Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
Pisalam ze najpierw pojechalam do innego szpitala. Zobaczyli moje usg i powiedzieli zebym przyjechala za 2 tygodnie. Nie wystarczylo mi to i przyszlam tutaj i mnie zamkneli...Moze trzeba bylo poprzestac na tamtym szpitalu Jutro mialam sie tam stawic na usg. Nie odwazylam sie wypisac, moze to byl blad
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2019, 21:42
-
To może nie ma teagedii? Poki jestes w szpitalu nic sie nie stanie. Ja wiem z doświadczenia, ze ten czas jest okropny i wydaje sie nie mieć końca... Zapytaj moze kiedy planuja zakinczyc ciaze itd tak zebys miała jakis plan. Mi to pomoglo ale i tak cieszylam sie ze mnie na 3 tygodnie przed cc wypusciliAniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
Migotka83 wrote:To może nie ma teagedii? Poki jestes w szpitalu nic sie nie stanie. Ja wiem z doświadczenia, ze ten czas jest okropny i wydaje sie nie mieć końca... Zapytaj moze kiedy planuja zakinczyc ciaze itd tak zebys miała jakis plan. Mi to pomoglo ale i tak cieszylam sie ze mnie na 3 tygodnie przed cc wypuscili
-
Juz wiem czemu oni przeliczyli to usg ktore robil mi lekarz z certyfikatem, z jego 10 tego centyla na ich 6. Oni licza rozpoczete tygodnie. Czyli jak on mi cos policzyl na 30 tc to oni na 31. Dlatego po tygodniu jak mi zrobili usg to maly spadl na ich 2 centyl. I nie ma szans podskoczyc na ich 10ty. Wszyscy tu sie dziwia ze im nagle dodali tydzien do przodu, a mysleli ze sa tydzien do tylu. U Was tez tak liczyli w szpitalu? Ja do tej pory spotkalam sie z innym liczeniem.
-
Jakby planowali zakonczyc mi ciaze to podaliby mi sterydy na rozwoj płuc, a nic takiego nie robia. Mam szyjke w porzadku. Teraz juz rozumiem czemu sprawdzam w siatkach centylowych malego, i on jest miedzy 5 a 50 tym centylem, niewiem dokladnie ktorym ale moze byc tak na 10tym lub ciut wyzej, a ci sie upieraja ze to 2rugi. Ale ze wzgledu ze napedzili mi stracha zostane tutaj tydzien dwa i pojde na usg by sprawdzic moje podejrzenia, a jak bedzie zle to dostane nowe skierowanie, albo pojde do szpitala z nizszym stopniem referencyjnosci czyli drugiej, ale moje dziecko bedzie juz w bezpieczniejszym tygodniu ciazy.
-
nick nieaktualnyHej.
Jak tam sie macie i Wasze Maluszki?
Misiabella przedziwne postepowanie w tym szpitalu.
Przegladalam internet i w wiekszosci artykulow jest napisane ze waga w 31 tc waha sie pomiedzy 1300 a 1700 g. I najwazniejsze nie mozna porownywnac z innymi dziecmi bo kazde dziecko rosnie indywidualnie.
To co mi podkreslali wazne jest dokonac kilka pomiarow USG w odstepie czasu nie jeden jesli chodzi o wage a juz o stwierdzrnie hipotrofii to wogole a profesor troche na tym sie zna gdyz zajmuje sie problemem hipotrofii w jednym z najlepszych szpitali w Polsce.
No i najwazniejsze ze Maluch rosnie powoli ale rosnie. Oczywiscie przeplywy itd tez sa wazne bo od nich zalezy co dalej z ciaza czy czekac czy rozwiaxywac. Z tego co piszesz u Ciebie to wszystko jest dobrze tylko sie cieszyc. Choc nawet gdy przeplywy sie pogorsza to tez odrazu nie robi sie tragedii tylko podaje leki i obserwuje.
I rzeczywiscie zwykle lekarze zapisuja skonczone tygodnie.
A powiedz czy oni licza tygodnie na podstawie pierwszego dnia okresu u Ciebie?
U mnie liczyli zawsze na podstawie poerwszego dnia okresu mimo ze ja mam b.szybkie owulacje bo pomiedzy 8-11 dc.
Pozdrawiam Wszystkie Was cieplo i pamietam -
nick nieaktualnyKasionku no mnie dziwi to bo bylam w 3 szpitalach w 2 wojewodztwach i liczyli u nas tak samo i tygodnie ciazy i pomiary dziecka chodzi mi o podejscie do hipotrofii.
I jak czytam to dziewczynom tu na ovu tez zwykle licza tygodnie ciazy od dnia okresu no chyba ze ktoras ma b.dlugie cykle lub jest po in vitro to przeliczaja wtedy inaczej choc tez to roznie bywa.
-
Mi licza nie od om a od usg, a data z usg wyprzedza ta z om o tydzien. Jak jeszcze licza mi rozpoczete tygodnie ciazy to moga mnie niedoszacowac, bo za daleko wylecieli w przyszlosc;) Jutro mam miec usg z przeplywami, ale nie wiem czy pomiary. Czy nie beda mierzyc w czwartek bo 2 tygodnie temu liczac do czwartku tego co bedzie mina 2 tygodnie.
-
nick nieaktualnyMisiabella a moge spytac dlaczego wszyscy licza Ci termin ciazy z badan prenatalnych a nie z OM?
A jezeli wogole oni jeszcze dodaja tygodnie to wogole nic tu nie pasuje.
Bo jezeli jestes tak na prawde wg prenatalnych tydzien do tylu to waga i tak jest ladna. Moze Maluch nie bedzie sie zaliczal do wielkich dzieci ale do 3 kg dobije a co tez przy cukrzycy nawet lepiej ze 3 kg a nie 4-5 kg.
Terax to i tak poczekac trzeba na przeplywy i wage.
Wazne ze Maluch zdrowy .Misiabella lubi tę wiadomość
-
Bo tak mi wyszlo na usg pierwszego trymestru i w 10 tc na pomiarze u mojej lekarki. Wyszlo jej ze data porodu to 25 kwietnia 2019, na usg po 12 tc tym prenatalnym ze 24.04.2019, a data z ostatniej miesiaczki to 1 lub 2 maja. Oni patrza tu na usg.
-
nick nieaktualnyRozumiem. Ja na prenatalnych tez mialam inny termin porodu bo dzieci byly tydzien starsze niz wg OM ale i tak i moja ginekolog i inni lelarze mierzyli na podstawie OM za kazdym razem nawet na polowkowych czy w 3 trymestrze. Dzieci rosna roznie skokowo dlatego np moja ginekolog mowila ze "najbezpieczniej" obliczac wszystko na podstawie OM.
Misiabella lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny