X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Usg dobre i słabe wyniki krwi = zła Pappa. Proszę o radę!
Odpowiedz

Usg dobre i słabe wyniki krwi = zła Pappa. Proszę o radę!

Oceń ten wątek:
  • Olalala1997 Znajoma

Wysłany: 18 kwietnia, 05:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulaaa wrote:
    Cześć Dziewczyny
    proszę Was o pomoc, bo już wariuje. wczoraj byłam na badaniach prenatalnych ( 13 tc), usg wyszło dobrze, przezierność karkowa 2,6 mm lekarz powiedział, że w normie ale to górna granica normy, CRL 66,3 mm. Lekarz miał problem z dostrzeżeniem kości nosowej , co prawda mówił że ją widzi, ale nie potwierdził tego kolejny raz przy usg, tak jak inne narządy dziecka. Miało być samo usg, dostałam zalecenie na test papp-a .
    Wyniki testu to:
    beta 58 iu/l
    pappa 2861 mlU/l
    Lekarz jeszcze nie opracował tych wyników i juz nie wiem co mam mysleć.....
    I jak wiesz coś więcej?

• Asiulaaa Nowa

Wysłany: 18 kwietnia, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalala1997 wrote:
    I jak wiesz coś więcej?

Niestety nie... Mam czekać na opracowane wyniki. Moze któraś z Was miała podobne wyniki ?

• Olalala1997 Znajoma

Wysłany: 18 kwietnia, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulaaa wrote:
    Niestety nie... Mam czekać na opracowane wyniki. Moze któraś z Was miała podobne wyniki ?
    Moje przeliczenie:
    przy becie 55,1 iu/l wyszło 1,404 Mom
    Pappa 1,620 iu/l wyszło 0,809 Mom

• Janette Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko w internecie znalazlam ze o zespole down moga swiadczyc wyniki pappa ponizej 0.5mom i beta powyzej 2.5 mom

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
    Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
    Wszystko ok, 366 gram
    TP: 25 lipiec
  • Asiulaaa Nowa

Wysłany: 18 kwietnia, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Ja tylko w internecie znalazlam ze o zespole down moga swiadczyc wyniki pappa ponizej 0.5mom i beta powyzej 2.5 mom

Tak, też szukałam wszelkich norm i nieprawidłowości.... Wczorajszy dzień był ciężki , dzisiaj powtarzam sobie że za dużo analizuję, co mi i tak nic nie daje...bo inaczej zwariuję czekają za opisem wyników. Już żałuję że te testy zrobiłam

• M1363l Debiutantka

Wysłany: 18 kwietnia, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalala1997 wrote:
    Mam podobne wyniki do ciebie beta 1,404 mom pappa 0,809 nt 2, DV pi 1,56. Trochę się załamałam po twojej wiadomości. Wczoraj robiłam sanco. Czekam i umieram ze strachu. Trzymam za was kciuki oby wszystko wyszło dobrze.

Dziękujemy i trzymam również kciuki będzie dobrze musi być 😌

• Olalala1997 Znajoma

Wysłany: 23 kwietnia, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M1363l wrote:
    Dziękujemy i trzymam również kciuki będzie dobrze musi być 😌
    Dostałam dziś wyniki sanco, wszystko prawidłowo wykluczyli wszystkie wady, zdrowa dziewczynka 🥰

Janette, Robinson lubią tę wiadomość

• Magtar Debiutantka

Wysłany: 24 kwietnia, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolaczam i ja. Wyniki z USG pierwszego trymestru idealna. Przeziornosc 1,4 kosc nosowa obecna. Lekarz (bardzo dobry ultrasonogragik) nie mial zadnych zastrzezen. Wszystko bylo pieknie.. Az do wynikow pappy. Biochemia baaardzo niska-i beta i pappa na poziomie 0.26. Ryzyko trisomii 18 skorygowane 1:332. Jestem zalamana. Zrobilam od razu harmony werdje najbardziej rozszerzona bo tak zalecil lekarz prowadzacy-nomen omen bardzo dobry. Zostaje mi czekac na wyniki, ktore beda pozniej przez swieta majowe. Lekarz mi mowi, ze jest szansa 0.33 na urodzenie chorego dziecka-no ale no. Wariuje. Mial ktos z Was tak niskie wyniki biochemii s dzidzia urodzila sie zdrowa?
    Mam tez mierzyc cisnienie 4x dziennie. Acard 150 wieczorem i od poczatku ciazly luteina-przez krwiaka, ktory dalej jest, chociaz troche sie zmniejsza.
    W tym roku koncze 34 lata. Startowalam z waga 63 kg przy 160 cm wzrostu-pisze, bo to wszystko moze miec znaczrnie. Chyba. Niczego juz nie jestem pewna

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia, 07:49

• walkaOrodzeństwo Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magtar wrote:
    Dolaczam i ja. Wyniki z USG pierwszego trymestru idealna. Przeziornosc 1,4 kosc nosowa obecna. Lekarz (bardzo dobry ultrasonogragik) nie mial zadnych zastrzezen. Wszystko bylo pieknie.. Az do wynikow pappy. Biochemia baaardzo niska-i beta i pappa na poziomie 0.26. Ryzyko trisomii 18 skorygowane 1:332. Jestem zalamana. Zrobilam od razu harmony werdje najbardziej rozszerzona bo tak zalecil lekarz prowadzacy-nomen omen bardzo dobry. Zostaje mi czekac na wyniki, ktore beda pozniej przez swieta majowe. Lekarz mi mowi, ze jest szansa 0.33 na urodzenie chorego dziecka-no ale no. Wariuje. Mial ktos z Was tak niskie wyniki biochemii s dzidzia urodzila sie zdrowa?
    Mam tez mierzyc cisnienie 4x dziennie. Acard 150 wieczorem i od poczatku ciazly luteina-przez krwiaka, ktory dalej jest, chociaz troche sie zmniejsza.
    W tym roku koncze 34 lata. Startowalam z waga 63 kg przy 160 cm wzrostu-pisze, bo to wszystko moze miec znaczrnie. Chyba. Niczego juz nie jestem pewna
    No ja miałam taka niskie wyniki. Ryzyko u mnie 1:289 bodajze, rozszerzony pakiet średnio daje obraz. Bo rozszerzony pakiet obarczony jest dużo większym ryzykiem błędu. Najmniejsze ryzyko błędu testów nipt mają 3 podstawowe t co zresztą napisane jest w każdym z tych testów. Odwracając to co napisałaś twój lekarz mówi że masz szanse na zdrowe dziecko w 99,67%. Więc się zastanów nad tym.

• Magtar Debiutantka

Wysłany: 24 kwietnia, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walkaOrodzeństwo wrote:
    No ja miałam taka niskie wyniki. Ryzyko u mnie 1:289 bodajze, rozszerzony pakiet średnio daje obraz. Bo rozszerzony pakiet obarczony jest dużo większym ryzykiem błędu. Najmniejsze ryzyko błędu testów nipt mają 3 podstawowe t co zresztą napisane jest w każdym z tych testów. Odwracając to co napisałaś twój lekarz mówi że masz szanse na zdrowe dziecko w 99,67%. Więc się zastanów nad tym.

Nie mialam pojecia, ze bardziej wiarygodne sa te zwykle testy. Jak u Ciebie skonczyla sie ta historia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia, 10:59

• Asia444 Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magtar wrote:

Usg idealne tez. Ja miałam beta hcg 0,398 MoM i pappa 0,389 MoM, i ryzko trisomi 18 1:890 , robiłam najpierw nifty pro ( zalecil mi lekarz bo sa tam mikrodelecje, i faktycznie te testy najbardziej wiarygodne sa dla trzech trisomii 18,21,13 ale przy mikordelecjach maja tez skutecznosc od 50-70%. Nifty pro wyszlo ok, jednak mialam taki niepokoj ze zdecydowalam sie na amnio z mirkomacierzami i ktora wyszla tez ok. Takze u mnie wynik amnio potwierdzil wynik nifty ze wszystko ok.
    Lekarza zlecaja nifty pro bo czasami jest tak ze trisomii nie ma ale wlasnie jest delecja. Robilam tez echo serca na wszelki wypadek, tez ok.
    Dostalam acard 150, synek urodzil sie 36 tc , wszystko ok.

Janette lubi tę wiadomość

• Magtar Debiutantka

Wysłany: 24 kwietnia, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robilam dokladnie ten: HARMONY wsriant podstawowy z badaniem plci dziecka i zaburzen w ilosci chromosomow plci i wykrywaniem mikrodelecji 22q11.2

Wysłany: 24 kwietnia, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magtar wrote:
    Nie mialam pojecia, ze bardziej wiarygodne sa te zwykle testy. Jak u Ciebie skonczyla sie ta historia?
    W pierwszej ciąży miałam bardzo niskie pappa 0.2 wysoka betę miałam podejrzenie t:21 1:250 robiłam harmony ryzyka niskie. Urodziłam zdrowa córkę. Teraz mam niska betę 0.3 i niska pappe 0.3 i mam podejrzenie t:18. Jestem w 36 tygodniu. Zrobiłam nifty pro ryzyka niskie wszystkie USG prawidłowe budowa anatomia prawidłowa echo prawidłowe. W przypadku t:18 wady są widoczne w USG.

Magtar lubi tę wiadomość

Wysłany: 24 kwietnia, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dość istotny jest Twój wiek w przypadku wyliczania ryzyka. T:18 to istotne wady płodu, wady letalne dziecko umiera w łonie matki lub żyje krótko po narodzinach to naprawdę zespół ciężkich wad. Niskie parametry pappa czy białka mogą wskazywać na problemy z łożyskiem stan przedrzucawkowy ma na nie wpływ wiele czynników progesteron tarczyca hormony. Poprostu taki masz wynik doszukiwanie się tu podobieństw nie ma najmniejszego znaczenia.

• Tata Tomek Nowa

Wysłany: 26 kwietnia, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie Panie,
    napiszę coś co może trochę uspokoi, przynajmniej w pewnym stopniu, chociaż żadnym lekarzem nie jestem.
    Mieliśmy z żoną podobną sytuację -> USG bardzo dobre, a potem badania z krwi słabe - pappa na dolnej granicy a beta hcg podwyższone - prawie 4 MoM. Wynik: szansa na trisomie 21 - 1:118. Dla nas to był szok, szczególnie po "świetnym USG". Tym bardziej zastanawiające było to, że wyniki testu PAPP-a uwzględniają zarówno krew jak i USG.Mamy już zdrowego syna a żona jest przed 30stką. Lekarz zalecił od razu amniopunkcje, na którą czekać trzeba 2 tygodnie a potem na wyniki kolejne 3 tygodnie.
    Od razu więc zrobiliśmy test nifty, a w międzyczasie zacząłem czytać o tych wynikach, sprawdzać uzasadnienie i z pomocą internetu, zrozumiałem kluczową rzecz -> ten refundowany test NIE UWZGLEDNIA pelnego USG, czego lekarz nam nie powiedział. Co ciekawe, jest możliwość wrzucenia do algorytmu kolejnych markerów, które mogą drastycznie zmniejszyć ryzyko - z pomocą AI (chatGPT), zasymulowałem wyniki uwzględniające obecność kości nosowej, przepływy w przewodzie żylnym (DV) i przepływy przez zastawkę trójdzielną (TR) i ryzyko trisomii spadło ponad 10 razy. Nie uspokoiło nas to w pełni, ale jednak na pewno pomogło podczas czekania na wyniki NIFTY. Oczywiście dopytywałem AI o źródła tych informacji, o algorytm jakiego używał itp, odpowiedzi wydawały się sensowne.
    Nie chce już pisać w szczegółach co i jak, to ciągle TYLKO internet a nie opinia lekarza, ale polecam po prostu sprawdzić wyniki pełnego USG i najlepiej skonsultować z lekarzem jeszcze raz, dopytując o te kolejne markery z USG i o to jaki mogą mieć wpływ na wyniki testu. Np. sama obecność kości nosowej jest mega pozytywnym czynnikiem, a ten uproszczony algorytm tego nie uwzgędnia podczas wyliczania wyniku.
    Wyniki nifty takie jak można było przewidywać na podstawie tych informacji - zdrowa dziewczynka.
    Pozdrawiam
    Tomek

• Epidrac Ekspertka

Wysłany: 3 maja, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc, ostatnio zyje w ogromnym stresie:(
    Usg - wszystko ok, az do wynikow krwi… zadzwonili do mnie ze wyniki wyszly zle i czy chce podjechac na konsultacje.. przed krwia ryzyko t21 1:300 ilus, po 1:283…
    Ale….
    Maz zauwazyl blad w ankiecie - zaznaczylam ze pale papierosy a NIE pale. Po zmianie w programi ryzyko jeszcze wzroslo az do 1:153:((((
    Moj wiek :33,8 lat ( rocznikowo 34)
    Pappa 0:9 mom
    Beta ponad 5 mom

Strasznie sie boje amnio ale Nifty tez, boje sie potwierdzenia zlego wyniku:((((

• Mirith Nowa

Wysłany: 14 maja, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, dziewczyny!
    Specjalnie założyłam konto na tym forum, żeby opisać moją historię i dodać Wam trochę otuchy. Sama szukałam wsparcia kilka tygodni temu i czytałam wszystko, co tylko możliwe na temat ryzyka wad genetycznych.
    Mam 40 lat. Prawie dwa lata temu urodziłam córeczkę i już w tej pierwszej ciąży przeżywałam stres. Na badaniu prenatalnym w 13 tc lekarz określił kość nosową jako hypoplastyczną, poza tym wszystkie parametry w normie. Po biochemii ryzyko T21 1:586, zrobiliśmy nifty i ufff... wszystko ok, córeczka zdrowa.
    W drugiej ciąży na USG wszystko idealnie, kość nosowa obecna, przezierność karkowa 1,7, ale biochemia beznadziejna - wolne beta HCG 4,449 MoM, papp-a 1,104 MoM, ryzyko T21 1:28 (!).
    Ile przepłakałam, to tylko ja wiem, wiadomość zwaliła mnie z nóg. Lekarz zalecił amniopunkcję. Czekamy jeszcze na pełen wynik, ale dostaliśmy wynik fish i wiemy, że oczekujmy córeczki bez zmian w liczbie chromosomów.
    Mam nadzieję, że czytając naszą historię któraś z Was znajdzie pocieszenie. Badania przesiewowe to tylko i aż statystyka, nie zawsze muszą oznaczać najgorsze.
    Dużo zdrowia dla Was i Waszych maluszków!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja, 11:56

Alwayssmiling, Janette lubią tę wiadomość

‹‹ 2 3 4 5 6
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ