MTHFR leczenie w ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
nadia1 wrote:pati87, atat jaką dawkę kwasu foliowego bierzcie?
1.6mg l-metyfolian wapnia
I 1mg 5-mthf (metylotetrahydrofolian)
Od 2 trymestru chyba zaczne brac lacznie 1.8mg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2016, 11:17
-
Dziewczyny, a Wam lekarz zlecił b6 i b12 czy bierzecie na własną rękę? Ja ile razy się pytam, to słyszę: na razie nie trzeba.
Clexane gdzie robicie? W cały brzuch czy tylko w okolicy pępka? Ja robię w okolicy pępka i jest masakra bo mam coraz mniej miejsca, bo jeszcze czasem siniaki się robią.
-
Ginekolog i dietetyk zaleciły mi B6 i B12 metylowane - całą ciążę biorę i jeszcze przed ciążą brałam.
Na początku było bliżej pępka, teraz już się nie da i już bardziej po bokach mam wbijane. Można w cały brzuch, w udo, w ramię, podobno też w pośladki, ale o to podpytam we wtorek na wizycie Ważne, żeby pod skórę szło
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
dziewczyny, jak dlugo przed zajscie w ciaze lekarz zalecił Wam brac zmetylowane witaminy B i kwas foliowy?
martwi mnie ze bedzimy musieli dlugo czekac ze staraniami
a i tak juz dlugo odkladamy, bardzo juz bym chciala zosac Mama...
czekam na wyniki badan mutacji - pakiet 6 mutacji, wynik za tydzien
moze powinnam przed wizyta u hematologa i ginekologa zrobic jakies badania? typu poziom kwasu foliowego czy witamin B6 i B12?
pozdrawiam:-)03.2014 - poronienie 12 tydzien
ANA 2 1:1000
anty TG w normie
anty TPO 1:98 (norma do 30)
Mthfr a1298c mutacja
homocysteina 9,4 zbita aktualnie do 8.8 -
te badania przed wizyta u lekarzy dobrze miec.
I kwas foliowy i B12.
Ja niestety nie wiedzialam o mutacji przed ciaza, dowiedzialam sie na tydzien przed pozytywnym testem wiec nie mialam kiedy sie przygotowacponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1
-
nadia1 wrote:Ja niestety nie pomogę bo trafiam na lekarzy, którzy mają małą wiedzę na temat mutacji. Sama zaczęłam brać metafolin pod koniec maja, a w sierpniu zaszłam w ciążę. Cały czas się zastanawiam czy będzie dobrze.
atat robiłaś test PAPP-A?
Mam wyniki Pappy - bardzo bardzo dobre
Wiec jak na razie dobrze idziehrynia, ew1609, nadia1 lubią tę wiadomość
ponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1
-
odebralam wyniki, niestety nie jest dobrze
mthfr a1298C wynik nieprawidlowy
PAI-1 4G/5G wynik nieprawidlowy
czy macie moze podobny wynik?03.2014 - poronienie 12 tydzien
ANA 2 1:1000
anty TG w normie
anty TPO 1:98 (norma do 30)
Mthfr a1298c mutacja
homocysteina 9,4 zbita aktualnie do 8.8 -
ew1609 wrote:odebralam wyniki, niestety nie jest dobrze
mthfr a1298C wynik nieprawidlowy
PAI-1 4G/5G wynik nieprawidlowy
czy macie moze podobny wynik?
Ja dodatkowo mam jeszcze MTHFR C677T nieprawidłowy
A1298C mam homozygotyczny, pozostałe heterozygotyczne.
Oprócz metylowanych witamin dostaniesz pewnie Clexane i Acard, ja mam taki zestaw od początku ciąży
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
Witajcie kobietki.
Mam mutację MTHFR oraz Hashimoto(o którym wiem od 5 miesięcy),hormony mam uregulowane TSH wynosi 1,250 ft3 i ft4 ok,przeciwciała anty tpo i tg mam podwyższone,może to jest powód nie zagnieżdżenia się zarodka.Od 4 lat staramy się o dziecko i nic,może to immunologia.Sama już nie wiem co o tym myśleć.3 razy miałam in vitro I się nie udało,II udało się ale poronienie w 5 tygodniu,tak samo w III podejściu poronienie w 5 tyggodniu.Coś musi być nie tak,gdzie leży przyczyna.Jakie badania warto sobie zrobić?Może wy mi pomożecie.Obecnie przyjmuję Acti Folin 2mg,clostinbegyt na owulację bo miałam wszystko rozlegulowane i nie miałam owulki,witaminy B12 metylowana,B6,cynk i witaminę d3.Dodam ,że mój prawy jajnik jak i jajowód nie pracują,lewy przejął funkcję tego nieprawidłowego i jest duży,teraz po tabletkach które przepisał mi lekarz ginekolog są piękne owulacje i piękne pęcherzyki.Powoli mam dość tego czekania i bezowocnych starań.Coś chyba musi być nie tak Gratuluję wszystkim mamusiom -
KitkaAnitka wrote:Witajcie kobietki.
Mam mutację MTHFR oraz Hashimoto(o którym wiem od 5 miesięcy),hormony mam uregulowane TSH wynosi 1,250 ft3 i ft4 ok,przeciwciała anty tpo i tg mam podwyższone,może to jest powód nie zagnieżdżenia się zarodka.Od 4 lat staramy się o dziecko i nic,może to immunologia.Sama już nie wiem co o tym myśleć.3 razy miałam in vitro I się nie udało,II udało się ale poronienie w 5 tygodniu,tak samo w III podejściu poronienie w 5 tyggodniu.Coś musi być nie tak,gdzie leży przyczyna.Jakie badania warto sobie zrobić?Może wy mi pomożecie.Obecnie przyjmuję Acti Folin 2mg,clostinbegyt na owulację bo miałam wszystko rozlegulowane i nie miałam owulki,witaminy B12 metylowana,B6,cynk i witaminę d3.Dodam ,że mój prawy jajnik jak i jajowód nie pracują,lewy przejął funkcję tego nieprawidłowego i jest duży,teraz po tabletkach które przepisał mi lekarz ginekolog są piękne owulacje i piękne pęcherzyki.Powoli mam dość tego czekania i bezowocnych starań.Coś chyba musi być nie tak Gratuluję wszystkim mamusiom
A brałaś od początku clexane? Ja też traciłam ciąże na wczesnym etapie. Przy obecnej ciąży brałam clexane od ok 19 dc.
Po drugim poronieniu nie mogłam zajść w ciążę, ale wystarczyło, że piłam Inofolic od początku cyklu i zachodziłam już w pierwszym cyklu. Tak było z każdą kolejną ciążą.
Może masz za cienkie endometrium po clo? Bierzesz duphaston po owulacji?
-
nadia1 wrote:A brałaś od początku clexane? Ja też traciłam ciąże na wczesnym etapie. Przy obecnej ciąży brałam clexane od ok 19 dc.
Po drugim poronieniu nie mogłam zajść w ciążę, ale wystarczyło, że piłam Inofolic od początku cyklu i zachodziłam już w pierwszym cyklu. Tak było z każdą kolejną ciążą.
Może masz za cienkie endometrium po clo? Bierzesz duphaston po owulacji?
od 3 do 7dc biorę clo,od 7 do 13dc biorę Estrofem na endometrium,a od 15 do 25 dc biorę Duphaston i dodatkowo każdego dnia wieczorem ACARD,clexanu nie będę przyjmowała tak mi powiedział lekarz.Mam w tej chwili świetnego lekarza ginekologa-genetyka który w końcu mną się zajął,daje ogromną nadzieję że w końcu się uda,bo wszystko ładnie się kręci.Nigdy nie zaszłam w ciąże naturalną także dla mnie byłby to cud.
na ostatnim usg w 11dc miałam endometrium 7mm,lekarz mówił że z każdym dniem rośnie.Na następnej wizycie zapytam lekarza co robimy dalej,no chyba że zaskoczymy