X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niewydolność cieśniowo-szyjkowa
Odpowiedz

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze raz

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis wrote:
    zjada wpisy...

Cześć Dziewczyny. Dziś na badaniu usg okazało się, że szyjka otwiera się od środka. Jak to powiedziała pani doktor niewiele jej jest jeszcze zamknięte. Jutro jadę do szpitala i mają mnie tam jeszcze raz zbadać i zastanowić się co będzie bardziej skuteczne szew czy pessar. Martwię się strasznie tym,że otwarcie jest tak duże a ja jestem dopiero w 18 tygodniu.. Wiele z Was pewnie ma założony szew lub pessar, powiedzcie mi czy u którejś sytuacja była taka,że prawie już szyjki nie było? Strasznie się boję że stracę dziecko..
    powtarzam posta

u mnie w 18 tyg szyjka 38mm i poczatki rozwarcia wewnatrz, w 20 tyg szyjka 25mm i rozwarcie wewnetrzne 2 cm, czyli bardzo duzo,zalozono mi szew i szyjka utrzymala sie na poziomie 24mm mimo ciaglego ruchu i normalnego trybu zycia...szew mi ladnie to trzymal :) w srode mi zdjeli szew i czekam na porod, jak widac narazie nic sie nie dzieje, a u Ciebie jak duze jest to rozwarcie?

• Sis Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    powtarzam posta

u mnie w 18 tyg szyjka 38mm i poczatki rozwarcia wewnatrz, w 20 tyg szyjka 25mm i rozwarcie wewnetrzne 2 cm, czyli bardzo duzo,zalozono mi szew i szyjka utrzymala sie na poziomie 24mm mimo ciaglego ruchu i normalnego trybu zycia...szew mi ladnie to trzymal :) w srode mi zdjeli szew i czekam na porod, jak widac narazie nic sie nie dzieje, a u Ciebie jak duze jest to rozwarcie?

lekarka mówiła że zostały milimetry.. więc pewnie mniej niż centymetr. Jutro jadę do szpitala więc dowiem się dokładnie bo dziś w tym stresie nie przyswajałam informacji..
    Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź i pocieszające jest to co piszesz :)

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • Sis Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2016, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola jeszcze podpytam o ten szew bo w necie dziwne rzeczy piszą.. w jakim znieczuleniu miałaś to zakładane??

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2016, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis wrote:
    Karola jeszcze podpytam o ten szew bo w necie dziwne rzeczy piszą.. w jakim znieczuleniu miałaś to zakładane??
    w znieczuleniu ogolnym, zostalam przewieziona na blok i po 20 minutach wrocilam na sale, nie powiem po zabiegu bolało, ale po czopku przeciwbolowym przeszlo, po czterech godzinach od zabiegu moglam juz normalnie chodzic...ja bardziej ufalam wlasnie szwom bo pessar to moglo byc za malo i ciesze sie, ze lekarze nie czekali dlugo z decyzja...

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2016, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sis daj znac co powiedza lekarze...oby podjeli wlasciwa decyzje

• Sis Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2016, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    najpierw mają mi posiew zrobić i obejrzeć w kilka osób i z tego co mówiła moja ginka wyjdę raczej do domu. Mówiła że dostanę termin na założenie- pewnie we wtorek i wtedy znów mam przyjechać. Chyba że jutro w szpitalu stwierdzą inaczej i nie będą tyle czekać. Awaryjnie się już spakowałam. Byle do 30 tygodnia..
    Dam znać jutro. Dzięki jeszcze raz za szybką odpowiedź bo trochę mnie to uspokoiło. Zanim odpisałaś weszłam w poszukiwaniu informacji na jakieś inne forum i musiałam szybko zamknąć stronę bo same złe rzeczy tam były wiec już nie szukam dalej informacji.

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja spedzilam 4 dni w szpitalu, w poniedzialek mnie przyjeli, zrobili posiew i badania, w srode byl posiew czysty, w czwartek na czczo, zalozyli i w piatek o 9 wypisali :) bylam mega zadowolona z obslugi, ale mnie tam znalali bo w poprzedniej ciazy tam trafilam i lezalam dwa tyg z uciekajacymi wodami...takze moja historie znali i nie czekali.

• Sis Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w szpitalu juz. Zrobili mi posiew i czekam do poniedziałku. Jak będzie ok to w poniedziałek zakładają mi szew. Mam nadzieje ze nic tam nie wychoduja i nie będzie przeciwwskazań. Liczę, ze będzie dobrze i we wtorek wyjdę. O rokowaniach mam gadać z ordynatorem ale nie wiem kiedy on będzie, moze na obchodzie cos więcej sie dowiem.

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis wrote:
    Jestem w szpitalu juz. Zrobili mi posiew i czekam do poniedziałku. Jak będzie ok to w poniedziałek zakładają mi szew. Mam nadzieje ze nic tam nie wychoduja i nie będzie przeciwwskazań. Liczę, ze będzie dobrze i we wtorek wyjdę. O rokowaniach mam gadać z ordynatorem ale nie wiem kiedy on będzie, moze na obchodzie cos więcej sie dowiem.
    No i super, brawo za szybka decyzje szpitala. A nawet jesli bedzie bakteria to dadza antybiotyk. Szybko sie z nia uporasz i zaloza szew. Ważne ze jest dobra decyzja podjeta i jak bedziesz lezala to nic zlego sie nie stanie.

• ttuska Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis przede wszystkim musisz leżeć. Ja l ezalam 7 dni zanim założyli pessar i szyjka z 17 mm wydluzyla się na 22 mm :) a obecnie na 28 mm

w4sqkrnt373m17ix.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis dziewczyny dobrze pisza, decyzja ze szwem u Ciebie jest na pewno najlepsza, leż i wszystko sie unormuje, szew będzie mocno trzymał i donosisz do bezpiecznego terminu!
    Sis a skad jesteś? I gdzie lezysz?

Ja dzis bylam na wizycie, szyjka sie nawet troche wydluzyla, ma 30 mm , zamknieta, wszystko super, wiec jest dobrze :-) :-) :-)

ulola, kaarolaa, Ola31 lubią tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Sis Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2016, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku ciąży praktycznie leżę. Na początku plamilam 3 tygodnie, ogólnie mam wadę macicy i poronienie na koncie i miałam prowadzić oszczędny tryb życia. W domu prawie nic nie robiłam, czasem cos ugotowałam zeby odciążyć męża. Raz na tydzień wyszłam pospacerowac po markecie.. Poza tym głownie leżałam wiec troche mnie martwi ze przy takim trybie życia zostało mi z pół centymetra szyjki. Liczę ze szew pomoże.. Eta jestem z Warszawy i tutaj tez leżę.

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • eta Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2016, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis ja też z Warszawy jestem. Myślę że na pewno Ci szew pomoże, spójrz na historie Kaaroli to najlepszy dowod na to że szew jest na prawde mocny, jak Ci założą to tylko leż a po paru tygodniach zobacza lekarze jak jest i moze będziesz mogla oszczedny tryb życia prowadzic.

Ulola jak samopoczucie przed cc?? :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2016, 08:54

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis na pewno jesteś pod dobrą opieką założą szew i będzie wszystko dobrze:)

• Sis Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na jutro niecierpliwie.. Rano powinnam sie dowiedzieć co i jak bo bedą wyniki posiewu. Awaryjnie mam nie jeść śniadania. Pytałam w jakim znieczuleniu będzie szew zakładany ale decyzje ma podjąć anestezjolog, w kręgosłup lub całkowite. Mam nadzieje ze zabieg sie jutro odbędzie i ze bede mogła iść we wtorek do domu.. Oby!

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • Magdula Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2016, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się przywitam po powrocie z krótkiego wypoczynku na wsi :)
    Było miło ale się skończyło, przed porodem już pewnie tam nie zawitam. Liczę, że jesień będzie łaskawa i z małą uda mi się tam jeszcze w tym roku pojechać :)

Sis, ja miałam zakładany szew przy 25 mm szyjce i dużym "lejku" w 19tc.
    Do szpitala zostałam przyjęta w piątek (miałam ze sobą wyniki posiewu) a szew założyli w poniedziałek. Taki weekend w SPA ;)
    Podobnie jak u Ciebie anestezjolog miał zdecydować o rodzaju znieczulenia i padło na kręgosłup. Do przeżycia ;) Samo założenie szwu niezbyt przyjemne ale nie bolesne. Później nic mnie nie bolało. Na drugi dzień czyli we wtorek wyszłam do domu.
    Podobnie jak Kaarolaa prowadzę raczej normalny tryb życia. Wiadomo, nie dźwigam ciężarów czy nie wiadomo czego ale poza tym sprzątam, gotuję, kilka razy dziennie schodzę i wchodzę na czwarte piętro itd, itp. Do tej pory jeżdżę samochodem (jako kierowca). Szew trzyma porządnie :)
    Tak więc i Tobie życzę tego samego i powodzenia jutro :*

eta, Ola31, kaarolaa lubią tę wiadomość

wd3wnub.png

576fa95f1296f.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2016, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis czekamy na wieści dzisiaj :-)

A ja wczoraj troche wiecej pokrecilam sie po domu i dzis rano mnie jakies 3 skurcze troche bolesniejsze złapaly, ale wzięłam już nospe i dzis juz grzecznie leżę :-)

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • ttuska Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2016, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis trzymam kciuki :)

Dziewczyny jak odczuwacie te skurcze przepowiadajace? Bo u mnie brzuch się spina w okolicach pępka i trudniej mi się oddycha-nie odczuwam bolu

w4sqkrnt373m17ix.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2016, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis kciuki za dziś:)

Dziewczyny no właśnie mi się brzuch tak nagle zepnie, robi się twardy jak skała, chwilę trzyma i za chwilę puszcza czasem lekko zaboli. Ja z 10 razy dziennie na pewno tak mam albo i więcej tylko czasem dziecko się też tak wypina, że górki są twarde np. w dwóch częściach brzucha i nie wiem czy to też skurcze?
    W sobotę była u mnie położna dotykała brzucha i mówiła, ze mam normalny a jak stoję to mówiła, ze też jest inny brzuch bo ciężar dziecka, duży brzuch to wszystko ciągnie w dół i może być taki twardszy. Zbadała jeszcze tętno dziecka i na jej oko mały się przekręcił główką w dół - w piątek się dowiem:)

Ulola to już jutro:) czy przełożyli ze względu na opryszczkę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2016, 09:13

‹‹ 61 62 63 64 65 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ