MTHFR leczenie w ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
Od lekarza hematologa który zlecił mi szereg badań otrzymałam informację w której jest napisane ,że diagnostyka w kierunku trombofilii oznaczenia w pierwszym etapie są negatywne dla wszystkich zlecanych parametrów.Ze względu na homozygotyczny wariant MTHFR konieczna suplementacja większymi dawkami kwasu foliowego,do rozważenia stosowanie w trakcie ciąży HDCz w dawce profilaktycznej(lek nie ma refundacji w tym wskazaniu). Może i powinnam otrzymywać tą heparynę może w końcu bym zaskoczyła.
-
nadia1 wrote:Uważam, że warto spróbować z heparyną, tym bardziej, że masz "do rozważenia" heparynę. Dużo dziewczyn z tą mutacją ma zlecone zastrzyki. Badałaś homocysteine? Za wysoka może powodować zakrzepy.
Jutro jadę zrobić wyniki na homocysteinę zanim dowiedziałam się o hashimoto o mthfr wynik homocysteiny wynosił 9,0 (norma od 5,0-12,0.
W chwili obecnej przyjmuje także witaminę b12,b6,cynk,acti folin 2 mg.
Masz jakąś dietę czy nie? -
Dziewczyny mam do Was pytanko odnośnie tej mutacji. Zacznę od początku 1 ciąże poroniłam, mam hashimoto, robiłam różne badania przeciwciał itp wszystko ok wyszło. W tej ciąży dostałam profilaktycznie acard (który już z resztą właśnie odstawiłam, zalecenie gin) i wychodzi na to że mam anemię spowodowaną niedoborem kwasu foliowego bądź wit b12. Jest możliwe że mam może tą mutacje? Tak mam głowę teraz nabitą, że nie wiem. W poniedziałek idę na badania b9,b12,homocysteina żeby zobaczyć co się dzieje.
-
anian90 wrote:Zrobić zrobię, ale teraz to i tak już "pozamiatane" że tak powiem kwas foliowy jest najważniejszy na początku
Nie musi być "pozamiatane". Są osoby, które nie wiedząc o tej mutacji rodzą zdrowe dzieci. A problemy zaczynają się np. dopiero w kolejnych ciążach. Poza tym przechodziłaś badania prenatalne, połówkowe i pewnie wszystko było dobrze.
-
nadia1 wrote:Nie mam specjalnej diety, jedynie ograniczam nabiał, pomidory i paprykę (bo wyczytałam, że wzmagają procesy autoimmunologiczne). Wiem, że dziewczyny często stosują dietę bezglutenową.
jaki lekarz Cię prowadzi w ciąży?Masz jakiegoś dobrego który zna się na mutacji MTHFR? -
Justa87 wrote:hej dziewczyny a któras mam mthfr i v leiden?4 lata starań, 2 poronienia (14-02-2014,12-01-2015), MTHFR, Niedrożny jajowód, Niedoczynność tarczycy, Komórki NK
-
jestem bardzo zdziwiona, bylam dzis na wizycie u hematologa dr Marka Tąkiel i ten lekarz po obejrzeniu moich wynikow (mam mutacje mthfr 1298A heterozygotyczna i PA 1 tez heterozygotyczna) powiedzial ze skoro mam homocysteine 9,4 to nie poinnam przyjmowac folianow, ba nawet kwasu foliowego tylko wzbogacic diete o zielone surowe warzywa???? nie rozumiem tego
mam prosbe jakie sa Wasze zalecenia od lekarzy, ja czytalam zalecenia na stronie
http://www.mthfr.pl/mthfr/mutacja-mthfr-zalecenia/
ale one dotycza mutacji mthfr 677 a co z taka mutacja jaka ja mam? czy ktos ma dobrego lekarza w takie sytuacji, mam wrazenie ze w pl nikt sie na tym nie zna... czuje sie bezsilna, najgorsze jest to ze rodzina mysli ze ja sobie to wymyslilam, przeczytalam w internecie jakies glupoty, lekarze mowia ze sie nie ma co martwic brac kwas foliowy i tyle a ja jestem przerazona tymi konsekwencjami,03.2014 - poronienie 12 tydzien
ANA 2 1:1000
anty TG w normie
anty TPO 1:98 (norma do 30)
Mthfr a1298c mutacja
homocysteina 9,4 zbita aktualnie do 8.8 -
ew1609 a może chodzi o to żeby ten kwas był z naturalnych produktów? bo syntetyczny jest szkodliwy...( czy foliany to kwas w tabletkach dla niego?)Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Hrynia a może wieszczy w poprzednich ciążach przyjmowała tez clexane?
jestem po 3 poroniniach, ostatnia na clexanie, acardzie i femibionie 1, sonczyła się na 11 tyg. Okazało się teraz ze mam vleiden hetero i mthfr c homo i lekarz powiedział ze to powinno wystarczyc żeby utrzymać ciaze...
a ja zastanaiwm się czy nie była za mala dawka clev\xane 0,4 i czy nie powinnam kw.folowy metylowany i wit z gr b matylowane przyjmować jeszcze?
on obstawia ze mogę mieć cos jeszcze np z immunologiiNadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
KitkaAnitka wrote:nadia1 napisz mi proszę czy miałaś refundację na heparynę?Trombofilii nie mam stwierdzonej i mam napisane ,że w moim przypadku nie jest ona refundowana.
Hej, nie wiem czy mój lekarz jest specjalistą w MTHFR, ale już po poprzednim poronieniu przepisał mi 5mg kwasu i zastanawiał się nad heparyną (ale było już za późno). Później zrobiłam badania na mutacje i wyszło MTHFR.
Z tego co czytałam to niektóre przeciwciała ujawniają się dopiero w ciąży i dopiero wtedy może się okazać, że jednak masz trombofilie.
Hematolog kazała mi brać clexane w trakcie starań, ale ja robiłam po swojemu i zaczynałam od ok 19 dc.
Ginekolog przepisuje mi clexane z refundacją.