MTHFR leczenie w ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
dziewczyny pomóżcie!!! ile tego kwasu metylowanego brac? wyniki powyżej...jeśli mam niska homocysteine i kwas foliowy w normie to chyba mój organizm jest ,,wysycony" ta witamina i nie musze brac az tyle ? teraz biore 400, chce dokupić jeszcze 400 i po 2 okresie starac się ( ok polowa grudnia), to wystarczy???Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Najlepiej, jakby Ci lekarz doradził... Ja sama nie wiedziałam ile kwasu i brałam różne dawki. Lekarka zleciła 400, bo taka dawka jest dostępna w aptece (Folian z Solgara). Bałam się, że to będzie za mało i sama zwiększałam dawkę i teraz biorę 1000. Tylko mój organizm nie wchłania syntetycznego kwasu, stąd moje obawy. 400 powinno u Ciebie wystarczyć.
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
dziekuje Ci Izieth!!! 400 nawet jak mam homozygote? mi pewnie tez nie przyswaja się ten kwas bo badanie robiłam dwa miesiące od brania femibionu...i może dlatego jest w normie? chce od polowy grudnia starac się znow i boj się ze za wcześnie...Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Ja mam MTHFR 1298A-C homozygotę, a MTHFR 677C-T heterozygotę i 400 wystarczało Sama zwiększyłam ze strachu, że jednak to za mało, bo pierwsze dziecko straciłam z powodu wad cewy nerwowej.
Może być tak, że jednak Twój organizm daje radę z przyswojeniem kwasu, może z dużymi dawkami by sobie nie poradził. Ja przez kilka miesięcy brałam 15mg i wyszedł mi absurdalne wysoki poziom w badaniu. Tak, czy inaczej lepszy jest metylowany, bo na pewno się wchłonie
Po diagnozie wylądowałam u genetyka i dietetyka. Genetyczka zaleciła Clexane, jak już będę w ciąży, a gin od razu kazała brać Acard, metylowane B6 i B12 i poczekać miesiąc ze staraniami. Dietetyczka rozpisała dietę i to nie była dieta ubogobiałkowa, jak zalecała ginekolog, ale generalnie zdrowa i bogata w tłuszcze, bo wg niej miałam za niski cholesterol. Też mówiła o metylowanych witaminach, dodatkowo probiotyk zaleciła i olej z kryla, ale to może dlatego, że jestem wegetarianką
Jeszcze przed ciążą brałam Acard, metylowane B6 i B12, Folian, olej z kryla i tran dorszowy (to też przez brak ryb w diecie). I jeszcze wit D, bo wyszedł spory niedobór - to też warto sprawdzić.
Po miesiącu zaszłam w ciążę i wszystko jest w porządku
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
dziekuje:) ja mam wit D chtba tez za mało wynik 20 ( jednostek nie pamiętam, a norma chyba od 30).Dokupiłam folian 400 czyli razem 800 będę mieć...i od grudnia starania !Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
atat wrote:Tąkiel jest naprawdę super lekarzem.
Ale ta Twoja mutacja (mam taką samą) jest wariantem prawidłowym - ja mam tak napisane na swoim wyniku.
Jesli homocysteina niska to znaczy ze cos tam sie metyluje i przyjmuje.
Ja bardzo mocno Tąkiela polecam, to on mnie na większość rzeczy naprowadził więc się nie martw.
Kup metylowaną formę na wszelki wypadek i bierz razem z innymi suplami przygotowującymi do ciąży. -
Anian31 wrote:Ile bierzecie teraz kwasu foliowego? czy teraz ma to jeszcze znaczenie? Ja biorę tylko tyle ile jest w Thorne czy Seeking Health czyli 04,-0,5 mg, bo biorę połowę dawki zalecanej na opakowaniu:)
-
A ja biore 0.8 metylowanego od ponad miesiaca i poziom kwasu foliowego w krwi skoczyl z 8.4do 19.7czyli ponad norme...dietetyk mowi zebym dalej suplementowala i sprawdziła za ok 2miesiace...Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
KitkaAnitka wrote:A może ktoś jest z Warszawy,Białegostoku czy też warmińsko-mazurskiego i może polecić dobrego lekarza który zajmuje się Mutacją MTHFR.
Ja chodzę o Jerzak, ale czy polecam to trudno powiedzieć, jest delikatnie mówiąc specyficzna.MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
Izieth wrote:Ja mam MTHFR 1298A-C homozygotę, a MTHFR 677C-T heterozygotę i 400 wystarczało Sama zwiększyłam ze strachu, że jednak to za mało, bo pierwsze dziecko straciłam z powodu wad cewy nerwowej.
Może być tak, że jednak Twój organizm daje radę z przyswojeniem kwasu, może z dużymi dawkami by sobie nie poradził. Ja przez kilka miesięcy brałam 15mg i wyszedł mi absurdalne wysoki poziom w badaniu. Tak, czy inaczej lepszy jest metylowany, bo na pewno się wchłonie
Po diagnozie wylądowałam u genetyka i dietetyka. Genetyczka zaleciła Clexane, jak już będę w ciąży, a gin od razu kazała brać Acard, metylowane B6 i B12 i poczekać miesiąc ze staraniami. Dietetyczka rozpisała dietę i to nie była dieta ubogobiałkowa, jak zalecała ginekolog, ale generalnie zdrowa i bogata w tłuszcze, bo wg niej miałam za niski cholesterol. Też mówiła o metylowanych witaminach, dodatkowo probiotyk zaleciła i olej z kryla, ale to może dlatego, że jestem wegetarianką
Jeszcze przed ciążą brałam Acard, metylowane B6 i B12, Folian, olej z kryla i tran dorszowy (to też przez brak ryb w diecie). I jeszcze wit D, bo wyszedł spory niedobór - to też warto sprawdzić.
Po miesiącu zaszłam w ciążę i wszystko jest w porządku
Ja tez mam niski cholesterol, sadze ze z tego samego powodu co Ty, bo tez jestem wegetarianka. Nie jem tez nabiału krowiego, od czasu do czasu kozi bądź owczy. Niedobór d3 również miałam duży, teraz już jest w miarę OK, cały czas biorę d3 5000. A ta dietetyczka to z jakiego miasta ?
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
Jesli chidzi o cholesterol to ja tez mam raczej wybierac golonke niz pierogi...bo cholesterol jest potrzebny...i przez nasza mutacje mozemy miec za niskie wyniki.nie wiem.jak to jest polaczone ale mozemy miec tez problemy z jelitami dlatego probiotyki sa potrzebne,ja ocet jablkowy mam.pic prze jedxeniem zeby zakwaszac ornlganizm ...Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r.