Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Co miesiąc na Ovu zmiana wątku, nam we wspólnym jest w porządku 😁
Odpowiedz

Co miesiąc na Ovu zmiana wątku, nam we wspólnym jest w porządku 😁

Oceń ten wątek:
  • notsobadd Autorytet

Wysłany: 9 maja 2024, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vienna wrote:
    Dziewczyny jestem po rozmowie z lekarzem. Nie jest kolorowo. Od 5 lat mam torbiel jajnika prawego (kiedyś już tu o tym pisałam) Która jak się okazało podczas laparoskopii nie była torbielą jajnika tylko była w jajowodzie prawym. W lewym jajowodzie była ciąża. Także rozkroili mi oba jajowody i wykonali plastykę. Nie wiadomo czy będą funkcjonalne. Za 6 tyg mogę zrobić drożność jajowodów. Jak będą nie drożne, pozostaje nam invitro 😞💔 Nie znaleźli przyczyn czemu była ciąża pozamaciczna, żadnej endometriozy, zrostów nic takiego. Mam zrobić badania na chlamydie, ureoplazmę i mykoplazmę.
    Nie mam nic przeciwko invitro, ale jest to dla mnie szok, że właściwie dwa miesiące temu zaczęliśmy się starać a już wiem że być może to będzie jedyna opcja 🥺

Z ciekawostek. Owulacja była z prawego jajnika, prawy jajowód nie drożny przez tą torbiel, a jednak lewy jajowód przejął tą komórkę jajową. Trochę magia. Pani doktor wytłumaczyła mi że nie jest jeszcze dokładnie znany mechanizm jak to się dzieje. Komórka jajowa jest uwalniana z jajnika w przestrzeń w miednicy mniejszej i powinna trafić bezpośrednio do jajowodu. Jak to się dzieje że przeszła na drugą stronę i została wychwycona przez drugi jajowód? Najprawdopodobniej jakieś czynniki chemotropowe, które przyciągają komórkę jajową. Myślę że kiedyś chciałabym się zagłębić w ten temat. Ciekawość zawodowa mnie zżera ale jeszcze nie jestem w stanie o tym czytać.

Tak strasznie mi przykro, że Cię to spotyka 🥹💔
    Będziemy chuchać i dmuchać na te nasze kciuki, żeby drożność wyszła pomyślnie! 🫶🏻

Vienna lubi tę wiadomość

👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
    drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅ KIR Bx (obecne wszystkie implantacyjne)✅
    MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
    posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅

kilka cykli naturalnych ❌
    5 cykli stymulowanych letrozolem ❌

Walczymy 💪🏻
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2024, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Na pewno w tej chwili to jest dla Ciebie szok, ale przecież zawsze jest szansa, że będzie dobrze, prawda? Uważam, że limit nieszczęścia już wyczerpałaś i teraz to pozostają tylko dobre wiadomości. Będziemy trzymać kciuki i będziemy przy Tobie :* Na pewno potrzebujecie czasu, żeby się z tym wszystkim oswoić i to przetrawić, to bardzo ważne

A z tym przechwytywaniem komórek jajowych przez jajowody to jest po prostu cud natury, nie pierwszy raz o tym słyszę :)

podpisuję się pod tymi słowami, Vienna jesteśmy z Tobą, póki co nie myśl, że in vitro to jedyna szansa, nie wiemy co będzie za 6 tyg

Vienna lubi tę wiadomość

• Speranza :) Autorytet

Wysłany: 9 maja 2024, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

@Vienna – kochana, strasznie mi przykro, że musisz przez to przechodzić... czasem tak się cholera zdarza... wierzę, że jeszcze będzie pięknie u Ciebie... jesteśmy z Tobą, wszystkie trzymamy za Ciebie kciuki i myślimy o Tobie!
    @Prezesoowa – o której Ty wstajesz dziewczyno??? O 4:40 już jesteś na forum? Niezmiennie trzymam kciuki za Twojego tatę! Raportuj jak sytuacja.
    @MummyYummy – 4 cm maluszka 😊 Cudnie! Niech rośnie zdrowo!
    @Gregorka – ale super plan wyjazdowy 😊 Trzymam kciuki, żeby wszystko wypaliło 😊 Wysyłaj potem jakieś fotki!
    @Malinowysorbet – a może rozmowa z psychologiem by pomogła? Ja nie ukrywam, że czasem chodzę sobie porozmawiać i bardzo mi to pomaga. Nam starczkom jest bardzo trudno czasem i borykamy się z niezłym syfem w głowie...
    @ Paima – udanych wakacji, wypoczywaj z kropkiem 😊
    @notsobadd – każda ma czasem takie czarne wizje w głowie, ale to nie znaczy ze się sprawdzą i że tak będzie źle jak piszesz. trzymam za Ciebie mocno kciuki, Aromek wjechał w tym cyklu, więc myślę że będą efekty 😊 Pamiętaj mamy umowę :D
    Dobrego dnia Wam wszystkim życzę, kciuki za dzisiejsze wizyty. U mnie owulka pewnie będzie dzisiaj, a wczoraj wieczorem i dzisiaj rano nie udało mi się dopaść narzeczonego. Mam nadzieję, że plemniki z wtorku wystarczą. Dzisiaj coś pewnie wieczorem poprawimy, chociaż nie wiem czy nie będzie za późno. Od wczoraj czuję jakieś dziwne pulsowanie w podbrzuszu, strasznie dziwne to jest... Może jest jakaś podwójna ta owulacja w tym cyklu?

MagicznaNuta, notsobadd, Prezesoowa, Paima, Vienna, MummyYummy lubią tę wiadomość

"Pamiętaj, nieważne na jakie natrafisz przeszkody. Nawet jeśli będą bolesne i przysporzą trudności, nie wolno ci tracić nadziei. Utrata nadziei to jedyne, co naprawdę może cię zniszczyć"
  • notsobadd Autorytet

Wysłany: 9 maja 2024, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Speranza :) wrote:
    Cześć dziewczyny!

@Vienna – kochana, strasznie mi przykro, że musisz przez to przechodzić... czasem tak się cholera zdarza... wierzę, że jeszcze będzie pięknie u Ciebie... jesteśmy z Tobą, wszystkie trzymamy za Ciebie kciuki i myślimy o Tobie!
    @Prezesoowa – o której Ty wstajesz dziewczyno??? O 4:40 już jesteś na forum? Niezmiennie trzymam kciuki za Twojego tatę! Raportuj jak sytuacja.
    @Gregorka – ale super plan wyjazdowy 😊 Trzymam kciuki, żeby wszystko wypaliło 😊 Wysyłaj potem jakieś fotki!
    @Malinowysorbet – a może rozmowa z psychologiem by pomogła? Ja nie ukrywam, że czasem chodzę sobie porozmawiać i bardzo mi to pomaga. Nam starczkom jest bardzo trudno czasem i borykamy się z niezłym syfem w głowie...
    @notsobadd – każda ma czasem takie czarne wizje w głowie, ale to nie znaczy ze się sprawdzą i że tak będzie źle jak piszesz. trzymam za Ciebie mocno kciuki, Aromek wjechał w tym cyklu, więc myślę że będą efekty 😊 Pamiętaj mamy umowę :D
    Dobrego dnia Wam wszystkim życzę, kciuki za dzisiejsze wizyty. U mnie owulka pewnie będzie dzisiaj, a wczoraj wieczorem i dzisiaj rano nie udało mi się dopaść narzeczonego. Mam nadzieję, że plemniki z wtorku wystarczą. Dzisiaj coś pewnie wieczorem poprawimy, chociaż nie wiem czy nie będzie za późno. Od wczoraj czuję jakieś dziwne pulsowanie w podbrzuszu, strasznie dziwne to jest... Może jest jakaś podwójna ta owulacja w tym cyklu?

Oczywiście, że pamiętam 🫶🏻
    Skoro podziałaliście we wtorek to żołnierzyki na pewno grzecznie czekają jak te osiołki jak to napisała @Fermina 😃

Prezesoowa, Speranza :) lubią tę wiadomość

drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅ KIR Bx (obecne wszystkie implantacyjne)✅
    MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️

Walczymy 💪🏻
  • Zaczarowan Autorytet

Wysłany: 9 maja 2024, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co dzisiaj robicie na obiad? 🥰🥰

Ja planuje zrobić lasagne ^^

MagicznaNuta, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość

Starania od 12.2022
    PCOS, cykle stymulowane.
    HSG- styczeń 2024 ✅
    10.02 ⏸️
    💙

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2024, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Speranza :) wrote:
    Cześć dziewczyny!

trzymamy kciuki, myślę, że spokojnie wystarczy :)

Speranza :) lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2024, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowan wrote:

Mam straszną ochotę na młode ziemniaczki z koperkiem masełkiem, jajkiem sadzonym i maślanką :)

mam jeszcze słoik gulaszowej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2024, 11:23

Zaczarowan, Pati2804, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość

• grazka0022 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowan wrote:

Żur <3

Zaczarowan, MagicznaNuta, Leśneintro, Pati2804, Liyss🧚🏻, MummyYummy lubią tę wiadomość

Start starania: Marzec 2024

12 cs
    9 cykli naturalnych ❌
    2 cykle stymulowane Clo + duphaston ❌

👩25 lat
    👨26 lat
    🐶4 lata

✨Euthyrox 25 + Glucophage
    PCOS, długie cykle (ok.30-33 dni)

13.02 - 🩸 Stymulacja Aromkiem🍀
    ?? - 🥚
    ?? - testowanie

🔜
    24.02 - monitoring - brak pęcherzyka
    27.02 - monitoring

"Jeśli przechodzisz przez piekło, nie zatrzymuj się"
  • Leśneintro Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowan wrote:

Ja mam właśnie lasagne :D

MagicznaNuta, Zaczarowan lubią tę wiadomość

• Suzie Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowan wrote:

Nie mam obiadu dzisiaj :P

👩29👨30
    👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
    ✅ jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża

🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
    ⏸️05/01 🥰
    05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
    07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
    22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
    03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
    10/03 13+4, prawdopodobnie chłopiec 💙

📆 Kalendarz wizyt
    12/03 - USG tarczycy
    13/03 - endokrynolog
    01/04 - urofizjo
    07/04 - ginekolog
    preg.png
  • Zaczarowan Autorytet

Wysłany: 9 maja 2024, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagicznaNuta wrote:
    Mam straszną ochotę na młode ziemniaczki z koperkiem masełkiem, jajkiem sadzonym i maślanką :)

mam jeszcze słoik gulaszowej :)

O jejku… ale mi ślinka poleciała 🥰

MagicznaNuta lubi tę wiadomość

Starania od 12.2022
    PCOS, cykle stymulowane.
    HSG- styczeń 2024 ✅
    10.02 ⏸️
    💙

age.png
  • Zaczarowan Autorytet

Wysłany: 9 maja 2024, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Nie mam obiadu dzisiaj :P

To wyślę ci pocztą 😂

Starania od 12.2022
    PCOS, cykle stymulowane.
    HSG- styczeń 2024 ✅
    10.02 ⏸️
    💙

age.png
  • elektro96 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    O kurcze, to już mi wygląda na początki nerwicy lękowej, sama przez to dziadostwo przechodziłam :( rozważ wizytę u specjalisty, na pewno znajdzie jakieś rozwiązanie :*
    To mnie wystraszyłaś. Zawsze uważałam się za silną psychicznie, ale mam wrażenie, że w ostatnim czasie mój organizm mówi mi co innego…

31 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowan wrote:
    To wyślę ci pocztą 😂

Skoro nalegasz... 🤣

👩29👨30
    👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
    ✅ jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża

🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
    ⏸️05/01 🥰
    05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
    07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
    22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
    03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
    10/03 13+4, prawdopodobnie chłopiec 💙

📆 Kalendarz wizyt
    12/03 - USG tarczycy
    13/03 - endokrynolog
    01/04 - urofizjo
    07/04 - ginekolog
    preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 9 maja 2024, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowysorbet wrote:
    To i ja sie wygadam...Po ostatnim cyklu pelnym nadziei ten cykl postanowiłam wyluzować, nie przejmować się za mocno. Ale chyba poszło to w jakas zła stronę. Zastanawiam się czy nie mam początku jakiejś depresji. Ostatnio cały czas chce mi się płakać, ciągle czuje się taka jakas smutna. A jeżeli chodzi o starania to robie testy, mierze tempke ale mam takie coś w głowie meeh to i tak na nic. Nawet mój mąż coś tam ostatnio mowil żebym sobie kupiła i dobrze jadla, że to dla naszego przyszłego bobasa a ja się czułam tak obojętnie :/ chyba glowa mi wysiadła 😞

Kochana, to może wizyta u psychologa? Super, że obserwujesz siebie i zauważasz jakieś zmiany. To dużo świadczy o Twojej świadomości ♥️ To oczywiście nie musi być depresja, ale właśnie psycholog będzie mógł rozwijać Twoje wątpliwości, a przede wszystkim wysłucha Cię i pomoże nazwać emocje oraz jakoś je okiełznać. Być może takie poczucie obojętności to jest reakcja obronna. Ale jeśli często płaczesz i czujesz skutek, to warto sobie pomóc. Wysyłam Ci dużo siły, Kochana 💪♥️ Pamiętaj, że masz nas i każdego dnia możesz się tu wygadać, a my będziemy Cię wspierać.

Malinowysorbet lubi tę wiadomość

• MummyYummy Autorytet

Wysłany: 9 maja 2024, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elektro96 wrote:
    Myślałaś o terapii?
    Ja sama zaczynam się nad tym zastanawiać. Mam wrażenie, że w ostatnim czasie stres mnie wykańcza. Nie dość, że dobijają mnie problemy zdrowotne w rodzinie, to cały czas mam z tyłu głowy niepłodność. Jem właściwie tylko z rozsądku… Waga znowu pokazuje mniej niż było. Ciągle żyję w strachu, że znowu wydarzy się coś złego… nie chcę takiego życia…

Mocno Cię przytulam 🫂 Problemy zdrowotne bliskich to są trudne doświadczenia, które często przyczyniają się do pojawienia się takiego strachu. Z czasem emocje trochę opadną i trzymam kciuki, żeby udało się to poukładać w głowie ✊

elektro96 lubi tę wiadomość

• MummyYummy Autorytet

Wysłany: 9 maja 2024, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowysorbet wrote:
    Dziewczyny od prawie roku chodzę na terapię, ale chyba ostatnio ten zawód mnie rozjechał i coś pękło. Mam wrażenie, że starania o dziecko to trochę taka pułapka. Jak już się w to wejdzie to psycha bardzo mocno obrywa. Nie wiem jeszcze co mam zrobić, ale mam nadzieję uda mi się podnieść. Przynajmniej się postaram ;)

Oj, dopiero doczytałam. Kochana bardzo się cieszę, że chodzisz na terapię ♥️ To potrafi zmęczyć, ale naprawdę warto. Jestem pewna, że uda Ci się podnieść 💪

Malinowysorbet lubi tę wiadomość

• notsobadd Autorytet

Wysłany: 9 maja 2024, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowan wrote:

Ktoś tu pisał o pysznym sosie bolońskim z podkomisja więc będzie dziś grany 😃 chyba @elektro? Dziękuję za pomysł w każdy razie :* nie wiem jak Wy, ale ja z wymyślaniem obiadów mam taki problem, czarna dziura po prostu…

MagicznaNuta, Zaczarowan lubią tę wiadomość

MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

Walczymy 💪🏻
  • grazka0022 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2024, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    A mierzysz temperaturę? Co to znaczy, że testy dziwnie wychodzą?

Tak, mierze, mogę udostępnić, ale u mnie to jest do du*y, bo ja sie przebudzam w nocy i np obudze sie o 3, potem o 4, potem o 5 i dopiero o 6 niby mierze, rzadko kiedy prześpię całą noc tak wiecie. Albo się obudze o 5 i już nie zasnę i o 6 mierze :/ A te testy to jakieś są też do du*y raz wychodzi ciemniejsza kreska, raz jaśniejsza, potem znowu ciemniejsza, ale piku nie umiem wyłapać.

Start starania: Marzec 2024

12 cs
    9 cykli naturalnych ❌
    2 cykle stymulowane Clo + duphaston ❌

👩25 lat
    👨26 lat
    🐶4 lata

✨Euthyrox 25 + Glucophage
    PCOS, długie cykle (ok.30-33 dni)

13.02 - 🩸 Stymulacja Aromkiem🍀
    ?? - 🥚
    ?? - testowanie

🔜
    24.02 - monitoring - brak pęcherzyka
    27.02 - monitoring

"Jeśli przechodzisz przez piekło, nie zatrzymuj się"
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 9 maja 2024, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elektro96 wrote:
    To mnie wystraszyłaś. Zawsze uważałam się za silną psychicznie, ale mam wrażenie, że w ostatnim czasie mój organizm mówi mi co innego…

Nerwica nie dotyka ludzi słabych psychicznie, raczej tych, którzy musieli być zbyt silni zbyt długo. Też to przechodziłam i jeżeli boisz się ciągle, że wydarzy się coś złego to rzeczywiście brzmi trochę jak lęk wolnoplynący. Warto się temu przyjrzeć bo nie musi tak być. To jest do przepracowania i wyrzucenia z życia na amen :)

Prezesoowa, elektro96, MagicznaNuta, Zaczarowan, MummyYummy lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
‹‹ 526 527 528 529 530 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ