X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Co miesiąc na Ovu zmiana wątku, nam we wspólnym jest w porządku 😁
Odpowiedz

Co miesiąc na Ovu zmiana wątku, nam we wspólnym jest w porządku 😁

Oceń ten wątek:
  • notsobadd Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rahia wrote:
    Tak, i całe życie pracujesz, składni są odprowadzane na tą opieke zdrowotną a przychodzi co do czego to wszystko prywatnie trzeba robić. I nagle lekarze znajdują się na następny dzień

O tak właśnie. Ja nie pamiętam kiedy byłam gdziekolwiek na NFZ. U dentysty np nigdy xD od dziecka rodzice mnie prywatnie zabierali i tak zostało. Na szczęście mam mocne ząbki i nie muszę często korzystać 🙈 bo tam chyba są największe koszty

👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
    drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅ KIR Bx (obecne wszystkie implantacyjne)✅
    MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
    posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅

kilka cykli naturalnych ❌
    5 cykli stymulowanych letrozolem ❌

Walczymy 💪🏻
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2024, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liyss, mam nadzieję, że rzeczywiście szybko minie i poczujesz się lepiej ♥️ a ja dobrze, miło, że pytasz ♥️ znaczy jestem dość zmęczona i śpiulkolt odlatuje mi najpóźniej o 21, ale poza tym raczej okej 🙈 za to jestem wiecznie głodna i trochę przeraża mnie mój apetyt 🤣 węch mam już jak pies myśliwski, stary normalnie nie pali, ale teraz podkurzał od rodziców i potem z drugiego końca pokoju go czułam, cały weekend go jebałam, że śmierdzi fajami jak stary bosman 🤣 ale myślałam, że będę się bardziej „ciążowo” czuła 🤔 aż mnie to niepokoi 😳

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2024, 20:31

Zbuntowana lubi tę wiadomość

• elektro96 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    Witamy w Polsce… mamy sprzęt, nie mamy lekarzy, ewentualnie mamy sprzęt i lekarzy, ale wyczerpały się środki NFZ na przeprowadzenie zabiegu 😏 Przykre to jest i straszne. Dobrze, że mimo wszystko macie jakaś alternatywę 🤞🏻
    Niestety tak dokładnie wyglądają realia polskiej ochrony zdrowia…

Prezesoowa, notsobadd lubią tę wiadomość

30 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 5 maja 2024, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ściskam, Prezesowa… siedzimy razem w jednym bagienku.
    Mam wrażenie, że w ciągu ostatnich 5 lat w moim życiu dzieją się coraz gorsze rzeczy. A ostatnie 2 lata to już totalne apogeum… Choroby bliskich to jest dla mnie coś nie do przetrawienia. A do tego ta niepłodność ciągle siedzi z tyłu głowy…
    Ciągle czekam aż los odwróci się do mnie w lepszą stronę…

30 cs
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Wysłany: 5 maja 2024, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odpuściłam sobie NFZ. Wykupiłam pakiet medyczny (niestety z pracy nie mam :/) i jestem bardzo zadowolona. Szczególnie teraz gdy musiałam chodzić na monitoringi, robić różne badania, usg to bardzo się to przydało. Raczej będe z niego rezygnować bo docelowo wybiorę lekarza który ma swoją prywatną praktykę i tam pakiet się już nie sprawdzi. Ale najpierw niech okaże się wszystko okej jeśli chodzi o ciąże. A pakiet zawsze mogę sobie wykupić ponownie

preg.png

29.04.2024 beta 380 ml
    02.05.2024 beta 1246 ml
    16.05.2024 💖
    10.06.2024 3,63 cm (10+4)
    19.06.2024 5,5 cm (11+6) , prenatalne - wszystko okej
    21.08.2024 360 g (20+4) połówkowe - wszystko okej
  • notsobadd Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    To mi się szczęśliwie udało znaleźć dentystkę na NFZ, wydaje się być w porządku, ale wiadomo, że to wyjdzie w czasie. Najgorzej, że mogę mieć tylko jedną wizytę w miesiącu, więc chwilę mi zejdzie zanim wszystko co trzeba porobię :P za tomografie, rezonanse i wszystko inne płacę. Plus taki, że moja lekarka wypisuje mi skierowania na badania krwi, które do tych badań są potrzebne. A na wizytę do okulisty na skierowanie "pilne" czekam już rok, a wizyta dopiero w listopadzie :D

Ooo, to i tak dobrze, że udało Ci się kogoś sensownego znaleźć na NFZ, choć ja w sumie nawet nie próbowałam… TK i rezonans to są spore koszty, ale wiem ile się czeka 🙄
    Ja do endokrynologa czekałam 2 lata 😂 po czym przyjął mnie, zlecił TSH i po drugiej wizycie stwierdził że skoro choruje na tarczycę już kilka lat to wiem pewnie lepiej od niego jak się leczyć, a do niego mam wrócić jak pojawia mi się guzy na tarczycy 😃

Prezesoowa lubi tę wiadomość

drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅ KIR Bx (obecne wszystkie implantacyjne)✅
    MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️

Walczymy 💪🏻
  • notsobadd Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rahia wrote:
    Ja odpuściłam sobie NFZ. Wykupiłam pakiet medyczny (niestety z pracy nie mam :/) i jestem bardzo zadowolona. Szczególnie teraz gdy musiałam chodzić na monitoringi, robić różne badania, usg to bardzo się to przydało. Raczej będe z niego rezygnować bo docelowo wybiorę lekarza który ma swoją prywatną praktykę i tam pakiet się już nie sprawdzi. Ale najpierw niech okaże się wszystko okej jeśli chodzi o ciąże. A pakiet zawsze mogę sobie wykupić ponownie

Zaczęłam też się zastanawiać nad wykupieniem pakietu, bo jednak trochę tych badań robię prywatnie… z jakiego korzystasz?

MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

Walczymy 💪🏻
  • notsobadd Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Tak, to mi się kazał odchudzić i wtedy nie będę go potrzebować, więc tak szczerze, po 10 latach bujania się po różnych endokrynologach, sama sobie radzę lepiej :P

Złota rada, lekarz roku 😃 Nie dodał na końcu, że „taka pani uroda”? 😅

MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

Walczymy 💪🏻
  • Rahia Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2024, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    Zaczęłam też się zastanawiać nad wykupieniem pakietu, bo jednak trochę tych badań robię prywatnie… z jakiego korzystasz?
    Moja koleżanka pracuje w ubezpieczeniach i sprawdziła mi różne firmy. Wcześniej miałam luxmed a teraz Signal Iduna. Naprawdę bardzo dużo dostępnych badań, usg, wymazy, cytologie. 180 zł miesięcznie za taki pakiet płacę

notsobadd lubi tę wiadomość

preg.png

29.04.2024 beta 380 ml
    02.05.2024 beta 1246 ml
    16.05.2024 💖
  • elektro96 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Rozumiem Cię Kochana, u nas tak ostro to jest od 2-3 lat, a tak na ostrzu noża to od 15 miesięcy. Do dziś nie wiem jak nam się udało pomiędzy tym wydzieraniem taty z rąk śmierci zorganizować ślub i wesele :P a jakby tego było mało to jeszcze problemy z bratem, podejrzenie raka u mamy.. Teść też do zdrowych nie należy, bo choruje na zanik mięśni. Na szczęście jeszcze jest w miarę samodzielny, ale też wymaga pomocy. Moja mama powtarza, że Bóg nie zrzuca na nas niczego czego nie jesteśmy w stanie znieść. No ale ileż można?

Czasem jestem taka zła na to wszystko, bo mam znajomych, którzy mają gdzieś innych np. rodziców. Oni są tu i teraz, dla siebie i pod siebie. I zastanawiam się czasem o ile oni mają lżejsze życie niż ja, która za wszystkimi biega i wszystkich próbuje uratować.

Teraz się nawet zastanawiam jaką cenę zapłacę za tę majówkę. Za podróż poślubną "zapłaciłam" próbą samobójczą brata, prosto z lotniska pojechaliśmy do niego do domu i zdążyliśmy w ostatnim momencie odciąć mu sznur, na którym się wieszał. Jak o tym myślę to naprawdę chciałabym mieć wszystko w dupie i nawet o takich rzeczach nie wiedzieć :/
    Ech, tak bardzo znane jest mi to wszystko co piszesz…
    Dla każdego chciałabym jak najlepiej, o każdego się zamartwiam… i też czekam tylko, z której strony życie przyłoży mi tym razem…
    Ciągle zastanawiam się, kiedy ta zła passa się skończy…

30 cs
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Wysłany: 5 maja 2024, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rahia wrote:
    Moja koleżanka pracuje w ubezpieczeniach i sprawdziła mi różne firmy. Wcześniej miałam luxmed a teraz Signal Iduna. Naprawdę bardzo dużo dostępnych badań, usg, wymazy, cytologie. 180 zł miesięcznie za taki pakiet płacę
    Miałam swego czasu Signal Iduna, potem Allianz i więcej udało mi się porobić w Singnal Iduna. Z Allianz miałam mniej u siebie w mieście opcji. Pewnie zależy od regionu.

notsobadd lubi tę wiadomość

• Rahia Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2024, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z Signal Iduna jestem bardzo zadowolona. Dokładnie, wszystko zależy od placówek w danym mieście. Za mnie to wybrała koleżanka. Ja się nie znam i poprosiłam żeby sama stwierdziła i zobaczyła co jest warte uwagi. Ja tylko wybrałam wielkość pakietu :)

preg.png

29.04.2024 beta 380 ml
    02.05.2024 beta 1246 ml
    16.05.2024 💖
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Rozumiem Cię Kochana, u nas tak ostro to jest od 2-3 lat, a tak na ostrzu noża to od 15 miesięcy. Do dziś nie wiem jak nam się udało pomiędzy tym wydzieraniem taty z rąk śmierci zorganizować ślub i wesele :P a jakby tego było mało to jeszcze problemy z bratem, podejrzenie raka u mamy.. Teść też do zdrowych nie należy, bo choruje na zanik mięśni. Na szczęście jeszcze jest w miarę samodzielny, ale też wymaga pomocy. Moja mama powtarza, że Bóg nie zrzuca na nas niczego czego nie jesteśmy w stanie znieść. No ale ileż można?

Czasem jestem taka zła na to wszystko, bo mam znajomych, którzy mają gdzieś innych np. rodziców. Oni są tu i teraz, dla siebie i pod siebie. I zastanawiam się czasem o ile oni mają lżejsze życie niż ja, która za wszystkimi biega i wszystkich próbuje uratować.

Teraz się nawet zastanawiam jaką cenę zapłacę za tę majówkę. Za podróż poślubną "zapłaciłam" próbą samobójczą brata, prosto z lotniska pojechaliśmy do niego do domu i zdążyliśmy w ostatnim momencie odciąć mu sznur, na którym się wieszał. Jak o tym myślę to naprawdę chciałabym mieć wszystko w dupie i nawet o takich rzeczach nie wiedzieć :/

Wiesz co, nie wiem na ile jesteś gotowa to usłyszeć ale nie jest Twoją rolą ratowanie dorosłych ludzi ani też bieganie za nimi, dbanie za nich o ich zdrowie, szukanie lekarzy wizyt, sposobów na życiowe problemy. Nie jest to Twoja odpowiedzialność nawet, jeżeli Ci ludzie to Twoja najbliższą rodzina.

To jest trudna prawda ale bardzo uwalniająca. Ja dopiero na terapii zrozumiałam, że ciągle staram się myśleć "za kogoś", pomagać już na przyszłość, zabezpieczać przed niebezpieczeństwem. Szukałam lekarzy, najlepszych specjalistów, namawiałam na badania, monitorowałam objawy. I to nie była moja rola. Żyłam w ciągłym stresie, zamiast pozwolić im wszystkim o siebie zadbać. I wiesz co? Całkiem umieją to robić. ;) Nie mówię, żeby nie ratować brata ani nie odwiedzać taty, bo to normalne się o kogoś martwić ale ratować przed całym złem i nieść to na swoich barkach już nie.

Prezesoowa, Dropsik, elektro96, MummyYummy, KejtKa lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Speranza :) Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa, elektro - wierzę, że jeszcze dużo szczęścia przed Wami, życzę Wam tego z całego serca, żeby wszystko co złe już minęło ☀️♥️

San - wiem, że dla Ciebie to dzisiaj jest koniec świata, ale przejdziesz przez to, mocniejsza i spotkasz kogos wspaniałego, z kim będziesz mogła stworzyć rodzinę. Koniec to zawsze początek czegoś nowego. Wiem jak to brzmi, ale tak jest naprawdę. Sama ten koniec nie raz przerabiałam. Wirtualnie Cię przytulam

Prezesoowa, elektro96, san95, Zbuntowana lubią tę wiadomość

"Pamiętaj, nieważne na jakie natrafisz przeszkody. Nawet jeśli będą bolesne i przysporzą trudności, nie wolno ci tracić nadziei. Utrata nadziei to jedyne, co naprawdę może cię zniszczyć"
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, szybkie pytanie. Przed badaniem tarczycy trzeba odstawić biotynę czy coś jeszcze?

👩29👨30
    👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
    ✅ jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża

🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
    ⏸️05/01 🥰
    05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
    07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
    22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍

📆 Kalendarz wizyt
    03/03 - prenatalne
    06/03 - badania krwi
    10/03 - ginekolog
    12/03 - USG tarczycy
    13/03 - endokrynolog
    preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    Suzie, przykro mi :( chłopy to dziwne stworzenia, dla nich wszystkie te staraczkowe sprawy są za trudne mam wrażenie. Mój często też mam wrażenie, że wpuszcza jednym a wypuszcza drugim. To my się spinamy, zamartwiamy i skupiamy o dbaniu, a oni przychodzą tylko wykonać swoje „zadanie” 🙄
    Przynajmniej takie często odnoszę wrażenie patrząc na mojego i czytając to co piszą tu inne dziewczyny. Co oczywiście nie zwalnia go z uczestniczenia w tym wszystkim na równi z Tobą, masz prawo wymagać zainteresowania. Chcesz powiedzieć o co konkretnie poszło? ♥️

O nic konkretnego, ale już przyszedł przeprosił, powiedział, że źle się wyraził, bo wie, że się martwię. Chciał mnie pocieszyć przypadkami z rodziny, ale powiedziałam mu, że na nic nie mówić, bo przypadek, że ktoś się starał 3 lata o dziecko i ma je w końcu z in vitro to mi nie pomoże.

👩29👨30
    👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne

⏸️05/01 🥰
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍

📆 Kalendarz wizyt
    03/03 - prenatalne
    06/03 - badania krwi
    10/03 - ginekolog
    12/03 - USG tarczycy
    13/03 - endokrynolog
    preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Trzymam kciuki, żeby jutro już przyszły same dobre wiadomości :*

To mnie właśnie dobija w szpitalach, że przychodzi wolne, długi weekend, cokolwiek i nie idzie się niczego dowiedzieć, ani niczego zgłosić, bo lekarz dyżurny. I dlatego uwielbiam taty klinikę, bo tam nieważne czy prowadzący, czy dyżurny, każdy jest zorientowany, nie uciekają przed rozmowami telefonicznymi, nawet do tego stopnia, ze jak tata rok temu tam był i był w ciężkim stanie to lekarz sam dzwonił do mamy po takich kiepskich informacjach i rozmawiał z nią ponad godzinę, zeby odpowiedzieć na wszystkie pytania i po ludzki porozmawiać. Ogólnie wg mnie każdy szpital powinien wyglądać tak jak tam...

Tata niezbyt dobrze.. On sam jest tego świadomy, bo jest taki splątany, zdarza mu się czegoś nie skojarzyć jak np. zadzwonił do mamy z pretensjami, że wczoraj zostawiłyśmy go bez pożegnania i się obudził wystraszony. A normalnie się z nami pożegnał, pomogłyśmy mu się położyć i przykryć i dopiero wyszłyśmy. I on tego nie pamięta. Jest szansa, że podają mu jakieś środki na uspokojenie, bo tata miewa koszmary w nocy, w trakcie których woła i krzyczy, rzuca się po łóżku, raz nawet spadł z łóżka w szpitalu, a dwa razy tak nogą przywalił w łóżko, że musiał mieć szyte. No a tam wolą mieć spokój i nieraz dają jakieś mocne leki, zeby mieć w nocy spokój. Gorzej, jeśli zaczyna się niedotlenienie mózgu, bo już tak miał kiedyś, ale wtedy miał też inne objawy niedotlenienia, których teraz nie ma. Zobaczymy, co będzie w kolejnych dniach..

Bardzo mocno przytulam:(

👩29👨30
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne

⏸️05/01 🥰
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍

📆 Kalendarz wizyt
    03/03 - prenatalne
    06/03 - badania krwi
    10/03 - ginekolog
    12/03 - USG tarczycy
    13/03 - endokrynolog
    preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leśneintro wrote:
    Możemy sobie przybić piątkę, przerabiałam to samo w czwartek. Nasłuchałam się tylko, że sama się diagnozuje i leczę, jem losowe suple i jestem mądrzejsza od lekarzy i tylko się nakręcam siedząc na tym forum 😤 no cóż, mi już złość przeszła, więc i Tobie pewnie przejdzie. To tak na marne pocieszenie

A to u mnie nie tak. Po prostu mu wypomniałam, że mówi ciągle, że będzie dobrze, a ja już mam dosyć takiego pocieszania.

👩29👨30
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne

⏸️05/01 🥰
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍

📆 Kalendarz wizyt
    03/03 - prenatalne
    06/03 - badania krwi
    10/03 - ginekolog
    12/03 - USG tarczycy
    13/03 - endokrynolog
    preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    @Suzie A czego nie zrozumiał mąż? Ja też mam wrażenie, że facetom trzeba kilka razy coś tłumaczyć, o coś prosić zanim zrozumieją. Ale wczoraj powiedziałam dość i stwierdziłam, że czemu mam tylko ja się badać, a po jego stronie ma być niepewność w wynikach... Dziś po prostu mu oznajmiłam, że "musi zrobić te badania" 😛 i nie zaprzeczył, spytał tylko gdzie te badania można zrobić.

Nie rozumie, że może być ze mną problem, że niby dlaczego coś miałoby być nie tak, że czemu negatywnie myślę, że przecież na pewno się uda itp. 🫣

👩29👨30
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ jajowody drożne

⏸️05/01 🥰
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍

📆 Kalendarz wizyt
    03/03 - prenatalne
    06/03 - badania krwi
    10/03 - ginekolog
    12/03 - USG tarczycy
    13/03 - endokrynolog
    preg.png
  • notsobadd Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Nie rozumie, że może być ze mną problem, że niby dlaczego coś miałoby być nie tak, że czemu negatywnie myślę, że przecież na pewno się uda itp. 🫣

Na pewno trochę ma racji w tym, że nie możesz od razu zakładać najgorszego, bo to tylko przyciąga do Ciebie presję i negatywne myślenie. Ale nie ma nic złego w tym, że drążysz i robisz badania… no a pocieszanie przypadkiem, który skończył się in vitro to fakt, trochę przesada. Dobrze, że przeprosił i mam nadzieję, że rozumie że nie takiego wsparcia oczekujesz.

Speranza :), Prezesoowa lubią tę wiadomość

MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

Walczymy 💪🏻
‹‹ 468 469 470 471 472 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ