X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje MTHFR leczenie w ciąży
Odpowiedz

MTHFR leczenie w ciąży

Oceń ten wątek:
  • atat Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ew1609 wrote:
    jestem bardzo zdziwiona, bylam dzis na wizycie u hematologa dr Marka Tąkiel i ten lekarz po obejrzeniu moich wynikow (mam mutacje mthfr 1298A heterozygotyczna i PA 1 tez heterozygotyczna) powiedzial ze skoro mam homocysteine 9,4 to nie poinnam przyjmowac folianow, ba nawet kwasu foliowego tylko wzbogacic diete o zielone surowe warzywa???? nie rozumiem tego

mam prosbe jakie sa Wasze zalecenia od lekarzy, ja czytalam zalecenia na stronie
    http://www.mthfr.pl/mthfr/mutacja-mthfr-zalecenia/

ale one dotycza mutacji mthfr 677 a co z taka mutacja jaka ja mam? czy ktos ma dobrego lekarza w takie sytuacji, mam wrazenie ze w pl nikt sie na tym nie zna... czuje sie bezsilna, najgorsze jest to ze rodzina mysli ze ja sobie to wymyslilam, przeczytalam w internecie jakies glupoty, lekarze mowia ze sie nie ma co martwic brac kwas foliowy i tyle a ja jestem przerazona tymi konsekwencjami,

Tąkiel jest naprawdę super lekarzem.
    Ale ta Twoja mutacja (mam taką samą) jest wariantem prawidłowym - ja mam tak napisane na swoim wyniku.
    Jesli homocysteina niska to znaczy ze cos tam sie metyluje i przyjmuje.
    Ja bardzo mocno Tąkiela polecam, to on mnie na większość rzeczy naprowadził więc się nie martw.
    Kup metylowaną formę na wszelki wypadek i bierz razem z innymi suplami przygotowującymi do ciąży.

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • hrynia Koleżanka

Wysłany: 7 października 2016, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa87 wrote:
    Hrynia a może wieszczy w poprzednich ciążach przyjmowała tez clexane?
    jestem po 3 poroniniach, ostatnia na clexanie, acardzie i femibionie 1, sonczyła się na 11 tyg. Okazało się teraz ze mam vleiden hetero i mthfr c homo i lekarz powiedział ze to powinno wystarczyc żeby utrzymać ciaze...
    a ja zastanaiwm się czy nie była za mala dawka clev\xane 0,4 i czy nie powinnam kw.folowy metylowany i wit z gr b matylowane przyjmować jeszcze?
    on obstawia ze mogę mieć cos jeszcze np z immunologii
    Nie. W poprzednich ciążach nic nie przyjmowała. Ale nie wiem jaką teraz dawkę przujmuje.

4 lata starań, 2 poronienia (14-02-2014,12-01-2015), MTHFR, Niedrożny jajowód, Niedoczynność tarczycy, Komórki NK
    thgf9n7353137rpc.png
  • ew1609 Koleżanka

Wysłany: 7 października 2016, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atat a moze Ty nie masz mutacji w tym genie A 1298, a masz tylko w mthfr 677,

ja mam tak przy mthfr 677 - wynik prawidlowy
    a przy mthfr 1298 wynik nieprawidlowy...

wiec moze Ty nie masz mutacji w A1298, a ja nie mam w mthfr 677 - to przeciez dwa rozne geny...

sama nie wiem, wierze w kompetencje tego lekarza, wierze bow koncu homocysteine mam 9,4 ale wiele osob pisalo na innych forach ze powinna wynosic mniej,

dziewczyny u kogo sie leczycie w tym zakresie w Warszawie, mozecie mi polecic jakiegos lekarza od mthfr, jesli ten lekarz tez mi powie ze jest ok, odpuszcze,

chce sie upewnic, czytam o tym mthfr i boje sie cos zaniedbac, teraz mam na to wplyw w koncu...

pozdrawiam Was goraco buziaki :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2016, 23:24

03.2014 - poronienie 12 tydzien

ANA 2 1:1000
    anty TG w normie
    anty TPO 1:98 (norma do 30)
    Mthfr a1298c mutacja
    homocysteina 9,4 zbita aktualnie do 8.8
  • Fuksja90 Autorytet

Wysłany: 8 października 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny robiła któraś z Waś Clexane w udo ? Mój brzuch już nie przyjmuję zastrzyków bo cały w zrostach a w udo nie wiem gdzie dokładnie wbijać.

• Justa87 Autorytet

Wysłany: 8 października 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miałam ustalonej dawki od wagi, to było przed tym jak dowiedziałam się o mutacjach...

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • KitkaAnitka Debiutantka

Wysłany: 9 października 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może ktoś jest z Warszawy,Białegostoku czy też warmińsko-mazurskiego i może polecić dobrego lekarza który zajmuje się Mutacją MTHFR.

• Madzik_6 Ekspertka

Wysłany: 14 października 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam mutacje c677t CC homo i a1298c AC hetero. Lekarz twierdzi ze nie muszę brac claxane, bo nie mam zespolu antyfosfolipidowego i nie nalezy mi sie nawet na refundacje bo nie ma podstaw, najzyzej acard. Jak myslicie czy powinnam brac clexane?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2016, 15:32

2 IUI :-(
    Niskie AMH, MTHFR, Hiperprolaktynemia
    IVF - czerwiec :-(
    23.05.2017 moje szczęście przyszło na świat :*
  • hrynia Koleżanka

Wysłany: 14 października 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik_6 wrote:
    Hej dziewczyny mam mutacje c677t CC homo i a1298c AC hetero. Lekarz twierdzi ze nie muszę brac claxane, bo nie mam zespolu antyfosfolipidowego i nie nalezy mi sie nawet na refundacje bo nie ma podstaw, najzyzej acard. Jak myslicie czy powinnam brac clexane?
    Moim zdaniem powinnaś. Clexane by nie zaszkodziło a co najwyżej pomogło. Natomiast jeśli nie miałaś wcześniej poronien to rozumiem czemu lekarz nie chce Ci tego przepisać.

4 lata starań, 2 poronienia (14-02-2014,12-01-2015), MTHFR, Niedrożny jajowód, Niedoczynność tarczycy, Komórki NK
    thgf9n7353137rpc.png
  • KitkaAnitka Debiutantka

Wysłany: 15 października 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy przy samej mutacji MTHFR Clexan jest refundowany???

• hrynia Koleżanka

Wysłany: 15 października 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KitkaAnitka wrote:
    A czy przy samej mutacji MTHFR Clexan jest refundowany???
    Clexane będzie refundowany jeśli po perwsze udasz się do lekarza który ma podpisaną umowę z nfz a po drugie jeśli on uzna ze zachodzi taka potrzeba żeby przyjmówac ten lek. Co lekarz to różna opinia. Ja akurat mam refundowany bo jestem po 2 poronieniach i chodzę do lekarza na nfz.

thgf9n7353137rpc.png
  • Marisa Przyjaciółka

Wysłany: 17 października 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej też mam mutacje mthfr i dzisiaj lekarka dała mi receptę na clexane. Powiedziała że jak homocysteina wyjdzie powyżej 10 to zacząć robić zastrzyki. Teraz biorę luteine i fembionnatal1 i eutyrox50. Ale czy po dwóch już poronieniach nie powinnam brać przypadkiem i acard i clexane.?? Co lekarze milczą jak grób... dowiedzieć się czegoś graniczy z cudem. Jaka musi być odpowiednią homocysteina??? Co robić?? ?

km5st5odva4wb8we.png
    2nn3skjoo67ix2iz.png
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marisa acard możesz brac na wlasna reke i ja bym brała a clexane ciężko wyprosić lekarza jak nie chce dac, może zmien go?

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja mam mutacje mthfr 677 homo i chce brac metylowane formy kwasu i zastanaiwm się nad wit z gr b, podacie mi konkretne strony na których mogę kupic sprawdzone witaminy? a allegro to zaufane zródło?

CORCIA 06.09.17r.
  • Marisa Przyjaciółka

Wysłany: 17 października 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa dzięki za podpowiedź. Jutro i tak jeszcze zadzwonię do lekarza na konsultacje. Jakoś zawsze po tych wizytach wciąż nasuwają się nowe myśli i wątpliwości.

km5st5odva4wb8we.png
    2nn3skjoo67ix2iz.png
  • ew1609 Koleżanka

Wysłany: 22 października 2016, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam prosbeo podanie konatktu (na priv) do lekarza ktory prowadzi Was i zna sie na mthfr... ostatnio kolejny lekar kazal mi brac kwas foliowy w wiekszej dawce ZWYKLY...

wiadomosci moga byc na priv..

03.2014 - poronienie 12 tydzien

ANA 2 1:1000
    anty TG w normie
    anty TPO 1:98 (norma do 30)
    Mthfr a1298c mutacja
    homocysteina 9,4 zbita aktualnie do 8.8
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 23 października 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez takiego szukam:(

CORCIA 06.09.17r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2016, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie! Mam do sprzedania witaminy metylowane Basic Prenatal firmy Thorne z USA,witaminy są oryginalne wysłane przez moją kuzynke która mieszka w Stanach.Ja również mam mthfr A1298C i na pewno te witaminy mogą pomóc.Jeżeli jest ktoś zainteresowany mój email: [email protected]

• Justa87 Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zrobiłam wyniki , b12 ponad norme ok 722 a norma do 632, homocysteina ok 6 a kwas foliowy ok 9. co o tym myslec???? mam MTHFR 667TT

CORCIA 06.09.17r.
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 04:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa, całkiem ładne masz te wyniki :) Oczywiście najlepiej skonsultować z lekarzem, ale wydają się ok.

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 29 października 2016, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie nie wiem z któym lekarzem...mam wizyte za jakiś czas u genetyka i hematologa ,może oni cos powiedzą .A znalazłam poranie dietetczna gdzie znaja się na MTHFR i całkiem sensownie pisza o niej i innych rzeczach...a ze jestem z wykształcenia troche ziwazana z zywnoscia to troche zostało cos w glowie :P Poradnia to MedFood

CORCIA 06.09.17r.
‹‹ 3 4 5 6 7 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ