X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kasia, może moja historia Cię pocieszy. Ja w ciąży z najstarsza córka trafiłam do szpitala w 17tc bo kłuło mnie w podbrzuszu, okazało się ze szyjka jest turbo krótka, jakaś bakteria wyszła w posiewie z szyjki, dostałam antybiotyk, ale szyjka skróciła się praktycznie do zera i założyli mi krążek bez kontrolnego posiewu. Potem leżałam plackiem do 37tc, nawet jadłam na leżąco. Okropny stres, skurcze, masakra . Do tego doszło nadciśnienie. Urodziłam 38+2. Głowa do góry, załóża krążek i opanują sytuacje. Ja w 2 ciąży miałam założony profilaktycznie w 17tc. Teraz jestem w 3 ciąży , 17tc, szuka 3,5 cm, pewnie założymy za miesiąc :)

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Alicja27 Autorytet

Wysłany: 30 września 2022, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też leżę plackiem jem na leżąco wstaję tylko do wc nawet mąż mnie kąpie tak bardzo chce dotrzymać tej ciąży pessar mam założony ale mimo to szyjka się skróciła dlatego dla zdrowia psychicznego nie chciałabym wiedzieć ile ma tylko czy krążek daje rade. Jak aplikuje luteine i krążka nie czuje ro sobie wmawiam że jest dobrze dzień za dniem leci psychicznie już lepiej u mnie

• Marinero Nowa

Wysłany: 30 maja 2024, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór.
    Na początku przyznam się bez bicia, piszę w imieniu swojej narzeczonej, mam nadzieję, że nie dostanę bana :(

Szybki opis sytuacji, 25tc+3, szyjka miękka, zamknięta na 5mm, wewnątrz kształt litery U, szerokość 2cm...

Narzeczona jest już prawie 2 tygodnie w szpitalu. W momencie przyjęcia, położyli ją na trakcie porodowym z inkubatorem obok, wieszcząc rychły poród. Szpital o III stopniu referencyjności.

Lekarze odradzają jej czytanie forów i artykułów w internecie, żeby się nie nastawiać. Ja jeszcze tydzień jestem poza Polską, na drugiej półkuli, odchodzę od zmysłów. Podobno są lekarze co skutecznie zakładają szew ratunkowy nawet na krótką, miękka szyjkę?

W szpitalu w którym jest, mówią, że po 25tc nie zakładają szwów, że ryzyko zbyt duże. Wcześniej nie mogli założyć, ponieważ leczyli infekcję bakteryjną u narzeczonej, do tego chwilę potem wkradł się półpasiec.

Infekcja wyleczona, półpasiec zanika,niestety szyjka bez zmian, a wręcz w środku trochę się rozszerzyła ale cały czas zamknięta na 5mm. Czy jest jakaś nadzieja??? Znacie lekarzy którzy są w stanie pomóc? Dziecko zdrowe, nic nie jest małemu...

P.S
    Muszę to z siebie wyrzucić...
    Ostatnia normalna wizyta w 20 tygodniu ciąży, lekarz mówi że wszystko super, ciąża wzorowo, książkowo, nic się nie dzieje, wspomniał tylko że szyjka ma 3cm, krótka ale w normie i w sumie profilaktycznie można wziąć progesteron który przepisał, ale nic się nie martwić na zapas, ciąża to nie choroba, żyć normalnie. Nie wykupiliśmy. Następna wizytę zaplanował za 3 tygodnie, bo jechał na urlop, z uśpioną czujnością, narzeczona poszła po 4 tygodniach do innego lekarza, bez żadnych objawów, szyjka 5mm, prosto na oddział... 😥 Wieczorami sam płaczę i mam wyrzuty sumienia i żal do lekarza... Gdyby chociaż słowem wspomniał jakie jest ryzyko, co oznacza krótka szyjka, żeby uważać na to i sprawdzić profilaktycznie. Ordynator oddziału oglądając USG mojej narzeczonej stwierdziła że tak się kończy gdy ciąży NIE TRAKTUJE SIĘ JAK CHOROBY LUB STANU WYJĄTKOWEGO...lekarz który prowadził ciążę mówił całkowicie co innego....

preg.png
  • Zenka1 Ekspertka

Wysłany: 31 maja 2024, 02:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marinero, odpisywałam Ci też w innym wątku ale napiszę też tu więcej. ‚Norma’ szyjki jest do 2,5 cm więc dlatego zalecił czujność ale żeby nie panikować. Czemu nie wykupiliście progesteronu?

preg.png
‹‹ 238 239 240 241 242
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ