Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Co miesiąc na Ovu zmiana wątku, nam we wspólnym jest w porządku 😁
Odpowiedz

Co miesiąc na Ovu zmiana wątku, nam we wspólnym jest w porządku 😁

Oceń ten wątek:
  • Platynova55 Autorytet

Wysłany: 29 marca, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    Ja już ku*wa nie wiem, chyba potrzebuje ojojania 🥹
    Byłam u innego gina (dostałam jakiegoś mega krwotoku na fotelu - tak mi było głupio 🤦🏼‍♀️), zrobił USG i stwierdził, że żadnego torbielą nie ma. Poprzedni widział (ja też coś tam widziałam…), teraz patrzę na zdj z usg i faktycznie nic nie widzę. Powiedział, że to może być albo początek miesiączki albo jakieś krwawienie srodcykliczne które trzeba zatrzymać (?). Dostałam tabletki antykoncepcyjne, które mam brać 10 dni i odstawić.
    Ja nie wiem co mam zrobić. Boję się, że to jest miesiączka a tymi tabletkami tylko sobie namieszam jeszcze bardziej w tych rozpieprzonych hormonach.
    Kur*a co lekarz to ja coraz mniej wierzę w to co do mnie mówią. Nie wiem co robić 🥹
    Tym krwotokiem na fotelu to się absolutnie nie przejmuj. Lekarze nie takie rzeczy widzieli. Ja jak krwawiłam po ciąży biochemicznej i moja gin chciała mnie zbadać zapytałam czy na pewno, bo mocno krwawię to mi powiedziała, że ona codziennie ma do czynienia z krwią, porodami i innymi problemami i że dla niej to żaden problem, więc naprawdę dla lekarzy to nic dziwnego.
    Może skonsultuj jeszcze z kimś innym czy te tabletki to konieczność

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca, 10:36

Prezesoowa lubi tę wiadomość

starania od 10.2022
    01.2024- cb 💔
    31.03.2024 ⏸️
    05.2024 💔
    👩🏻29
    IO, PCOS
    🧔🏻‍♂️31
    badanie nasienia ✅️
  • elektro96 Autorytet

Wysłany: 29 marca, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    Byłam u innego gina (dostałam jakiegoś mega krwotoku na fotelu - tak mi było głupio 🤦🏼‍♀️), zrobił USG i stwierdził, że żadnego torbielą nie ma. Poprzedni widział (ja też coś tam widziałam…), teraz patrzę na zdj z usg i faktycznie nic nie widzę. Powiedział, że to może być albo początek miesiączki albo jakieś krwawienie srodcykliczne które trzeba zatrzymać (?). Dostałam tabletki antykoncepcyjne, które mam brać 10 dni i odstawić.
    Ja nie wiem co mam zrobić. Boję się, że to jest miesiączka a tymi tabletkami tylko sobie namieszam jeszcze bardziej w tych rozpieprzonych hormonach.
    Kur*a co lekarz to ja coraz mniej wierzę w to co do mnie mówią. Nie wiem co robić 🥹
    Zupełnie się tym nie przejmuj i nawet nie myśl, że powinno być Ci głupio! Dla tego lekarza to jego praca, a krwawienie to normalna rzecz.
    Czy to pierwszy taki dziwny cykl? Zdarzało Ci się to kiedyś?

27 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 29 marca, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    17 dc. z czego 6 dni krwawienia, 7 plamienia, 1 przerwy, kolejne dni plamień i od dzisiaj takie solidne krwawienie jak miesiączka. Nie mam już siły na chodzenie po lekarzach :(

Odswieżałam cały czas, czy jest info od Ciebie. Czyli zakładamy że pierwsze 6 to była miesiączka. A potem plamienia i znowu od początku... Ja bym zrobiła tak, że poczekałabym 2-3 dni, czyli powiedzmy dziś, jutro, może pojutrze, czy krwawienie maleje. Bo tak się zastanawiam, czy to możliwe żebyś zaliczyła tak krótki cykl i zaczął Ci się nowy. Jeśli to rzeczywiście jest kolejna miesiączka, to niech idzie swoim trybem. Jakby nie przechodziło, to bym chyba zgodnie z radą lekarza próbowała hamować.

Prezesoowa, Mikea, CoffeeDream lubią tę wiadomość

👨🏼‍🦱👩‍💼27
    Walczymy od 04.2023👶🏻🍀🤞🏻

05.2024 💔
    09.2024 💔
    11.2024 💔
    _____
    "Pewnego dnia rzeczywistość będzie piękniejsza od marzeń." ✨
    "Tak bardzo tego pragniesz, bo w przyszłości już to masz..."🍀
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 29 marca, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    17 dc. z czego 6 dni krwawienia, 7 plamienia, 1 przerwy, kolejne dni plamień i od dzisiaj takie solidne krwawienie jak miesiączka. Nie mam już siły na chodzenie po lekarzach :(

Przykro mi. :( Czy któryś z lekarzy powiedział Ci skąd te plamienia cały cykl?

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    38 l.

29.04 - ⏸️ (11 dpo)
    29.04 - beta 54,60, prg.: 20,60 ng/ml
    30.04 - beta 106,65
    02.05 - beta 263,48, prg: 22,4 ng/ml
    06.05 - beta 2362,89
    13.05 - pęcherzyk i c. żółte w macicy

preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 29 marca, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:

Kurczę, ja nie wiem czy chciałabym sobie tak tabletkami teraz namieszać... :/ może jakaś teleporada?

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
    💊11/2024 - 4cs z Lamettą

🩸5/11
    🥚🔜

📆 Kalendarz wizyt
    20/11 - monitoring, 14.20
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Część udało się odpracować, ale trwało to 1,5 roku :P
    ja pitolę...

• Vienna Autorytet

Wysłany: 29 marca, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    Kurcze bardzo dziwny cykl, przytulam 🫂. Ja bym zrobiła tak jak pisała Majuna. Poobserwowałabym jeszcze 2-3 dni i jeśli by nie przeszło wzięłabym tabletki jak radzi lekarz. Oczywiście o ile mu ufasz, bo jeśli masz wątpliwości to warto to jeszcze z kimś skonsultować 🫂

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vienna wrote:
    Hejka 🌼 piękny mamy dziś dzień 🥰

U mnie w planach dziś niestety praca. Niby miałam nadzieję, że wyjdę dziś trochę wcześniej, ale szef chyba zapomniał, że są święta i ani słowem wczoraj nie wspomniał 🙁

Widziałam temat finansów. Jeden z moich ulubionych 🤣 Ja ogólnie w związku jestem odpowiedzialna za oszczędzanie, zawsze na początku miesiąca rozpisuje ile na co potrzebujemy, plus niewielki bufor na nieprzewidziane wydatki (ale na prawdę niewielki, bo zauważyłam, że im więcej zostawiamy na koncie, tym więcej wydajemy) a całą resztę przelewam na konto oszczędnościowe. Ogólnie jestem zawsze dumna z naszych oszczędności i uwielbiam patrzeć jak się mnożą 🤣 Świr ze mnie 🤣

Tak widzę ile rzeczy robicie przed świętami, sprzątanie, gotowanie, pieczenie... I aż mi głupio. My w tym roku wszystko olaliśmy. Ten miesiąc był dla nas jakoś tak ciężki, i w życiu i w pracy i ze zdrowiem, że dopiero od wczoraj zaczynam czuć, że wracam do żywych. Już miałam w planach olać święta, wysłać męża do teściów i spędzić trochę czasu sama, ale na szczęście ten parszywy humor już minął i jedziemy razem 🥰❤️
    Dobrze czytać, że już lepiej :) ❤️

Vienna lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:
    Taaak, naładowałam baterie trochę, wczoraj byłam na zakupach 🤩 lekko odżyłam i głowa odpoczęła od myśli też bo skupiłam się choć na chwilę na chillu 😂

Teraz przygotowania do świąt na pełnej ☀️🌸
    miód na moje uszy :) lubię takie wiadomości :)

• notsobadd Autorytet

Wysłany: 29 marca, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już mam dosyć tych lekarzy, tego ich strzelania w ciemno. Mam dość tego cyklu, krwawię albo plamię od 17 dni i dalej wiem, że nic nie wiem.
    Przepraszam, znowu smęcę ale mam zalamke.

👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
    drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅
    MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
    posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅

kilka cykli naturalnych ❌
    5 cykli stymulowanych letrozolem ❌
  • Vienna Autorytet

Wysłany: 29 marca, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    Już mam dosyć tych lekarzy, tego ich strzelania w ciemno. Mam dość tego cyklu, krwawię albo plamię od 17 dni i dalej wiem, że nic nie wiem.
    Przepraszam, znowu smęcę ale mam zalamke.
    Nie przepraszaj, masz prawo się tak czuć 🫂 to jest strasznie irytujące jak każdy lekarz mówi co innego, nie wiadomo komu ufać 😓

• notsobadd Autorytet

Wysłany: 29 marca, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina wrote:
    Przykro mi. :( Czy któryś z lekarzy powiedział Ci skąd te plamienia cały cykl?

Poprzedni stwierdził, ze to prawdopodobnie torbiel. Ten nie widzi torbieli i strzela w ciemno. Cyrk 🤡

MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elektro96 wrote:
    Dokładnie tak. Podpisuję się rękoma i nogami 😊 Ja zdecydowanie nie jestem team #muszeumycoknanaswieta 🤣 Sprzątamy tradycyjnie tak jak, co tydzień, a do jedzenia robimy takie rzeczy, które nam smakują, a nie to co wypada 😊 Dla mnie najważniejsze to odpoczynek, spędzenie czasu z rodziną, no i oczywiście jeżeli ktoś jest wierzący - modlitwa i skupienie 😊
    Myślę, że te czasy zaharowywania się na święta na szczęście już mijają 😊

ja mam takie podejście, że każdy robi tak jak uważa, jak mu dobrze i to jest super :) póki co jeszcze "haruję" - bo tak mnie nauczono, mimo, ze sprzątam regularnie to " muszę" te okna umyć - bo mi głowa spokoju nie daje. No wkurzam się sama na siebie - może kiedyś mi przejdzie :)

• elektro96 Autorytet

Wysłany: 29 marca, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blob wrote:
    ja mam takie podejście, że każdy robi tak jak uważa, jak mu dobrze i to jest super :) póki co jeszcze "haruję" - bo tak mnie nauczono, mimo, ze sprzątam regularnie to " muszę" te okna umyć - bo mi głowa spokoju nie daje. No wkurzam się sama na siebie - może kiedyś mi przejdzie :)
    I to też jest okej! Najważniejsze, żebyś robiła to co chcesz, a nie to co musisz 😊

blob, Prezesoowa lubią tę wiadomość

27 cs
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Wysłany: 29 marca, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd nie wiem co Ci doradzić, ale bardzo Cię rozumiem, że masz już dość. Może chwilkę poczekaj co z tym krwawieniem. A jaką masz intuicję? Gdybyś się źle poczuła to uderzaj nawet na szpital - czego absolutnie nie życzę.

• notsobadd Autorytet

Wysłany: 29 marca, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blob wrote:
    notsobadd nie wiem co Ci doradzić, ale bardzo Cię rozumiem, że masz już dość. Może chwilkę poczekaj co z tym krwawieniem. A jaką masz intuicję? Gdybyś się źle poczuła to uderzaj nawet na szpital - czego absolutnie nie życzę.

Nie wiem. Mi się wydaje, że to miesiączka, wszystko na to wskazuje. Ale… zdążyłam 2 dni wziąć duphaston zalecony przez pierwszego lekarza. Nie wiem naprawdę co robić, chyba poczekam jakieś 4-5 dni czyli tyle ile normalnie trwa krwawienie. Jak nie będzie się zmniejszać to wezmę chyba te tabletki, żeby to zablokować bo to jest straszne ciągle krwawić.

MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

• elektro96 Autorytet

Wysłany: 29 marca, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    Nie wiem. Mi się wydaje, że to miesiączka, wszystko na to wskazuje. Ale… zdążyłam 2 dni wziąć duphaston zalecony przez pierwszego lekarza. Nie wiem naprawdę co robić, chyba poczekam jakieś 4-5 dni czyli tyle ile normalnie trwa krwawienie. Jak nie będzie się zmniejszać to wezmę chyba te tabletki, żeby to zablokować bo to jest straszne ciągle krwawić.
    Myślę, że to jest najrozsądniejsze rozwiązanie. Daj sobie te kilka dni i obserwuj. Przytulam ♥️

notsobadd, blob lubią tę wiadomość

27 cs
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Wysłany: 29 marca, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i wisienka na torcie dzisiejszego lekarza - zaleca mi branie duphastonu przez pół roku, od 16 do 25 dc. Pytam w jakim celu skoro przy moich 30-kilkudniowych cyklach miałabym owulacje ok 19 dc i może mi ją zablokować. Na co pan doktor, że on jest lekarzem, a ja pacjentką i mi się chyba WYDAJE że ja wiem lepiej. Kurtyna 🤡 Ręce mi opadły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca, 10:57

MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

• Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 29 marca, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati2804 wrote:
    Wydaje mi się że mam ochotę, ale o tym przekonuje się ostatnio dopiero jak coś spróbuję czy faktycznie chce to zjeść 😳
    Chipsy też miały wejść jak złoto a leżą w szafce bo mi nie smakują 😬

Ja powiem Wam dziewczyny że nic dzisiaj nie robię, odpoczywam , nie wiem czy Wam wspomniałam ale lekarka dzisiaj zobaczyła mały krwiak na usg I kazała się oszczędzać.. 😳
    Czy są jakieś sposoby aby pomóc krwiakowi się szybciej wchłonąć?
    Dokładnie tak to jest....🤣

mięśniak macicy usunięty 2017
    drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    staramy się o drugi cud..07.2023
    po drodze torbiele mięśniaki..
    wiek ah ten wiek..

nadzieja zawsze umiera ostatnia...
  • elektro96 Autorytet

Wysłany: 29 marca, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    No i wisienka na torcie dzisiejszego lekarza - zaleca mi branie duphastonu przez pół roku, od 16 do 25 dc. Pytam w jakim celu skoro przy moich 30-kilkudniowych cyklach miałabym owulacje ok 19 dc i może mi ją zablokować. Na co pan doktor, że on jest lekarzem, a ja pacjentką i mi się chyba WYDAJE że ja wiem lepiej. Kurtyna 🤡 Ręce mi opadły.
    Kochana, miałam tą samą sytuację… dostałam dupka w ciemno, bez potwierdzonej owulacji i to u kobiety ginekolog która miała PROF przed nazwiskiem… Więcej już się tam nie pojawiłam.

27 cs
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ