Czerwcowe Testerki :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Daisy wrote:Wyczytalam wlasnie, ze nie ma znaczenia jaki jest poziom hcg, jak jest ponizej 5 to ciazy nie ma i kropka. Ale Madziu powtorz, powtorz, dla wlasnego swietego spokoju.
A ja nie dostalam podczas brania @...grrrr! A chciałabym! Nawet się nie czuje jak na @. Wczoraj wieczorem mnie pobolewalo podbrzusze, a dziś już nic.
Daisy zależy tez dużo od laboratorium, w moim Madzia by była z takim wynikiem w ciąży. Normę mam powyżej 2, że jest 1tcWiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2014, 12:24
-
nick nieaktualnysamira wrote:Dostępne w aptekach testy ciążowe mają bardzo wysoką czułość -pozwalają na wykrycie HCG w moczu jeszcze przed terminem spodziewanej miesiączki. Tymczasem stwierdzono, że 50-70 proc. wczesnych ciąż obumiera w pierwszych dniach po zapłodnieniu. Dlatego należy przyjąć, że pewne są wyniki testu ciążowego, gdy miesiączka "spóźnia się " pięć-siedem dni. Wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo, że ciąża się utrzyma.
no dokładnie samirko -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Magdalena skoro lekarz kazal Ci powtorzyc bete w czwartek to tak zrob my lekarzami nie jestesmy. A nasze podpisy "ekspertka" i "autorytet" sa po prostu smieszne
samira lubi tę wiadomość
Nadia, 24.02.2015 godz. 15:25
3080 gram szczescia i 53cm radosci!! -
Kasia ja biorę lutkę w razie czego 1x1 na wspomaganie zagnieżdżenia. Tylko nie wiem, czy od takiej dawki po odstawieniu @ przyjdzie.2012-2015 pierwsze starania, czynnik męski, 2IUI, ciąża biochemiczna
-
maj 2021 kwalifikacja do ICSI+FAMSI
10.06 długi protokół
19.07 punkcja, 30 jaj, 21 dojrzałych, zapłodnionych 6
24.07 I transfer (ET) blastka 4.1.1😔
24.08.21 II transfer (FET) blastka 4.1.1; biochemiczna😔
30.09.21 III transfer (FET) blastka 4.1.1 ciąża pozamaciczna😔
01.04.2022 IV transfer (FET na cyklu naturalnym) blastki 4.2.2. i 3.2.3; biochemiczna
Koniec naszych starań. -
nick nieaktualnyto jest ciekawe
Za produkcję progesteronu odpowiedzialne są: ciałko żółte jajników oraz łożysko. Jego produkcja rozpoczyna się miedzy 14 a 18 tygodniem ciąży. W przypadku kobiet niespodziewających się dziecka ciałko żółte rozpoczyna produkcję progesteronu w drugiej fazie cyklu. Stężenie luteiny wzrasta od 5 do 55 mg na dobę w 20-22 dniu cyklu, następnie jego poziom obniża się. Za produkcję progesteronu odpowiada również kora nadnerczy oraz ośrodkowy układ nerwowy .
Progesteron, czy jest niezbędny?
Zapłodnienie polega na umieszczeniu zdrowego plemnika w komórce jajowej. Ten niezwykły proces nie doszedłby do skutku gdyby nie progesteron. Dzięki niemu możliwa jest tzw. implantacja, czy pierwszy etap zapłodnienia. Polega on na umieszczeniu zapłodnionego jajeczka w błonie śluzowej macicy. Progesteron jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i utrzymania ciąży. U kobiet, które nie przygotowują się do roli mamy progesteron reguluje menstruacje.
Progesteron - dlaczego jest tak ważny dla kobiet w ciąży?
Luteina ma ogromny wpływ nie tylko na sam przebieg ciąży, odpowiada przede wszystkim za prawidłowy rozwój płodu. Do najważniejszych zadań progesteronu należy m.in:
- przygotowanie błony śluzowej macicy na przyjęcie zapłodnionej komórki jajowej
- hamowanie skurczy macicy oraz zapobieganie przedwczesnemu porodowi
- ułatwianie rozkładu białek (działa tak na pęcherzyk Graffa i tym samym ułatwia owulację)
- przygotowanie gruczołów do laktacji
- zatrzymanie wody w organizmie
- uczestniczenie w produkcji hormonów metabolicznych płodu
- obniżenie stężenia aminokwasów w surowicy krwi
- rozszerzanie żył
- odpowiada za powstawanie w czasie ciąży (oraz menopauzy) przebarwień na skórze
Właściwy poziom
Zmiana stężenia progesteronu we krwi najczęściej towarzyszy ciąży. Zdarza się również, że jego wzrost oznacza torbiele jajników, rzadziej jest pierwszym objawem raka jajników . Badając poziom luteiny należy pamiętać, że hormon jest również wytwarzany przez nadnercza, zwiększone wydzielanie hormonu może zwiastować zaburzenia w ich obrębie.
Prawidłowy poziom waha się między:
- po owulacji - 1-28ng/ml
- do 12 tygodnia ciąży - 9-47ng/ml
- od 12-28 tygodnia ciąży - 17-146ng/ml
- po 28 tygodniu ciąży - 55-200ng/ml
Zbyt niski poziom hormonu może zwiastować poronienie lub ciążę pozamaciczną. Jego spadek zazwyczaj wynika z nieprawidłowego funkcjonowania łożyska. W zaawansowanej ciąży spadek progesteronu może oznaczać zatrucie lub stan przed rzucawkowy. Niski poziom luteiny prowadzi do zaburzeń owulacji oraz utrudnia zajście w ciąże. Spadek progesteronu łączy się także z tzw. depresją poporodową , z którą zmaga się duża część kobiet po porodzie.
-
nick nieaktualnynie che testowac iwonka do koca tygodnia czekam che wizasc lutke i ona powinna mi wywolac okres do piatku tylko no wlasnie mizelka napisla ze sobie wydluzyla cykl lutka kurna tak zle i tka nie dobrze ja nie sadze iwonka zeby to ciaza byla poczekam do piatku im pozniej zrobie tym lepeij dla wentualnej ciazy
-
nick nieaktualnyKasia * wrote:dziewczyny mam luteine i chialam ja zaczac brac juz mi sie czekac nie chce tylko hmm jak wy bierzecie 2x1 powinnam tak mi gin powieidzla chyba tak sie ogolnie bierze ? jak jest ciaza to ja lutka podtrzyma jak nie to wywoła @
to za mało myślę ze przynajmniej 2*2 to nawet minimum jakby tak ciąża była -
nick nieaktualnyMadzik82 wrote:Magdalena skoro lekarz kazal Ci powtorzyc bete w czwartek to tak zrob my lekarzami nie jestesmy. A nasze podpisy "ekspertka" i "autorytet" sa po prostu smieszne
-
nick nieaktualny
-
samira wrote:to za mało myślę ze przynajmniej 2*2 to nawet minimum jakby tak ciąża była
samira lubi tę wiadomość
"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
-
Another, to ja z moim 3x2 to dostane okres gdzies za miesiac Albo bede zwijac się z bolu, co ciekawe, z takiego spadku to chyba powinnam juz dostac @ skoro leci 2 gi dzien bez. Yh.
W ogole Samiro mam wrazenie, ze to co wpisalas, to autorzy chyba pomylili luteine z progesteronem, bo sugerujac sie nazwa luteina, ktorej uzywali zamiennie, mozna by wnioskowac ze mowia o barwniku C40H56O2 , o luteinie 'naocznej', a nie o progesteronie, bo tu luteina to nazwa leku, a sam progesteron fukcjonuje jako progesteron. Tak samo jakby zamiast progesteron pisali duphastonWiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2014, 12:41
samira lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDaisy wrote:Kasiu poki co wciaz łeb w łeb idziemy Samirko widzę, że Ty też jak ja pląsasz gdzieś tam przy czerwonej kresce
U mnie dziś jesli jestem w ciazy to 93% ze pozytyw
Już drugi raz będę miała 100 %
moja tempka se jajca ze mnie robi
no te procenty są tak wiarygodne ze łał