X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Hipotrofia- za małe dziecko
Odpowiedz

Hipotrofia- za małe dziecko

Oceń ten wątek:
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ruchy sa w porzadku, ktg, wody i przeplywy tez niby. Ale to szpital ktory ratuje skrajnych wczesniakow, moze sa przewrazliwieni bardziej niz w innych.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisalam ze najpierw pojechalam do innego szpitala. Zobaczyli moje usg i powiedzieli zebym przyjechala za 2 tygodnie. Nie wystarczylo mi to i przyszlam tutaj i mnie zamkneli...Moze trzeba bylo poprzestac na tamtym szpitalu ;) Jutro mialam sie tam stawic na usg. Nie odwazylam sie wypisac, moze to byl blad ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2019, 21:42

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella A kiedy kolejne usg i pomiary?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Migotka83 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2019, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może nie ma teagedii? Poki jestes w szpitalu nic sie nie stanie. Ja wiem z doświadczenia, ze ten czas jest okropny i wydaje sie nie mieć końca... Zapytaj moze kiedy planuja zakinczyc ciaze itd tak zebys miała jakis plan. Mi to pomoglo ale i tak cieszylam sie ze mnie na 3 tygodnie przed cc wypuscili ;-)

Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
    Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Misiabella A kiedy kolejne usg i pomiary?
    Jutro maja byc przeplywy. A czy pomiary to nie wiem. Albo jutro albo w czwartek.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka83 wrote:
    To może nie ma teagedii? Poki jestes w szpitalu nic sie nie stanie. Ja wiem z doświadczenia, ze ten czas jest okropny i wydaje sie nie mieć końca... Zapytaj moze kiedy planuja zakinczyc ciaze itd tak zebys miała jakis plan. Mi to pomoglo ale i tak cieszylam sie ze mnie na 3 tygodnie przed cc wypuscili ;-)
    Oni nie powiedza mi teraz kiedy zakoncza ciaze. Jak przeplywy beda zle, a dziecko przestanie przyrastac, poziom wod za maly, czy cos z ruchami nie tak. Jesli jest regularny przyrost, choc niski centyl i przeplywy dobre to ukoncza ciaze 37-38 tc.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz wiem czemu oni przeliczyli to usg ktore robil mi lekarz z certyfikatem, z jego 10 tego centyla na ich 6. Oni licza rozpoczete tygodnie. Czyli jak on mi cos policzyl na 30 tc to oni na 31. Dlatego po tygodniu jak mi zrobili usg to maly spadl na ich 2 centyl. I nie ma szans podskoczyc na ich 10ty. Wszyscy tu sie dziwia ze im nagle dodali tydzien do przodu, a mysleli ze sa tydzien do tylu. U Was tez tak liczyli w szpitalu? Ja do tej pory spotkalam sie z innym liczeniem.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby planowali zakonczyc mi ciaze to podaliby mi sterydy na rozwoj płuc, a nic takiego nie robia. Mam szyjke w porzadku. Teraz juz rozumiem czemu sprawdzam w siatkach centylowych malego, i on jest miedzy 5 a 50 tym centylem, niewiem dokladnie ktorym ale moze byc tak na 10tym lub ciut wyzej, a ci sie upieraja ze to 2rugi. Ale ze wzgledu ze napedzili mi stracha zostane tutaj tydzien dwa i pojde na usg by sprawdzic moje podejrzenia, a jak bedzie zle to dostane nowe skierowanie, albo pojde do szpitala z nizszym stopniem referencyjnosci czyli drugiej, ale moje dziecko bedzie juz w bezpieczniejszym tygodniu ciazy.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Jak tam sie macie i Wasze Maluszki?
    Misiabella przedziwne postepowanie w tym szpitalu.
    Przegladalam internet i w wiekszosci artykulow jest napisane ze waga w 31 tc waha sie pomiedzy 1300 a 1700 g. I najwazniejsze nie mozna porownywnac z innymi dziecmi bo kazde dziecko rosnie indywidualnie.
    To co mi podkreslali wazne jest dokonac kilka pomiarow USG w odstepie czasu nie jeden jesli chodzi o wage a juz o stwierdzrnie hipotrofii to wogole a profesor troche na tym sie zna gdyz zajmuje sie problemem hipotrofii w jednym z najlepszych szpitali w Polsce.
    No i najwazniejsze ze Maluch rosnie powoli ale rosnie. Oczywiscie przeplywy itd tez sa wazne bo od nich zalezy co dalej z ciaza czy czekac czy rozwiaxywac. Z tego co piszesz u Ciebie to wszystko jest dobrze tylko sie cieszyc. Choc nawet gdy przeplywy sie pogorsza to tez odrazu nie robi sie tragedii tylko podaje leki i obserwuje.
    I rzeczywiscie zwykle lekarze zapisuja skonczone tygodnie.
    A powiedz czy oni licza tygodnie na podstawie pierwszego dnia okresu u Ciebie?
    U mnie liczyli zawsze na podstawie poerwszego dnia okresu mimo ze ja mam b.szybkie owulacje bo pomiedzy 8-11 dc.
    Pozdrawiam Wszystkie Was cieplo i pamietam <3

• Kasionek Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie to trochę nie do ogarnięcia, że każdy szpiatal sobie liczy inaczej. A kiedy będziesz miała teraz usg pomiarowe?

inessa lubi tę wiadomość

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionku no mnie dziwi to bo bylam w 3 szpitalach w 2 wojewodztwach i liczyli u nas tak samo i tygodnie ciazy i pomiary dziecka chodzi mi o podejscie do hipotrofii.
    I jak czytam to dziewczynom tu na ovu tez zwykle licza tygodnie ciazy od dnia okresu no chyba ze ktoras ma b.dlugie cykle lub jest po in vitro to przeliczaja wtedy inaczej choc tez to roznie bywa.

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi licza nie od om a od usg, a data z usg wyprzedza ta z om o tydzien. Jak jeszcze licza mi rozpoczete tygodnie ciazy to moga mnie niedoszacowac, bo za daleko wylecieli w przyszlosc;) Jutro mam miec usg z przeplywami, ale nie wiem czy pomiary. Czy nie beda mierzyc w czwartek bo 2 tygodnie temu liczac do czwartku tego co bedzie mina 2 tygodnie.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzisz a oni mi ta wage potraktowali ze niby byl 32 tc. Mimo ze pomiar pochodzi z 31 tc i 1 dnia.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie sorry bo to bylo w zeszly czwartek, czyli to byl 30 tc i 1 dzien. A potraktowali jak 31.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tutaj na suwaczku mam termin jaki wypada mi z usg prenatalnego, z om bylaby ciaza tydzien mlodsza.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella a moge spytac dlaczego wszyscy licza Ci termin ciazy z badan prenatalnych a nie z OM?
    A jezeli wogole oni jeszcze dodaja tygodnie to wogole nic tu nie pasuje.
    Bo jezeli jestes tak na prawde wg prenatalnych tydzien do tylu to waga i tak jest ladna. Moze Maluch nie bedzie sie zaliczal do wielkich dzieci ale do 3 kg dobije a co tez przy cukrzycy nawet lepiej ze 3 kg a nie 4-5 kg.
    Terax to i tak poczekac trzeba na przeplywy i wage.
    Wazne ze Maluch zdrowy .

Misiabella lubi tę wiadomość

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo tak mi wyszlo na usg pierwszego trymestru i w 10 tc na pomiarze u mojej lekarki. Wyszlo jej ze data porodu to 25 kwietnia 2019, na usg po 12 tc tym prenatalnym ze 24.04.2019, a data z ostatniej miesiaczki to 1 lub 2 maja. Oni patrza tu na usg.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem. Ja na prenatalnych tez mialam inny termin porodu bo dzieci byly tydzien starsze niz wg OM ale i tak i moja ginekolog i inni lelarze mierzyli na podstawie OM za kazdym razem nawet na polowkowych czy w 3 trymestrze. Dzieci rosna roznie skokowo dlatego np moja ginekolog mowila ze "najbezpieczniej" obliczac wszystko na podstawie OM.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i tak licza wszedzie dzien porodu wg Naegelego czyli na podstawie OM.
    No ale jak widac lekarze roznie podchodza do tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 19:49

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa ja czytalam ze, jesli data miedzy usg a om nie przekracza 7 dni mozna przyjac za wlasciwa ta z om, ale jak widac tutaj lekarze maja wlasne zapatrywania...A co u Ciebie? Jak Twoje maluchy?

relg3e5e8ajpipsb.png
‹‹ 110 111 112 113 114 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ