Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩
-
WIADOMOŚĆ
-
Hannah_92 jeśli dokucza Ci takie owłosienie to na pewno warto zbadać androgeny i szybko można je obniżyć wiem po sobie, bo w 2 miesiące wyniki mi się kolosalnie poprawiły. I już żadnych androgenów nie mam podwyższonych.
Ogólnie właśnie tak jak mówi Misiaczeka uważam, że jest moda na PCOS. Nawet mój ginekolog o tym mówił, że każda teraz przychodzi z diagnozą od swoich lekarzy, że ma PCOS. Ja szczerze już sama nie wiem czy to mam czy nie. W Luksmedzie mi powiedzieli, że mam dużo pęcherzyków na jajnikach, zrobili testosteron, ale wynik w normie. . Do tego glukoza, insulina, prolaktyna wszystko ok. Mój lekarz natomiast zlecił mi DHEAS, który miałam podwyższony, AMH i tysiąc innych badań. DHEAs teraz idealny, ale to AMH może wskazywać na PCOS, tyle że hormony są ze sobą połączone i DHEAs zbadałam jeszcze raz, a AMH nie, bo szkoda mi było 200zł. W sierpniu byłam u gina i dla odmiany torbiel na jajniku, a na lewym jakieś śladowe ilości pęcherzyków, więc moje jajniki już nie miały wyglądu policystycznych. I bądź tu człowieku mądry o co w tym wszystkim chodzi. Ja sama zaczęłam działać w kierunku PCOS i dzięki temu organizm się już normuje Najchętniej chodziłabym na badania w każdym cyklu, ale szkoda mi pieniędzy... skoro i tak wydaje na wizyty u gina xDhannah_92 lubi tę wiadomość
Mamy to !!! 11dpo⏸️😍 28.09
30.11 7,4 cm chłopiec 💙🥰
-
Clausix wrote:Ja mam jaśniutkie włosy na rękach, na udach takie, że mogę ich spokojnie nie golić. Mam trochę wyprysków na twarzy, ale nie ma dramatu. A jajnik lewy 9,6 pewnie dlatego powiedziała, że na granicy.
Do tej pory jedyny bezowulacyjny potwierdzony usg to ten po poronieniu... ehh no nie wiem co myśleć już.
Nie przejmuj się objawów PCOS jest dużo, nie tylko lekko powiększony jajnik, także myślę, że nie masz się o co martwić
Busia T uff, jak miło, że nie jestem sama haha:d ja moje włosy na rękach podcinam bo są takie długie:d nie chce ich golić, bo boję się, że będą czarne i tylko gorzej na tym wyjdę. Już odkąd wyrywam pęsetą włoski sutkowe to mam wrażenie że ich więcej się porobiło:("Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie". -
Papillon wrote:Hannah_92 jeśli dokucza Ci takie owłosienie to na pewno warto zbadać androgeny i szybko można je obniżyć wiem po sobie, bo w 2 miesiące wyniki mi się kolosalnie poprawiły. I już żadnych androgenów nie mam podwyższonych.
Ogólnie właśnie tak jak mówi Misiaczeka uważam, że jest moda na PCOS. Nawet mój ginekolog o tym mówił, że każda teraz przychodzi z diagnozą od swoich lekarzy, że ma PCOS. Ja szczerze już sama nie wiem czy to mam czy nie. W Luksmedzie mi powiedzieli, że mam dużo pęcherzyków na jajnikach, zrobili testosteron, ale wynik w normie. . Do tego glukoza, insulina, prolaktyna wszystko ok. Mój lekarz natomiast zlecił mi DHEAS, który miałam podwyższony, AMH i tysiąc innych badań. DHEAs teraz idealny, ale to AMH może wskazywać na PCOS, tyle że hormony są ze sobą połączone i DHEAs zbadałam jeszcze raz, a AMH nie, bo szkoda mi było 200zł. W sierpniu byłam u gina i dla odmiany torbiel na jajniku, a na lewym jakieś śladowe ilości pęcherzyków, więc moje jajniki już nie miały wyglądu policystycznych. I bądź tu człowieku mądry o co w tym wszystkim chodzi. Ja sama zaczęłam działać w kierunku PCOS i dzięki temu organizm się już normuje Najchętniej chodziłabym na badania w każdym cyklu, ale szkoda mi pieniędzy... skoro i tak wydaje na wizyty u gina xD
Kurde mam to samo, najchętniej bym w domu miała aparat do usg i odczynniki do badań krwi hahaha
To co na pewno mogę zrobić to poprawić dietę i więcej się ruszać. Mam lekką nadwagę, więc przydałoby się to ogarnąć... do połowy studiów ważyłam 56 kg (170 cm), co się potem wydarzyło?! hahahannah_92, Papillon lubią tę wiadomość
32 lata, starania od 10.2019
03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
💊 Euthyrox 50/75, Metformina 750, Acard 150, Dostinex 0,5, Prograf 1, + worek supli 😅
💊 M - Fertilman Plus 2x1
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec." -
Jeszcze tylko dodam, że u mnie może to być trafna diagnoza, bo te cykle nie są normalne, ale u Ciebie Clausix to jestem pewna, że to nie występuje. Nie ma po prostu do tego podstaw. Także głowa do góry
Clausix lubi tę wiadomość
30.11 7,4 cm chłopiec 💙🥰
-
Papillon wrote:Hannah_92 jeśli dokucza Ci takie owłosienie to na pewno warto zbadać androgeny i szybko można je obniżyć wiem po sobie, bo w 2 miesiące wyniki mi się kolosalnie poprawiły. I już żadnych androgenów nie mam podwyższonych.
Ogólnie właśnie tak jak mówi Misiaczeka uważam, że jest moda na PCOS. Nawet mój ginekolog o tym mówił, że każda teraz przychodzi z diagnozą od swoich lekarzy, że ma PCOS. Ja szczerze już sama nie wiem czy to mam czy nie. W Luksmedzie mi powiedzieli, że mam dużo pęcherzyków na jajnikach, zrobili testosteron, ale wynik w normie. . Do tego glukoza, insulina, prolaktyna wszystko ok. Mój lekarz natomiast zlecił mi DHEAS, który miałam podwyższony, AMH i tysiąc innych badań. DHEAs teraz idealny, ale to AMH może wskazywać na PCOS, tyle że hormony są ze sobą połączone i DHEAs zbadałam jeszcze raz, a AMH nie, bo szkoda mi było 200zł. W sierpniu byłam u gina i dla odmiany torbiel na jajniku, a na lewym jakieś śladowe ilości pęcherzyków, więc moje jajniki już nie miały wyglądu policystycznych. I bądź tu człowieku mądry o co w tym wszystkim chodzi. Ja sama zaczęłam działać w kierunku PCOS i dzięki temu organizm się już normuje Najchętniej chodziłabym na badania w każdym cyklu, ale szkoda mi pieniędzy... skoro i tak wydaje na wizyty u gina xD
Ja tak samo, co chwilę chodziłabym na badania i sprawdzała jak to wygląda:d ale na bank bym zbankrutowała. Wygląda na to, że samemu też dobrze podziałać, dobrze, że ci się unormowało, a ja jak przyjdzie okres (oby nie:D) to idę badać androgeny. Myślicie że androstendion, DHEA-S i testosteron wstarczą czy jeszcze coś dorzucać?Papillon lubi tę wiadomość
"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie". -
Clausix wrote:Kurde mam to samo, najchętniej bym w domu miała aparat do usg i odczynniki do badań krwi hahaha
To co na pewno mogę zrobić to poprawić dietę i więcej się ruszać. Mam lekką nadwagę, więc przydałoby się to ogarnąć... do połowy studiów ważyłam 56 kg (170 cm), co się potem wydarzyło?! haha
Myślę, że dieta to bardzo ważna sprawa i małymi krokami możesz próbować coś zmieniać. Zobaczysz, że jak się w to wdrożysz to nie jest to takie straszne 😁 W Twoim przypadku myślę, że mogłaby wiele zdziałać. I zachęcam z całego serca do diety 💜💜💜 Jeśli w tym cyklu będę miała piękne pęcherzyki u gina to będzie to ogromna zasługa diety, a powiem szczerze, że chyba już mi wystarczy negatywnych wiadomości na razie. I żądam pięknych pęcherzyków 👀 i to u każdej z nas!!! Dostałaś od razu receptę na Letrozol?Niezapominajka 🍀, ajwii2, Clausix lubią tę wiadomość
30.11 7,4 cm chłopiec 💙🥰
-
hannah_92 wrote:Ja tak samo, co chwilę chodziłabym na badania i sprawdzała jak to wygląda:d ale na bank bym zbankrutowała. Wygląda na to, że samemu też dobrze podziałać, dobrze, że ci się unormowało, a ja jak przyjdzie okres (oby nie:D) to idę badać androgeny. Myślicie że androstendion, DHEA-S i testosteron wstarczą czy jeszcze coś dorzucać?
hannah_92 lubi tę wiadomość
30.11 7,4 cm chłopiec 💙🥰
-
Papillon wrote:Ale jesteś wysoka 😍 Tak ja już się zastanawiałam czy nie ma jakiś przenośnych zestawów usg😂😂😂 zakupiłam z chęcią.
Myślę, że dieta to bardzo ważna sprawa i małymi krokami możesz próbować coś zmieniać. Zobaczysz, że jak się w to wdrożysz to nie jest to takie straszne 😁 W Twoim przypadku myślę, że mogłaby wiele zdziałać. I zachęcam z całego serca do diety 💜💜💜 Jeśli w tym cyklu będę miała piękne pęcherzyki u gina to będzie to ogromna zasługa diety, a powiem szczerze, że chyba już mi wystarczy negatywnych wiadomości na razie. I żądam pięknych pęcherzyków 👀 i to u każdej z nas!!! Dostałaś od razu receptę na Letrozol?
Też polecam dietę! Super sprawa. Wcześniej wiecznie miałam problemy jelitowo-żołądkowe. Teraz jest już lepiej. Ja mam 172 cm i ważę 55,5 kg i z taką wagą czuję się najlepiej, bo mieszczę się w swoje ubrania:D Uprzedzam - nie odchudzam się, zawsze byłam szczupła. Przez całe życie wołali na mnie chuda, szkapa, chudzielec itd.Papillon, Clausix lubią tę wiadomość
"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie". -
Papillon wrote:Myślę, że te 3 w zupełności wystarczą z androgenów 😀 jest jeszcze DHT, ale jak DHEAS będzie w normie to i DHT 😉
Dziękuję dobra duszyczko♥♥♥Papillon lubi tę wiadomość
Clausix podpisuję się pod Papillonkiem. Dieta naprawdę działa cuda i coś czuję, że u Ciebie to może być klucz do sukcesu 😉 PCOS to teraz chyba nagroda za jakiekolwiek objawy, których lekarzom nie chce się badać i diagnozować. Ja może te 4 lata temu byłam książkowym przykładem fakt, ale teraz? Nie powiedziałabym. A mój lekarz jest takiego samego zdania z diagnozami i mówi, że to nie choroba. Na ten moment się tym w ogóle nie przejmuję. Żyję, trzymam dietę, łykam wspomagacze i mam ladne, regularne cykle. Owulka już za mną także teraz oczekiwanie, ale jakoś szybko mi leci i bez stresu. Już w przyszłą niedzielę wszystko będzie jasne 🍀🍁
Papillon, Clausix lubią tę wiadomość
👩🏼29 PCOS, IO, PAI-1 4G/5G hetero, AMH 3.48
🧔🏼31
𝟐𝟎𝟏𝟗:
Maj: rozpoczęcie starań 🌱
𝟐𝟎𝟐𝟎:
Maj: Gameta Gdynia
🔸6 cykli stymulowanych
𝟐𝟎𝟐𝟏:
Czerwiec:
🔸3 IUI (2 IUI CB💔) ➡️ 14dpi: 156, 16dpi: 404, 24dpi: 5280, 27dpi: ❤️
𝟐𝟎𝟐𝟐:
Luty: Łucja 3090g, 53cm 👶🏼🩷
“𝐸𝑣𝑒𝑛 𝑚𝑖𝑟𝑎𝑐𝑙𝑒𝑠 𝑡𝑎𝑘𝑒 𝑎 𝑙𝑖𝑡𝑡𝑙𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑒.” 🕊️ -
To weźcie i mnie zmotywujcie, bo ostatnio co chwilę coś niedobrego podjadam, a ja raczej z tych zdrowo żyjących Nie wiem w ogóle jakim cudem się to w domu znajduje, muszę męża okrzyczeć Zostawił wczoraj krakersy przy biurku i dokończyłam za niego. Lubię się zdrowo prowadzić, bo jak zaczynam coś podjadać to już się źle czuję z sobą Teraz obwiniam o to też okres, bo on jest zawsze głównym winowajcą mojego zboczenia na złą drogę2cs - długie cykle
początek starań sierpień '20
pregna start, niepokalanek, siemię lniane, tran
'18 14tc poronienie zatrzymane
maj '19 córka -
Ja mam 164 cm i 52 kg. I tez całe życie byłam przerażająco chuda, ale w końcu wyglądam zdrowo.
Hannah_92 według dziewczyn z Akademii Płodności powinnaś przytyć, bo masz trochę za niskie BMI. Podobno najlepsze to 20-24? Coś takiego. Oczywiście wiem, że łatwo się mówi hahahah poza tym grunt to dobrze się czuć!! A jak z taką waga czujesz się najlepiej to jest najwazniejsze!Mamy to !!! 11dpo⏸️😍 28.09
30.11 7,4 cm chłopiec 💙🥰
-
Szybko mi zleciał dzień do 13. Teraz aby do 15 i wychodzę.
Odbiegając od starań, polećcie mi jakiś przepis na pyszną sałatkę jako lunch do pracy
27.12.2020 - II 🍀
28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
15.01.2021 💗
* 28 lat
* starania od 04.2019
ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok. -
ami_ami wrote:Szybko mi zleciał dzień do 13. Teraz aby do 15 i wychodzę.
Odbiegając od starań, polećcie mi jakiś przepis na pyszną sałatkę jako lunch do pracy
Papillon tak dostałam receptę od razu, mam brać 3-7dc 1x1 i przyjść na monitoring 14-15dc, wtedy zdecyduje od kiedy Dupek 2x1. Ty jesteś na diecie z AP?
Co do jedzenia to jem ogólnie nieźle na te podstawowe posiłki, ale niestety podjadanie mnie gubi i pizza... i czekolada i brak ruchu. Do poprawki!!!
Ami_ami może coś z https://filozofiasmaku.pl/salatki/ ? z takich stron, które jeszcze odwiedzam to qchenne-inspiracje są spoko.
Papillon lubi tę wiadomość
32 lata, starania od 10.2019
03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
💊 Euthyrox 50/75, Metformina 750, Acard 150, Dostinex 0,5, Prograf 1, + worek supli 😅
💊 M - Fertilman Plus 2x1
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec." -
Papillon wrote:Ja mam 164 cm i 52 kg. I tez całe życie byłam przerażająco chuda, ale w końcu wyglądam zdrowo.
Hannah_92 według dziewczyn z Akademii Płodności powinnaś przytyć, bo masz trochę za niskie BMI. Podobno najlepsze to 20-24? Coś takiego. Oczywiście wiem, że łatwo się mówi hahahah poza tym grunt to dobrze się czuć!! A jak z taką waga czujesz się najlepiej to jest najwazniejsze!
To ja się schowam z moimi centymetrami i wagą haha
Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
Niezapominajka tak jak mówisz mówisz może kiedyś miałaś PCOS, ale teraz na pewno nie Z takimi cyklami to byłoby niemożliwe. Czas szybko leci, ja codziennie oglądam Twoją temperaturę! Jakoś dotrwamy do niedzieli ;*****
Ajwii2 staram się motywować jak tylko potrafię! Pomyśl sobie, że Twoje jajka nie lubią cukru, krakersów i innych przekąsek i jak tylko je odstawisz to cykl się wyreguluje, a jajka będą takie uśmiechnięte, że żaden żołnierz się im nie oprze!!!
Ami_ami mówisz masz! Ostatnio przepadam za ciecierzycą. Ma bardzo dużo białka, a na jajcury podobno dobzre działa białko roślinne!
https://aniagotuje.pl/przepis/salatka-z-ciecierzycaClausix, Niezapominajka 🍀, ajwii2 lubią tę wiadomość
30.11 7,4 cm chłopiec 💙🥰
-
Clausix wrote:Na usg powiedziała, że jest piękne dwuwarstwowe endo czy jakoś tak to nazwała, 9mm, więc pytam czy to dobrze, bo się martwię, że mam za krótkie okresy. Powiedziała, że jest ok.
Pytała jeszcze jak u mnie z owłosieniem, mówię, że standardowo, a co? A bo lewy jajnik taki duży, na granicy normy... Za to prawego nie widać. Coś nie wierzę w to dzisiejsze usg
Mimo wszystko mam trochę ochotę wypić butelkę wina... albo dwie
No nic, za miesiąc stymulacja jeżeli samo nie pyknie teraz. Potem monitoring, powiedziała, że jak za dużo pęcherzyków urośnie to dostaniemy szlaban na serduszkowanie haha. Zdarzyło się którejś z Was, że było za dużo pęcherzyków?
To wypij dzisiaj na rozluznienie na pewno dobrze zrobi. I głowa do gory, a moze akurat z prawego sie uda -
Clausix wrote:Papillon tak dostałam receptę od razu, mam brać 3-7dc 1x1 i przyjść na monitoring 14-15dc, wtedy zdecyduje od kiedy Dupek 2x1. Ty jesteś na diecie z AP?
Co do jedzenia to jem ogólnie nieźle na te podstawowe posiłki, ale niestety podjadanie mnie gubi i pizza... i czekolada i brak ruchu. Do poprawki!!!
Ami_ami może coś z https://filozofiasmaku.pl/salatki/ ? z takich stron, które jeszcze odwiedzam to qchenne-inspiracje są spoko.
Do boju jajeczka!!!!
Clausix, Niezapominajka 🍀 lubią tę wiadomość
30.11 7,4 cm chłopiec 💙🥰
-
Papillon wrote:Ja mam 164 cm i 52 kg. I tez całe życie byłam przerażająco chuda, ale w końcu wyglądam zdrowo.
Hannah_92 według dziewczyn z Akademii Płodności powinnaś przytyć, bo masz trochę za niskie BMI. Podobno najlepsze to 20-24? Coś takiego. Oczywiście wiem, że łatwo się mówi hahahah poza tym grunt to dobrze się czuć!! A jak z taką waga czujesz się najlepiej to jest najwazniejsze!
Według AP wiem, że za niskie BMI, ale znam tyle osób z podobnym BMI które bez problemu zaszły w ciążę, że nie wierzę, że brak ciąży to wina niskiego BMI. Nie ma szans żebym przytyła tak, żeby mieć BMI powyżej 20. Musiałabym jeść ogromne ilości kalorii albo niezdrowe rzeczy a to byłby absurd. Zresztą mi się wydaje że to BMI nie do końca pokazuje prawdę. Każdy ma inną budowę ciała, inną grubość kości, mięśni itd. Kiedyś się tym martwiłam, teraz jem zdrowo, ruszam się i myślę, że jest ok:) ba! nawet pupkę mam fajną, zgrabną i zaokrągloną itd., gorzej z cyckami no ale cóż... coś za coś haha"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie".