X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Hipotrofia- za małe dziecko
Odpowiedz

Hipotrofia- za małe dziecko

Oceń ten wątek:
  • Ballustrada Debiutantka

Wysłany: 6 września 2017, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za odpowiedz dziewczyny. Inessa a ile teraz ma Gabryś? Jak u niego z mową? Chodzicie gdzieś na rehabilitacje? Jest szansa ze Gabrys nadrobi i bedzie mógł chodzic do normalnego przedszkola szkoły czy w przypadku takich dzieci tylko przedszkole specjalne?

Ballustrada
  • Sidney Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ballustrada dziecko nie musi mówic w wieku Gabrysia. On ma na to spokojnie czas do 2-3 roku życia. Inessa napisała, że mówi mama, tata, baba, wskazuje czyli jego rozwój jest prawidłowy. Tak, że będzie chodził do normalnego żłobka lub przedszkola a pozniej szkoły, a jesli z mową będzie problem to logopeda pomoże.
    Z moją córką jest podobnie.

Rehabilitacja tylko wtedy jeśli ruchowo jest problem z dzieckiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2017, 19:03

inessa, ayka, Ania-nowa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2017, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ballustrada Gabrys obecnie wazy 10.100 lub 200 ciezko go dokladnie zwazyc. jest inteligentnym chlopcem. mimo ze jeszcze slabo mowi wiekszosc rozumiemy o co Mu chodzi bo pokaze lub mowi po swojemu. No i na rozwoj mowy ma jeszcze czas on skonczy dopiero 15 m. A po drugie zwykle chlopcy pozniej zaczynaja mowic oczywiscie nie jest to norma. Na rehabilitacji bylismy kilka razy a tak cwiczenia wykonywaliamy w domu ale to chodzilo oto aby wzmocnic Jego miesnie bo ze tak powiem byly troche do tylu niz Jego zamiary a On nam siadal jak mial 4.5 miesiaca a jak skonczyl 6 m. Chodzil przy meblach. Rehabilitantka byla w szoku ze tak szybko ale nie kazala ani nic hamowac ani przyspieszac.Na ten czas Gabrys rozwija sie b.dobrze i to nie tylko wg nas rodzicow a wg lekarzy i znajomych pedagogow
    (jestem nauczycielem wych.przedszkolnego i zintegrowanego i prosilam o opinie moje znajome). Chcemy synka poslac za rok do przedszkola na 4-5 godz.aby mial wiekszy kontakt z rowiesnikami.

ayka, Ania-nowa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja podczytuje i przepraszam że się wtrącę :)
    ballustrada czemu pytasz czy synek inessa mialby chodzić do przedszkola/szkoły specjalnej ??

ayka lubi tę wiadomość

Wysłany: 6 września 2017, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 pytam ponieważ jestem w ciazy moje dziecko ma bardzo podobne wyniki z usg jak synek Inessy i tez jest podejrzenie IUGR i martwię się czy moje dziecko ma szanse rozwoju jak wszystkie inne dzieci..

Ballustrada
  • Sidney Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dlaczego Twój syn miałby się gorzej rozwijać od innych? Przestań sobie szukać problemu. Może urodzić się mniejszy, ale szybko nadrobi. Ewentualne problemy nadrobisz rehabilitacja i praca z dzieckiem. Nie martw się na zapas.

ayka, inessa lubią tę wiadomość

Wysłany: 6 września 2017, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za słowa otuchy, ja to juz tak panikuje ze wszystko widze w czarnych barwach

Ballustrada
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2017, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ballustrada, jestem mamą symetrycznego hipotrofika :-) Córcia urodziła się w terminie, 2280 g i 46 cm, obwodu głowy tutaj się nie mierzy, więc nie wiem jaki był. Główkę miała malusią i ma malusią do tej pory, obwód jej główki teraz (a ma 23 miesiące) to 44 cm. Wszystkie badania w normie, rozwija się rewelacyjnie. Nie widzę podstaw dla których miałaby iść do przedszkola czy szkoły specjalnej. Nie potrzebuje i nigdy nie potrzebowała rehabilitacji. Po prostu taka jej uroda :-) Głowa do góry! To, że dziecko rodzi się malutkie nie oznacza, że jest upośledzone i z problemami. Moja Córeczka jest w pełni zdrowa i mam nadzieję, że taka zostanie :-)

inessa, Ania-nowa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2017, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie urodzilam przez cc w 38 tc z waga okolo 2200 dlugosc 43 cm ;) nie potrzebowalam rehabilitacji. Bylam malutka ale.tak jadlam ze szybko nadrobilam ;) nie wiem czemu taka.mala bylam bo mama 3 lata wczesniej urodzila mojego brata z waga 3400

ayka, Ania-nowa, inessa lubią tę wiadomość

• Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja urodziłam się 2300g moja siostra 2200g, obie mamy 167cm i 168cm wzrostu i nawet ważymy podobnie miedzy 65-70kg :) Więc to, że dziecko jest małe nie ma żadnego znaczenia :) a i żeby Cię pocieszyć, mama badała nasz rozwój i obie mamy inteligencję powyżej przeciętnej ;) Nie żeby geniusze ale naprawdę wszystko w normie :)

Amus87, ayka, Ania-nowa, inessa lubią tę wiadomość

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2017, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia.ke1 wrote:
    Ja urodziłam się 2300g moja siostra 2200g, obie mamy 167cm i 168cm wzrostu i nawet ważymy podobnie miedzy 65-70kg :) Więc to, że dziecko jest małe nie ma żadnego znaczenia :) a i żeby Cię pocieszyć, mama badała nasz rozwój i obie mamy inteligencję powyżej przeciętnej ;) Nie żeby geniusze ale naprawdę wszystko w normie :)
    Kasiu czyli możliwe ze i twoje dzeicko nie bedzie kolosem:)
    ja nie wiem czemu tak to pozmieniali
    kiedys mowili ze ciaza donoszona prawidłowo jest chyba 2 kg czy 2,5 a teraz chyba 3?3,5 ??

ayka lubi tę wiadomość

• Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syn urodził się w 38tyg 3510g :) więc naprawdę nie ma reguły żadnej do tego :)

ayka, Amus87, inessa lubią tę wiadomość

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Kasiu czyli możliwe ze i twoje dzeicko nie bedzie kolosem:)
    ja nie wiem czemu tak to pozmieniali
    kiedys mowili ze ciaza donoszona prawidłowo jest chyba 2 kg czy 2,5 a teraz chyba 3?3,5 ??
    Pewnie zaczęły się rodzić większe dzieci i dopasowali do obecnych standardów. Moje koleżanki mają córeczki, które ważyły po porodzie 4,5-5 kg, jedna miała prawie 6 kg. Kiedyś chłopcy osiągali takie wyniki. Ja to tak sobie czasem myślę, że w dużej mierze może to być spowodowane innym jedzeniem i zmianą środowiska, ale to tylko moja teoria.

Amus87, inessa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2017, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale jak ktores dziecko nie dobija do 3kg to od razu hiotrofik :/

Kasia moj synus prawie tyle samo mial ;) zobacze jak corcia ale poki co idą wg usg leb w leb

ayka lubi tę wiadomość

• Ania-nowa Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam, że jak dziecko waży poniżej 2,5 kg to wtedy mówi się o hipotrofii

ayka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2017, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia-nowa dzięki :) nie byłam wlasnie pewna :P

Ania-nowa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O hipotrofii mówi się, gdy dziecko nie przekroczy 2,5 kg, ale moja koleżanka ma synka, który miał 2800 g i też lekarze stwierdzili, że jest hipciem.

inessa, Ania-nowa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2017, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo o hipotrofii glownie mowi sie ze wzgledu na wage ponizej 2500 g ale tezniektorzy lekarze patrza na wymiary calego cialka i rozwoju podczas ciazy.

ayka, Ania-nowa lubią tę wiadomość

• nanu Autorytet

Wysłany: 8 września 2017, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, trzeba rozróżnić dwa pojęcia, które w Polsce lekarze podpinają pod hipotrofię: IUGR i SGA.
    IUGR rozpoznaje się podczas ciąży i oznacza, że na tym etapie zahamowany zostaje rozwój płodu.
    SGA rozpoznaje się PO porodzie - dziecko rodzi się z niższą wagą niż inne dzieci w tym tygodniu ciąży.

Dziecko może być i IUGR i SGA (płód przestaje rosnąć, zrobione jest cc w 36tc i waga jest poniżej 2 kg) a może być tylko IUGR (dziecko rodzi się z wagą 2800g ale regularne usg wykazało, że od miesiąca nie przybrało w ogóle na wadze nawet jednego grama) lub tylko SGA (do końca płód przybierał na wadze chociaż powoli i ostatecznie rodzi się o terminie z wagą poniżej 2,5kg).

Już tutaj w wątku wielokrotnie pisałam, ale nie zaszkodzi kolejny raz powtózyć - bardzo polecam grupę na fb "nieWIELCY Hipotrofia Dzieci urodzone z wagą poniżej 10centyla (IUGR i SGA)". Tam jest mnóstwo plików co robić, jak postępować no i mnóstwo matek które pomagają swoim wsparciem, doświadczeniem oraz wiedzą.

Ballustrada, wiem że łatwo powiedzieć ale naprawdę odetchnij głęboko i wrzuć na luz :) Bardzo dobrze wiem, że się martwisz ale nie nakręcaj się, bo to nie wyjdzie na zdrowie ani Tobie ani dziecku! 90% hipotrofików po porodzie pięknie nadrabia i jest w pełni zdrowe. Gdy już urodzisz będziesz musiała po prostu obserwować dziecko i ewentualnie reagować. Najważniejsze będzie aby regularnie ważyć dziecko RAZ w miesiącu oraz prawidłowo mierzyć, a wyniki nanosić na siatki centylowe aby widzieć czy dziecko trzyma się swojego kanału, spada z niego czy pomalutku pnie się w górę.

inessa, Ania-nowa, ayka lubią tę wiadomość

• Sidney Autorytet

Wysłany: 8 września 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ayka a możesz mi przypomnieć ile Twoja córka ważyła po porodzie a ile waży teraz i ile ma cm?

‹‹ 47 48 49 50 51 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ