie sie zagoi - musisz tylko dbac o podwozie - tzn, po kazdym siusiu myj sie szarym mydlem i polewaj rane tantum rossa ( ja mialam w butelce od wody z dziobkiem)
    co do karmienia maluszka przy cieciu zalecane jest karmienie na lezaca , i wstawaj strona przeciwna do ciecia.
    jak siadasz to polecam zwinac sobie recznik w rogalik - jest miekki i nie podraznia tak bardzo jak kólka poporodowe.

co do wrazen po 6 tygodniach - gdy dostalismy pozwolenie na sex - czulam sie jak dziewica i chyba moj ginekolog od razu zrobil mi plastyke bo jest tak ciasno ze ho ho.

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Agusienka1985 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusza wrote:
    Kamcia, to może każdy diab inaczej widzisz :P

Najszęśliwsza, jak byłam na penach i było gorąco to żeby mi się nie przegrzała w samym furerale to kupiłam w aptece termiczną torebkę na leki właśnie. Zdaje egzamin całkiem dobrze. A w domu to gdziekolwiek byle nie na słońcu.
    Agusza, ja mam podobne obserwacje. Siła rzeczy stężenie cukru we krwi rozrzedzonej woda musi być niższe, skoro przelicza sie je na jednostkę krwi, a cukru ogólnie jest w organizmie tyle samo, niezależnie od objętości krwi w danym momencie.

Najszczęśliwsza, a możesz zdradzić, o ile przekraczasz normę na czczo?

agusza lubi tę wiadomość

relganliumoc9u3n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2016, 05:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.
    Ja już spać nie mogę :-(
    Na czczo 86 i to z 45 min przed moim stałym czasem mierzenia.
    Kefir i magiczna kanapka działa :-)

• agatia Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 06:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już na nogach bo w ten upał nie daje się żyć... ;)
    Żabko super, że kefir działa cuda :) ja mam znowu aceton +, więc muszę nad tym pokombinować, bo znowu nie mogę go rano zwalczyć. Dobrze, że w ciągu dnia nie mamx bo miałam 2 dni kryzysu, gdzie był między posiłkami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2016, 06:11

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2016, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja musze iść/jechać na zakupy i myślę jak to zrobić.
    Nie dość że upał, mnóstwo ludzi bo sobota to jeszcze trochę muszę tego kupić.
    I tak się zastanawiam bo już śniadanko zjadłam (ale głodna byłam) czy się nie ogarniać wsiąść w auto i jechać.
    Mąż tylko potem zejdzie i wniesie:-)

Jak ja się cieszę że tych ketonów nie mierze i że ich nie mam w żadnym badaniu moczu!:-)
    Na łeb idzie dostać.
    A może problem tkwi w tym że bardziej się przykładacie co jeść np. Ww,itp.
    Chodzi mi o to że ja nie rozliczam czego ile jem, jem na to co mam ochotę czyt to co służy i się nie skupiam na przeliczenia czy innych wytycznych w sensie to mogę bo dużo ww, to mogę bo to cukry proste itd może z tad się bierze ten keton????
    A jesz często??????

• agatia Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabki ja też nie liczę WW już dawno w labie mi nie wyszły ketony, ale znowu się pojawiły na pasku. Jem często, aż za często ;)
    Martwię się bo mimo, że corcia na 50 centylu, to jednak brzuszek trochę mniejszy, a to już świadczy o za słabej diecie. Muszę pilnować, żeby dysproporcja się nie pogłębiała w żadną stronę. Niby jest w normie, ale ja już jestem wyczulona po ciąży z synkiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2016, 07:27

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam
    cukier 84 i bez ketonów
    co raz trudniej zwlec mi sie z łózka

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • martta Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2016, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamuśki, ja dzisiaj o dziwo na czczo 90, ale bez acetonu, wiec tyle dobrze. Ciężko się funkcjonuje w taka pogodę i to już od rana, a mąż poszedł na rower cały zadowolony, a my znowu sami o poranku...

o148p07w5riqasy7.png
‹‹ 980 981 982 983 984 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ