Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Adopcja ???
Odpowiedz

Adopcja ???

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2014, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    To własnie ludzie z osrodka pytają sie na pierwszym spotkaniu jakie dziecko chemy czyli płec,wiek czy np chcemy zdrowe dziecko czy moze miec jakies choroby ( my mozemy powiedziec np jakie choroby czyli jak np alergia,astma niektórzy decyduja sie na dzieci z dysfunkcjami ) ale wszystko od nas zależy.
    Niestety masz racje na niektóre dzieci trzeba wiecej czasu poczekac bo to nie jest takie proste. Jest bardzo duzo dzieci w osrodkach opiekunczych ( nie mówie o domach dziecka) ale wiekszosc z nich czeka na uregulowana sytuacje prawna a bez tego dziecko nie moze zostac oddane do adopcji.

• Asiak Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Inessa za odpowiedz, zanim zaczęliśmy z mężem starania o dziecko, mówiłam ze jeśli kiedykolwiek będę miała problem z nieplodnoscia to adoptujemy, jednak kiedy sytuacja zaczyna cie bezpośrednio dotyczyć, decyzje stają sie bardzo trudne, dodatkowo trzeba tez liczyć sie z uczuciami drugiej osoby. To ze ja jestem gotowa nieznaczy ze maz tez... Czekamy i wierzymy w szczęśliwy koniec :-)

Lea15 lubi tę wiadomość

• amygdala Autorytet

Wysłany: 29 października 2014, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa, jesli moge zapytac, to jaki staz malzenski jesy wymagany przy adopcji? Bede wdzieczna za odp :-)

inessa lubi tę wiadomość

zem3df9hunlqvfmi.png
  • Lea15 Koleżanka

Wysłany: 29 października 2014, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiak wrote:
    Dziękuje Inessa za odpowiedz, zanim zaczęliśmy z mężem starania o dziecko, mówiłam ze jeśli kiedykolwiek będę miała problem z nieplodnoscia to adoptujemy, jednak kiedy sytuacja zaczyna cie bezpośrednio dotyczyć, decyzje stają sie bardzo trudne, dodatkowo trzeba tez liczyć sie z uczuciami drugiej osoby. To ze ja jestem gotowa nieznaczy ze maz tez... Czekamy i wierzymy w szczęśliwy koniec :-)

oj tak, zdecydowanie się zgadzam - miałam tak samo :)
    i u mnie dodatkowo pojawił się lęk - przed cała procedurą, kwalifikacjami. Aczkolwiek na pewno ten temat jeszcze u nas powróci.

"Nie miłuje się tego, czego wcale się nie zna. Jeśli się zaś miłuje to, co się zna, to ta miłość sprawia, iż można to poznać coraz lepiej i coraz pełniej"
    /św. Augustyn/
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amygdala niestety nie moge odpowiedziec na to pytanie ponieważ każdy osrodke ma swoje wymagania własnie dotyczące stazu małzenksiego i do tego każda para brana jest indywidualnie.

Lea a lek chyba zawsze towaryszy czy podczas procedury adopcyjnej czy podczas oczekiwania na dziecko podczas ciazy ale jedno jest pewne gdy chce sie zacząć procedure to napewno oboje partnerzy musza byc zgodni,ze chcą adoptowac dziecko.
    Ja tylko polecam aby za długo nie czekac z rozpoczeciem procedury jeżeli juz sie ktos zdecyduje bo jednak wszystko trwa. Cała wstepna procedura az tak znowu nie ale juz potem oczekiwanie na dziecko niestety tak bo jest dużo dzieci oczekujacyh ale niestety nie mającyh uregulowanej sytuacji prawnej :(
    ZYcze Wam zielonosci i jeżeli zdecydujecie sie tez na adopcje aby jak najszybciej wszystko przebiegło!!! <3 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 14:02

• Asiak Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa pochwał sie jak postępy w staraniu o adopcje? I przede wszystkim jak Twoja ciąża, jak sie czujesz? :-)

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiak ciązy juz nie ma niestety po niedzieli mam zabieg :( opis w pamietniku. A adopcja to mamy jeszcze 2 spotkania szkoleniowe potem kwalifikacja do adopcji i czekamy na telefon,ze jest dla nas dziecko :) a to moze potrwac od roku do 2 lat.
    Pozdrawiam i pamietam <3

• Asiak Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessko tak bardzo mi przykro, nie wiem co napisać zeby Cie pocieszyć, chyba nie ma takich słów... Chociaż Cie nie znam uwierz cieszylam sie razem z Toba, wierzyłem ze w końcu wszystko sie dobrze skończy i będziesz miała na raz dwóch maluszkow... Zycie jest niesprawiedliwe z drugiej strony podobno wszystko w naszym życiu dzieje sie "po coś", podobno "cierpienie uszlachetnia".... Nie potrafię sobie wyobrazić co bym zrobiła na Twoim miejscu, ja jestem słabym człowiekiem więc pewnie skonczyłoby sie wielką depresją... Pamiętaj tylko że musisz byc silna dla tego maluszka z serca którego mam nadzieje niebawem distaniecie. Myśl tylko o tym że już wkrótce zostaniecie rodzicami i będziecie mogli przytulić upragnione maleństwo. Trzymam kciuki żeby to nie trwało aż dwa lata.... Pamietam o Tobie w swoich modlitwach tylko tak modę pomóc...

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My staramy się o dziecko już przeszło 9 lat.
    Od jakiegoś roku zaczęliśmy się zastanawiać nad adopcją.
    Trochę jednak się obawiam... czy dam radę.
    Jak wygląda taki proces adopcyjny? Macie jakieś doświadczenia??

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2014, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane!!!
    Co u mnie??
    No cóz zblizaja sie swieta wiec jest trudniej no i zdrowotnie nie moge dojsc po zabiegu okazało sie,ze mam miesniaka i kilka małych i cały czas krwawie od zabiegu czeka mnie operacja ale jeszcze na nią poczekam!
    Otrzymalismy tez ostateczną kwalifikacje do adopcji i teraz czekamy na telefon,ze jest dla nas dziecko moze to potrwac nawet 2 lata ale czekamy
    Amelcia pisałam o procesie adopcyjnym na poczatku tego działu ale jak masz jakies pytania to prosze pisz na priv :)
    Przesyłam moja pamiec oraz serdeczne życzenia świateczene <3 :)

• Yousee Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2014, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa, bardzo mi przykro z powodu ciąży :( byłaś moim światełkiem, że się da :(
    Trzymam kciuki za to, żebyście jak najszybciej dostali ten telefon :)
    całuję świątecznie :*

"I jaśniejsze niż południe wzejdzie ci życie,
    a choćby ciemność zapadła, będzie ona jak poranek.
    Możesz ufać, bo jeszcze jest nadzieja..."
    Księga Hioba
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2014, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    ....
    Amelcia pisałam o procesie adopcyjnym na poczatku tego działu ale jak masz jakies pytania to prosze pisz na priv :) .......

Dzięki Inessa, przeczytałam wszystko, ale jeszcze do Ciebie napiszę, a to może po świętach. Nie będę Ci teraz zawracać głowy :)
    Mimo wszystko wesołych :)

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2014, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane pamietam o Was :) i Radosnego Nowego Roku 2015 :)
    buziaki <3

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a379bc79d782.jpg

• Yousee Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessko, ja też o Tobie pamietam :) wracaj do zdrowia po zabiegu :)

"I jaśniejsze niż południe wzejdzie ci życie,
    a choćby ciemność zapadła, będzie ona jak poranek.
    Możesz ufać, bo jeszcze jest nadzieja..."
    Księga Hioba
  • mar Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ciekawy temat:)
    ale starać się o dziecko tylko 5 miesięcy i już myśleć o adopcji to chyba trochę nie ba miejscu. statystycznie normalna zdrowa para stara się 6 miesięcy. Są tutaj na forum dziewczyny które juz starają się 20-30-40 cykli i zachodzą w ciążę. Jak w ośrodku adopcyjnym powiecie "staraliśmy sie 7 miesięcy wiec chcemy adoptować" to raczej nie dostalibyscie kwalifikacji tak łatwo. Najlepiej jak najpierw para ma zdiagnozowana niepłodność (czylu bezskuteczne starania przez rok) a potem 12 miesięcy bezskutecznego leczenia.

KMK lubi tę wiadomość

• Anuśka Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Chętnie dołączę :)
    Ja jestem już taką połataną rodziną, bo mamy jedną własną córkę (11lat), jednego syna przysposobionego (18lat) i staraliśmy/staramy się o trzecie od ok roku. W pażdzierniku byłam w ośrodku adopcyjnym i dowiedziałam się że wstępnie możemy adoptować dziecko, niestety nie mieli już budżetu na szkolenia i kazali się zgłosić w styczniu. Postanowiliśmy do stycznia jeszcze się postarać, ale nic z tego nie wyszło. I nadszedł styczeń i mimo wielu wątpliwości chyba jutro się zgłosimy do ośrodka i rozpoczniemy procedurę.

Inessa wow jesteś mega babeczka :) Podziwiam bardzo :)
    Mam nadzieję że ktoś tu na ten wątek jeszcze zagląda ;)

inessa, Krokodylica lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska powodzenia :D
    My w nastepną środe poznamy nasze dziecko :D
    mam nadzieje,ze uda nam sie nawiazac szybko kontakt abysmy mogli Go wziac jak najszybciej sie da do naszego domu :)
    my od poczatku znajomosci z meżem chcielismy adoptować dziecko nawet gdyby sie nam udało miec biologiczne :) a starania o adopcje nie trwaja kilka miesiecy tylko o wiele dłużej.
    Jednak podjecie decyzji o dziecku adocpyjnym nie jest porste musza oboje partnerzy byc na TAK. Oczywiscie pytania są i chyba bedą towarzyszyc az do momentu przysposobienia ale cóż sie dziwic samo macierzynstwo to wielki znak zapytania i martwienia sie nawet gdy dziecko bedzie juz dorosłe :) a cała precdura wiele pomaga i ustawia w patrzeniu na adopcje :)
    my złozylismy dokumenty do oao 2 lata temu prawie bo w maju by mineły a wiec troszke czekalismy :)
    życze owocnych starań <3 :)

Anuśka, vanessa, KMK, Krokodylica, kita, Ania_84 lubią tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytałam cały wątek, inessa podziwiam. :)
    Czekam na więcej wieści. :)

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar wrote:
    Hej, ciekawy temat:)
    ale starać się o dziecko tylko 5 miesięcy i już myśleć o adopcji to chyba trochę nie ba miejscu. statystycznie normalna zdrowa para stara się 6 miesięcy. Są tutaj na forum dziewczyny które juz starają się 20-30-40 cykli i zachodzą w ciążę. Jak w ośrodku adopcyjnym powiecie "staraliśmy sie 7 miesięcy wiec chcemy adoptować" to raczej nie dostalibyscie kwalifikacji tak łatwo. Najlepiej jak najpierw para ma zdiagnozowana niepłodność (czylu bezskuteczne starania przez rok) a potem 12 miesięcy bezskutecznego leczenia.

A jak ktoś jest całkiem zdrowy i płodny to nie może adoptować dziecka..? Nie znam się na prawie.. ale jakby np. było małżeństwo, które chce adoptować dziecko to się musi tłumaczyć bezpłodnością..? Inaczej dziecka nie dadzą?

• vanessa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kita wrote:
    A jak ktoś jest całkiem zdrowy i płodny to nie może adoptować dziecka..? Nie znam się na prawie.. ale jakby np. było małżeństwo, które chce adoptować dziecko to się musi tłumaczyć bezpłodnością..? Inaczej dziecka nie dadzą?
    Z tego co sie orientuję to każda para może adoptować dziecko jeżeli tylko tego chcą bez wzgledu na to czy są płodni czy nie. Moga miec np. kilkoro swoich i adoptować nic nie stoi na przeszkodzie jezeli tylko oboje tego chcą i spełniają określone warunki

inessa lubi tę wiadomość

7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

201701271765.png

(*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
‹‹ 3 4 5 6 7
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ