X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Usg dobre i słabe wyniki krwi = zła Pappa. Proszę o radę!
Odpowiedz

Usg dobre i słabe wyniki krwi = zła Pappa. Proszę o radę!

Oceń ten wątek:
  • DarKa35 Ekspertka

Wysłany: 11 października, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sgrii7 wrote:
    Ach, nie pomogę, ale mogę napisać, że jestem na tym samym wózku. Mam prawie 30 lat (za 3 miesiące) USG prenatalne idealne (według pana doktora który je robił) - 13 w 4 d:
    CRL: 75,2 NT: 1,6 mm. Kość nosowa widoczna, rytm serca 150/min. Lekarz robiący USG parę razy mówił, żebym się nie stresowała, bo wszystkie parametry są dobre. Przepływy też. No i telefon z kliniki za 8 dni że źle wyniki pappa
    Wolne B-hCg - 4,051 MoM
    Papp-A - 0,647 MoM
    Ryzyko podstawowe 1:693 ,
    a ryzyko skorygowane 1:208.
    Dwa dni przepłakałam. Mam już jedno dziecko totalnie zdrowe, ale 7 lat temu nie robiłam prenatalnych nie były refundowane i były zalecane od pewnego wieku.
    Jestem już umówiona na amniopunkcję- 7 października, ale mam wrażenie, że zawiesiłam się w czasie i życiu.
    Jedynie te forum mnie ratuje i przypadki podobne do moich, że finalnie jest szczęśliwe zakończenie. Mam nadzieję, że i w naszym przypadku tak będzie.
    Czy myślisz o amniopunkcji albo już się zdecydowałaś?
    Nie przejmować się tymi prenatalny i! Wszystkie macie z tego ,co czytam wszystko w porządku. Dużo znaczy wiek ok 30. Ja miałam też ryzyko 1:70 trisomi. Przejrzyjcie wątek o wynikach pappa. 99 procent to są zdrowe dzieci, jak i moje. Ktoś naciągana płatne testy dodatkowe, też robiliśmy nifty za 2000. Pappa to tylko rachunek prawdopodobieństwa, a nie wybik badania. Stres nie pomaga, więc dajcie spokój. :)

Sgrii7 lubi tę wiadomość

ToJaa
    IVF I procedura , 4 transfer udany.
    Gameta Bdg.
    preg.png
    Prenatalne ok
    29.04.2025, USG, synek 200g 🩵
    13.05.2025, USG, 14 cm , 270 g. 🥹
    pomału kopiemy mamę
    6.06.2025 połówkowe ❤️ 533 g
    TP 5.10.2025 lub 10.10 🍀😁
  • IceLadyBug Nowa

Wysłany: 13 października, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Dziewczyny. Przeczytałam ten wątek już 10 razy, żeby znaleźć pocieszenie, bo wylałam już morze łez, codziennie boli mnie głowa i chyba zwariuję. Historia oczywiście jak wiele innych - idealne USG w 13 tygodniu, przezierność 1,6, obecna kość nosowa, serduszko i przepływy super, CRL 67,2 - ryzyko po samym USG 1:742. Po tygodniu czekania jak na szpilkach przyszła ta "cudowna" biochemia, która zburzyła mi cały świat. I jeszcze telefon z przychodni, kiedy to wesoła pani powiedziała, że są do odebrania wyniki i od razu skierowanie na amniopunkcję i do genetyka i czy mnie zapisać, jakby to było normalne, a ja oczywiście zzieleniałam, bo wiedziałam, że coś jest nie tak. Beta 2,475, PAPPa 0,644 i to zmasakrowało moje ryzyko T21 do 1:115. Praktycznie od razu poszłam zrobić NIPT i czekam na wynik. Wizyta u mojej lekarki dopiero w środę, a u genetyka w piątek. Do tego czasu chyba oszaleję :( Mam 38 lat i sądzę, że to ten wiek zafundował mi takie wyniki, ale zostawiono mnie w tej przychodni z samymi suchymi liczbami i dwoma zdaniami na wyniku - że jest nieprawidłowy i że kierują do genetyka i zalecają amniopunkcję :(

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 13 października, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IceLadyBug wrote:
    Hej, Dziewczyny. Przeczytałam ten wątek już 10 razy, żeby znaleźć pocieszenie, bo wylałam już morze łez, codziennie boli mnie głowa i chyba zwariuję. Historia oczywiście jak wiele innych - idealne USG w 13 tygodniu, przezierność 1,6, obecna kość nosowa, serduszko i przepływy super, CRL 67,2 - ryzyko po samym USG 1:742. Po tygodniu czekania jak na szpilkach przyszła ta "cudowna" biochemia, która zburzyła mi cały świat. I jeszcze telefon z przychodni, kiedy to wesoła pani powiedziała, że są do odebrania wyniki i od razu skierowanie na amniopunkcję i do genetyka i czy mnie zapisać, jakby to było normalne, a ja oczywiście zzieleniałam, bo wiedziałam, że coś jest nie tak. Beta 2,475, PAPPa 0,644 i to zmasakrowało moje ryzyko T21 do 1:115. Praktycznie od razu poszłam zrobić NIPT i czekam na wynik. Wizyta u mojej lekarki dopiero w środę, a u genetyka w piątek. Do tego czasu chyba oszaleję :( Mam 38 lat i sądzę, że to ten wiek zafundował mi takie wyniki, ale zostawiono mnie w tej przychodni z samymi suchymi liczbami i dwoma zdaniami na wyniku - że jest nieprawidłowy i że kierują do genetyka i zalecają amniopunkcję :(

No niestety Pappa jest bezlitosna dla wieku. 38 lat to już niestety ta granica, która mocno potrafi podbijać ryzyko.

Pamiętaj jednak, że to TYLKO statystyka, a nie badanie genetyczne. USG masz piękne i tego się trzymaj.

Jestem przekonana, że odbierzesz wyniki i wszystko będzie dobrze!

IceLadyBug lubi tę wiadomość

• IceLadyBug Nowa

Wysłany: 13 października, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, bardzo o tym marzę!

• Sgrii7 Debiutantka

Wysłany: 13 października, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam za Ciebie kciuki! U mnie było podobnie - pani z rejestracji zadzwoniła, poinformowała tylko że wyniki mam odebrać osobiście u genetyka nie tłumacząc nic. Pół drogi płakałam do domu, bo byłam przerażona. Jutro będzie tydzień od kiedy zrobiłam amniopunkcję i czekam na wynik.
    Mam nadzieję, że niedługo wszystkie martwiące się wrócimy i napiszemy, że jest wszystko dobrze.
    Życzę tego sobie i Wam!

IceLadyBug lubi tę wiadomość

‹‹ 6 7 8 9 10
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ