Marti1189 wrote:
Witam serdecznie. Mam 36 i 7 letniego synka teraz jestem w ciąży i cała radość zakończyła się wczoraj po otrzymaniu wyników z badań prenatalnych. Ryzyko trisomi 21 1:21. O wyniku przesądził niski poziom PAPPA 0,261 MOM
Wolna beta hcg 1,505 MOM
Oczywiście przesledzilam cały internet niektórzy piszą ze taka Beta jest w normie niektórzy że podwyższona…
USG wyszło dobrze żadnych odchyleń przeziernosc karkowa 1,87. Wiem ze to na plus ale nie mogę przestać o tym myśleć i się martwić że ryzyko jest aż tak wysokie… w poniedziałek mam wizytę u mojego lekarza prowadzącego chce zrobić test Nifty Pro, jednak pochodzę z małej miejscowości i wszystko dopiero będę mogła załatwić po weekendzie. również czytałam że przy takim wyniku lepiej od razu amniopunkcję… nie wiem co mam ze sobą zrobić najgorsze jest to czekanie. Prześledziłam wasze przypadki na forum i są one bardzo optymistyczne. Jestem załamana 😞
Jak tu wyżej opisałam miałam wysokie ryzyko trisomi 21. Zrobiłam kilka dni od otrzymania wyników Sanco wyszły wszystkie ryzyka niskie, mimo to zrobiłam amniopunkcję, tydzień temu otrzymałam wyniki że wszystko jest ok

. Po Sanco byłam spokojniejsza ale jednak z tyłu głowy mimo wszystko siedziało mi to że ryzyko wyszło bardzo wysokie dlatego zdecydowałam się na amniopunkcję. Zabieg trwał może 5 min. Nie miałam żadnych komplikacji ani dolegliwości. Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze. Pozdrawiam