X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Usg dobre i słabe wyniki krwi = zła Pappa. Proszę o radę!
Odpowiedz

Usg dobre i słabe wyniki krwi = zła Pappa. Proszę o radę!

Oceń ten wątek:
  • DarKa35 Ekspertka

Wysłany: 11 października, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sgrii7 wrote:
    Ach, nie pomogę, ale mogę napisać, że jestem na tym samym wózku. Mam prawie 30 lat (za 3 miesiące) USG prenatalne idealne (według pana doktora który je robił) - 13 w 4 d:
    CRL: 75,2 NT: 1,6 mm. Kość nosowa widoczna, rytm serca 150/min. Lekarz robiący USG parę razy mówił, żebym się nie stresowała, bo wszystkie parametry są dobre. Przepływy też. No i telefon z kliniki za 8 dni że źle wyniki pappa
    Wolne B-hCg - 4,051 MoM
    Papp-A - 0,647 MoM
    Ryzyko podstawowe 1:693 ,
    a ryzyko skorygowane 1:208.
    Dwa dni przepłakałam. Mam już jedno dziecko totalnie zdrowe, ale 7 lat temu nie robiłam prenatalnych nie były refundowane i były zalecane od pewnego wieku.
    Jestem już umówiona na amniopunkcję- 7 października, ale mam wrażenie, że zawiesiłam się w czasie i życiu.
    Jedynie te forum mnie ratuje i przypadki podobne do moich, że finalnie jest szczęśliwe zakończenie. Mam nadzieję, że i w naszym przypadku tak będzie.
    Czy myślisz o amniopunkcji albo już się zdecydowałaś?
    Nie przejmować się tymi prenatalny i! Wszystkie macie z tego ,co czytam wszystko w porządku. Dużo znaczy wiek ok 30. Ja miałam też ryzyko 1:70 trisomi. Przejrzyjcie wątek o wynikach pappa. 99 procent to są zdrowe dzieci, jak i moje. Ktoś naciągana płatne testy dodatkowe, też robiliśmy nifty za 2000. Pappa to tylko rachunek prawdopodobieństwa, a nie wybik badania. Stres nie pomaga, więc dajcie spokój. :)

Sgrii7 lubi tę wiadomość

ToJaa
    IVF I procedura , 4 transfer udany.
    Gameta Bdg.

Prenatalne ok
    29.04.2025, USG, synek 200g 🩵
    13.05.2025, USG, 14 cm , 270 g. 🥹
    pomału kopiemy mamę
    6.06.2025 połówkowe ❤️ 533 g
    TP 5.10.2025 lub 10.10 🍀😁
  • IceLadyBug Nowa

Wysłany: 13 października, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Dziewczyny. Przeczytałam ten wątek już 10 razy, żeby znaleźć pocieszenie, bo wylałam już morze łez, codziennie boli mnie głowa i chyba zwariuję. Historia oczywiście jak wiele innych - idealne USG w 13 tygodniu, przezierność 1,6, obecna kość nosowa, serduszko i przepływy super, CRL 67,2 - ryzyko po samym USG 1:742. Po tygodniu czekania jak na szpilkach przyszła ta "cudowna" biochemia, która zburzyła mi cały świat. I jeszcze telefon z przychodni, kiedy to wesoła pani powiedziała, że są do odebrania wyniki i od razu skierowanie na amniopunkcję i do genetyka i czy mnie zapisać, jakby to było normalne, a ja oczywiście zzieleniałam, bo wiedziałam, że coś jest nie tak. Beta 2,475, PAPPa 0,644 i to zmasakrowało moje ryzyko T21 do 1:115. Praktycznie od razu poszłam zrobić NIPT i czekam na wynik. Wizyta u mojej lekarki dopiero w środę, a u genetyka w piątek. Do tego czasu chyba oszaleję :( Mam 38 lat i sądzę, że to ten wiek zafundował mi takie wyniki, ale zostawiono mnie w tej przychodni z samymi suchymi liczbami i dwoma zdaniami na wyniku - że jest nieprawidłowy i że kierują do genetyka i zalecają amniopunkcję :(

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 13 października, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IceLadyBug wrote:
    Hej, Dziewczyny. Przeczytałam ten wątek już 10 razy, żeby znaleźć pocieszenie, bo wylałam już morze łez, codziennie boli mnie głowa i chyba zwariuję. Historia oczywiście jak wiele innych - idealne USG w 13 tygodniu, przezierność 1,6, obecna kość nosowa, serduszko i przepływy super, CRL 67,2 - ryzyko po samym USG 1:742. Po tygodniu czekania jak na szpilkach przyszła ta "cudowna" biochemia, która zburzyła mi cały świat. I jeszcze telefon z przychodni, kiedy to wesoła pani powiedziała, że są do odebrania wyniki i od razu skierowanie na amniopunkcję i do genetyka i czy mnie zapisać, jakby to było normalne, a ja oczywiście zzieleniałam, bo wiedziałam, że coś jest nie tak. Beta 2,475, PAPPa 0,644 i to zmasakrowało moje ryzyko T21 do 1:115. Praktycznie od razu poszłam zrobić NIPT i czekam na wynik. Wizyta u mojej lekarki dopiero w środę, a u genetyka w piątek. Do tego czasu chyba oszaleję :( Mam 38 lat i sądzę, że to ten wiek zafundował mi takie wyniki, ale zostawiono mnie w tej przychodni z samymi suchymi liczbami i dwoma zdaniami na wyniku - że jest nieprawidłowy i że kierują do genetyka i zalecają amniopunkcję :(

No niestety Pappa jest bezlitosna dla wieku. 38 lat to już niestety ta granica, która mocno potrafi podbijać ryzyko.

Pamiętaj jednak, że to TYLKO statystyka, a nie badanie genetyczne. USG masz piękne i tego się trzymaj.

Jestem przekonana, że odbierzesz wyniki i wszystko będzie dobrze!

IceLadyBug lubi tę wiadomość

• IceLadyBug Nowa

Wysłany: 13 października, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, bardzo o tym marzę!

• Sgrii7 Debiutantka

Wysłany: 13 października, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam za Ciebie kciuki! U mnie było podobnie - pani z rejestracji zadzwoniła, poinformowała tylko że wyniki mam odebrać osobiście u genetyka nie tłumacząc nic. Pół drogi płakałam do domu, bo byłam przerażona. Jutro będzie tydzień od kiedy zrobiłam amniopunkcję i czekam na wynik.
    Mam nadzieję, że niedługo wszystkie martwiące się wrócimy i napiszemy, że jest wszystko dobrze.
    Życzę tego sobie i Wam!

• Sgrii7 Debiutantka

Wysłany: 15 października, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wracam do Was - jestem po wynikach amniopunkcji - wszystko jest dobrze, będę miała zdrową dziewczynkę 😊

• IceLadyBug Nowa

Wysłany: 15 października, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super! Gratuluję ❤️ Ja dzisiaj byłam na wizycie kontrolnej i też najprawdopodobniej dziewczynka, ale na wyniki jeszcze czekam :(

• Sgrii7 Debiutantka

Wysłany: 16 października, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam w takim razie na wieści, że też wszystko jest ok! 😊 będzie dobrze!

• IceLadyBug Nowa

Wysłany: 16 października, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak! Mam wyniki - wszystkie ryzyka niskie i potwierdzono dziewczynkę ❤️ Dziękuję za wsparcie 🙂🙂🙂

Sgrii7 lubi tę wiadomość

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 16 października, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wspaniałe wieści!
    To teraz życzę Ci nudnej ciąży 😍

IceLadyBug, Sgrii7 lubią tę wiadomość

• IceLadyBug Nowa

Wysłany: 16 października, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, na to liczę 😃 Wrażeń już mi wystarczy...

• Lady_in_black Nowa

Wysłany: 16 października, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dzisiaj i ja dołączę. Dotychczas tylko czytałam forum, ale dzisiaj się posypałam. Mam 40 lat i to moja pierwsza ciąża. Dziś USG pierwszego trymestru. I klasyka - dobre USG, przezierność 1,2 mm, kość nosowa widoczna, ale biochemia do bani. Ryzyko zd 1:126. Od razu zrobiłam nifty.. Dostałam skierowanie na amnio i do genetyka. Tylko u mnie dostać się do genetyka to masakra. Czy któraś z Was jest może z Wrocławia, albo jakoś niedaleko - jestem w stanie dojechać. Możecie polecić jakiegoś genetyka?

• Mirith Znajoma

Wysłany: 18 października, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sgrii7, IceLadyBug

Super wiadomości! Dużo zdrowia dla Was i córeczek! ❤️

Sgrii7, IceLadyBug lubią tę wiadomość

‹‹ 6 7 8 9 10
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ