Forum Starając się - ogólne Bydgoszczanki łączmy się! :D
Odpowiedz

Bydgoszczanki łączmy się! :D

Oceń ten wątek:
  • juna Autorytet
    Postów: 1374 679

    Wysłany: 24 września, 13:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madgirl, uczelnie jest na jajko (to akurat w miarę łatwo udało nam się wyłapać, bo to jednak jedna z najczęściej uczulających rzeczy) i jeczmień. Nie zdawałam sobie sprawy jak często pieczywo jest barwione słodem jęczmiennym, słone paluszki też go mają w składzie, o piwie bezalkoholowym czy saszetkach na laktację nie wspomnę. Dobrze, że się uparłam i stosowałam dietę. Nie muszę mówić ile razy słyszałam, żeby przejść na mleko modyfikowane od znajomych czy rodziny 😅 Co oczywiście nie daje gwarancji, że dziecko by dobrze tolerowało takie mleko. Mała na całe szczęście szybko nadrabia i nie odstaje za bardzo mimo tego, że przez pierwsze miesiące praktycznie nie leżała na brzuszku i była noszona bardziej w pionie (do 3 miesięcy dzieci nie powinno się pionizować). Nie mogliśmy jej nosić jak typowe niemowlę na fasolkę, bo wyła i się wyrywała. Nawet chusta nie wchodziła w grę. Teraz uwielbia być noszona w chuście i leżeć na brzuszku. 😉 Pierwsze tygodnie były dla mnie mega ciężkie również przez nocki, bo przez wspomniane bóle brzucha Natalia spała tylko na mnie. Ja w pozycji pół siedzącej, obłożona poduszkami. Domyślacie się jak mój kręgosłup dostał w kość 😉 Całe szczęście to już za nami. Matki są twarde i potrafią znosić znacznie gorsze rzeczy. 😉😊 Jedyne co to nie mogę zjeść nic na mieście, bo ryzyko jest zbyt duże. Na imprezach rodzinnych gdzie króluje majonez i ciasto też jest ciężko, bo wychodzę głodna a przecież sobie nie przyniosę swojego prowiantu 😆 Od teściowej i tak słyszę, że sobie wymyśliłam tę alergię 🙉 No bo przecież nie mam co robić tylko sobie narzucać dziwne diety 😅 patrząc co robiła z dziećmi szwagra z alergiami to na pewno nie zostawię mojego dziecka pod jej opieką 🤷‍♀️

    l22nmg7ydnf5539r.png

    Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

    07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

    ❄️❄️ Na zimowisku
  • DaveGahan Autorytet
    Postów: 401 143

    Wysłany: 24 września, 15:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juna najlepszego dla Natki! Dziś kończy 5 miesiecy wow, jak to zleciało! Widzę, że mimo, że mamy różne dystraktory, tj. Alergia vs. Bodzce, schemat działania z maluchami podobny! Dużo zbieżności, noszenie zresztą do teraz. Na pewno walka z nieplodnoscia hartuje i człowiek jest w stanie się bardziej dostosować do różnych przeciwności. Zawsze jak mam gorszą chwilę to sobie zadaję pytanie, Boże co były gdybym jej nie miała. Także nie ma tego złego - myślę o walce o dziecko.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września, 15:20

    83' PCOS kompletne, AMH 25, IO, Mthfr oba hetero, 1 ICSI, 4 Crio, 1cb, 1 Aniołek, 01.2019 nasze Szczęście na świecie <3
  • juna Autorytet
    Postów: 1374 679

    Wysłany: 24 września, 22:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję w imieniu Natalki ❤️ Dave, sama nie wiem kiedy to zleciło. Czasem myślę, że za szybko ten czas leci. 😊

    Kciuki dziewczyny za testowanie. ✊✊

    l22nmg7ydnf5539r.png

    Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

    07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

    ❄️❄️ Na zimowisku
  • Madgirl Przyjaciółka
    Postów: 102 26

    Wysłany: 25 września, 08:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, wczoraj byłam na sprawdzeniu grubości endometrium i badaniu hormonów z krwi.

    Grubość endometrium 14mm, hormony ok. Więc dostaliśmy zielone światło i 29.09 będzie wykonany wlew domaciczny na szybkie dojrzewanie endometrium. W czwartek 1.10 transfer, 3h przed chcą zbadać mi skurczliwosc macicy, jeśli będzie ona nieprawidłowa, także otrzymam wlew. Jutro wdrażam Lutinus, a od dnia transferu dodatkowo prolutex, clexane, tevagrastim. Także coś się już dzieje...

    Juna nikt tak dziecka nie zna jak jego matka, doskonale wie co dolega. Bardzo dobrze, że walczyłaś by nie wdrażać jej modyfikowanego mleka, czasami taka dieta o której piszesz dobrze nam zrobi, ciężko fakt przy dziecku myśleć co możesz jeść czego nie, w biegu już nic nie chwycisz... Ale to nic przecież to też minie za jakiś czas.... Teściowa, które nie wtrąca swojego nosa nie istnieje 😅😂😅 a tak na poważnie to one żyły w swoich czasach, wychowywaly dzieci jak chciały, to niech dadzą żyć innym... Moja teściowa zero uczuc, zero jakiegokolwiek zainteresowania, dla niej poronienie czy brak dziecka to nic takiego " Będzie następne " , chociaż doskonale wie jak jest.

    Dave macierzyństwo w dużej mierze wywala świat do góry nogami i daje pozytywne uczucia, które potrafią zasłonić strach i czasami nawet łzy.... Uśmiech i przytulenie domyślam się koi....


    Niech Wam i Waszym Dzieciom zdrowie dopisuje 😘🥰

  • DaveGahan Autorytet
    Postów: 401 143

    Wysłany: 25 września, 11:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No pięknie Madgirl, cieszę się jak gwizdek, ze wyniki i endo piękne i jeszcze 6 dni i transfer! Bardzo mocno trzymam kciuki za Ciebie😃

    Agusia dawaj znać jak poszło testowanie! Jakby skurcze w podbrzuszu dokuczały, to przy ivf nospa jest standardem. Można brać ja nawet w ciąży do 240mg na dobę. No i dobrze brać magnez, ale mam nadzieję, że brzucho juz Ci nie dokucza 🙂

    agusia_246 lubi tę wiadomość

    83' PCOS kompletne, AMH 25, IO, Mthfr oba hetero, 1 ICSI, 4 Crio, 1cb, 1 Aniołek, 01.2019 nasze Szczęście na świecie <3
  • agusia_246 Ekspertka
    Postów: 147 77

    Wysłany: 25 września, 12:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    DaveGahan wrote:
    No pięknie Madgirl, cieszę się jak gwizdek, ze wyniki i endo piękne i jeszcze 6 dni i transfer! Bardzo mocno trzymam kciuki za Ciebie😃

    Agusia dawaj znać jak poszło testowanie! Jakby skurcze w podbrzuszu dokuczały, to przy ivf nospa jest standardem. Można brać ja nawet w ciąży do 240mg na dobę. No i dobrze brać magnez, ale mam nadzieję, że brzucho juz Ci nie dokucza 🙂
    Brzuch już nie dokucza. Dziękuję.

    DaveGahan lubi tę wiadomość

    19.09 - I IUI ☹️🍷
    ??.11 - II IUI proszę...
  • kala1 Koleżanka
    Postów: 63 18

    Wysłany: 26 września, 11:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madgirl wrote:
    Hej dziewczyny, wczoraj byłam na sprawdzeniu grubości endometrium i badaniu hormonów z krwi.

    Grubość endometrium 14mm, hormony ok. Więc dostaliśmy zielone światło i 29.09 będzie wykonany wlew domaciczny na szybkie dojrzewanie endometrium. W czwartek 1.10 transfer, 3h przed chcą zbadać mi skurczliwosc macicy, jeśli będzie ona nieprawidłowa, także otrzymam wlew. Jutro wdrażam Lutinus, a od dnia transferu dodatkowo prolutex, clexane, tevagrastim. Także coś się już dzieje...

    Juna nikt tak dziecka nie zna jak jego matka, doskonale wie co dolega. Bardzo dobrze, że walczyłaś by nie wdrażać jej modyfikowanego mleka, czasami taka dieta o której piszesz dobrze nam zrobi, ciężko fakt przy dziecku myśleć co możesz jeść czego nie, w biegu już nic nie chwycisz... Ale to nic przecież to też minie za jakiś czas.... Teściowa, które nie wtrąca swojego nosa nie istnieje 😅😂😅 a tak na poważnie to one żyły w swoich czasach, wychowywaly dzieci jak chciały, to niech dadzą żyć innym... Moja teściowa zero uczuc, zero jakiegokolwiek zainteresowania, dla niej poronienie czy brak dziecka to nic takiego " Będzie następne " , chociaż doskonale wie jak jest.

    Dave macierzyństwo w dużej mierze wywala świat do góry nogami i daje pozytywne uczucia, które potrafią zasłonić strach i czasami nawet łzy.... Uśmiech i przytulenie domyślam się koi....


    Niech Wam i Waszym Dzieciom zdrowie dopisuje 😘🥰
    Życzę powodzenia 🥰, a czy możesz powiedzieć coś wiecej o tych wlewach na dojrzewanie endometrium? Miałaś może wcześniej badanie receptywnosci endometrium robione? Pytam, bo w zeszłym roku miałam problem z zagnieżdzeniem i potem wyszła mi zakrzepica. Teraz biorę viagrę, polocard, estrofem, około 6 października mam mieć transfer, ale te wlewy mnie zaciekawiły. Będę wdzięczna jak napiszesz coś więcej😊

  • Madgirl Przyjaciółka
    Postów: 102 26

    Wysłany: 26 września, 15:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kala1 wrote:
    Życzę powodzenia 🥰, a czy możesz powiedzieć coś wiecej o tych wlewach na dojrzewanie endometrium? Miałaś może wcześniej badanie receptywnosci endometrium robione? Pytam, bo w zeszłym roku miałam problem z zagnieżdzeniem i potem wyszła mi zakrzepica. Teraz biorę viagrę, polocard, estrofem, około 6 października mam mieć transfer, ale te wlewy mnie zaciekawiły. Będę wdzięczna jak napiszesz coś więcej😊

    Kochana tak jak pisałam wcześniej byłam po poronieniu (krwiak) drugi transfer w ogóle nie przyniósł żadnego skutku, beta nawet nie drgnęła. Teraz będę miała 3 transfer i przed miałam robioną receptywnosc w 5 i 7 dniu cyklu, wyszło w niej że mam poniżej normy komórek NK ( miałam ok 17%) stąd była robiona biopsja, czyli kontrolowane drapanie endometrium by wytworzyć stan zapalny. Ale oczywiście w tym badaniu receptywnosci oprócz małej ilości komórek Nk wykazało również, że moje endometrium jest zbyt młode. Stąd też wlew doomaciczny, (3 dni przed planowanym transferem) tworzą lek z kortykoliberyny (crh) , gonadotropiny i Leukocytow z krwi obwodowej, którą wcześniej Ci pobierają(3h przed wlewem). Ta mikstura ma spowodować szybkie dojrzewanie endometrium i stworzyć idealne warunki na przyjęcie zarodka. Przed samym transferem poddaje się również sprawdzeniu skurczliwosci macicy, jeśli będzie ona zaburzona również wykonuje się wlew ale zupełnie inny.

  • agusia_246 Ekspertka
    Postów: 147 77

    Wysłany: 26 września, 20:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już na innym wątku pisalam, ale cisza, a trochę się martwię, może któraś z Was ma podobne doświadczenie...

    "Dziewczyny, w zeszła sobotę miałam IUI. Czuje dziś ukłucia w obu jajnikach (lewy jajowód niedrożny). Po IUI też takie czułam. Najbardziej w środę. Później przeszło. Dziś znów. Mam się martwić? Co myślicie?"

    19.09 - I IUI ☹️🍷
    ??.11 - II IUI proszę...
  • kala1 Koleżanka
    Postów: 63 18

    Wysłany: 26 września, 21:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madgirl wrote:
    Kochana tak jak pisałam wcześniej byłam po poronieniu (krwiak) drugi transfer w ogóle nie przyniósł żadnego skutku, beta nawet nie drgnęła. Teraz będę miała 3 transfer i przed miałam robioną receptywnosc w 5 i 7 dniu cyklu, wyszło w niej że mam poniżej normy komórek NK ( miałam ok 17%) stąd była robiona biopsja, czyli kontrolowane drapanie endometrium by wytworzyć stan zapalny. Ale oczywiście w tym badaniu receptywnosci oprócz małej ilości komórek Nk wykazało również, że moje endometrium jest zbyt młode. Stąd też wlew doomaciczny, (3 dni przed planowanym transferem) tworzą lek z kortykoliberyny (crh) , gonadotropiny i Leukocytow z krwi obwodowej, którą wcześniej Ci pobierają(3h przed wlewem). Ta mikstura ma spowodować szybkie dojrzewanie endometrium i stworzyć idealne warunki na przyjęcie zarodka. Przed samym transferem poddaje się również sprawdzeniu skurczliwosci macicy, jeśli będzie ona zaburzona również wykonuje się wlew ale zupełnie inny.
    Dzięki za odpowiedź, uff, mam nadzieję, że u mnie leki wystarczą i tym razem zaskoczy. Silna z Ciebie babka, trzymam kciuki, żeby się udało ❤

  • Kasztanek Autorytet
    Postów: 1834 1098

    Wysłany: 28 września, 14:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu doczekałam się telefonu z Łodzi. Dostaliśmy zgodę.

    Alicja83*, agusia_246, juna, DaveGahan, KalaW lubią tę wiadomość

    Wygrywa tylko ten, kto ma jasno określony cel i nieodparte pragnienie, aby go osiągnąć.

    MTHFR 677C-T hetero, PAI 1 4G homo, Hashimoto
    Laparoskopia - 21.05.2020
    Amh 07.2018 - 1,83
    Amh 08.2020 - 3,06
    Ivf 09.2020 jest zgoda 👍
  • Alicja83* Przyjaciółka
    Postów: 90 38

    Wysłany: 28 września, 14:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasztanek wrote:
    W końcu doczekałam się telefonu z Łodzi. Dostaliśmy zgodę.


    Superrrrr,
    Umawiajcie się na wizytę 🍀🍀🍀🍀🍀

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września, 14:20

    08.2020 Ruszamy z długim protokołem
    16.09 punkcja, pobrano 7 komórek, zapłodniło się 6
    21.09 ET blastocysty


    ❄️❄️ ❄️ Na zimowisku
  • DaveGahan Autorytet
    Postów: 401 143

    Wysłany: 28 września, 17:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasztanek super wiadomość!

    Alicja czy ja dobrze czytam, ze masz 4 zarodki, w tym 1 w brzuszku? Pochwal się 😉 kiedy planujesz betę ✊

    83' PCOS kompletne, AMH 25, IO, Mthfr oba hetero, 1 ICSI, 4 Crio, 1cb, 1 Aniołek, 01.2019 nasze Szczęście na świecie <3
  • Alicja83* Przyjaciółka
    Postów: 90 38

    Wysłany: 28 września, 19:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    DaveGahan wrote:
    Kasztanek super wiadomość!

    Alicja czy ja dobrze czytam, ze masz 4 zarodki, w tym 1 w brzuszku? Pochwal się 😉 kiedy planujesz betę ✊
    Tak.
    Trzy są zamrożone Kochana.
    Dziś mam 7dpt i powiem Ci ze nie mam odwagi iść na betę ...
    boje się . Mam coraz częściej bóle w podbrzuszu . Boje się ze to na miesiączkę ...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września, 19:38

    08.2020 Ruszamy z długim protokołem
    16.09 punkcja, pobrano 7 komórek, zapłodniło się 6
    21.09 ET blastocysty


    ❄️❄️ ❄️ Na zimowisku
  • DaveGahan Autorytet
    Postów: 401 143

    Wysłany: 28 września, 21:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja wierzę, że nerwy i niepewność są nie do porównania z czymkolwiek innym. Na same wspomnienie robi mi się slabo, samo oczekiwanie na betę i odświeżanie strony co pół minuty ze strachem co będzie za wynik... No niestety trzeba to przetrwać, choć wiem, że to trudne. Jeśli chodzi o ból @ brzucha to miałam za każdym razem, także nie jest to jakiś miernik niepowodzenia. W organizmie jest dużo progesteronu, wiec może stad ten objaw. Trzymam kciuki

    Ps. 4 zarodki to piękny wynik, no nie ma bata musi się udać 😃

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września, 21:39

    Alicja83* lubi tę wiadomość

    83' PCOS kompletne, AMH 25, IO, Mthfr oba hetero, 1 ICSI, 4 Crio, 1cb, 1 Aniołek, 01.2019 nasze Szczęście na świecie <3
  • juna Autorytet
    Postów: 1374 679

    Wysłany: 28 września, 23:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja83* wrote:
    Tak.
    Trzy są zamrożone Kochana.
    Dziś mam 7dpt i powiem Ci ze nie mam odwagi iść na betę ...
    boje się . Mam coraz częściej bóle w podbrzuszu . Boje się ze to na miesiączkę ...

    Ja nie wytrzymałam i poszłam 6dpt. Najpierw się ucieszyłam a później jak zaczęłam czytać forum to się popłakałam, bo beta była bardzo niska w porównaniu do innych dziewczyn w tym samym dpt. Żałowałam, że poszłam tak wcześnie, bo nadal nic nie wiedziałam. Matko, jaki to był stres.

    l22nmg7ydnf5539r.png

    Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

    07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

    ❄️❄️ Na zimowisku
  • kala1 Koleżanka
    Postów: 63 18

    Wysłany: 1 października, 09:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! U mnie odliczanie do crio- 6 października. Został mi tylko jeszcze test na COVID-19, ale mam nadzieję, że i to przejdę, uff. Coraz bliżej. Nie mogę się doczekać. Na razie estrofem, polocard, luteina i dopochwowo i doustnie, letrox na tarczycę, suplementy. Po transferze trochę więcej: dochodzą zastrzyki: clexane, Tevagrastim i Ovitrelle. I właśnie mam pytanko, czy któraś z was miała ten Tevagrastim? Lekarz mi tłumaczył co i jak i o skutkach ubocznych też, ale też chciałam was podpytać. No i trzymajcie kciuki ;-)

    Alicja83*, agusia_246, Kasztanek, DaveGahan, juna lubią tę wiadomość

  • Madgirl Przyjaciółka
    Postów: 102 26

    Wysłany: 1 października, 15:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kala1 wrote:
    Cześć dziewczyny! U mnie odliczanie do crio- 6 października. Został mi tylko jeszcze test na COVID-19, ale mam nadzieję, że i to przejdę, uff. Coraz bliżej. Nie mogę się doczekać. Na razie estrofem, polocard, luteina i dopochwowo i doustnie, letrox na tarczycę, suplementy. Po transferze trochę więcej: dochodzą zastrzyki: clexane, Tevagrastim i Ovitrelle. I właśnie mam pytanko, czy któraś z was miała ten Tevagrastim? Lekarz mi tłumaczył co i jak i o skutkach ubocznych też, ale też chciałam was podpytać. No i trzymajcie kciuki ;-)

    Hej super będę trzymała kciuki, ja wracam właśnie z Gdańska z dwoma mrożaczkami😘😘ja od dziś mam wziąć Teva ma to pomoc w zagniezdzaniu, o skutkach ubocznych wiem, trzeba kontrolować dawkę i nie przesadzać ja mam zaleconą 1/5ampulki. Pozdrawiam i całuje Was wszystkie😘😍

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października, 15:45

    Kasztanek, DaveGahan, juna, KalaW lubią tę wiadomość

  • DaveGahan Autorytet
    Postów: 401 143

    Wysłany: 1 października, 18:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madgirl super, że kropki są już z Tobą!

    Super Kala1, że masz już termin transferu!

    Ogromne kciuki Dziewczyny!

    83' PCOS kompletne, AMH 25, IO, Mthfr oba hetero, 1 ICSI, 4 Crio, 1cb, 1 Aniołek, 01.2019 nasze Szczęście na świecie <3
  • kala1 Koleżanka
    Postów: 63 18

    Wysłany: 1 października, 21:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madgirl wrote:
    Hej super będę trzymała kciuki, ja wracam właśnie z Gdańska z dwoma mrożaczkami😘😘ja od dziś mam wziąć Teva ma to pomoc w zagniezdzaniu, o skutkach ubocznych wiem, trzeba kontrolować dawkę i nie przesadzać ja mam zaleconą 1/5ampulki. Pozdrawiam i całuje Was wszystkie😘😍
    Wow, super, że się udało transfer zrobić, teraz tylko czekać na dobre wieści ;-), a czy możesz powiedzieć czy robisz w Invicta czy w innej klinice? Bo jestem ciekawa twojej opinii. I masz juz może plan, gdzie będziesz prowadzić ciążę? Jeśli nie chcesz nie odpowiadaj, zrozumiem. Trzymam kciuki mocno za ciebie i twoje fasolki 😍

‹‹ 143 144 145 146 147 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego