Usg dobre i słabe wyniki krwi = zła Pappa. Proszę o radę!
-
WIADOMOŚĆ
-
I jeszcze jedna rzecz mnie zastawia, Dziewczyny.
To AFP to jest 18,80 a nie 18800 chyba?
Bo to drugie, to bylaby jakas ekstremalna wartosc!
W ogole te wyniki sa tak dziwnie napisane, obok chyba powinny byc normy, a nie cos takiego. Bo przy Becie przecinek oddziela tysiace, a przy Pappa czesci dziesietne, wiec skad mam wiedziec, co jest przy AFP. -
Chrumek wrote:Czesc,
powiedzcie prosze, czy te wyniki sa jakies tragiczne? Ktory wynik tu podwyzsza ryzyka? Pappa, beta czy afp?
Lekarka sugeruje problemy z lozyskiem, chce wlaczyc Acard, ale ja nie rozumiem, ktore wskazniki za to odpowiadaja.
Markery USG
Kostnienie nosa: prawidłowe. Niedomykalność trójdzielna: nie stwierdzono. Czynność serca
płodu: widoczna. FHR 168 u/min. Wskaźnik pulsacji w przewodzie żylnym 1,15.
Holoprozencefalia: nie. Przepuklina przeponowa: nie. Wspólny kanał przedsionkowokomorowy:
nie. Przepuklina pępkowa: nie. Olbrzymi pęcherz moczowy >= 7 mm: nie.
Biochemia
Próbka pobrana w dn.: 21.07.2025. Wiek ciążowy 12 tyg. + 0 d. Masa ciała (data pobrania
próbki) 69 kg. Dostarczono do lab. w dn.: 21.07.2025. Analiza w dn.: 22.07.2025
Wolna podjedn. beta- hCG 35,500 IU/l, 0,8770 MoM, Aparat do analizy: Delphia Express
PAPP- A 0,500 IU/l, 0,2699 MoM, Aparat do analizy: Delphia Express
PlGF Aparat do analizy: Delphia Express
AFP 18,800 IU/ml
Markery biofizyczne
Średnie PI tęt. macicznych 1,65, co odpowiada 0,9695 MoM.
Średnia MAP 90,7 mmHg, co odpowiada 1,0476 MoM.
Ocena ryzyka Wybrana opcja oceny ryzyka w kierunku trisomii: Tr21, Tr18 i Tr13.
podczas badania Trisomia 21 Trisomia 18 Trisomia 13
Ryzyko podstawowe 1 na 207 1 na 487 1 na 1 532
Skorygowane ryzyko 1 na 181 1 na 563 1 na 687
Moim zdaniem na ryzyka wpłyneła niskie białko Pappa i wiek. Ale generalnie redzta wynikòw w normie. Acard sie wlacza bo przy niskiej pappie sa wzrasta ryzyko nadcisnienia itd. Ja bym brała odrazu bo im cwześniej tym lepiej działa.
Ryzyka masz wszystkie posrednie. Planuejsz robix nipt? -
U mnie również wyszły ryzyka pośrednie przez niską pappe. Mam włączony acard 150. Biorę od omówienia wyników. U mnie USG książkowo, beta również spoko i inne parametry, jedynie ta pappa mi zaburzyła wynik. Lekarka mówiła, ze to przez łożysko i nie mam powodów do zmartwień, z racji, ze jest to statystyka i inne parametry wyglądają bardzo dobrze.
-
Cześć,
Jestem właśnie po prenatalnych i jestem załamana. W poniedziałek pobierali mi krew, a dziś usg. Podczas samego USG co chwilę lekarz przekazywał że to prawidłowe, tamto prawidłowe, a gdy doszło do omawiania wyników, okazało się że mam wysokie ryzyka, ze względu na słabą pappe.
Szczerze zwaliła mnie ta informacja z nóg, bo jak USG może być prawidłowe, a nagle wszystko tak źle. Wrzucę poniżej wyniki z opisu, może Wy mi coś doradzicie. Lekarz oczywiście zalecił amniopunkcję, ponieważ wyszło mi:
T21 1:206, T18 1:65, T13 1:771 - mam 31 lat.
Wiek ciążowy 11t2d wg CRL 4,53cm
FHR 156/min
Przeziernosc karku 1,56mm
Wymiar dwuciemieniowy 18,5mm
Przeziernosc wewnątrzczaskowa obecna, 2,1mm
Ductus venosus PI 2,06
Płyn owodniowy w normie
Pępowina teojnaczyniowa, przyczep pępowiny prawidłowy
Kość nosowa obecna, przepływ na zastawce trójdzielnej prawidłowy
Czaszka/mózg obraz prawidłowy, kręgosłup obraz prawidłowy, serce ob prawidłowy, brzuch ob prawidłowy, żołądek ob prawidłowy, pęcherz/nerki ob prawidłowy, ręce obie widoczne, stopy obie widoczne
Wolne bhcg 18,20IU/I, 0,327mom
PAPP-A 0,160 IU/I, 0,073 mom
PI w tętnicy macicznej 0,970 mom
Średnie ciśnienie tętnicze 1,0428 mom
Preeklampsja przed 37 tyg ciąży 1:371
Wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tyg ciąży 1:14
Przepływ żylny (DV) fala a wsteczny
Jestem załamana… mój lekarz też rekomenduje amniopunkcję, oczywiście uspokaja, że to ryzyka a nie diagnoza. Ale same rozumiecie.
Testy i tak będę chciała wykonać, tylko szczerze nie wiem kompletnie jakie. A co do amniopunkcji to sama nie wiem jeszcze.
Będę wdzięczna za każdą poradę, bo mam taki mętlik w głowie że nie wiem co kompletnie myśleć o tym wszystkim.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia, 22:12
-
Domi1002 wrote:Cześć,
Jestem właśnie po prenatalnych i jestem załamana. W poniedziałek pobierali mi krew, a dziś usg. Podczas samego USG co chwilę lekarz przekazywał że to prawidłowe, tamto prawidłowe, a gdy doszło do omawiania wyników, okazało się że mam wysokie ryzyka, ze względu na słabą pappe.
Szczerze zwaliła mnie ta informacja z nóg, bo jak USG może być prawidłowe, a nagle wszystko tak źle. Wrzucę poniżej wyniki z opisu, może Wy mi coś doradzicie. Lekarz oczywiście zalecił amniopunkcję, ponieważ wyszło mi:
Wiek ciążowy 11t2d wg CRL 4,53cm
FHR 156/min
Przeziernosc karku 1,56mm
Wymiar dwuciemieniowy 18,5mm
Przeziernosc wewnątrzczaskowa obecna, 2,1mm
Ductus venosus PI 2,06
Płyn owodniowy w normie
Pępowina teojnaczyniowa, przyczep pępowiny prawidłowy
Kość nosowa obecna, przepływ na zastawce trójdzielnej prawidłowy
Czaszka/mózg obraz prawidłowy, kręgosłup obraz prawidłowy, serce ob prawidłowy, brzuch ob prawidłowy, żołądek ob prawidłowy, pęcherz/nerki ob prawidłowy, ręce obie widoczne, stopy obie widoczne
Wolne bhcg 18,20IU/I, 0,327mom
PAPP-A 0,160 IU/I, 0,073 mom
PI w tętnicy macicznej 0,970 mom
Średnie ciśnienie tętnicze 1,0428 mom
Preeklampsja przed 37 tyg ciąży 1:371
Wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tyg ciąży 1:14
Przepływ żylny (DV) fala a wsteczny
Jestem załamana… mój lekarz też rekomenduje amniopunkcję, oczywiście uspokaja, że to ryzyka a nie diagnoza. Ale same rozumiecie.
Testy i tak będę chciała wykonać, tylko szczerze nie wiem kompletnie jakie. A co do amniopunkcji to sama nie wiem jeszcze.
Będę wdzięczna za każdą poradę, bo mam taki mętlik w głowie że nie wiem co kompletnie myśleć o tym wszystkim.
Trzeba liczyć na najlepsze i być przygotowanym na najgorsze. Dużo siły. 💖
-
U mnie test PAPPA wykazał ryzyko trisomii 18 1:126, trisomii 13 1:118 i trisomii 21 1:546, test z krwi dał niskie ryzyka, w USG nie było nic niepokojącego. Córka 8.07.25 urodziła się zdrowa. Ja wiem, że ciężko jest nie przejmować się tymi wynikami, ale jak widać to tylko statystka.
DarKa35 lubi tę wiadomość
-
Hej u mnie podobne wynika córka urodziła się zdrowa. Miałam dwie ciąż edwa razy wysokie ryzyka obie córki zdrowe. To t18 i t13 wady płodu widoczne na USG nie trzeba wielkiego specjalisty by to zauważył a t21 no markety u ciebie wszystkie sprawdzone masz też bardzo niskie bardzo dobre NT to powinno dawać ci spokojną głowę. Ja nie robiłam amnio bałam się poronień robiłam test nifty w każdym wyszły niskie ryzyka i tego się trzymałam. Skorzystałam jeszcze z darmowego echa serca które ci przysługuje zrobiłam je w imid w Warszawie to mi dało pełny spokój. Nie martw się niską pappa wskazuje na czeste problemu z łożyskiem acard trzeba wdrożyć jak najszybciej. Pozdrawiam
-
Dzięki dziewczyny za odpowiedź
wczorajszy dzień psychicznie tragedia… pojechałam oddać krew do testów DNA - wybrałam Felie. Do 8 dni roboczych ma być wynik. Amniopunkcję też będę chciała zrobić.
U mnie to USG nie do końca było takie super, po mam podwyższony parametr DV i przepływ wsteczny w przewodzie żylnymmoże gdyby były to same kiepskie wyniki biochemii to bym ciut lepiej do tego podeszła.
Acard zażywam od dnia prenatalnych. Zastanawiam się jeszcze czy nie iść np w przyszłym tygodniu sprawdzić tego pezeplywu jeszcze raz.
Dziś idę do mojego ginekologa omówić jeszce raz te wyniki, pogadać o amnio.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia, 06:46
-
Cześć dziewczyny, to moja 2ga ciąża, pierwsza w wieku 28lat,córka zdrowa, wszystkie wyniki prawidłowe. Aktualnie 13tydz lat 36, w zeszły poniedziałek I prenatalne, usg prawidłowe, lekarz stwierdził że nie ma się do czego przyczepić. Dziś telefon że chce się skonsultować doktor... Ale wyniki przekażę osobiście. Nie wiem co mydlec, strasznie się denerwuje i wmawiam sobie, że to pewnie dlatego że wiek wysoki, dodatkowo robiłam przy pobieraniu krwi na Pappa test na stan przedrzucawkowy bo moje ciśnienie wariuje i tak mam nadzieję że to o to chodzi a nie ze z bobasem jest zle... Po usg totalny spokój na duszy a dziś po telefonie zas strach..
-
SpokojnaBo wrote:Cześć dziewczyny, to moja 2ga ciąża, pierwsza w wieku 28lat,córka zdrowa, wszystkie wyniki prawidłowe. Aktualnie 13tydz lat 36, w zeszły poniedziałek I prenatalne, usg prawidłowe, lekarz stwierdził że nie ma się do czego przyczepić. Dziś telefon że chce się skonsultować doktor... Ale wyniki przekażę osobiście. Nie wiem co mydlec, strasznie się denerwuje i wmawiam sobie, że to pewnie dlatego że wiek wysoki, dodatkowo robiłam przy pobieraniu krwi na Pappa test na stan przedrzucawkowy bo moje ciśnienie wariuje i tak mam nadzieję że to o to chodzi a nie ze z bobasem jest zle... Po usg totalny spokój na duszy a dziś po telefonie zas strach..
Na spokojnie idź na konsultacje.
Z tego co mi się wydaje, jeśli w biochemii wyjdą pewne odchylenia, które wcale nie muszą wskazywać że z dzieckiem coś nie tak, oni nie mogą przekazywać tych informacji telefonicznie.
Dziewczyny ja za to codziennie sprawdzam czy mam już wyniki testów 🥺 na 1 września mam umówionego genetyka i amniopunkcję. Byłam na jeszcze jednym USG u innej pani doktor, która dopatrzyła się różnicy w główce i tułowiu, coś też serduszko jej się nie podobałotrochę pasuje mi to razem z pappa so triploidii… już się całkowicie nastawiłam że będzie zła diagnoza po teście i amnio.
-
Domi1002 wrote:Na spokojnie idź na konsultacje.
Z tego co mi się wydaje, jeśli w biochemii wyjdą pewne odchylenia, które wcale nie muszą wskazywać że z dzieckiem coś nie tak, oni nie mogą przekazywać tych informacji telefonicznie.
Dziewczyny ja za to codziennie sprawdzam czy mam już wyniki testów 🥺 na 1 września mam umówionego genetyka i amniopunkcję. Byłam na jeszcze jednym USG u innej pani doktor, która dopatrzyła się różnicy w główce i tułowiu, coś też serduszko jej się nie podobałotrochę pasuje mi to razem z pappa so triploidii… już się całkowicie nastawiłam że będzie zła diagnoza po teście i amnio.
Postaraj się jednak myśleć pozytywnie. Dopóki nie będzie wyników amnio można tylko gdybać, bo obraz na USG często jest niejednoznaczny. Dużo zależy od tego jak maluszek się ułoży i od dyspozycji lekarza.
Wiem jak trudne jest czekanie, sama przechodziłam i przez Nifty i przez amnio.
Życzę Wam z całego serca, żeby wszystko skończyło się pomyślnie! -
Właśnie dziś przyszedł wynik z testu Felia - nie wykryto żadnych wad. Co ciekawe wg testu będzie dziewczyna, a na prenatalnych lekarz powiedział ze prawdopodobnie chłopak, ale do potwierdzenia w 20 tyg. powiedziałam o tym 2 dni później na badaniu mojemu gin i też stwierdził że tak mu się wydaje.
-
Domi1002 wrote:Właśnie dziś przyszedł wynik z testu Felia - nie wykryto żadnych wad. Co ciekawe wg testu będzie dziewczyna, a na prenatalnych lekarz powiedział ze prawdopodobnie chłopak, ale do potwierdzenia w 20 tyg. powiedziałam o tym 2 dni później na badaniu mojemu gin i też stwierdził że tak mu się wydaje.
Super. To dobre wiesci, bedziesz robiła amnio? -
Domi1002 wrote:Szczerze zwaliła mnie ta informacja z nóg, bo jak USG może być prawidłowe, a nagle wszystko tak źle. Wrzucę poniżej wyniki z opisu, może Wy mi coś doradzicie. Lekarz oczywiście zalecił amniopunkcję, ponieważ wyszło mi:
Doskonale Cię rozumiem, takie wyniki potrafią wystraszyć. Niemniej jednak one nie oznaczają jeszcze choroby, to jest tylko informacja, że warto sprawdzić dokładniej przyczynę dokładniejszymi badaniami.
Według rekomendacji przy pośrednim ryzyku 1:100-1:1000 (jak masz przy T21, T13) lekarz kieruje na nieinwazyjne badania wolnego DNA płodu, jak np. FeliaTest czy NIFTY pro. Przy 1:100-1:300 również na amniopunkcję i przy ryzyku powyżej 1:100 (jak masz przy T18) zaleca się badania inwazyjne. Wiem, że trudno się nie stresować, ale pamiętaj, że to jeszcze nie diagnoza. Mam nadzieję, że amniopunkcja przyniesie Ci dobre wiadomości ❤️
-
Domi1002 wrote:Bede, bo chce mieć 100% pewnośc. Te wyniki mogą wskazywać również na troploidie, której test chyba nie wykazuje nawet.
-
Kate95 wrote:U mnie sytuacja jest następująca.Prenatalne badania i USG super wszystkie ryzyka niskie.Poszlam potwierdzić,że jest super na USG połówkowe i szok.Dzieciom wyszły obustronne torbiele splotów podpajęczynówkowych i jeden ma poszerzenie ukm do 4 mm.We wtorek miałam robioną amniopunkcję.Bałam się ale się zdecydowałam.
Trzymam za Was kciuki!
To moja pierwsza ciąża i powiem Wam, że nie spodziewałam się, że przy ciąży może być tyle komplikacji… wiadomo, miałam wiedzę odnośnie ryzyk chorób itp. ale zawsze wydawało mi się to jednostkowe. Od dnia moich prenatalnych śledzę kilka grup o tej tematyce i jestem w szoku ile z nas przechodzi przez to samo.
U mnie znów pojawiło się plamienie, wczoraj byłam u ginekologa, znów dostałam progesteron. To co mnie zmartwiło, to to, że dziecko nadal jest w pozycji przymusowej (przykurczone). Pani doktor, która robiła mi poprzednie usg, która zasugerowała, że może to być triploidia bądź jakaś dysplazja, również mówiła, że dziecko jest w takiej pozycji, że ciężko je zbadać.
Nie ukrywam, że jeśli amniopunkcja potwierdzi wady, będę chciała terminować ciążę, więc do tego dochodzi strach czy zdążę i czy wady będą „wystarczające” (wiem, że brzmi to strasznie).
-
Domi1002 wrote:Trzymam za Was kciuki!
To moja pierwsza ciąża i powiem Wam, że nie spodziewałam się, że przy ciąży może być tyle komplikacji… wiadomo, miałam wiedzę odnośnie ryzyk chorób itp. ale zawsze wydawało mi się to jednostkowe. Od dnia moich prenatalnych śledzę kilka grup o tej tematyce i jestem w szoku ile z nas przechodzi przez to samo.
U mnie znów pojawiło się plamienie, wczoraj byłam u ginekologa, znów dostałam progesteron. To co mnie zmartwiło, to to, że dziecko nadal jest w pozycji przymusowej (przykurczone). Pani doktor, która robiła mi poprzednie usg, która zasugerowała, że może to być triploidia bądź jakaś dysplazja, również mówiła, że dziecko jest w takiej pozycji, że ciężko je zbadać.
Nie ukrywam, że jeśli amniopunkcja potwierdzi wady, będę chciała terminować ciążę, więc do tego dochodzi strach czy zdążę i czy wady będą „wystarczające” (wiem, że brzmi to strasznie).
-
Asia444 wrote:Postaraj się o amnio z mikromacierzami. One wykrywaja delecje.
Tak, właśnie chcę zrobić z mikromacierzami. Przed samą amniopunkcja mam mieć jeszcze raz dokładne USG.
Generalnie chciałabym żeby już był wynik, obojętnie jaki by nie był. Bo teraz jestem ciągle w takim zawieszeniu. Od dnia prenatalnych przestałam się cieszyć tą ciążą, teraz głównie się zamartwiam…