Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam się niestety i ja na tym wątku, wczorajsze badanie - 1243g (29+6tyg), brzuszek mniejszy o 2 tygodnie do tej pory był mniejszy tylko o tydzień a teraz w ciągu 2 tygodni coś przystopował inne wymiary prawidłowe... trochę się boję jak będzie dalej. Jedno co zauważyłam to chyba większość z nas jest na heparynie? Mam wrażenie, że to jakaś zależność jest.
Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
Xaxa wrote:Witam się niestety i ja na tym wątku, wczorajsze badanie - 1243g (29+6tyg), brzuszek mniejszy o 2 tygodnie do tej pory był mniejszy tylko o tydzień a teraz w ciągu 2 tygodni coś przystopował inne wymiary prawidłowe... trochę się boję jak będzie dalej. Jedno co zauważyłam to chyba większość z nas jest na heparynie? Mam wrażenie, że to jakaś zależność jest.
Trzymam kciuki słonko
Synek Piotruś 2019 Córeczka Oliwia 2013 . Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
Moja w 27+5tyg ważyła prawie kilogram więc dość mało przybrała przypuszczam, że znowu mam za mała dawkę heparyny tym bardziej, że ddimery skoczyły ale na wynik anty Xa trzeba czekać 3 tygodnie i myślę co dalej znowu nogi zaczęły mi się robić lodowate, spadają płytki i rośnie mpv, nie wiem co powie na to lekarz bo i tak biorę sporą dawkę przy wadze 50kg
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
prawie 1200... jakieś 3 tygodnie temu wynosiły 750 więc szybko poszybowały. Wiem, że w ciąży rosną ale tempo trochę niepokojące
-
Ja robiłam ddimer 3-4 tygodnie temu i miałam wynik 870 kochana potem juz nie powtarzałam wynikow a za tydzień mam odstawić Clexan według zaleceń lekarza
Takie są normy podobno
>> D-Dimery:
przed ciążą: 0.0-0.5 ug/ml [do 500ng/ml]
I trymestr: 0.05-0.95 [do 950ng/ml]
II trymestr: 0.32-1.29 [do 1290ng/ml]
III trymestr: 0.13-1.7 [do 1700ng/mlWiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2017, 18:43
Synek Piotruś 2019 Córeczka Oliwia 2013 . Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
870 to dobry wynik mi się długo utrzymywał w okolicy 750 ale teraz za szybko jednak idzie, tzn nie chodzi o poziom a o wzrost no i u mnie jest ten problem, że mam dużo mutacji co zwiększa niebezpieczeństwo
Ja bym się nie odważyła odstawić clexane :o ale w Twoim przypadku to może być inaczej bo ładne jednak masz ddimery przy dawce 0,4 ja mam 1200 przy dawce 0,8 i rosną
-
Przepływy będę miała badane w poniedziałek to zobaczymy, ostatnio miałam 4-5 tyg temu i było ok. Zrobiłam anty Xa ale sobie poczekam na wynik nawet do 3 tygodni immunolog bez tego nie chce nic zmieniać
-
nick nieaktualnyHej Kochane ❤❤❤ ja biore Neoparin w tej ciazy ale do konca 2 trymestru 0,4 dawke a w 3 trymestrze 0,6 dawka tak wyznaczyl mi hematolog. Nie zalecal sprawdzania Ddimerow ale ja przed ciaza jak mialam robione badania to zawsze one byly powyzej 1000 i moze dlatego dawke mam z gory ustalona. Heparyne odstawiam tylko na dzien przed CC i zaraz po biore przez 6 tygodni w okresie pologu.Biore jeszcze Acard a jego odstawiam w ok 33-34 tc no i w poprzedniej ciazy juz po 28 tc mialam na kazdej wizycie sprawdzane przeplywy. A o wadze synka to nie pisze bo u nas bardzo zwolnila juz po 20 tc ale jak to ginekolog mowila najwazniejsze ze przybiera na wadze i bedziemy walczyc o kazdy dzien ciazy dopoki synek rosnie.Neoparin biore bo mam zespol antyfosfolipidowy i jestem po kilku poronieniach no i dodatkowo kilka chorob ale one az takiego wplywu na krzepniecie nie maja. Pozdrawiam Was wszystkie cieplo i pamietam o Was ❤❤❤❤
Ania-nowa, ayka lubią tę wiadomość
-
Ech ja już nic nie rozumiem... albo każdy lekarz mierzy inaczej ale żeby takie rozbieżności były? W zeszły wtorek waga 1243g, piątek waga 1400, poniedziałek 1665g :o wszystko na dobrych sprzętach i mierzyli różni lekarze... no coż chyba czas przestać się zastanawiać nad tym ile pokazuje usg...
ayka lubi tę wiadomość
-
Po dzisiejszej wizycie 2575g, we wt mam pojsc do szpitala i w czwartek,piatek lub pon cc. Oby kruszyna podrosła z 200g:)
ayka lubi tę wiadomość
Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Justa jeżeli mogę zapytać z jakiego powodu cc?
Mnie naszły takie myśli że co się dzieje w momencie gdy bierze się większe dawki heparyny (powyżej 0,8 ) i trzeba zrobić nagle cc?????Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2017, 00:49
-
nick nieaktualnya ja sie obawiam czy znowu powtórki rozrywki nie mam.
w 1 ciazy w 27 tyg bylo podejrzenie hipotrofii bo dziecko zwolnilo od 24 tc, potem jakby głowka rosla wg wieku a nawet za szybko, nozki 5 tyg w tyle, brzuszek gdzies pomiędzy- syn urodził sie 3480 z długimi kopytkami
a teraz znowu... z początku ciaza 5 dni młodsza a na ost USG w 23+2 waga na 22 tc ( 480 gramów) nozki na 21+4 brzuszek 21+6 głowka 22+4 ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh jak nie urok to .... dr nie widzi póki co problemu.
Nie wiem syn mial podobną wage bo w 22 tc 380 a w 28 tc mial 1280 może mała też "wystrzeli"
z synem leżałam w szpitali 3 dni zrobili USG 1 i ostatniego dnia w wypisie dali info "obserwcaj hipotrofi niekompletna" i wysłali do domu -
Xaxa wrote:Ech ja już nic nie rozumiem... albo każdy lekarz mierzy inaczej ale żeby takie rozbieżności były? W zeszły wtorek waga 1243g, piątek waga 1400, poniedziałek 1665g :o wszystko na dobrych sprzętach i mierzyli różni lekarze... no coż chyba czas przestać się zastanawiać nad tym ile pokazuje usg...
Rozbierzności wynikają z tego, że każdy lekarz na różnym sprzęcie robi troche coś innego. Najwłaściwiej jest chodzić do tego samego lekarza na ten sam sprzet nie częściej niż raz w tygodniu to da w miare przybliżone i podobne wartosci. W przeciwnym razie tylko mętlik w głowie wprowadza. -
nick nieaktualnyHej.
Ja jestem po badaniach połowkowych coreczka jest zdrowa i wazy 330 gram no i mamy obserwowac przyrost bo jest mniejsza o tydzien niz wynika z terminu OM a wczesniej cały czas była o 6 dni do przodu niz termin OM. Troche sie na poczatku zestresowałam ale najwazniejsze,ze jest zdrowa. Bedziemy obserwowac coreczke z moja ginekolog i na ten czas tyle mozemy zrobic no i ginekolog juz uprzedziła mnie,ze wrazie co to znowu pic bede Medargin. Z synkiem było identycznie.
A popieram Sydney,ze co lekarz to ma inny sprzet i moga wychodzic roznice w pomiarach do tego pomiary tez moga zmieniac sie ze wzgledu na ułozenie dziecka no i w ciagu tygodnia po 30 tc dziecko tez moze dosc duzo przybrac a to akurat dobrze
Xaxa ja heparyne brałam praktycznie do konca ciazy tak miałam zalecone.Nie dostałam tylko jej w dzien CC ale ja biore zastrzyk wieczorem a przed południem okazało sie,ze mam jednak miec wykonana CC. Lekarze bardziej pilnowali abym odstawiła Acard przed CC minimum 2 tygodnie.
Justa piekna waga
Ania -nowa i jak coreczka?
Pozdrawiam Was wszystkie i pamietamayka lubi tę wiadomość