ANA p/ciała
-
WIADOMOŚĆ
-
Olka no niestety nie, ale jakbyś szukała dobrego ginekologa, to warto się do niego wybrać.
Joannka, a czy twój lekarz nie proponował ci clexane już teraz, podczas starań? Ja mam miano 1:160 i od tego cyklu mam brać od owulacji do @, tak żeby już od pierwszych dni chronić ciążę. -
Lili ja mieszkam w UK a w październiku do Polski jadę i dopiero dostanę receptę,no chyba że wcześniej zajdę w ciążę to będą mi z Polski wysyłać.Za 2 tygodnie mam tu wizytę u lekarza to zobaczę jak on się do Clexane ustosunkuje(mam nadzieję,że dostanę już)Aniołek [*] 03.04.2014 /8tc
Aniołek[*] 11.12.2015/8 tc -
Idgie wrote:Ale to ktore z tych dwoch mam zrobic?
Mnie zlecił oboje i chyba żeby dokładniej postawić diagnozę i wiedzieć co jest grane trzeba zrobić ANA 1, ANA 2 a czasem nawet ANA 3
-
Idgie wrote:Nikt mi nic nie zalecal. Sama rozne rzeczy kombinuje
no to nie wiem co Ci poradzić
ale z tego co wiem (a moge się mylić) to jeżeli ANA1 wyjdzie dodatni to wtedy wykonuje sie ANA2 jeżeli ANA1 wyjdzie ujemny to nie ma potrzeby robienia ANA2
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2014, 17:14
-
Właśnie odebrałam wyniki ANA2.
W badanej surowicy krwi WYKRYTO przeciwciała przeciwjądrowe (ANA) o typie świecenia ziarnistym i mianie 160.
W metodzie immunodyfuzji wobec ekstraktów grasicy NIE WYKRYTO przeciwciał przeciw antygenom z grupy ENA (Sm, RNP, La/SS-B, PM-Scl, Scl-70, Jo1, Ku, Mi-2, Ro/SS-A, rybosomalnych, fibrylarynowych, RNA-polimerazie I).
Nic z tego nie rozumiemWiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 12:55
08.09 - transfer
-
Drzwiona wrote:zrobilam ana2 i cos takiego bylo napisane metoda bla bla
stwiwerdzono obecnos przeiwcial przeciwjadrowych w mianie 1:640 dajacych na komorkach HEp-2 obraz świecenia homogenny i ziarnisty.
U mnie napisali "Badania wykonano pośrednią metodą immunocośtam na przełyku małpy, świnki morskiej i komórkach HEp-2.
WTF?!?!?!?!?!?!?!?!?!
08.09 - transfer
-
nick nieaktualnyIdgie- niestety dla mnie to czarna magia również
także nie pomogę.
Przeczytałam cały wątek i nic nie kumam
Dopiero tutaj na forum dowiedziałam się, że coś takiego w ogóle istnieje.
Czy ktoś mi powie, czy u mnie jest możliwość, że mam te przeciwciała skoro mam już córkę?
W pierwszą ciążę zaszłam w 1 cyklu starań lecz poroniłam.
Po 6 miesiącach starań (bez wspomagaczy) zaszłam i ciąża przebiegała książkowo, córcia zdrowa.
No ale teraz jest pod górkę od 18 miesięcy.
W maju miałam laparoskopię, usunięto mi torbiel endometrialną i pół jajnika. Endometriozy nie było na innych narządach, tylko 5cm torbiel.
Hist-pat po laparoskopii nie wykazał endometriozy, tylko zwykłą torbiel z niepękniętych pęcherzyków i ciałek białawych. Bez szału
Lekarz z Invimedu stwierdził, że to że hist-pat nie wykazał endometriozy to nie znaczy że jej nie ma. Że on ufa bardziej lekarzowi, który widział torbiel na żywo i twierdzi, że to endo niż facetowi, który oglądał mały wycinek pod mikroskopem.
CA125 zawsze jest ponad normę. Wypadałoby powtórzyć ten marker.
No ale moje pytanie- czy mogę mieć jakieś ANA skoro bez problemu pojawiła się moja córka?
Czy te przeciwciała ma się od urodzenia, czy one mogą się pojawić w związku z jakąś chorobą? Od jakiegoś roku bolą mnie stawy, kości. Biorę wit D i wtedy jest lepiej. Ale zaczęła się jesień i już mnie wszystko boli.
Totalnie jestem zielona w tym temacie, jakże ważnym!
Help
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 15:24
-
nick nieaktualnyEniula wrote:Dziewczyny czy wy jesteście na jakiejkolwiek diecie? Szczególnie bezglutenowej?
Mnie wyszlo ANA 1 dodatnie ANA dwa Ziarnsiste świecenie...powtórzyłam i juz nie bylo...powtórzyłam po operacji wyciecia guza w okolicach pępka..czy to mogla być przyczyna wzrostu przeciwciał?