Krwiak na macicy a ciaza
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie jestem doświadczona w tej kwestii, ale z tego co czytałam wielokrotnie na forum wiele dziewczyn tego doświadcza, należy się oszczędzać, leżeć, nie dźwigać - krwiaki wchłaniają się, więc spokojnie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2013, 14:24
Brava, Suzy Lee, Gosiakam lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa w 6tygodniu ciąży miałam małego krwiaczka, tydzień plamiłam takim brązowym śluzem ( to znak ,akurat był dobry znak bo macica się oczyszczała a krwiak wchłaniał) lekarz zalecił leżenie plackiem 3 tygodnie i 3xduphaston oraz 2xluteina dopochwowo . Po 3 tygodniach już prawie śladu nie było. Mój się wchłonął bez problemu:)
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Brava wrote:Hej, zaczelam 10 tc. dowiedzialam sie na usg ze mam krwiaka na macicy....
dziewczyny ktore tez tak mialayscie-napiszcie jak to sie u was zakonczylo???
Martwie sie
ja miałam krwiaka i tez plamiłam. jednakże mój krwiak był umiejscowiony po przeciwnej stronie niż dziecko więc mu nie zagrażał. poleżałam plackiem tydzien i na kolejnym usg już krwiaka nie było.szczessciara lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyUUlala wrote:Brava a wiesz, gdzie krwiak jest umiejscowiony? bo duzo od tego zależy.
ja miałam krwiaka i tez plamiłam. jednakże mój krwiak był umiejscowiony po przeciwnej stronie niż dziecko więc mu nie zagrażał. poleżałam plackiem tydzien i na kolejnym usg już krwiaka nie było.
pamietasz jakiej wielkosci mialas krwiaka? -
no mój miał kilka cm. i mam zdjecie z usg to wygląda jak 3 worek płodowy a to krwiak. tez strasznie sie bałam,ale mi tłumaczyli, że często kobiety mają krwiaki w ciązy nawet o tym nie wiedząc. uspokoiło mnie to,ze krwiak nie dotykał maluchów- nie był blisko ani nie na worku płodowym- co wtedy stanowi zagrożenie. najgorzej, jak krwiak jest w środku worka, dlatego pytałam się o umiejscowienie. mozna wtedy plamić, krwawić ale to wlasnie z jednej strony dobrze, bo krwiak sie wtedy zazwyczaj oczyszcza i wchłania.
-
podnosze..mi też na usg wyszlo cos na kształt krwiaka..lekarz nic nie chciał powiedzieć..zlokalizowany jest po stronie mniej waznej tak powiedzial..dalej mam progesteron ale nic nie mówił o lezeniu 24/h..tylko mam sie oszczędzać..nie krwawie i nie plamie..ale żyje w zawieszeniu i nie umiem cieszyć sie ciążą..
-
6 tydzien ciazy, wczoraj lekarka wypatrzyla krwiaka pod kosmowka 13x14mm, pwoiedziala,ze sam sie powinien wchlonac i tyle...siedze w domu, mam sie oszczedzac, ale plackiem lezec nie kazala...ponoc w najnowszych badaniach nie jest wskazane lezenie plackiem...pewnie jaki lekarz, taka diagnoza, troche sie zmartwilam, ale dziewczyny pisza, ze sie wchlonie i bedzie ok...
-
aha doczytałam...
"Zazwyczaj nie ma konieczności całkowicie leżącego trybu życia przy obecności krwiaka, skoro nie występuje krwawienie z dróg rodnych. Każdy przypadek jest jednak indywidualny, dlatego powinna Pani skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym, w kwestii stopnia koniecznego oszczędzania się w obecnej ciąży"
Ważne jest też jaki to krwiak: ja mam pod kosmówkowy:
"Krwiak pozakosmówkowy to częste znalezisko w USG w pierwszym trymestrze ciąży (towarzyszy nawet 25 proc. ciąż). Zazwyczaj zmiana ta wchłania się całkowicie do 20 tygodnia ciąży, bez powikłań. " -
Hej ja w miniony pt dostałam plamienia w kolorze kawy natychmiast pojechałam na szpital po badaniu nawet kreawilam:-( okazało się że krwiak pękł a miał 2 cm ponad..5 dni w szpitalu krwiak ma 1 cm i mam brudzenia czekoladowa krwia;/ ale dzidzus ma się super..ja mam leżećCzekamy na Ciebie Skarbie już 4 miesiące ;*