X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Czerwcowe Testerki :)
Odpowiedz

Czerwcowe Testerki :)

Oceń ten wątek:
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2014, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://allegro.pl/test-ciazowy-100-ciaza-od-ciezarnej-zrob-dowcip-i4281810608.html

http://allegro.pl/test-ciazowy-100-ciaza-od-ciezarnej-zrob-dowcip-i4281810624.html

no to już przegięcie ...

kxslp2.png2PEOp1.png1l5xp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2014, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy wrote:
    Dziwne to pierwsze slysze ze obojetnie. Zreszta popytaj dziewczyny na innych tematach prawdopodobnie Ci powiedza to samo co ja..
    No i co lekarz nic nie mowil? Bo stosunek powyzej 1 moze swiadczyc o pcos, a ponizej 1 o niewydolnosci przysadki. Poza tym lh to hormon od pecherzykow wiec sie bada przed owu..
    bada się nie tylko w 3

tu wykaz z labka Diagnostyka

Warto wiedzieć
    Badania w kobiecej niepłodności związanej z zaburzeniami owulacji to:
    - w 10 dniu cyklu: estradiol, LH i FSH (przeważnie daje gin, na 3dc)
    - w 13 dniu cyklu: estradiol, LH i FSH
    - w 21 dniu cyklu: PRL, testosteron i progesteron

Wyniki prawidłowe to:
    - stosunek LH/FSH w 10 dniu cyklu równy 1
    - narastanie stężenia Estradiolu między 10 a 13 dniem cyklu od 20 do 480 pg/ml
    - stężenie progesteronu > 8ng/ml i prawidłowe stężenie PRL i testosteronu
    a tu opis :

Prolaktyna (PRL)
    Nieprawidłowy poziom tego hormonu może mieć związek z gruczolakiem przysadki. Wzrost poziomu PRL może nastąpić także pod wpływem licznych bodźców stresowych, wysiłku fizycznego, hipoglikemii (obniżenie stężenia glukozy we krwi).
    Hiperprolaktynemia (zbyt wysoki poziom prolaktyny) może być:
    - przyczyną problemów z zajściem w ciążę ( z powodu np. braku jajeczkowania lub niewydolności ciałka żółtego),
    - czynnikiem zwiększającym ryzyko poronień.
    Oznaczenie stężenia PRL stanowi jedno z podstawowych badań w diagnozowaniu przyczyn braku miesiączki o podłożu hormonalnym.
    *Stężenie PRL zmienia się w ciągu doby (najwyższe poziomy osiąga rano 4:00 – 7:00), oraz wzrasta pod wpływem spożycia posiłku zawierającego białko, dlatego zaleca się dwukrotne oznaczenie poziomu PRL: w godzinach rannych i południowych.

FSH – hormon folikulotropowy, bierze udział w dojrzewaniu pęcherzyków Graafa i tym samym wpływa na procesy związane z płodnością. FSH oznacza się również w celu określenia początku menopauzy (w 3. dniu cyklu). Wartości powyżej 20 mIU/ml wskazują na znacznie obniżoną zdolność do zapłodnienia.

LH – hormon luteinizujący /lutropina/ wydzielany jest przez przysadkę, uczestniczy w regulacji cyklu miesiączkowego. Oznaczanie poziomu zarówno LH jak i FSH służy do różnicowania przyczyn zaburzeń miesiączkowania i jest pomocne w określeniu terminu owulacji.
    W prawidłowym cyklu stosunek LH/FSH jest zbliżony do 1 ( z wyjątkiem jajeczkowania), w niewydolności podwzgórzowo-przysadkowej zmniejsza się do 0,5-0,6, po menopauzie zmniejsza się do 0,4-0,7, a w zespole policystycznych jajników wzrasta powyżej 1,5-3. IU/l=mIU/ml

Estradiol – Wskazaniem do oznaczenia są:
    - zaburzenia cyklu miesiączkowego,
    - substytucja hormonalna u kobiet w okresie pomenopauzalnym (określenie dawek i rodzaju przyjmowanych hormonów przed wdrożeniem i w trakcie przyjmowania),
    - kontrola indukowanej lekami owulacji,
    - zaburzenia okresu pokwitania,
    - diagnostyka guzów wytwarzających estrogeny.
    Badanie stężenia estradiolu w okresie okołoowulacyjnym jest jednym z pośrednich testów potwierdzających wystąpienia jajeczkowania w danym cyklu ( wartości powyżej 82 pg/ml).
    Niskie poziomy estradiolu mają niekorzystny wpływ na układ kostny (mogą być przyczyną osteoporozy)
    Stosowanie terapii estrogenowej zmniejsza o 40% ryzyko złamań szyjki kości udowej, miednicy i kończyn, konieczny jest jednak ciągły monitoring poziomu estradiolu i FSH.

Progesteron - dostarcza istotnych informacji o przebiegu procesu owulacji. Progesteron odpowiada za właściwe przygotowanie śluzówki na przyjęcie zarodka, utrzymuje ciążę, a spadek jego stężenia przy odpowiednio przygotowanym endometrium wywołuje miesiączkę. Proponuje się trzykrotne oznaczenie progesteronu we krwi między 4. a 11. dniem przed spodziewaną miesiączką. Suma stężeń powinna przekraczać 47,7 nmol/l

TSH - TSH to hormon wydzielany przez przedni płat przysadki, odpowiada on za funkcjonowanie tarczycy. Hormony tarczycy odgrywają istotną rolę w cyklu miesiączkowym i wpływają również na płodność kobiet.
    Oznaczenie hormonu TSH zaleca się w także w sytuacji, gdy kobieta ma:
    • rzadkie lub zbyt częste menstruacje
    • miesiączki są bardzo obfite lub bardzo skąpe
    • oraz wówczas, gdy stara się o dziecko lub gdy wystąpiło u niej poronienie.
    Schorzenia tarczycy są obserwowane ok. 5-krotnie częściej u kobiet (głównie w wieku rozrodczym) niż u mężczyzn. Zaburzenia czynności tarczycy podczas ciąży mogą być przyczyną wielu nieprawidłowości, zarówno u ciężarnej, jak i u płodu a później u noworodka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2014, 17:48

Emily83 lubi tę wiadomość

• Sue Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2014, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale postawilyscie poprzeczkę na poczatku miesiąca! Teraz musimy Was gonić!!
    Gratuluje wszystkim Mamusiom, czerwiec bedzie dobrym miesiącem, jak sie tak pięknie zaczal!!
    Wracam z pracy, zmeczona tak, ze prawie na czworakach...
    Fajnie wejść na forum i zobaczyc takie dobre wieści!:*

mizzelka, Lena87 lubią tę wiadomość

• Goguś Koleżanka

Wysłany: 2 czerwca 2014, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki ja testowałam na płytkowym wczoraj i nic nie wyszło. Dziś powinna przyjść @, a jej nie ma. choć czuje, ze już jest za rogiem, ale czuję już tak tydzień:) Piersi chyba eksplodują :) Może nie przyjdzie:) jutro lecę na betę bo musi się już wyjaśnić. Jestem przeziębiona, a dopóki @ nie ma nie chcę brać leków.

Wracając do tematu naszych Panów to M jutro idzie na usunięcie ósemki, będzie dawał w dupę do końca tygodnia ;) życzcie mi DUŻO,DUŻO cierpliwości :)

mizzelka, Lena87, Sue, merida17 lubią tę wiadomość

sierpień 2013- ciąża biochemiczna :(
    czerwiec 2014- ciąża biochemiczna :(
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2014, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uuuu... ósemka... niedawno wyrywałam... uuu...

samira lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2014, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mizzelka wrote:
    uuuu... ósemka... niedawno wyrywałam... uuu...

a dlaczego wyrywałaś 8mkę

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2014, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena87 wrote:
    Gdzie tak tanie są tabletki ?

Ja zapłaciłam za CLO 26 zł

Ja tez placiłam ok 26 zł za clo a za pregnyl z refundacja 7 zł(miałam 3 szt na recepcie i 2 byly refundowane a 3 juz nie) a bez refundacji 25 zł

• Goguś Koleżanka

Wysłany: 2 czerwca 2014, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie długo jak beta nie potwierdzi Fasolinki idę na kilka dni do szpitala na badania bo skierował mnie ginekolog. Zastanawiam się tylko czy jak go ładnie poproszę czy by mi nie zrobili dodatkowo badań na toksoplazmozę i cytomegalię bo robiłam rok temu i chciałbym powtórzyć. Jak sądzicie???

Powiem Wam, że Maj na pewno zostanie pobity :) Z takim początkiem nie ma innej opcji:)

Lena87 lubi tę wiadomość

sierpień 2013- ciąża biochemiczna :(
    czerwiec 2014- ciąża biochemiczna :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2014, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    Ja tez placiłam ok 26 zł za clo a za pregnyl z refundacja 7 zł(miałam 3 szt na recepcie i 2 byly refundowane a 3 juz nie) a bez refundacji 25 zł

Ja niestety dostałam CLO bez refundacji, a pregnyl nie został mi przepisany .

samira lubi tę wiadomość

• pleasure Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2014, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 18:23

Marzec x 2 <3 <3
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2014, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    a dlaczego wyrywałaś 8mkę
    biedna sfajczyła się... do niczego nie byla, wina poprzedniego dentysty, nie oczyścił w środku... zalepił plombą i jazda.

samira lubi tę wiadomość

• mizzelka Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2014, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goguś trzymam kciuki &&& :)

• Zajsonek Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2014, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka kobitki <3
    ale ten czerwiec się pięknie zaczął :)
    Gratuluje wszystkim zafasolkowanym i trzymam kciuki za testujące :)
    Ja w środę robię marker :)
    ale zdecydowaliśmy, że nie przerywamy starań pomimo torbielki :)
    Mam nadzieję, że po tych antybiotykach zniknie żmija jedna.. :)
    Co tam u was słychać kochane ? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2014, 18:04

Lena87, samira lubią tę wiadomość

dqprj44jt7qos0i5.png
    dqprj44j14rw1kad.png
  • la Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2014, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te pozytywne testy to szczyt. widziałam też aukcję ze sztucznym testem ciążowym, który zawsze wychodzi pozytywny, oryginalnie zapakowany w opakowaniu wyglądające jak właśnie chyba Quix. Tym zdesperowane dziewczyny nie robią sobie żartu, a szantażują facetów.

2012-2015 pierwsze starania, czynnik męski, 2IUI, ciąża biochemiczna
    -
    maj 2021 kwalifikacja do ICSI+FAMSI
    10.06 długi protokół
    19.07 punkcja, 30 jaj, 21 dojrzałych, zapłodnionych 6
    24.07 I transfer (ET) blastka 4.1.1😔
    24.08.21 II transfer (FET) blastka 4.1.1; biochemiczna😔
    30.09.21 III transfer (FET) blastka 4.1.1 ciąża pozamaciczna😔

01.04.2022 IV transfer (FET na cyklu naturalnym) blastki 4.2.2. i 3.2.3; biochemiczna

Koniec naszych starań.
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2014, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la wrote:
    Te pozytywne testy to szczyt. widziałam też aukcję ze sztucznym testem ciążowym, który zawsze wychodzi pozytywny, oryginalnie zapakowany w opakowaniu wyglądające jak właśnie chyba Quix. Tym zdesperowane dziewczyny nie robią sobie żartu, a szantażują facetów.
    o właśnie! pierwsze co to o tym pomyślałam, o szantażu, to szczyt wszystkiego! ale żeby kasę jeszcze na tym trzepać ;/

• la Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2014, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toż nikt takich żartów nie robi, a często się słyszy, że jakaś babka na skrobankę kasę wymusiła, a w ciąży nie była. Swoją drogą 40zł to wg tego sprzedawcy tanio? Test 5zł, obsikanie 1zł (daję za wysiłek), czyli max 6 złotych, a tu 40zł za obsikany test.

2012-2015 pierwsze starania, czynnik męski, 2IUI, ciąża biochemiczna
    -
    maj 2021 kwalifikacja do ICSI+FAMSI
    10.06 długi protokół
    19.07 punkcja, 30 jaj, 21 dojrzałych, zapłodnionych 6
    24.07 I transfer (ET) blastka 4.1.1😔
    24.08.21 II transfer (FET) blastka 4.1.1; biochemiczna😔
    30.09.21 III transfer (FET) blastka 4.1.1 ciąża pozamaciczna😔

01.04.2022 IV transfer (FET na cyklu naturalnym) blastki 4.2.2. i 3.2.3; biochemiczna

Koniec naszych starań.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2014, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena87 wrote:
    Kochana bo CLO niestety nie jest refundowane, tak samo duphaston nie jest jedynie pregnyl jest refundowany(ale to jaka recepte dostaniesz zalezy od gina,podobno Ci co maja prywatne gabinety i nie maja umowy z nfz nie moga wypisac refundacji)

Lena87 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2014, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena87 wrote:
    ale clo jest na 100% tylko na pregnyl jest refundacja

Lena87 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2014, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mizzelka wrote:
    biedna sfajczyła się... do niczego nie byla, wina poprzedniego dentysty, nie oczyścił w środku... zalepił plombą i jazda.
    ale bolała cię bo wiem ze może nawet bolec głowa jak z 8 jest coś nie teges

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2014, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczynki, mam jakiegoś doła :(

‹‹ 197 198 199 200 201 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ