zastój moczu u płodu II trym.
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie lipa...
Zastoje: lewa nerka 10mm, prawa 22mm...
Diagnoza (wstępna): Dysplazja torbielowata w skutek uropatii zaporowej.
Jutro rano operacja + za jednym zamachem pobiorą od małego mocz do diagnostyki....
BOJĘ SIĘOlinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!
-
Wiem,że się boisz, ale pomyśl, że założą szunt i zastoje się zmniejszą. WIem, że to na nic jak powiem, żebyś się nie bała-bo maluch jest jeszcze bardziej wystraszony..ale chociaż trochę spróbuj się uspokoić. Czy oprócz szunta będą coś jeszcze robić dodatkowo z nereczkami?
Jejku-nawet mocz pobiorą...Bedziesz już wtedy wszystko wiedziała. Operacja jest w znieczuleniu całkowitym tak?bo nie wyobrażam sobie z miejscowym.... Trzyam kciuki i modlę się za Was!kamenkaa lubi tę wiadomość
-
claudiuszek wrote:Kamienkaa cieszę się, że zastój zniknął!! Kiedy dowiedziałaś się o zastoju?I czy on się jakoś powiększał do 29 tygodnia?
Kurcze skąd to ciśnienie? myślę, że lekarz wie co robi i ureguluje Ci ciśnienie. Nic się nie boj!
U mnie tak jak widać tu w histori postów pisałam kochana 21tydzien i obustronne 5mm ...potem sie zmiejszył po tygodniu do 4, i 3 mm a potem po 2tyg kontrola i sie znowu zwiekszył ... Natomiast obecnie 30tydz i 3cie prenatalne i nie widac zastoi wogole czego Wam tez życze !!!
cisnienie mam od 14tyg .. jestem na lekach Dopegyt to jak lekarze mowia cisnienie ciążowe potem mi zwiekszyl do 4x1 nie spadło i po 4dniach dzis zadzownilam i 5x1 spadlo do 134/70 oby tak sie utrzymalo lekarz poinformowal że jesli nie spadnie spotkamy sie i ustali nowy temrin porodu wczesniejszy
czyli pewnie albo CC lub wywolywanie czego najbardziej sie boje. Bo chce SN/
Agsha trzymam za Ciebie kciuki juz wiele przeszlass dasz rade i z tym bedzie dobrze,
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2016, 16:34
-
kamenkaa wrote:U mnie tak jak widać tu w histori postów pisałam kochana 21tydzien i obustronne 5mm ...potem sie zmiejszył po tygodniu do 4, i 3 mm a potem po 2tyg kontrola i sie znowu zwiekszył ... Natomiast obecnie 30tydz i 3cie prenatalne i nie widac zastoi wogole czego Wam tez życze !!!
cisnienie mam od 14tyg .. jestem na lekach Dopegyt to jak lekarze mowia cisnienie ciążowe potem mi zwiekszyl do 4x1 nie spadło i po 4dniach dzis zadzownilam i 5x1 spadlo do 134/70 oby tak sie utrzymalo lekarz poinformowal że jesli nie spadnie spotkamy sie i ustali nowy temrin porodu wczesniejszy
czyli pewnie albo CC lub wywolywanie czego najbardziej sie boje. Bo chce SN/
dzięi za szybkie streszczenie- po Twojej histroii widzę, że jest nadziejakamenkaa lubi tę wiadomość
-
co do Twojego ciśnienia to rzeczywiście musisz kontrolować...ja to nawet nie wiem jakie mam- tyle co mi zmierzą położne przed wizytą i tyle...chyba w końcu kupić ciśnieniomierz... Mam nadzieję, że leki unormują ciśnienie i urodzisz w terminie! Trzymam kciuki bardzo mocno!
-
na razie odbarczą jedną - prawą nereczkę bo jest gorsza....
No i okaże się czy w ogóle to coś da.... czy mocz znów napłynie, czy jednak będzie przepływ od nerki przez cewniczek do wód...
Najbliższe dni są kluczowe. Może być całkiem nieźle, a może ....ech... same wiecie.
Tak, zabieg jest w znieczuleniu ogólnym, czego też się boję.Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!
-
claudiuszek wrote:co do Twojego ciśnienia to rzeczywiście musisz kontrolować...ja to nawet nie wiem jakie mam- tyle co mi zmierzą położne przed wizytą i tyle...chyba w końcu kupić ciśnieniomierz... Mam nadzieję, że leki unormują ciśnienie i urodzisz w terminie! Trzymam kciuki bardzo mocno!
ah wiesz nie za fajnie z tym cisnieniem o 13tej mialam 134/78 a teraz o 17stej mam 137/87 ....boje sie okropnie nie wiem co robic juz by nie wzrastalo... -
kamenkaa wrote:ah wiesz nie za fajnie z tym cisnieniem o 13tej mialam 134/78 a teraz o 17stej mam 137/87 ....boje sie okropnie nie wiem co robic juz by nie wzrastalo...
własnie przeczytałam, że poza wskazaniami lekarskimi, przy nadciśnieniu w ciąży zaleca się: odpoczynek, unikanie sytuacji stresowych, kontrolę przyrostu masy ciała, picie odpowiedniej ilości płynów oraz właściwą dietę. Ważne jest ograniczenie spożycia soli, jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, niskotłuszczowych produktów mlecznych oraz produktów zbożowych
ALe pewnie to juz wszystko wieszkamenkaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Obudzeni. Generalnie jednak nie wszystko zrobili. Tzn.nie zalozyli szuntu. Pobrali z nerki mocz do badania i sciagneli caly plyn. Wyniki + jutrzejsze usg beda kluczowe. Na Wszelki wypadek mam nie jeść znow na noc bo jesli wynik bedzie zly to jeszcze raz pobiora - by miec pewnosc
A jesli dobry a narosnie przez dobe plyn to beda odbarczac juz shuntem. Takze kluczowe 24h teraz.Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!
-
nick nieaktualnyAgsha wrote:Obudzeni. Generalnie jednak nie wszystko zrobili. Tzn.nie zalozyli szuntu. Pobrali z nerki mocz do badania i sciagneli caly plyn. Wyniki + jutrzejsze usg beda kluczowe. Na Wszelki wypadek mam nie jeść znow na noc bo jesli wynik bedzie zly to jeszcze raz pobiora - by miec pewnosc
A jesli dobry a narosnie przez dobe plyn to beda odbarczac juz shuntem. Takze kluczowe 24h teraz. -
Agsha przybijam ci piątkę ze szpitalnego wyra! Dałaś radę, Oluś też. My od 6 skurcze, moja gin wyslala mnie na oddział. Leżę sama, cidza, spokój tylko za moją Gosia tesknie.
u małego ukm 9mm i 4mm. Cos z przepływami w mozgu (????) Dr powiedział, że zrobią gr krwi, bo moze byc konflikt. Nic więcej nie powiedział.
Trzymam kciuki za najbliższe 24h