X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Usg dobre i słabe wyniki krwi = zła Pappa. Proszę o radę!
Odpowiedz

Usg dobre i słabe wyniki krwi = zła Pappa. Proszę o radę!

Oceń ten wątek:
  • Nadzieja9 Przyjaciółka

Wysłany: 19 września, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Jagoda, tu nic nie jest powyżej normy. Norma jest do 2.5 MOM. To są prawidłowe wyniki.

aleksandrax, DarKa35 lubią tę wiadomość

• aleksandrax Nowa

Wysłany: 21 września, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    12tyg + 3
    Mam 24 lata, pierwsza ciąża
    W środę robiłam badanie z krwii a usg prenatalne w piątek. Wynik z krwii beta 77,1 czyli 2,571 MoM
    PAPP-A 1,13 czyli 0,495 MoM.
    Ryzyko Trisomii 21- 1:968 skorygowane do 1:307. 
    Przeziernosc karku 1,8
    USG prawidłowe mimo to jeszcze dziś wybrałam się na USG genetyczne prywatnie, bo wydawało mi się że dość poomacku zostało wykonane w piątek. Dzis lekarz dokładnie obejrzał dziecko, widział też te wyniki z ryzykiem i potwierdził że wszystko jest w porzadku i nic go niezapokoilo. Czy któraś miała podobnie? Zdecydowałam się na FeliaTest, idę na pobranie w poniedziałek. Bardzo mnie to zestresowało i mam ogromną nadzieję że jednak wszystko będzie dobrze 😣

• Dest-Majka Nowa

Wysłany: 23 września, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, proszę o pomoc, mam 30 lat.
    Zrobiłam ostatnio badania prenatalne 12 tydzień.
    USG wyszło idealnie (przezierność 1,18, kość nosowa widoczna), ale za to biochemia dramat.
    beta 3,7 MON a Pappa 0,29 MON.
    Idę na dodatkowy test, czy ktoraś miała podobne wyniki ? Ryzyko duże 1:70 przez wyniki z krwi

• Sgrii7 Debiutantka

Wysłany: 29 września, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dest-Majka wrote:
    Cześć dziewczyny, proszę o pomoc, mam 30 lat.
    Zrobiłam ostatnio badania prenatalne 12 tydzień.
    USG wyszło idealnie (przezierność 1,18, kość nosowa widoczna), ale za to biochemia dramat.
    beta 3,7 MON a Pappa 0,29 MON.
    Idę na dodatkowy test, czy ktoraś miała podobne wyniki ? Ryzyko duże 1:70 przez wyniki z krwi

Ach, nie pomogę, ale mogę napisać, że jestem na tym samym wózku. Mam prawie 30 lat (za 3 miesiące) USG prenatalne idealne (według pana doktora który je robił) - 13 w 4 d:
    CRL: 75,2 NT: 1,6 mm. Kość nosowa widoczna, rytm serca 150/min. Lekarz robiący USG parę razy mówił, żebym się nie stresowała, bo wszystkie parametry są dobre. Przepływy też. No i telefon z kliniki za 8 dni że źle wyniki pappa
    Wolne B-hCg - 4,051 MoM
    Papp-A - 0,647 MoM
    Ryzyko podstawowe 1:693 ,
    a ryzyko skorygowane 1:208.
    Dwa dni przepłakałam. Mam już jedno dziecko totalnie zdrowe, ale 7 lat temu nie robiłam prenatalnych nie były refundowane i były zalecane od pewnego wieku.
    Jestem już umówiona na amniopunkcję- 7 października, ale mam wrażenie, że zawiesiłam się w czasie i życiu.
    Jedynie te forum mnie ratuje i przypadki podobne do moich, że finalnie jest szczęśliwe zakończenie. Mam nadzieję, że i w naszym przypadku tak będzie.
    Czy myślisz o amniopunkcji albo już się zdecydowałaś?

• Mirith Znajoma

Wysłany: 29 września, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, bądźcie dobrej myśli!

Sgrii7, moje wyniki były podobne do Twoich, jestem 10 lat starsza, ryzyko T21 miałam wyższe, amniopunkcja wykazała prawidłowy kariotyp.
    Będzie wszystko dobrze!

Sgrii7 lubi tę wiadomość

• Sgrii7 Debiutantka

Wysłany: 29 września, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirith wrote:
    Dziewczyny, bądźcie dobrej myśli!

Sgrii7, moje wyniki były podobne do Twoich, jestem 10 lat starsza, ryzyko T21 miałam wyższe, amniopunkcja wykazała prawidłowy kariotyp.
    Będzie wszystko dobrze!

Dziękuję! Każdy taki pozytywny komentarz mnie podbudowuje i nie tracę nadziei :)

Mirith lubi tę wiadomość

• Dest-Majka Nowa

Wysłany: 29 września, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na ten moment czekam na wyniki badania NIFTY i zobaczymy co ono wykaże. A jakie parametry miałaś brane pod wyliczenie tego ryzyka ?

• Mirith Znajoma

Wysłany: 29 września, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jedynie papp-a i wiek wpłynęły na obliczenie prawdopodobieństwa T21 na 1:28, bo w USG wszystko było idealnie. Chyba podobnie jak u Ciebie. Przy takim prawdopodobieństwie lekarz stwierdził, że nie ma sensu robić Nifty i lepiej zdecydować się na amnio.

• Sgrii7 Debiutantka

Wysłany: 29 września, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to finalnie od genetyka dowiedziałam się tyle co kot napłakał, nie wiem co dokładnie było brane pod uwagę. Tutaj z forum dowiedziałam się zdecydowanie więcej niż od niej.

Mimisia lubi tę wiadomość

• Dest-Majka Nowa

Wysłany: 29 września, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli chodzi o usg to brali wam pod ocenę ryzyka przeziernosc karkowa, pracę serca i cos jeszcze ? Chodzi mi o same wyniki FMF

• Dest-Majka Nowa

Wysłany: 29 września, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęłam dużo o tym czytać i przy badaniach na NFZ do obliczenia ryzyka biorą tylko prace serca, przeziernosc karkowa, betę i pappe. W zeszłym tygodniu byłam zrobić jeszcze raz badania tylko tym razem prywatnie. Lekarka wpisała dużo więcej parametrów usg takich jak kość nosowa, przepływy Dopplera itd. I nagle ryzyko znacznie się zmniejszyło. Oczywiście i tak czekam na wyniki NIFTY, ale różnica jest naprawdę znacząca. Nie wiem już na które wyniki patrzeć.

Sgrii7 lubi tę wiadomość

• Sgrii7 Debiutantka

Wysłany: 30 września, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj na forum też się spotkałam z opiniami, że co lekarz to inne dane wprowadza do przeliczania tego, prawdopodobnie nie robią tego w jeden i ten sam sposób, bo nie mają narzuconego. Ja w sumie nie podpytałam co było brane pod uwagę.

aleksandrax lubi tę wiadomość

• aleksandrax Nowa

Wysłany: 30 września, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    12tyg + 3
    Mam 24 lata, pierwsza ciąża
    W środę robiłam badanie z krwii a usg prenatalne w piątek. Wynik z krwii beta 77,1 czyli 2,571 MoM
    PAPP-A 1,13 czyli 0,495 MoM.
    Ryzyko Trisomii 21- 1:968 skorygowane do 1:307. 
    Przeziernosc karku 1,8
    USG prawidłowe mimo to jeszcze dziś wybrałam się na USG genetyczne prywatnie, bo wydawało mi się że dość poomacku zostało wykonane w piątek. Dzis lekarz dokładnie obejrzał dziecko, widział też te wyniki z ryzykiem i potwierdził że wszystko jest w porzadku i nic go niezapokoilo. Czy któraś miała podobnie? Zdecydowałam się na FeliaTest, idę na pobranie w poniedziałek. Bardzo mnie to zestresowało i mam ogromną nadzieję że jednak wszystko będzie dobrze

UPDATE: przyszły wyniki FeliaTest nie wykryto żadnej wady i będzie chłopak 🩵

Sgrii7, Mirith lubią tę wiadomość

• Dest-Majka Nowa

Wysłany: 1 października, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzisiaj przyszły mi wyniki NIFTY. Wszędzie ryzyko niskie dzięki Bogu ! Nie dajcie się nastraszyć tym testom ! Ja przez to przepłakałam tyle nocy, a nawet nie wpisali do tego testu wszystkich parametrów usg.

Sgrii7, Mirith lubią tę wiadomość

• Sgrii7 Debiutantka

Wysłany: 1 października, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dest-Majka wrote:
    Dziewczyny dzisiaj przyszły mi wyniki NIFTY. Wszędzie ryzyko niskie dzięki Bogu ! Nie dajcie się nastraszyć tym testom ! Ja przez to przepłakałam tyle nocy, a nawet nie wpisali do tego testu wszystkich parametrów usg.

Bardzo się cieszę! To teraz spokojnej ciąży.

• Słomka Autorytet

Wysłany: 2 października, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Wpadam tu po to, żeby dodać Wam otuchy. W 2022 r byłam w ciąży. Jak się domyślacie test papa wyszedł źle. USG ok, ale biochemia bardzo zła. Nie pamiętam dokładnie tych wartości MoM, ale ryzyko trisomii 21 wyszło 1:46... Świat nam się wtedy zawalił... Mieliśmy już starsza zdrową córkę. Dostałam skierowanie na amniopunkcję. Ale nie zdecydowaliśmy się na nią z mężem. Zrobiliśmy Sanco. Wyniki: zdrowa dziewczynka. We wrześniu 2022 urodziłam zdrową Emilkę, która w najbliższy poniedziałek zaczyna przygodę z przedszkolem ☺️ dziewczyny uszy do góry! Wiem przez co przechodzicie, to baaaardzo trudny czas... Miejcie w głowie dobre historie, a jedną z nich niech będzie ta moja ☺️

Sgrii7 lubi tę wiadomość

• Madzik84?? Nowa

Wysłany: 9 października, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam też pisze do Was z zapytaniem bo odebrałam wczoraj wynik Pappa gdzoe wczesniej zr9biine usg bylo poprawne natomiast Pappa wysokie ryzyko Trisomia 13 i 18 a wczesniej z tydzień robilam test Panorama(Nipty) i wyszło niskie ryzyko wszystkich Trisomii i co teraz jestem załamana mam 41 lat płod rozwija sie prawidłowo

• Sgrii7 Debiutantka

Wysłany: 9 października, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik84?? wrote:
    Witam też pisze do Was z zapytaniem bo odebrałam wczoraj wynik Pappa gdzoe wczesniej zr9biine usg bylo poprawne natomiast Pappa wysokie ryzyko Trisomia 13 i 18 a wczesniej z tydzień robilam test Panorama(Nipty) i wyszło niskie ryzyko wszystkich Trisomii i co teraz jestem załamana mam 41 lat płod rozwija sie prawidłowo

A jakie wyszły te ryzyka? To chyba zależy czy test Panorama Cię uspokoja. Dużo dziewczyn tu na forum pisało, że im np to wystarczyło. Ja jestem po amniopunkcji i czekam na wynik.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października, 19:05

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 9 października, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, aż mam łzy w oczach jak widzę, że ten wątek jest dalej aktywny i przeżywacie te chwile.

Ja wiem, że to jest koszmar, milion myśli na minutę.

Jedna z Was pytała jak skończyła się moja historia. Urodziłam wspaniałego, zdrowego synka, który ma już 1,5 roku. Dla przypomnienia, w moim przypadku ryzyko ZD było 1:32, a więcej szczegółów jest na pierwszej stronie wątku.

Ślę wszystkim tym, które nadal czekają na wyniki mnóstwo siły i dobrej energii.

Gdybyście chciały porozmawiać to jestem, bo ja na tym forum poznałam wspaniałe dziewczyny, które były ze mną w tym trudnym czasie i wiem, jak pomaga rozmowa z kimś, kto przeżył to samo🥹

aleksandrax, Sgrii7 lubią tę wiadomość

• Mirith Znajoma

Wysłany: 10 października, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też piszę dziś do Was ze słowami wsparcia.
    U mnie ryzyko T21 było wyliczone na 1:28, a w poniedziałek urodziłam zdrową, wspaniałą córeczkę. Naprawdę wiele historii kończy się dobrze. Bądźcie dobrej myśli! I nie bójcie się badań diagnostycznych takich jak amniopunkcja. Ja zrobiłam, żeby mieć pewność i nie żałuję.

Sgrii7 lubi tę wiadomość

‹‹ 6 7 8 9 10
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ