X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Usg dobre i słabe wyniki krwi = zła Pappa. Proszę o radę!
Odpowiedz

Usg dobre i słabe wyniki krwi = zła Pappa. Proszę o radę!

Oceń ten wątek:
  • Chrumek Koleżanka

Wysłany: 26 lipca, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze jedna rzecz mnie zastawia, Dziewczyny.
    To AFP to jest 18,80 a nie 18800 chyba?

Bo to drugie, to bylaby jakas ekstremalna wartosc!
    W ogole te wyniki sa tak dziwnie napisane, obok chyba powinny byc normy, a nie cos takiego. Bo przy Becie przecinek oddziela tysiace, a przy Pappa czesci dziesietne, wiec skad mam wiedziec, co jest przy AFP.

• Asia444 Przyjaciółka

Wysłany: 26 lipca, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chrumek wrote:
    Czesc,

powiedzcie prosze, czy te wyniki sa jakies tragiczne? Ktory wynik tu podwyzsza ryzyka? Pappa, beta czy afp?

Lekarka sugeruje problemy z lozyskiem, chce wlaczyc Acard, ale ja nie rozumiem, ktore wskazniki za to odpowiadaja.

Markery USG
    Kostnienie nosa: prawidłowe. Niedomykalność trójdzielna: nie stwierdzono. Czynność serca
    płodu: widoczna. FHR 168 u/min. Wskaźnik pulsacji w przewodzie żylnym 1,15.
    Holoprozencefalia: nie. Przepuklina przeponowa: nie. Wspólny kanał przedsionkowokomorowy:
    nie. Przepuklina pępkowa: nie. Olbrzymi pęcherz moczowy >= 7 mm: nie.
    Biochemia
    Próbka pobrana w dn.: 21.07.2025. Wiek ciążowy 12 tyg. + 0 d. Masa ciała (data pobrania
    próbki) 69 kg. Dostarczono do lab. w dn.: 21.07.2025. Analiza w dn.: 22.07.2025
    Wolna podjedn. beta- hCG 35,500 IU/l, 0,8770 MoM, Aparat do analizy: Delphia Express
    PAPP- A 0,500 IU/l, 0,2699 MoM, Aparat do analizy: Delphia Express
    PlGF Aparat do analizy: Delphia Express
    AFP 18,800 IU/ml
    Markery biofizyczne
    Średnie PI tęt. macicznych 1,65, co odpowiada 0,9695 MoM.
    Średnia MAP 90,7 mmHg, co odpowiada 1,0476 MoM.
    Ocena ryzyka Wybrana opcja oceny ryzyka w kierunku trisomii: Tr21, Tr18 i Tr13.
    podczas badania Trisomia 21 Trisomia 18 Trisomia 13
    Ryzyko podstawowe 1 na 207 1 na 487 1 na 1 532
    Skorygowane ryzyko 1 na 181 1 na 563 1 na 687

Moim zdaniem na ryzyka wpłyneła niskie białko Pappa i wiek. Ale generalnie redzta wynikòw w normie. Acard sie wlacza bo przy niskiej pappie sa wzrasta ryzyko nadcisnienia itd. Ja bym brała odrazu bo im cwześniej tym lepiej działa.
    Ryzyka masz wszystkie posrednie. Planuejsz robix nipt?

• Chrumek Koleżanka

Wysłany: 27 lipca, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się.

• kropka_aga Autorytet

Wysłany: 28 lipca, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie również wyszły ryzyka pośrednie przez niską pappe. Mam włączony acard 150. Biorę od omówienia wyników. U mnie USG książkowo, beta również spoko i inne parametry, jedynie ta pappa mi zaburzyła wynik. Lekarka mówiła, ze to przez łożysko i nie mam powodów do zmartwień, z racji, ze jest to statystyka i inne parametry wyglądają bardzo dobrze.

👱‍♀️ 32
    👨 37
    🐈🐈

Euthyrox N50
    Pregna Plus
    Cytrynian Magnezu
    Acard 150

01.05 ⏸️
    20.05 4mm ❤️
    16.06 3,3 cm ❤️
    04.07 prenatalne 👍 6,8 cm / 60g ❤️
    14.07 8,8 cm / 80g 🩵
    04.08 ⌛️

preg.png
‹‹ 3 4 5 6 7
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ