Poronienie I co dalej...
-
WIADOMOŚĆ
-
Serena, trzymam kciuki!
Goniąc marzenia, współczuję Ja też niedawno poroniłam, wiem co czujesz... z tego co widzę po suwaczku, to był ok. 5t? U mnie był 7t, ale pęcherzyk był jak w 5t. W szpitalu powiedzieli, że przy pierwszym poronieniu nie trzeba robić badań, bo to prawdopodobnie trisomia. Lekarze zlecają badania na NFZ po 3 poronieniu, ale ze względu na mój wiek i długie starania, nie mogę czekać aż to się powtórzy, więc zbadałam ACA, ANA, ASA, ATA i helicobacteri (zapłaciłam 800 zł). Koleżance zlecił takie badania po 2 poronieniach ginekolog, specjalista od niepłodności. Jeśli się zdecydujesz, zrób badania przed upływem 6 tygodni od straty.
Zastanawiam się jeszcze nad testem genetycznym, o którym pisała Serena, ale nie wiem, czy warto, bo możliwe, że już znalazłam przyczynę. Nie mam jeszcze wszystkich wyników ale wynik ANA2 HEp-2 z badania krwi 12 dni po poronieniu mam dodatni. Czy któraś z Was umie to zinterpretować? Do gina idę dopiero po @ i nie wiem, co to oznacza:
P-ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne (ANA2) dodatni (wartość referencyjna miano < 1: 100)
Metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych w mianie 1:320 dających na komórkach HEp-2 obraz świecenia ziarnisty z dodatnimi chromosomami. Metodą ELISA NIE STWIERDZONO obecności przeciwciał przeciw rozpuszczalnym antygenom jądrowym (SS-A, SS-B, nRNP, Sm, Scl-70, Jo-1)."Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
Serena a na podstawie czego dostałaś encorton?
Ja się cieszę że zrobiłam badania z testdna bo w moim przypadku traciłabym prędzej czy później każda ciążę..
Moja koleżanka miała puste jajo jeden raz i też zrobila trn pakiet i wyszły jej trzy mutacje w tym PAI która utrudnia zagnieżdżanie i często w parze z nią ida ciąże biochemiczne i wlasnie bezzarodkowe.
Ja dzisiaj 15dc i zaraz robie owulaka ;P wczoraj była lekko jasniejsza kreska, więc dzisiaj liczę juz na mocna. Zobaczymy. Rano z emkiem dzialalismy ;P -
Szkoda niecierpliwa... myślałam, że się uda. Czekam, aby którejś z nas się udało szybko zajść w ciąże po poronieniu bo da nam to nadzieję ...Córcia - 24.01.2012 r.
Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
nick nieaktualnyHej Dziewczyny!
Dawno mnie nie było.. musiałam odpocząć od tych smutnych wspomnień..
@ dostałam równo 5 tyg po zabiegu.
Dziś 10dc i byłam na usg .. byłam przekonana że wszystko będzie zajebiscie a tu bum! Torbiele.. 2! Jeden 3cm drugi 4cm.. No nic tylko kwiknać z radości!
Dostałam 2x2 orgamentil i kolejne USG między 2 a 5 dc:(
Któraś miała taką sytuację ?
Lekarz mnie postraszyl że jak nie zniknie to szajstwo po lekach to konieczna operacja:( -
nick nieaktualny
-
Pola90 wrote:Nawet nie dopytalam ani gdzie ani jakie, bo się tak zestresowalam..
Nigdy wcześniej nie miałam żadnych takich anomalii:/
Powiedział że to częste powikłania po lyzeczkowaniu Ale że rzadko takie duże:( wpizdumonia29 -
Bondzik, Encorton zlecił mi lekarz, kiedy usłyszał, że chcemy się starać o kolejną ciążę, a dwie już mam na swoim koncie utracone. Głównie ze względu na problemy z krzepliwością krwi. To mała dawka, ale mówił, że ma dobre efekty na takim połączeniu leków (udane ciąże) i ufam mu po prostu. Dodatkowo, powiedział, że często nie da się znaleźć uchwytnej przyczyny, a ma takie doświadczenia, że ten lek pomaga. Dodatkowo w międzyczasie wyszła mi lekka niedoczynność tarczycy. Trochę już jestem obłożona lekami, ale czuję się bezpieczniej. Biorę więc Duphaston, Acard, Encorton, Euthyrox, metylowany kwas foliowy. Do tego biorę też witaminę D, magnez i żelazo.
bondzik007 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, jestem już 7 dni po owulacji (potwierdzona u gina), niby jakieś serduszka były, ale 2 dni wcześniej i niewiele (nie planowaliśmy wtedy starań i nie mierzyłam temp. codziennie). Bardzo, bardzo bym chciała zajść w ciążę z tym cyklu, ale nie wiem czy to będzie w ogóle możliwe. Żadnych objawów nie mam, piersi nic. Tutaj mój wykres:
https://ovufriend.pl/graph/2e48f5f534bf874694c5b0d643a45708 -
Serena, masz piękny wykres
U mnie po owulacji. Za kilka dni okaże się, czy będzie jakiś efekt, nie mam żadnych przeczuć, po prostu dzielnie czekam
Przykro mi, że dołączyły do nas nowe osoby...serena1989 lubi tę wiadomość
❤️2013
❤️2015
❤️2018
❤️2020 -
Serena,temp.ładnie się pnie. Niech trzyma poziom jak najdłużej
Daniela za Twój cykl również mocno ściskam kciuki.
Ja się dzisiaj pożarłam z moim M. Na noc wyrzuciłam go do innego pokoju. Na chwilę obecną czuję,że tak szybko mi nie przejdzie. Dobrze,że to dopiero początek cykluWojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Aniołek Bogusia 24.01.2018 [*] 10 tc
Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 -
Witajcje, Serena chcialbym miec taki wykres, ladnie i obiecujaco wyglada☺
NIECIERPLIWAona chyba jakis wirus w powietrzu bo ja z M tez sie pozarlam. Ale kiedys przyjdzie czas na godzenie dzieki temu.
Ogolniejestem bardzo zestresowana bo od ponad tygodnia intensywnie krwawie, żywa krwia i skrzepami, dzis mam ginekologa i bardzo sie boje. Przed krwawieniem tydzien plamilam i ogolnie myslalam ze to okres bardziej obfity po poronieniu ale teraz boje sie ze bede musiala wrocic do szpitala na zabieg i moje starania beda wstrzymane. Boje sie jak usg ciazowego normalnie... -
nick nieaktualnySisi i jak po wizycie ? Ja odebrałam wyniki histopatologi ..czy któraś z was też tak miała w opisie :" fragmenty zarodka, łożyska i doczesnej z ogniskami martwicy i ropienia " co to oznacza skąd ropień jak na usg nic nie było widać czy to przyczyna śmierci mojego maluszka , czy "normalny" stan rzeczy po zatrzymaniu serduszka u dzieciątka ? Pomóżcie bo znów złapałam dziś dołka jak to przecztałam
-
Ja dopiero na 17 do gin,
ASIEK z tego co wiem to ten wynik nie wskazuje przyczyny ale jest konsekwencja tego ze malenstwo bylo w Tobie dłuższy czas gdy serduszko juz nie bolio, ale napewno lekarz musi je odczytacWiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2018, 12:00
-
Dziewczyny witajcie po swiętach...
to takie smutne, że jest nas tu coraz więcej... a jednoczesnie jest świadomość, że jesteśmy silne i wspierając się damy radę.
Serena wykres idelany trzymam mooocno kciuki
co u mnie?
ja właśnie w okresie około owulacyjnym. wg kalendarzyka ma być w srodę, ale test owulacyjny pokazał dość mocną kreskę testową wczoraj wiec dzialaliśmy. testów owulacyjnych juz nie mam więc nie wiem jak dziś sytuacja
generalnie powiem Wam, że w tym cyklu dopiero czuję że mam owulację. w tym pierwszym po poronieniu nie czułam nic. teraz i klucie janikow i ból w dole brzucha.
ciekawe.....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2018, 12:15
2006 Kubuś
Aniołek [*] 14.01.18 -9tc2
Ola [*] 27.06.2018 - 14 tc -
Asiek1214 wrote:Sisi i jak po wizycie ? Ja odebrałam wyniki histopatologi ..czy któraś z was też tak miała w opisie :" fragmenty zarodka, łożyska i doczesnej z ogniskami martwicy i ropienia " co to oznacza skąd ropień jak na usg nic nie było widać czy to przyczyna śmierci mojego maluszka , czy "normalny" stan rzeczy po zatrzymaniu serduszka u dzieciątka ? Pomóżcie bo znów złapałam dziś dołka jak to przecztałam
nie martw sie- to jest normalne, moja kolezanka tak miala po poronieniu a po 2 miesiącach zaszła w kolnejną zdrową juz ciązę rodzi we wrzesniu
ja nie mialam badanego "materiału " po , więc jak u mnie był Ci nie powiem...Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2018, 12:24
2006 Kubuś
Aniołek [*] 14.01.18 -9tc2
Ola [*] 27.06.2018 - 14 tc -
nick nieaktualnySiSi111 wrote:Ja dopiero na 17 do gin,
ASIEK z tego co wiem to ten wynik nie wskazuje przyczyny ale jest konsekwencja tego ze malenstwo bylo w Tobie dłuższy czas gdy serduszko juz nie bolio, ale napewno lekarz musi je odczytac
Konsultacja z lekarzem dopiero po 1 @ , a dziś mija 3 tyg od zabiegu więc wciąż czekam ...dziękuję że tak szybko odpisałyście ....już nie mogę doczekać się tej pierwszej wizyty , aby ustalić plan działania i móc w końcu ruszyć z miejsca dalej do przodu -
Asiek ja nie miałam co prawda na wyniku martwicy, ale stan zapalny. No ale dowiedziałam się, że to równie dobrze mogła być przyczyna, ale bardziej prawdopodobne, że był to skutek poronienia, czyli postępujące poronienie spowodowało stan zapalny. Lekarz mi powiedział, że tak naprawdę u większości kobiet po zabiegu wychodzi taki wynik, więc nie drążyłam dalej tematu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2018, 19:19