Forum Starając się - ogólne Bydgoszczanki łączmy się! :D
Odpowiedz

Bydgoszczanki łączmy się! :D

Oceń ten wątek:
  • brunetka91 Autorytet
    Postów: 860 941

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 16:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewczyny, jestem z Maksymilianowa k/Bydgoszczy. Staramy się z mężem już ponad 2 lata. W międzyczasie ciąża pozamaciczna, kolejna - puste jajo płodowe. Teraz jestem na costilbegyt- pierwszy cykl. Mam nadzieję, że to pomoże ..A jeszcze dzisiaj odebrałam wyniki badań i TSH mam 3,98, a zawsze miałam w normie ... Chyba się załamię ... Z takim wynikiem TSH chyba ciężko jeśli chodzi o ciążę nie? :(

    19.10.2019 r., godz. 20:17 Kornelia ❤️
    01.2019 — udało się! Czekamy na Ciebie Skarbie 😍
    10.2017 — puste jajo płodowe
    11.2016 — ciąża pozamaciczna (usunięcie prawego jajowodu)

  • zosiaaaa Przyjaciółka
    Postów: 171 22

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 18:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi proszę, czy przed in vitro miałyście sprawdzaną immonologię? Dokładnie mam na myśli poziom komórek NK?

  • KalaW Autorytet
    Postów: 638 165

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 19:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj brunetka91. Znam Maksymilianowo - po drodze w moje strony rodzinne :)
    Z TSH nie podpowiem nic bo się nie znam - na pewno dziewczyny cos napiszą mądrego. Trochę już przeszłaś - życzę Ci powodzenia na CLO. Mogę podpowiedzieć, że przy tym leku uważaj na endo - strasznie je osłabia . Poczytaj co jeść i pic żeby było silniejsze :)

    Aktualizacyjnie co u mnie- już 3 dzień po Ovitrelle. Czekamy na @ albo pozytyw

    PCOS, MTHFR A1298C C/C homozygotyczne, 20210 G-A heterozygotyczne
    ok. 4 lata starań
    CB: 10.2018 -> 01.2019(CP?) -> 08.2019
    CP: 01.2020 -> 07.2020

    Przygotowania do IVF
  • DaveGahan Autorytet
    Postów: 404 143

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 19:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej brunetka! Z tego co pamiętam, to przy staraniach poziom TSH nie powinien być wyższy niż 2, mi przy poziomie 2,5 ginekolog zaleciła najniższa dawkę, tj. Euthyrox 25 na czczo i poziom ładnie się wyrównał, do tej pory biorę. Miałaś badane inne hormony tarczycy np. Ft3 i ft4?

    83' PCOS kompletne, AMH 25, IO, Mthfr oba hetero, 1 ICSI, 4 Crio, 1cb, 1 Aniołek, 01.2019 nasze Szczęście na świecie <3
  • DaveGahan Autorytet
    Postów: 404 143

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 19:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiaaa ja nie robiłam komórek NK. Naczytalam się, że ich poziom we krwi może się mieć nijak do poziomu komórek NK w macicy. Interesowałam się tym ponad rok temu, wtedy możliwe było badanie komórek NK tylko z krwi, nie było wiarygodnych norm i odniesień do NK w macicy. Nie wiem, czy coś się zmieniło w tej kwestii. Bodajże w Wielkiej Brytanii mają zestandaryzowane to badanie na NK w macicy. Robiłam tylko przeciwciała, które mają udowodniony wpływ na poronienia.

    83' PCOS kompletne, AMH 25, IO, Mthfr oba hetero, 1 ICSI, 4 Crio, 1cb, 1 Aniołek, 01.2019 nasze Szczęście na świecie <3
  • zosiaaaa Przyjaciółka
    Postów: 171 22

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    DaveGahan wrote:
    Zosiaaa ja nie robiłam komórek NK. Naczytalam się, że ich poziom we krwi może się mieć nijak do poziomu komórek NK w macicy. Interesowałam się tym ponad rok temu, wtedy możliwe było badanie komórek NK tylko z krwi, nie było wiarygodnych norm i odniesień do NK w macicy. Nie wiem, czy coś się zmieniło w tej kwestii. Bodajże w Wielkiej Brytanii mają zestandaryzowane to badanie na NK w macicy. Robiłam tylko przeciwciała, które mają udowodniony wpływ na poronienia.

    No właśnie lekarz z KLN odradzał zagłębienie się w immunologię... I sama nie wiem co myśleć, czy drążyć dalej czy mu zaufać i dać sobie spokój. Tylko, że moimi przeciwciałami przeciwplemnikowymi z krwi też nie szczególnie się przejął, bo że owszem, mogą utrudniać zajście w ciążę, a nie muszą, bo kobiety z nimi zachodzą naturalnie w ciążę. Inny lekarz tylko na ich podstawie sugerował in vitro. Sama już nie wiem co myśleć.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 20:40

  • DaveGahan Autorytet
    Postów: 404 143

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiaaa co do przeciwciał przeciwplemnikowych nie pomogę, bo się nie znam. Z immunologią to chyba trochę loteria, jedni się leczą i pomaga innym niestety nie.

    83' PCOS kompletne, AMH 25, IO, Mthfr oba hetero, 1 ICSI, 4 Crio, 1cb, 1 Aniołek, 01.2019 nasze Szczęście na świecie <3
  • zosiaaaa Przyjaciółka
    Postów: 171 22

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 22:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie czy to właśnie pomaga leczenie immunologiczne, czy po prostu się udaje. Skoro przy takim postępie medycyny jaki mamy, nie ma konkretnych wytycznych ani dowodów na to, że leczenie immunosupresyjne faktycznie w walce z niepłodnością pomaga (tak tłumaczył mi pan doktor).

  • juna Autorytet
    Postów: 1379 682

    Wysłany: 16 stycznia 2019, 22:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Hey dziewczyny, jestem z Maksymilianowa k/Bydgoszczy. Staramy się z mężem już ponad 2 lata. W międzyczasie ciąża pozamaciczna, kolejna - puste jajo płodowe. Teraz jestem na costilbegyt- pierwszy cykl. Mam nadzieję, że to pomoże ..A jeszcze dzisiaj odebrałam wyniki badań i TSH mam 3,98, a zawsze miałam w normie ... Chyba się załamię ... Z takim wynikiem TSH chyba ciężko jeśli chodzi o ciążę nie? :(

    Tsh faktycznie za wysoko. Powinno być max 2,5. Badałaś anty tpo i anty tg?

    l22nmg7ydnf5539r.png

    Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

    07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

    ❄️❄️ Na zimowisku
  • Jamajca Ekspertka
    Postów: 490 69

    Wysłany: 17 stycznia 2019, 08:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Hey dziewczyny, jestem z Maksymilianowa k/Bydgoszczy. Staramy się z mężem już ponad 2 lata. W międzyczasie ciąża pozamaciczna, kolejna - puste jajo płodowe. Teraz jestem na costilbegyt- pierwszy cykl. Mam nadzieję, że to pomoże ..A jeszcze dzisiaj odebrałam wyniki badań i TSH mam 3,98, a zawsze miałam w normie ... Chyba się załamię ... Z takim wynikiem TSH chyba ciężko jeśli chodzi o ciążę nie? :(

    Wg. mojego endo i gin TSH lepiej jak wyższe niż niższe. W jakich jednostkach masz podane? Jeżeli mU/l, to norma TSH jest 0,32 do 5,0 mU/l. Ważne też, aby stosunek FT3 do FT4 był właściwy (to, że mieszczą się w normach to i tak nie do końca jest super). Tu masz kalkulator http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator (powinno być Ft4:Ft3 3:1).
    W przypadku chorób tarczycy niestety antyTPO jest zazwyczaj zwalone, tu raczej nic się nie poradzi, to też ponoć ma duży wpływ.

    Czy leczysz się u endokrynologa? Bierzesz jakieś leki na tarczycę?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2019, 09:02

    http://ovufriend.pl/graph/5ecbba88813add7c6493c0535fb88d36
  • brunetka91 Autorytet
    Postów: 860 941

    Wysłany: 17 stycznia 2019, 12:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już Wam piszę:
    14.02.2017 -TSH-III generacji - 3,57 uIU/ml
    15.12.2017 - TSH-III generacji - 1,97 uIU/ml, FT4-1,2 ng/dl
    13.02.2018 - TSH-III generacji - 2,17 uIU/ml
    26.05.2018 - TSH-III generacji - 1,27 uIU/ml
    17.08.2018 - TSH-III generacji - 3,013 uIU/ml
    16.01.2019 - TSH-III generacji - 3,98 uIU/ml
    Chodziłąm kiedyś do endokrynologa wg nadmiernego owłosienia, wysokiego testosteronu (ale on ponoć nie przeszkadza jeśli chodzi o zajście w ciążę, bo pytałam). Jeśli chodzi o PCOS to żaden ginekolog tego u mnie nie stwierdził, nie robił jakiś badań... Jeśli chodzi o PCOS to widać byłoby to na USG czy nie? Nigdy nie leczyłam się na tarczycę, bo miałam bardzo dobre wyniki, teraz coś się podwyższyło ...
    Muszę się jutro wypytać ginekologa, bo zwariuję ... :(

    19.10.2019 r., godz. 20:17 Kornelia ❤️
    01.2019 — udało się! Czekamy na Ciebie Skarbie 😍
    10.2017 — puste jajo płodowe
    11.2016 — ciąża pozamaciczna (usunięcie prawego jajowodu)

  • Jamajca Ekspertka
    Postów: 490 69

    Wysłany: 17 stycznia 2019, 13:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Już Wam piszę:
    14.02.2017 -TSH-III generacji - 3,57 uIU/ml
    15.12.2017 - TSH-III generacji - 1,97 uIU/ml, FT4-1,2 ng/dl
    13.02.2018 - TSH-III generacji - 2,17 uIU/ml
    26.05.2018 - TSH-III generacji - 1,27 uIU/ml
    17.08.2018 - TSH-III generacji - 3,013 uIU/ml
    16.01.2019 - TSH-III generacji - 3,98 uIU/ml
    Chodziłąm kiedyś do endokrynologa wg nadmiernego owłosienia, wysokiego testosteronu (ale on ponoć nie przeszkadza jeśli chodzi o zajście w ciążę, bo pytałam). Jeśli chodzi o PCOS to żaden ginekolog tego u mnie nie stwierdził, nie robił jakiś badań... Jeśli chodzi o PCOS to widać byłoby to na USG czy nie? Nigdy nie leczyłam się na tarczycę, bo miałam bardzo dobre wyniki, teraz coś się podwyższyło ...
    Muszę się jutro wypytać ginekologa, bo zwariuję ... :(

    Wg. Mnie wyniki TSH masz w normie.
    PcOS nie zawsze widoczne jest na usg.

    Zosiaaa co do immunologa, to jedynie wyszło, że w Płocku zaznaczyli że na wszelki wypadek po mam przyjmować heparyne- bo immunologa stwierdził problem z krzepliwoscia i in. Nikt się nie wzruszył tymi badaniami.

    http://ovufriend.pl/graph/5ecbba88813add7c6493c0535fb88d36
  • zosiaaaa Przyjaciółka
    Postów: 171 22

    Wysłany: 17 stycznia 2019, 13:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli może faktycznie nie warto się zagłębiać w tą immunologię...

  • juna Autorytet
    Postów: 1379 682

    Wysłany: 17 stycznia 2019, 14:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem powinnaś pójść do endokrynologa. Doktor Kłyszejko mówiła mi, że tsh do 2,5 jest ok i posty dziewczyn na forum to potwierdzają. Normy normami ale dla staraczek są one bardziej wyśrubowane. Wystarczy sprawdzić w pierwszym lepszym artykule w necie.

    Co do pcos to badałaś lh i fsh, amh?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2019, 14:53

    l22nmg7ydnf5539r.png

    Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

    07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

    ❄️❄️ Na zimowisku
  • Jamajca Ekspertka
    Postów: 490 69

    Wysłany: 17 stycznia 2019, 15:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    juna wrote:
    Moim zdaniem powinnaś pójść do endokrynologa. Doktor Kłyszejko mówiła mi, że tsh do 2,5 jest ok i posty dziewczyn na forum to potwierdzają. Normy normami ale dla staraczek są one bardziej wyśrubowane. Wystarczy sprawdzić w pierwszym lepszym artykule w necie.

    Co do pcos to badałaś lh i fsh, amh?

    jeżeli endokrynolog, to żeby nie robić pustych przebiegów, do tego trzeba by zrobić komplet FT3 FT4 i antyTPO, żeby mieć ogląd na tarczycę, samo TSH niewiele mówi o problemie z tarczycą i nie jest podstawowym wskaźnikiem.
    Co do norm dla staraczek to się zgadzam, że jest to wynik idealny, jednak lekko powyżej nie świadczy o problemie z tarczycą. Jednak co do sprawdzenia, to komplet badań potrzebny.

    http://ovufriend.pl/graph/5ecbba88813add7c6493c0535fb88d36
  • Kasztanek Autorytet
    Postów: 2194 1462

    Wysłany: 17 stycznia 2019, 16:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od swojego endokrynologa dostałam przy hashimoto, mimo tsh w normie, minimalna dawkę letroxu, kiedy powiedziałam, że zaczynamy starania. Teraz cały czas tsh wynosi w okolicach 1 i lekarze są zadowoleni z tego wyniku

    Dziś możesz mieć bardzo zły dzień, ale jutro może przyjść najpiękniejszy dzień w Twoim życiu. Musisz tylko do niego dotrwać.

    MTHFR 677C-T hetero, PAI 1 4G homo, Hashimoto
    Laparoskopia - 21.05.2020
    Amh 07.2018 - 1,83
    Amh 08.2020 - 3,06
    Ivf 09.2020 jest zgoda 👍

    Niepłodność : in vitro
    1:0
    ❄️❄️❄️
  • zosiaaaa Przyjaciółka
    Postów: 171 22

    Wysłany: 17 stycznia 2019, 17:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, z postów się mniej więcej orientuję, że są tutaj dziewczyny podchodzące do in vitro w klinice w Płocku. Czy dr K brała udział w przygotowaniu do procedury tutaj na miejscu, czy wszystko od A do Z odbywało się w Płocku?

  • DaveGahan Autorytet
    Postów: 404 143

    Wysłany: 17 stycznia 2019, 17:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiaaa u mnie kwalifikacja, punkcja i criotransfery w Płocku, stymulacja, podglądy pęcherzyków do punkcji apotem endometrium do Crio u pani dr K. Jak były jakieś kłopoty np. ze słabo rosnącym endometrium czy torbielami to dr K telefonicznie uzgadniala dawki leków z Gravida. U mnie były w sumie 4 transfery, ale teoretycznie jak się uda za pierwszym razem, to w przypadku świeżego transferu do Płocka jedzie się 2 razy, w przypadku Crio 3. Gdyby ewentualnie odpukać nie udało się za pierwszym razem, to potem jeździsz - jeśli oczywiście masz mrozaki na samo Crio.

    83' PCOS kompletne, AMH 25, IO, Mthfr oba hetero, 1 ICSI, 4 Crio, 1cb, 1 Aniołek, 01.2019 nasze Szczęście na świecie <3
  • Jamajca Ekspertka
    Postów: 490 69

    Wysłany: 17 stycznia 2019, 18:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiaaaa wrote:
    Dziewczyny, z postów się mniej więcej orientuję, że są tutaj dziewczyny podchodzące do in vitro w klinice w Płocku. Czy dr K brała udział w przygotowaniu do procedury tutaj na miejscu, czy wszystko od A do Z odbywało się w Płocku?

    U mnie póki co zawiaduje Płock, a Osielsko wykonuje bądź jest jako pierwsza deska ratunku, która i tak kontaktuje się z Płockiem np. jakie podać leki.

    Co do nazwisk lekarzy- nie musimy używać skrótów- lekarz jest osobą publiczną, a my nie łamiemy prawa podając samo nazwisko.

    http://ovufriend.pl/graph/5ecbba88813add7c6493c0535fb88d36
  • brunetka91 Autorytet
    Postów: 860 941

    Wysłany: 17 stycznia 2019, 19:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juna, tak badałam.
    Na dzień 17.08.2018:
    FSH - 8,89 mlU/ml
    LH - 3,04 mlU/ml
    AMH - 1,16 ng/ml

    Ginekolog te wyniki widział, nic nie mówił, że coś jest nie tak. Chyba są ok, nie?

    19.10.2019 r., godz. 20:17 Kornelia ❤️
    01.2019 — udało się! Czekamy na Ciebie Skarbie 😍
    10.2017 — puste jajo płodowe
    11.2016 — ciąża pozamaciczna (usunięcie prawego jajowodu)

‹‹ 56 57 58 59 60 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego