Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak badałam już wszystkie hormony i wszystkie są w normie 😉 ale właśnie insuliny nigdy nie badałam, mąż to na pewno ma glukozę na czczo za wysoka ale mówicie ze ja tez 🤷🏻♀️ a czy glukoza mierzona glukometrem a z żyły lokciowej mogą być inne wartości? Czyli mówicie ze mam zmierzyć glukozę i insulinę na czczo. 🤗 Dzieki
-
BusiaT wrote:Tak badałam już wszystkie hormony i wszystkie są w normie 😉 ale właśnie insuliny nigdy nie badałam, mąż to na pewno ma glukozę na czczo za wysoka ale mówicie ze ja tez 🤷🏻♀️ a czy glukoza mierzona glukometrem a z żyły lokciowej mogą być inne wartości? Czyli mówicie ze mam zmierzyć glukozę i insulinę na czczo. 🤗 Dzieki
Ja bym tak zrobiła. Mając wyniki glukozy i insuliny na czczo można wyliczyć wskaźnik HOMA, który wskazuje na IO gdy jest za wysoki lub za niski:) No chyba, że chcesz od razu robić krzywe to też jak najbardziej możesz, wychodzi po prostu drożej."Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie". -
Już po... Endometrium bardzo ładne 9mm, lewy jajnik małe pęcherzyki, a prawego w ogóle nie mogła znaleźć bo się ukrył za macicą 😕 dlatego stwierdziła, że jakby był pęcherzyk to by go było widać i będzie wg niej bezowulacyjny 😩☹️ w kolejnym cyklu stymulujemy Letrozole i po monitoringu Dupek...32 lata, starania od 10.2019
03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
💊 Euthyrox 50/75, Metformina 750, Acard 150, Dostinex 0,5, Prograf 1, + worek supli 😅
💊 M - Fertilman Plus 2x1
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec." -
Clausix wrote:Już po... Endometrium bardzo ładne 9mm, lewy jajnik małe pęcherzyki, a prawego w ogóle nie mogła znaleźć bo się ukrył za macicą 😕 dlatego stwierdziła, że jakby był pęcherzyk to by go było widać i będzie wg niej bezowulacyjny 😩☹️ w kolejnym cyklu stymulujemy Letrozole i po monitoringu Dupek...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2020, 12:07
Mamy to !!! 11dpo⏸️😍 28.09
30.11 7,4 cm chłopiec 💙🥰
-
Clausix wrote:Już po... Endometrium bardzo ładne 9mm, lewy jajnik małe pęcherzyki, a prawego w ogóle nie mogła znaleźć bo się ukrył za macicą 😕 dlatego stwierdziła, że jakby był pęcherzyk to by go było widać i będzie wg niej bezowulacyjny 😩☹️ w kolejnym cyklu stymulujemy Letrozole i po monitoringu Dupek...
27.12.2020 - II 🍀
28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
15.01.2021 💗
* 28 lat
* starania od 04.2019
ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok. -
Clausix nie załamuj się, endometrium ładne, działajcie normalnie zgodnie z planem. Pęcherzyk może jest, może jeszcze urośnie, może owu będzie później - wszystko się może zdarzyć. A nawet jeśli nie to przynajmniej wiesz, masz przepisany lek i będziemy razem łykać, nic strasznego ✊🏻 Bądź dobrej myśli 🍀 Zrobiłaś ważny krok 💪🏻
Clausix lubi tę wiadomość
👩🏼29 PCOS, IO, PAI-1 4G/5G hetero, AMH 3.48
🧔🏼31
𝟐𝟎𝟏𝟗:
Maj: rozpoczęcie starań 🌱
𝟐𝟎𝟐𝟎:
Maj: Gameta Gdynia
🔸6 cykli stymulowanych
𝟐𝟎𝟐𝟏:
Czerwiec:
🔸3 IUI (2 IUI CB💔) ➡️ 14dpi: 156, 16dpi: 404, 24dpi: 5280, 27dpi: ❤️
𝟐𝟎𝟐𝟐:
Luty: Łucja 3090g, 53cm 👶🏼🩷
“𝐸𝑣𝑒𝑛 𝑚𝑖𝑟𝑎𝑐𝑙𝑒𝑠 𝑡𝑎𝑘𝑒 𝑎 𝑙𝑖𝑡𝑡𝑙𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑒.” 🕊️ -
Papillon wrote:No aż się wkurzyłam... Przecież nie tak miało być, ale te małe na lewym jajniku to przecież mogą jeszcze podskoczyć. Ja w czerwcu byłam w środę w Luksmedzie Pan powiedział, że nie będzie owulacji, bo nie ma dominującego pęcherzyka, a w piątek u drugiego gina się okazało, że pęcherzyk jest i ma 17mm. I akurat progesteron 20, 75 potwierdził, że owulacja była w tym cyklu. Dobrze, że jest też plan na stymulację! Na pewno cos ruszy do przodu. Który dzisiaj masz dc?
Dziś 14dc, wg mnie powinnam mieć teraz owu z prawego więc trochę liczę, że dobrze nie widziała tego jajnika i ten pęcherzyk jednak tam jest... Chyba zrobię proga na własną rękę jeżeli tempka skoczy.
Uspokoiła mnie przynajmniej, że to twarde na szyjce to tak ma być 😜 chociaż mocno się zdziwiła, że badam szyjkę i w ogóle po co to robię. No i druga dobra informacje to prolaktyna, w pierwszej połowie cyklu jest w połowie normy, więc jest ok nawet jak w drugiej jest podniesiona. Mam sobie brać te niepokalanki itd cały czas, ale leków nie wymaga.Niezapominajka 🍀, hannah_92, Papillon, Reikja, unify, awE lubią tę wiadomość
32 lata, starania od 10.2019
💊 Euthyrox 50/75, Metformina 750, Acard 150, Dostinex 0,5, Prograf 1, + worek supli 😅
💊 M - Fertilman Plus 2x1
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec." -
Clausix wrote:Dziś 14dc, wg mnie powinnam mieć teraz owu z prawego więc trochę liczę, że dobrze nie widziała tego jajnika i ten pęcherzyk jednak tam jest... Chyba zrobię proga na własną rękę jeżeli tempka skoczy.
Uspokoiła mnie przynajmniej, że to twarde na szyjce to tak ma być 😜 chociaż mocno się zdziwiła, że badam szyjkę i w ogóle po co to robię. No i druga dobra informacje to prolaktyna, w pierwszej połowie cyklu jest w połowie normy, więc jest ok nawet jak w drugiej jest podniesiona. Mam sobie brać te niepokalanki itd cały czas, ale leków nie wymaga.
Zrelaksuj się, a wieczorem do boju!
Clausix lubi tę wiadomość
30.11 7,4 cm chłopiec 💙🥰
-
Clausix wrote:Dziś 14dc, wg mnie powinnam mieć teraz owu z prawego więc trochę liczę, że dobrze nie widziała tego jajnika i ten pęcherzyk jednak tam jest... Chyba zrobię proga na własną rękę jeżeli tempka skoczy.
Uspokoiła mnie przynajmniej, że to twarde na szyjce to tak ma być 😜 chociaż mocno się zdziwiła, że badam szyjkę i w ogóle po co to robię. No i druga dobra informacje to prolaktyna, w pierwszej połowie cyklu jest w połowie normy, więc jest ok nawet jak w drugiej jest podniesiona. Mam sobie brać te niepokalanki itd cały czas, ale leków nie wymaga.
Dobrze, że ładne endometrium jest:) Ja czuję, że nie widziała dobrze tego jajnika, ale pęcherzyk jest:D Działajcie normalnie i głowa do góry:*"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie". -
hannah_92 wrote:Clausix a pytałaś może o skąpe i krótkie miesiączki?
Na usg powiedziała, że jest piękne dwuwarstwowe endo czy jakoś tak to nazwała, 9mm, więc pytam czy to dobrze, bo się martwię, że mam za krótkie okresy. Powiedziała, że jest ok.
Pytała jeszcze jak u mnie z owłosieniem, mówię, że standardowo, a co? A bo lewy jajnik taki duży, na granicy normy... Za to prawego nie widać. Coś nie wierzę w to dzisiejsze usg
Mimo wszystko mam trochę ochotę wypić butelkę wina... albo dwie
No nic, za miesiąc stymulacja jeżeli samo nie pyknie teraz. Potem monitoring, powiedziała, że jak za dużo pęcherzyków urośnie to dostaniemy szlaban na serduszkowanie haha. Zdarzyło się którejś z Was, że było za dużo pęcherzyków?32 lata, starania od 10.2019
💊 M - Fertilman Plus 2x1
Clausix wrote:Na usg powiedziała, że jest piękne dwuwarstwowe endo czy jakoś tak to nazwała, 9mm, więc pytam czy to dobrze, bo się martwię, że mam za krótkie okresy. Powiedziała, że jest ok.
Pytała jeszcze jak u mnie z owłosieniem, mówię, że standardowo, a co? A bo lewy jajnik taki duży, na granicy normy... Za to prawego nie widać. Coś nie wierzę w to dzisiejsze usg
Mimo wszystko mam trochę ochotę wypić butelkę wina... albo dwie
No nic, za miesiąc stymulacja jeżeli samo nie pyknie teraz. Potem monitoring, powiedziała, że jak za dużo pęcherzyków urośnie to dostaniemy szlaban na serduszkowanie haha. Zdarzyło się którejś z Was, że było za dużo pęcherzyków?
Hmm... ciekawe o co chodziło z tym owłosieniem:D słyszałam, że na stymulacji często zdarza się dużo pęcherzyków, jest ryzyko ciąż mnogich wtedy, dlatego odradzają serduszkowania pewnie:)"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie". -
hannah_92 wrote:Hmm... ciekawe o co chodziło z tym owłosieniem:D słyszałam, że na stymulacji często zdarza się dużo pęcherzyków, jest ryzyko ciąż mnogich wtedy, dlatego odradzają serduszkowania pewnie:)
Myślę, że to było pytanie pod kątem PCOS. Ale ja nie mam problemów z owłosieniem, nawet bym powiedziała, że jak na ciemne włosy na głowie, to mam słabe owłosienie na cielehannah_92 lubi tę wiadomość
32 lata, starania od 10.2019
💊 M - Fertilman Plus 2x1
Pewnie chodziło o to, żeby postawić jakże trafną diagnozę policystycznych jajników, bo jak jajnik jest duży około 10 cm3 to też jest uznawany za policystyczny. I już myślała, że powiesz, że masz duże owłosienie i bach na bank PCOS! A przecież co miesiąc masz owulacje Poza tym nawet jeśli w tym miesiącu faktycznie jej nie będzie to każdej zdrowej kobiecie zdarzają się takie cykle. Ja już jestem uczulona na PCOS, bo najłatwiej każdemu to wmówić jak się nie zna przyczyny niepowodzeń.
hannah_92, Clausix, Niezapominajka 🍀 lubią tę wiadomość
30.11 7,4 cm chłopiec 💙🥰
-
Papillon wrote:Pewnie chodziło o to, żeby postawić jakże trafną diagnozę policystycznych jajników, bo jak jajnik jest duży około 10 cm3 to też jest uznawany za policystyczny. I już myślała, że powiesz, że masz duże owłosienie i bach na bank PCOS! A przecież co miesiąc masz owulacje Poza tym nawet jeśli w tym miesiącu faktycznie jej nie będzie to każdej zdrowej kobiecie zdarzają się takie cykle. Ja już jestem uczulona na PCOS, bo najłatwiej każdemu to wmówić jak się nie zna przyczyny niepowodzeń.
Też mam wrażenie, że ostatnio wysyp kobiet z PCOS. Ja to się trochę martwię moimi androgenami, bo ja owłosienie mam mocne, może nie jest typowo czarne ale naprawdę mam bardzo długie włosy na rękach, sporo wokół sutków które wyrywam pęsetą, na linii brzucha trochę też mam. Z trądziekiem też ciągle mam problemy, nie tak jak kiedyś ale nadal się pojawiają wypryski. Już zaczynam się stresować(( Czas zbadać androgeny! Tyle słyszę o tym PCOS ostatnio, że już mam schiza że ja też to mam."Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie". -
hannah_92 wrote:Też mam wrażenie, że ostatnio wysyp kobiet z PCOS. Ja to się trochę martwię moimi androgenami, bo ja owłosienie mam mocne, może nie jest typowo czarne ale naprawdę mam bardzo długie włosy na rękach, sporo wokół sutków które wyrywam pęsetą, na linii brzucha trochę też mam. Z trądziekiem też ciągle mam problemy, nie tak jak kiedyś ale nadal się pojawiają wypryski. Już zaczynam się stresować(( Czas zbadać androgeny! Tyle słyszę o tym PCOS ostatnio, że już mam schiza że ja też to mam.
Ja mam jaśniutkie włosy na rękach, na udach takie, że mogę ich spokojnie nie golić. Mam trochę wyprysków na twarzy, ale nie ma dramatu. A jajnik lewy 9,6 pewnie dlatego powiedziała, że na granicy.
Do tej pory jedyny bezowulacyjny potwierdzony usg to ten po poronieniu... ehh no nie wiem co myśleć już.32 lata, starania od 10.2019
💊 M - Fertilman Plus 2x1
Clausix to trzymam kciuki żeby z tego "bezowulacyjnego" cyklu było bobo
A co do PCOS też mam wrażenie, że gdzie się nie obejrzę to każdy to ma i jeszcze endometriozę, oczywiście po samobadaniu internetowym. To tak jak swego czasu każdy miał nietolerancję glutenu... Współczuję tylko tym, którzy faktycznie na to cierpią, bo przez to mam wrażenie ten problem jest uważany za coś normalnego i "da się z tym żyć".Clausix lubi tę wiadomość
2cs - długie cykle
początek starań sierpień '20
pregna start, niepokalanek, siemię lniane, tran
'18 14tc poronienie zatrzymane
maj '19 córka -
Tak tez mi się wydaje że jest wysyp dziewczyn z PCOS i co drugiej to diagnozują. Ale jak faktycznie masz regularne okresy to byłoby sałatę gdyby tez Ci zdiagnozowali.. ja tez mam za dużo androgenów, badałamtylko testosteron, tez mam wszędzie włosy 🙈🙈
-
No i mam regularne miesiączki odkąd pamiętam 28-30 dni, więc to takie mało PCOSowe chyba32 lata, starania od 10.2019
💊 M - Fertilman Plus 2x1
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec."