Chodźmy w sierpniu w słoneczniki 🌻wiosną będą pampersiki!
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeszcze co do rozterek odnośnie do zachodzenia innych w ciążę, to ja mam podobną sytuację, ale w drugą stronę. Mojej przyjaciółce jest trudno, bo ja mogę się starać. Ona dopiero od pół roku jest w związku, docierają się i nawet moje badania są dla niej trudne, bo ja już podejmuję starania. Powiedziała mi raz o tej zazdrości i targają nią różne emocje
bo chce mieć dzieci, ale czas nieodpowiedni.
Jakbym zaszła to byłaby szczęśliwa, ale z drugiej strony wiem, że będzie miała czasem doła.33👱♀️ 34👨🦱 + 🐶
Początek starań: maj 2026
Zdiagnozowane: PCOS androgenowe + niedoczynność tarczycy + IO, hiperprolaktynemia czynnościowa, hipercholesterolemia
Leki: Letrox 125, Dostinex 0.25 mg 1x tyg, Ezen 10
Wcześniej dodatkowo: Yasmin + Spironol 50
72 kg, 168 cm wzrostu
Czynnik męski w normie ✅️ -
Ja się nie nadaję do wyliczania kcl i pilnowania ile co mam zjeść. Od zawsze jestem chuda, od 12 lat nie tyje ani nie chudnę. Moja waga stoi w miejscu, nawet po porodzie bardzo szybko zrzuciłam kilogramy i wróciłam do takiej samej wagi jak przed. W sumie zawsze ważę 50-53 kg. Tylko jestem wysoka i wyglądam jak szkieletaaandzia wrote:To jest też problem o którym mało się mówi, moja przyjaciółka schudła ponad 20 kg bo miała nadwagę i teraz pomimo zejścia z redukcji nadal chudnie, a już nie chce... i planuje się zgłosić gdzieś o pomoc bo poszło to w złą stronę, a próbowałaś pilnować jednak tych kcl i jeść więcej niż wynika z Twojego zapotrzebowania?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia, 11:22
👩 29 👨28
🔹2 cs ❤️
⏸️ 23.12.2023
27.12,2023 - beta hcg 332,86 mIU/ml
30.12.2023 - beta hcg 1076,36 mIU/ml
19.01.2023 - usg, jest kropek 1,20cm i serduszko 😻
26.04.2024 - połówkowe, 484g dziewczynki 👧🏼🩷
27.06.2024 - III badania prenatalne, 1512g 🩷
29.08.2024 - poród SN🥰
🔹3 cs starań o drugie dziecko
⏸️16.10.2025
1.11.2025 - poronienie 💔 6+5tc
🔹wznawiamy starania🌈

-
Są różne typy budowy i mnóstwo czynników, które mogą obniżać lub podwyższać podstawową przemianę materii. Trochę mamy w genach, trochę wpływamy stylem życia. I każdy człowiek jest inny pod tym względem. Tak naprawdę to wynik masy ciała i BMI wcale nie są najlepszym wyznacznikiem. Ważniejsze jest, ile mamy w organizmie białka, wody, masy mineralnej. Jeśli jest w porządku, to nawet przy niedowadze wynikającej z BMI nie ma konieczności, by coś poprawiać w tej kwestii.Monia• wrote:Ja się nie nadaję do wyliczania kcl i pilnowania ile co mam zjeść. Od zawsze jestem chuda, od 12 lat nie tyje ani nie chudnę. Moja waga stoi w miejscu, nawet po porodzie bardzo szybko zrzuciłam kilogramy i wróciłam do takiej samej wagi jak przed. W sumie zawsze ważę 50-53 kg. Tylko jestem wysoka i wyglądam jak szkielet
aaandzia, Monia•, Marcycha, MiśkaK, Tofuszka, mistyreal, Gorzkax33333 lubią tę wiadomość
👩🏼33 🧔🏻♂️36
13.12.2024 3340 g 52 cm💙
starania o drugie 👶 od 04.2026
18.08.26 ⏸️
19.08.26 beta: 937 mIU/ml
💊 Euthyrox, Prenasol, laktoferyna, cynk, wit. C 1000, cytrynian magnezu -
Elgenda ja jak kupuje testy w rossmanie to też biorę żarcie przy okazji 😅 ja lubię też te suszone owoce dla dzieci i czasami kupuje taki krem orzechowy nocciolata, polecam 😀
Elgenda lubi tę wiadomość
🙎🏻♀️91' 🧔🏻♂️94'
9 latek na pokładzie
09.2025 - cb💔
07.2026- cb 💔
starania od 06.2026
-niedoczynność tarczycy -
Monia• wrote:Ja się nie nadaję do wyliczania kcl i pilnowania ile co mam zjeść. Od zawsze jestem chuda, od 12 lat nie tyje ani nie chudnę. Moja waga stoi w miejscu, nawet po porodzie bardzo szybko zrzuciłam kilogramy i wróciłam do takiej samej wagi jak przed. W sumie zawsze ważę 50-53 kg. Tylko jestem wysoka i wyglądam jak szkielet
Tak jak Lucy wyżej napisała jeśli wsysyko jest w porządku to nie trzeba się przejmować BMI chyba, że Tobie jest z tym źle po prostu. Ja do pewnego wieku też ważyłam 55/60 przy wzroście 183 później coś się odmieniło i jak raz przytyłam tak na Maxa to później ciężko było mi to zrzucić i tak do teraz się bujam z kg na plusie 🤷🏻♀️
Monia• lubi tę wiadomość
🙎🏻♀️91' 🧔🏻♂️94'
9 latek na pokładzie
09.2025 - cb💔
07.2026- cb 💔
starania od 06.2026
Kciuki za staranka dla tych które są przed owu.❤️
Andzia ale jesteś wysoka! Też zawsze słyszałaś od starych bab że powinnaś być modelką albo grać w kosza? 😄 Ja 179
U mnie w towarzystwie też jak jedna koleżanka powiedziała że jest w ciąży to już była chyba w 4 miesiącu i my zaczęliśmy starania chwilę później a teraz już jej bobas na świecie i nie ma nawet szans na to żeby były z jednego rocznika
🎀94 +👔91
starania od 2.26
02.26 biochem 💔
03.26 biochem 💔
AMH 2,5, Pai 1 homo, Hashimoto, Euthyrox 50, Duphaston -
Foggy wrote:Kciuki za staranka dla tych które są przed owu.❤️
Andzia ale jesteś wysoka! Też zawsze słyszałaś od starych bab że powinnaś być modelką albo grać w kosza? 😄 Ja 179
U mnie w towarzystwie też jak jedna koleżanka powiedziała że jest w ciąży to już była chyba w 4 miesiącu i my zaczęliśmy starania chwilę później a teraz już jej bobas na świecie i nie ma nawet szans na to żeby były z jednego rocznika
Grałam 10 lat w siatkowke 😅 tak baby tak gadały właśnie. Ja straszny kompleks miałam do końca gimnazjum bo byłam najwyższa, chłopacy jeszcze nie mieli fazy wzrostu więc niezły kompleks miałam, teraz się cieszę i zakładam szpilki i wtedy to dopiero statua wolności ze mnie 😅
Foggy, mistyreal, Elgenda lubią tę wiadomość
🙎🏻♀️91' 🧔🏻♂️94'
9 latek na pokładzie
09.2025 - cb💔
07.2026- cb 💔
starania od 06.2026
Tak, to tylko ja się czuję z tym trochę źle. Chciałabym przytyć 5-7 kg ale jest okaaandzia wrote:Tak jak Lucy wyżej napisała jeśli wsysyko jest w porządku to nie trzeba się przejmować BMI chyba, że Tobie jest z tym źle po prostu. Ja do pewnego wieku też ważyłam 55/60 przy wzroście 183 później coś się odmieniło i jak raz przytyłam tak na Maxa to później ciężko było mi to zrzucić i tak do teraz się bujam z kg na plusie 🤷🏻♀️
zobaczę dzisiaj na wyniki badań, bo miesiąc temu nie były za dobre
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia, 11:59
aaandzia lubi tę wiadomość
👩 29 👨28
🔹2 cs ❤️
⏸️ 23.12.2023
29.08.2024 - poród SN🥰
⏸️16.10.2025
🔹wznawiamy starania🌈

-
A w poprzednich cyklach badałaś progesteron ? Bo może jednak owu była tylko jest niski. Ja mam co miesiąc owulke a progesteron niski dlatego biorę duphastonGilgotka wrote:Cześć dziewczyny.
Muszę się wam wyrzalić
Badałam dziś progesteron 7 dpo i wynik 2.5 wiec owulacji nie było mimo piku i śluzu płodnego. Nie wiem czy to estrofem zablokował owulacje bo za wczas wziełam
Płakać mi się chce bo cykl stracony
Gosiaczkova lubi tę wiadomość
🎀94 +👔91
starania od 2.26
02.26 biochem 💔
03.26 biochem 💔
AMH 2,5, Pai 1 homo, Hashimoto, Euthyrox 50, Duphaston -
Gilgotka wrote:Cześć dziewczyny.
Muszę się wam wyrzalić
Badałam dziś progesteron 7 dpo i wynik 2.5 wiec owulacji nie było mimo piku i śluzu płodnego. Nie wiem czy to estrofem zablokował owulacje bo za wczas wziełam
Płakać mi się chce bo cykl stracony
Tak jak Foggy pisze owulacja mogła być tylko progesteron za niski jest, skonsultowałabym z lekarzem dla Twojego spokoju 🫂🫂🫂🙎🏻♀️91' 🧔🏻♂️94'
9 latek na pokładzie
09.2025 - cb💔
07.2026- cb 💔
starania od 06.2026
Tak badałam. Czytałam teraz, że estrofem podany za wczesniej blokuje owulacje. Mi lekarka kazała brać w 8dc i widocznie to za wcześniej. Od 3 do 7 miałam lametta brać i od 8 estrofemFoggy wrote:A w poprzednich cyklach badałaś progesteron ? Bo może jednak owu była tylko jest niski. Ja mam co miesiąc owulke a progesteron niski dlatego biorę duphaston
-
Dorzucę coś w kwestii uczuć i innych ciąży
Jak zaczęliśmy się starać w 2024 moje 4 bardzo bliskie przyjaciółki były w ciąży, bardzo chciałam być w „baby era” Razem z nimi, no jednak los chciał inaczej. Początki starań, jeszcze, więc mimo smutku przy każdym negatywnym teście i nieoczekiwanych @, to jednak byłam w stanie sobie to wszystko jakoś ogarnąć. Też od zawsze wiedziałam, że mam Endo, dopiero przy rozpoczęciu starań uznałam, że warto się dowiedzieć coś więcej o tym. Gdy zaczęliśmy diagnostykę okazało się, że trochę więcej rzeczy z mojej strony nie jest tak jak powinno być, a wyniki męża prawie idealne. Doszło poczucie winy, że to przeze mnie nie możemy zajść w ciążę. I naprawdę mam ogromne wsparcie ze strony męża w tej kwestii, ale moja głowa i tak za każdym razem krzyczy w środku, że to ja jestem problemem.
Dodatkowym problemem jest moja praca - pracuję w oddziale neonatologicznym - jestem przy porodach i zajmuję się noworodkami. Często ukradkiem płaczę razem z nowymi rodzicami, tak silne emocje są na porodówce, a moja głowa w tym czasie krzyczy „to nigdy nie będziesz Ty”.
W zeszłym roku kolejne dwie ciąże, w tym również koleżanka po długich staraniach wyczekała ⏸️
Dużo osób w moim otoczeniu zaczęło starania i też trochę boli mnie jak znając moje tło one po jednym nieudanym cs narzekają. I też się z tym bardzo źle czuję, bo dobrze wiem, że mają prawo do swoich uczuć i że również to przeżywają, ale jestem też zmęczona już tym wszystkim.
Rytm mojej pracy i mobbing na pewno nie pomaga w staraniach, jednak nie mogę sobie pozwolić na zrezygnowanie jeszcze przez minimum 2 lata.
Od czerwca zakończyłam leczenie Endovelle - pierwszy cykl zupełnie dziwny, 22 dniowy (standardowo miałam 28-31). W drugim cyklu monitoring w 12 dc bez cech owulacji mimo super dodatnich testów i objawów, największy pęcherzyk miał 12mm. Lekarz uznał, że może cykl się teraz wydłuży albo bezowulacyjny. Oczywiście, że przeryczałam po tym dwa dni. Cykl spisany na straty bo praca i odwiedziny znajomych, ale zrobiliśmy kontrolę w 15 dc. I prawdopodobnie była owu, bo był płyn za macica, którego nie było 3 dni wcześniej. Niby człowiek wiedział, że praktycznie bez szans bo serduszkowalismy w zupełnie niepasujących terminach. Ale nagle brak objawów PMS w terminie typowym, niesamowite zmęczenie i (tak wiem, że to nie jest zupełnie adekwatne) pełno bocianów - wszędzie, jeden przeleciał nam przed maską samochodu. Niby człowiek nie jest zabobonny, a jednak zaczęło się robić ciepło na sercu. No i mimo woli nakręciłam się, więc jak @ przyszła w 25dc to znowu mocno to przeżyłam.
W tym cyklu pierwszy raz stosuję Letrozol (mimo potwierdzonych owulacji, lekarz uznał, że warto) i mam wrażenie, że w tym cyklu po raz pierwszy owu nie będzie - jestem w 10 dc i testy są tak negatywne jak nigdy w życiu…
Koleżanki doradzają mi L4 na ogarnięcie głowy, jednak nie bardzo mam możliwości i sumienie, aby opuścić pracę na dłużej…
Przepraszam, że tak długo, dziękuję jeśli ktoś wytrwał do końca moich smętów. Potrzebowałam się po prostu wygadać
Tofuszka, PoppyLeaf, mistyreal, Marcycha, Lucy_26, Aga992, Foggy, Elgenda, MiśkaK lubią tę wiadomość
Starania od 10.2024
Endometrioza głęboko naciekająca - MR 06.2024 - ENZIAN P0 O1/1 T2/1 A2 B3/1 C2 FI - esica, więzadło szerokie lewe, przymacicza❌
W USG 07.2026 - początki adenomiozy 💢
Drożność - 09.2025 HyFoSy - ✅
Lab:
AMH 09 2024 - 2,16 (29 l.) ✅
Cytologia 09.2024 - ✅
Tarczyca - ✅
Mikroelementy, witaminy - ✅
Kolonoskopia - ✅
Morfologia - ✅
HPV w toku
MUCha, posiewy, wymazy ✅✅✅
BIRADS-3 - pod kontrolą już tylko USG✅
🧔🏻♂️krew ✅ nasienie ✅
Endovelle 12.2025-06.2026
Od 08.2026 - Letrozol✌🏻 -
Hmm Gilgotko ja pierwszy raz słyszę o tym że estrofem może blokować owulację. Wiedziałam dotąd o dwóch schematach brania - albo cały cykl, albo do owulacji. Wcześniej brałam cały cykl ale po szybkiej konsultacji z ginekologiem dowiedziałam się że po owulacji tak naprawdę nie ma większego sensu podbijanie estradiolu, więc można brać przez pół cyklu i tak biorę. Owulacje mam normalnie.
Chociaż powiem ci że jak w czerwcu badałam progesteron to też miałam strasznie niski (koło 3j), ale nie poszłam wtedy na monitoring. Założyłam że mam po prostu niski progesteron (bo generalnie mam i biorę duphaston). Nie wiem jak w połączeniu z Lamettą💁🏻♀'97, 💁🏼♂'95
🖤Niedoczynność tarczycy, nadwaga, niedomoga lutealna, nieregularne cykle (26-38 dni)
🖤Starania od 02.2025r.
🌿Drożność 07/2026 ✅
💊Leki: letrox, estrofem mite, duphaston
💊Suple: NAC, D3, CoQ10, foliany, B12, Ovosicare fertility, l-arginina, żelazo, wit C, berberyna, olej z wiesiołka
⚖️ Waga (od 06/26): -4kg -
Boże dziewczyny nie wiem co myśleć😭
Poczułam jakies dziwne skurcze w brzuchu więc odruchowo sięgnęłam po owulaka. Jakby bez żadnej nadziei, bo mi NIGDY nie wyszło nic poza ratio 0.3, nigdy nie mialam nawet mniej (kocham PCOS)
I patrze na test a tu tak: https://i.ibb.co/RkWnbkHW/20260814-125725.jpg
(Nie wiem czy zadziała link, pierwszy raz wrzucam)
Widzę że to jeszcze nie pik, ale nigdy na prawde nigdy nie mialam tak ciemnej tej drugiej kreski...
We wtorek mamy drożność jajowodów i badanie nasienia. Mam zalecenie żeby do czasu drożności się nie starać, wiadomo bo jeśli cos by się udało to ona to zepsuje.
Potrzebuję tych badań, bez nich ginekolog nie da mi leków na stymulacje owulacji, której do tej pory nie mialam.
Ale w głębi duszy mam takie ukłucie... co jak to będzie moja pierwsza owulacja od długiego czasu a ja po prostu zmarnuje szanse?
Ostatni czas to jest taki kołowrotek emocji że nie wiem👩25 🧔♂️26
starania od 01.2026
PMOS androgenowe, niedoczynność tarczycy
💊euthyrox, concor cor, glucophage
suple: fertistim, omega3, wit D, floradix (żelazo), witC, lakoferyna, NAC, b12
podwyższone ATG -> 270 (norma do 115) -
I dziękuję wam bardzo dziewczyny za tyle wsparcia❤️ Staram się sobie to w głowie układać, rozmawialiśmy o tym z narzeczonym. Uświadomiliśmy sobie że to nie jest żaden konkurs czy kolejka, to ze jej sie udało twraz zupełnie nie dyskwalifikuje naszych szans. Jeszcze się uda...
Marcycha lubi tę wiadomość
👩25 🧔♂️26
starania od 01.2026
Tofuszka tylko jak ja biore lametta to ona obniża estradiol i dlatego nie można od poczatku cyklu. Tak pisze chat gpt; że jak pecherzyki nie urosną do odpowiedniej wielkości to estrofem zablokuje wzrost. Może inaczej jest jak nie bierze się nic na symulacje. Ale na usg jak byłam to pecherzyki ładne były i endometrium. Progesteron zawsze miałqm wysoki wiec może jednak pecherzyki nie pękły. Ale w tym cyklu wolno mi rosło lh i trzymało 3 dni po piku. Zła jestem strasznie.
Proszę mnie o wypisanie z testowania w takim razie ech. -
Mogę się Was zapytać czy dobre mi wyniki wyszły ? Nie znam się kompletnie. Niby mieszczą się w widełkach, ale czasem jest tak że niekoniecznie jakiś wynik jest dobry. I każdy jest podany w innych jednostkach
TSH- 1,069 µIU/ml
FT3- 1,60 pg/ml
FT4- 1,04 ng/dl👩 29 👨28
🔹2 cs ❤️
⏸️ 23.12.2023
29.08.2024 - poród SN🥰
⏸️16.10.2025
🔹wznawiamy starania🌈

-
Monia• wrote:Mogę się Was zapytać czy dobre mi wyniki wyszły ? Nie znam się kompletnie. Niby mieszczą się w widełkach, ale czasem jest tak że niekoniecznie jakiś wynik jest dobry. I każdy jest podany w innych jednostkach
TSH- 1,069 µIU/ml
FT3- 1,60 pg/ml
FT4- 1,04 ng/dl
TSH super!
Reszta chyba tez w porządku, ale to musiałby zerknąć ktoś kto bardziej siedzi w temacie
Monia• lubi tę wiadomość
👩25 🧔♂️26
starania od 01.2026
Tsh bardzo ładne
Dość niskie FT3 (dolna granica normy raczej (nie wiem jaki masz zakres ref z lab), możliwa konwersja T4 na T3 trochę gorsza. Może brak selenu? Dorzuć 2orzechy Brazylijskie dziennie i sprawdź za jakiś czas
Aczkolwiek jak masz możliwość to skonsultuj jeszcze z dobrym endo, który się przyjrzy i zrobi z Tobą wywiad, a nie z takim 'acha mieści się w normie, to jest dobrze'
Monia• lubi tę wiadomość
👩💼91' 🧑💼80' + 🐕
01.11.2025 - odstawienie antykoncepcji
08.03.2026 - ⏸️
28.03.2026 - 0.48cm ❤️ 6w
04.04.2026 - 0.51cm 💔
10.04.2026 - poronienie zatrzymane (farmakologia) 💔👼
🌈jeszcze będzie pięknie 🤞