Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼
Odpowiedz

Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼

Oceń ten wątek:
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfi, czekamy na informację po wizycie :-) może jakieś zdjęcie będzie :-)

Wczoraj zrobiłam porządek w dokumentacji medycznej, i mam naszykowana teczkę z badaniami, oczywiście nie wszystkie bo część jest dopiero po 35tc do zrobienia... dziś pakuje sobie torbę do szpitala 😂 mam już wszystko dla siebie, więc żeby było w jednym miejscu to wrzucę do torby i niech czeka.
    Dla małego jeszcze trochę rzeczy do prania, może w weekend się za to zabiorę i też będzie można jego torbę pakować :-)
    Ogólnie zastanawiam się jak to rozłożyć, żeby się zmieściło. Mam średnia walizkę i tu chyba wrzucę rzeczy "poporodowe" dla nas obojga, a do torby sportowej takie na poród - i później tam będą wszystkie poszpitalne do prania. Jak to organizujcie?

Ale się strasznie mecze, włożenie prania do pralki to wysiłek po którym muszę usiąść na kanapie na 20min 😂 obiad też na raty... i w ogóle w domu mamy 21-22 stopnie, a ja bym najchętniej miała pootwierane wszystkie okna, na dwór to tylko krótki rękaw i kurtka przejściowa i jest mi dobrze 😂 a zawsze byłam zmarzluchem, dziwne rzeczy się dzieją.

Delfi lubi tę wiadomość

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

💔24.07.2022 r. Aniołek. (7tc/10tc) [*] Sławek
    💔04.04.2023 r. Aniołek (8tc/10tc) [*] Józio
    ❤️ 02.02.2024 r. Feliks, 3370g, 54cm, 10pkt
    age.png
  • MonikaMonia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej!
    co do bólu podbrzusza to tez doświadczam + takie jakby ukłucie szpilek co jakis czas i nie dzieje sie nic wiecej, Emil dokazuje ostro ale jednak mimo wszystko nie podobaja mi się te wrażenia bólowe :D

Moj syn z kolei upodobał sobie pęcherz, jak mi siądzie albo strzeli kopniaka to nie jest mi do śmiechu 😂

Tak sobie myślę, że chyba też niedługo zacznę akcję pranie, spakuję torbę do szpitala bo widzę po grupkach facebookowych, że co chwile któraś rodzi za wcześnie i przyznam, że chyba mi siada przez to, czuję niepokój..

eRKow mi z kolei wszędzie zimno 😂 my chyba przechodzimy ciążę na zasadzie przeciwieństw 😂

Ubieranie choinki mamy zaplanowane na 10 grudnia, nie mogę się doczekać bo będzie to pierwsza w naszym własnym mieszkaniu i w dodatku juz z Emilkiem w brzuszku. Zdecydowanie magiczny czas 🥰

"Twój kolejny rozdział będzie niesamowity 🤞"

28.06.2023 - ⏸️🥹

preg.png
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim :) ja już po badaniach, standardowo szybkie badanie w medicover, gdybym za to płaciła, na pewno byłabym rozczarowana. Obraz usg tak niewyraźny…ale mały też nie współpracował, rączki trzymał na twarzy, więc nie mam zdjęć twarzy. Mam zdjęcia mózgu, kości, serca itd., wszystko jest w porządku ;)
    Mały waży 1440g, 52 centyl, lekarz skomentował, że w terminie porodu może mieć coś około 3700g :)

Saya, MonikaMonia, eRKow., Skatusia🥰, xMartaa, Kika95 lubią tę wiadomość

age.png
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erkow, co do pakowania, planowałam to zrobić w styczniu, ale przez te bóle podbrzusza stwierdziłam, że jednak będę spokojniejsza, jak zrobię to w najbliższym czasie :)
    Ja mam plan zmieścić się w walizkę, jedna połowa dla mnie, druga dla dziecka. Ewentualne rzeczy, które wydają mi się na ten moment niekonieczne w szpitalu, spakuję osobno i zostawię w aucie, żeby jednak w razie potrzeby nie musieć jeździć po to do domu, a mąż mógł mi w razie potrzeby podrzucić to dość szybko. Jestem dobrej myśli, że zmieszczę się w małą walizkę, zobaczymy, jak wyjdzie podczas pakowania, jak się przeliczyłam, zakupię większą walizkę 😅

age.png
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfi, a to była zwykła wizyta czy 3 prenatalne?

No zostało mi miejsca w tej średniej walizce, ale niedużo 😂 tyle że ja pakuje tam rzeczy z listy dwóch szpitali, tego w którym chce rodzić i tego powiatowego gdyby trzeba było jechać błyskawicznie do najbliższego. A wymagania się różnią. Tu koszula jednorazowa, w drugim dowolność do porodu, tu podkłady na łóżko, tam tylko podpaski poporodowe... i tak ładuje wszystko razem;-)

Monia też przeglądam te grupy FB i jak któraś urodziła to mówię mężowi, on już codziennie pyta po kilka razy czy wszystko jest ok, czy nie mam skurczy, a do małego do brzucha mówi "nie spiesz się tak bardzo, rośnij sobie jeszcze w brzuszku u mamy" 🥰

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

age.png
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erkow, to były 3 prenatalne, choć ten lekarz był jakiś dziwny. Zapytał mnie, jak do tej pory rosło dziecko, czy wychodziło w normie, czy większy wychodził. Powiedziałam, że w normie, ale „na pierwszych prenatalnych wyszedł o tydzień większy”. On powiedział, że wszystkie usg w ciąży są nazywane prenatalnymi, czy mam na myśli te przed 10 tyg? Ja powiedziałam, że miałam na myśli te w 12 tygodniu, a on twierdzi, że te są nieważne, tylko te przed 10 określają inny termin porodu. Nie żeby mi według tych prenatalnych z 12 tygodnia określili termin porodu na tydzień szybszy (11.02 wpisany w kartę ciąży, ale ja trzymam się tego z OM 18.02, tak też w karcie ciąży na NFZ mam)… ale już się nie wykłócałam, bo trzy razy mnie poprawił, że prenatalne, to każde usg w ciąży.

age.png
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi z OM wychodzi 7 luty, w karcie ciąży po pierwszych badaniach USG u swojej dr mam wpisane 14 luty, a na pierwszych prenatalnych mam wpisane 11 luty.
    Więc nie wiem, trzymam się walentynek ;-)

Jakieś głębsze te badania były? Coś więcej z anatomii sprawdzał? Ja zmieniam właśnie lekarza na te ostatnie prenatalne, bo ten co wcześniej chodziłam to badał w ciągu 5 minut i brał 300zl, (bez paragonu, faktury, gotówka na biurko). Ale miałam do niego blisko, ale te ostatnie zrobię w Warszawie u innego lekarza, cena podobna, a będę u swojego tez, więc zgrałam dwie wizyty.

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

age.png
  • MonikaMonia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eRKow. wrote:
    Monia też przeglądam te grupy FB i jak któraś urodziła to mówię mężowi, on już codziennie pyta po kilka razy czy wszystko jest ok, czy nie mam skurczy, a do małego do brzucha mówi "nie spiesz się tak bardzo, rośnij sobie jeszcze w brzuszku u mamy" 🥰

ooo u nas tez są rozmowy z brzuszkiem co wieczór, wczoraj Tatuś oprocz tego puszczał Emilowi kołysanki z szumisia 🥺 ale jak tylko mówię o tych wczesniejszych porodach to mówi mi, ze mam takich rzeczy nie czytać, wyczuwam wtedy stres :D

dziewczyny udało nam sie zapisać i jutro rozpoczynamy zajecia ze szkoły rodzenia w szpitalu w którym zamierzam rodzic. can't wait!!!! 🤞🏻😂

Delfi lubi tę wiadomość

"Twój kolejny rozdział będzie niesamowity 🤞"

28.06.2023 - ⏸️🥹

preg.png
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eRKow. wrote:
    Jakieś głębsze te badania były? Coś więcej z anatomii sprawdzał? Ja zmieniam właśnie lekarza na te ostatnie prenatalne, bo ten co wcześniej chodziłam to badał w ciągu 5 minut i brał 300zl, (bez paragonu, faktury, gotówka na biurko). Ale miałam do niego blisko, ale te ostatnie zrobię w Warszawie u innego lekarza, cena podobna, a będę u swojego tez, więc zgrałam dwie wizyty.

Nie powiedziałabym, że w moim przypadku były to głębsze badania, no chyba że z tego lekarza taki specjalista, że wystarczyło mu jakieś 7min na USG… według mnie wyglądały bardzo podobnie do prenatalnych połówkowych. Może się mylę, może patrzył na inne parametry, bardziej szczegółowo badał, ale głośno tego nie komentował. Zastanawiałam się dzisiaj, czy w przypadku wykupienia badania usg wizyta wygląda jakoś inaczej u tych lekarzy (czyli nie z pakietu).
    Jestem ciekawa Waszych doświadczeń i spostrzeżeń w kolejnych dniach i tygodniach z trzecich prenatalnych, oby były przyjemniejsze :)

age.png
  • Kika95 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 😊

Ja to dziś nie wytrzymałam i ubrałam choinkę 😁 te święta będą wyjątkowe, bo pierwsza choinka po remontach ,,na swoim" (mieszkam z teściami ale całe piętro jest nasze) i jeszcze Bobas w brzuszku 😍 wzruszam się na samą myśl ❤️

IMG20231205183832.jpg
    dodawanie zdjęcia html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2023, 19:07

Skatusia🥰, Delfi, MonikaMonia lubią tę wiadomość

preg.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi przyszła dzisiaj piłka fitness, przypomniały mi się piękne czasy najlepszej formy, każda minuta spędzana na siłowni, kochałam to, a teraz siedzę i czuję jak mój kręgosłup jest mi wdzięczny, nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba ☺️

• Polaya Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2023, 06:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niegrzeczne dziewczynki na mikołajki dostają biegunkę i wymioty, ja idę odpoczywać a wy pamiętajcie by być grzeczne 🤢

• Saya Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2023, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaya wrote:
    Niegrzeczne dziewczynki na mikołajki dostają biegunkę i wymioty, ja idę odpoczywać a wy pamiętajcie by być grzeczne 🤢
    Tulę mocno, trzymaj się tam 😔

Mój katar mi chyba powoli przechodzi, więc chyba zdrowieje..

Polaya lubi tę wiadomość

age.png
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2023, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domczi, jak Twoja wczorajsza wizyta? :)

Erkow, czekamy na wieści :)

age.png
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2023, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się właśnie szykujemy, prenatalne o 9.40, a godzinę później zwykła wizyta u mojej gin.
    Chyba mnie hemoroidy zaatakowały! 😭 także Polaya ja też z tych niegrzecznych na to wychodzi 😂 muszę podpytać lekarza co na nie brać.

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

age.png
  • Domczixv Znajoma

Wysłany: 6 grudnia 2023, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na wizycie okazało się, że młody obrócony już głową w dół, 1400g więc będzie duży gość 😊 szyjka długa, a przy moim trybie życie martwiłam się, że mogę sobie sama przedwcześnie wywołać poród, na szczęście wszystko dobrze.
    13 grudnia mamy prenatalne
    IMG-7110.jpg

Delfi, Saya, eRKow., Polaya, Światełko, xMartaa, Skatusia🥰, MonikaMonia, kwiatek100 lubią tę wiadomość

• Delfi Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2023, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domczi bardzo fajne zdjęcia, super pamiątka, a maluch tak duży, jak mój, tyle że trochę szybciej :)
    My z mężem już się pogodziliśmy z tym, że zdjęć twarzy nie będzie, stwierdziliśmy, że będziemy mieć niespodziankę po porodzie :)

age.png
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2023, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po prenatalnych. Feliks waży 1790g! 91,4 prrcentyla. Lekarz z prenatalnych powiedział żeby porozmawiać z lekarzem prowadzącym, bo jak trzymamy się terminu 14 luty, to może być ciężko urodzić dziecko naturalnie. Czekamy teraz na wizytę z prowadząca więc się dopytam.

No i mały zasłaniam twarz stopami 😂 ułożony glowkowo, gotowy do wyjścia ;-)

Saya, Delfi, Kika95, Skatusia🥰, MonikaMonia lubią tę wiadomość

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

age.png
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2023, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erkow, jaki duży Feliks, kawał chłopca, a i 30 tygodni już na suwaczku, miło widzieć takie liczby, coraz bliżej spotkania z dziećmi :)

age.png
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2023, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po konsultacji z naszym lekarzem mamy skierowanie do szpitala z podejrzeniem makrosomii, żeby dostać kwalifikacje na wcześniejszy termin wywołania porodu naturalnie...

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

age.png
‹‹ 475 476 477 478 479 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ