Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼
Odpowiedz

Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼

Oceń ten wątek:
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogłaszam, że napadłam sklep, mam wszystko co tylko zobaczyłam, co zostanie to będę jadła w szpitalu i po szpitalu, jestem wybredna więc nie sądzę bym wiele zjadła ze szpitalnych dań, będę się żywiła krakersami etc

• kwiatek100 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, nie odzywałam się a dużo się działo. Po ostatniej wizycie tydzień temu byłam zaniepokojona 98 centylem naszej córeczki (i też wizją cesarki) i poszłam do innego lekarza w poniedziałek. Pan doktor zrobił ktg, zmierzył bobaska i stwierdil że nie jest aż tak duża i na te cztery dni później wychodził już 78 entyl (to brzmi już lepiej ;) ). Za to od środy szyjka skróciła mi się z 3 cm do 1,9 cm. Kazał się oszczędzać, nie sprzątać, zakaz współżycia, luteina dopochwowo i kontrola za tydzień z pomiarem szyjki i ktg. Jako że ogólnie raczej ufam mojej lekarce to się z nią skonsultowałam i widzę u nich całkiem inne podejścia xD
    Ona odpowiedziała że dopóki dobrze czuje ruchy dziecka, a czuję je mocno i nie mam skurczy to nie ma po co robić ktg. Uważa też że luteiny już się nie podaje na tym etapie ciąży a szyjka 1,9 cm w 35 TC to całkiem dobra szyjka :D co ciekawe moją prowadząca pani doktor była studentką tego lekarza do którego poszłam (powiedziałam jemu do kogo chodzę i jej u kogo byłam zrobić jeszcze raz USG) :)
    Umówiłam się więc z nią na wizytę kontrolną na za tydzień w środę żeby kontrolować szyjkę macicy.
    Co do skurczów, no ewidentnie jakieś mam. Nie są one bolesne ale cały brzuch mi się robi twardy, nawet trochę zmienia kształt ;p Czasami jest to całkiem częste więc dziewczyny, polećcie jakieś aplikacje do mierzenia skurczy ♥️
    Btw nie wiem czy coś się ze mną hormonalnie nie dzieje - moja kotka nie chce mnie odstąpić na krok. Chodzi za mną, jak siadam to próbuje się od razu na mnie wpakować i wgl mnie pilnuje mocno :D ciekawe czy coś czuje 🥰
    No i dobrze że pisalyscie o snackach! Ja nie miałam żadnego pomysłu poza orzeszkami i suszonymi owocami więc podopisywałam sobie do listy zakupowej jeszcze inne rzeczy :D

🧑 27
    🧒 29
    😺 6

Starania od 10.2022
    03.2023 - cb
    05.06.2023 - ⏸️ 34,05 🌸
    07.06.2023 - 88,89 🐝
    10.06.2023 - 476,18 🔥
    13.06.2023 - 2119,98 💪

---
    Letrox 5x50 + 2x75
    Duphaston 2x1

• MonikaMonia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiatek no i to jest najlepszy przykład tego, że te badania i pomiary trzeba troszkę brac z przymrużeniem oka, co lekarz to inaczej 🫣

moje pieski też nie odstępują mnie na krok i tak samo jak Twoja kotka próbują się na mnie wepchnąć kiedy tylko jest taka możliwość. w nocy jedna śpi mi nad głową a druga z pyszczkiem na brzuchu. tatuś jest dumny, poza poduszką ciążową izolują nas jeszcze dwie dziewuchy 🤣

kwiatek100 lubi tę wiadomość

"Twój kolejny rozdział będzie niesamowity 🤞"

28.06.2023 - ⏸️🥹

preg.png
  • Kropkaxyz Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak czytam i chciałam tylko uświadomić, że po cc nie można jeść. Jest to traktowane jako każda inna operacja. U mnie cesarka była nagła i z racji tego że mi od kilku dni mówili że będą wywoływać poród to i w tamtym szpitalu z rana kazali już nie jeść i słyszałam że to częsta praktyka szpitali... za to położna na porodówce zaraz kazała jeść żeby mieć siły.
    Po cc pierwszy dzień dostałam w szpitalu aż galaretkę! Kolejnego dnia chyba tylko zupe mleczna na śniadanie i na obiad też zupe... tym razem muszę dopytać lekarza co ew innego niż galaretkę można zjeść bo przecież skąd brać siły🙈
    Ja póki co dalej nie jestem spakowana🤦🏼‍♀️ może jutro mi się uda😄

34l👱‍♀️ 39🙎‍♂️

09.2019 ⏸️🤰
    01.2020 laparoskopia- guz na jajniku
    06.2020 🥰😍 cc 4800g 64cm M❤️

11.2022 6/7 tc 💔 poronienie samoistne

13.06.23 ⏸️🤗
    14.06.23 beta 124😍
    07.07 ❤️
    13.09 17+1 209 gram chłopca💙
    07.10 20+4 połówkowe 416g🥰
    03.11 24+3 800g
    28.11 28+0 prenatalne 1300 g😍
    15.12 30+3 1700g
    30.12 32+4 2100g
    12.01 34+3 3000g😱😱😱
    24.01 36+1 3000g???😁❤️
    16.02 39+3 cc 4300g 58cm Gucio💙💙💙

event.png
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już w domu po wizycie, weszłam z prawie dwugodzinnym opóźnieniem :) synek ma się dobrze, dalej ułożony główkowo, choć narzekał lekarz na ułożenie (nie wiem, czy ma znaczenie, w którą stronę twarz jest obrócona). Mały waży 2670g, nie podawał centyli, ale wymiarowo wychodzi tydzień do przodu (na 35+4). Ze zdjęć nic ciekawego nie mam, jedynie kość udową, czaszkę itd. :)
    A i u mnie nic lekarz nie wspominał o ktg, a sama zapomniałam dopytać. Kolejna wizyta 29.01., wtedy ma też pobierać GBS, teraz podobno jeszcze za wcześnie ;)

xMartaa, MonikaMonia lubią tę wiadomość

age.png
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfi najważniejsze ze wszystko dobrze, gbs ponoć od 35+0 się pobiera. Moje dzieciątko na badaniach USG też wychodzi zawsze tydzień do przodu, ale dr ciągle powtarza że trzymamy się tego terminu ustalonego na początku ;-)
    Ktg ponoć jak ciąża jest bezproblemowa to tylko w dni porodu się robi, wcześniej nie ma potrzeby. Mnie kieruje już teraz ze względu na wcześniejszą historię.

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

💔24.07.2022 r. Aniołek. (7tc/10tc) [*] Sławek
    💔04.04.2023 r. Aniołek (8tc/10tc) [*] Józio
    ❤️ 02.02.2024 r. Feliks, 3370g, 54cm, 10pkt
    age.png
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak, ja trzymam się daty z OM, choć kto wie, ponieważ na USG pierwszego trymestru też mi wyszło tydzień do przodu. Tak czy inaczej, nieważny termin, dziecko sobie wybierze dogodny dzień na przyjście na świat :)
    Co do ktg, tak mi się wydawało, że raczej tego nie będę mieć :)

age.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfi wrote:
    Ja już w domu po wizycie, weszłam z prawie dwugodzinnym opóźnieniem :) synek ma się dobrze, dalej ułożony główkowo, choć narzekał lekarz na ułożenie (nie wiem, czy ma znaczenie, w którą stronę twarz jest obrócona). Mały waży 2670g, nie podawał centyli, ale wymiarowo wychodzi tydzień do przodu (na 35+4). Ze zdjęć nic ciekawego nie mam, jedynie kość udową, czaszkę itd. :)
    A i u mnie nic lekarz nie wspominał o ktg, a sama zapomniałam dopytać. Kolejna wizyta 29.01., wtedy ma też pobierać GBS, teraz podobno jeszcze za wcześnie ;)
    Podobno jest różnica w którą stronę jest twarzą odwrócone, ale z tego co kojarzę to pomimo że nie jest to "najlepsze ułożenie" to nie ma na co narzekać za bardzo
    U mnie też bez ktg, jednak u mnie ze względu na bezproblemowe zajście w ciążę, super wiek jak i dotąd brak jakichkolwiek podejrzeń że jest cokolwiek nie tak to lekarz ma ze mną totalny luz, zawsze szuka, grzebie i na koniec i tak kwituje, że choćby chciał to o nic przyczepić się nie może 😀 Oby tak do końca ❤️

• MonikaMonia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eRKow. wrote:
    O, to ja się nastawiłam że pampersy podejdą i mam 3 duże pąki "1" i dziś w biedrze dokupiliśmy już "2".

Ja naczytałam się o uczulaniu przez pampers z kolei i dlatego wzięłam tez te polecane dady i lupilu - zobaczymy które podejdą naszemu Emisiowi

Super ze po wizytach wszystko dobrze z Waszymi maluszkami ❤️

Dziewczyny, krok do przodu, zamówiłam koszule z formommy, zastanawiam się jeszcze nad dolcesonno ale grunt, ze gdyby przyszło mi rodzic (odpukać, ze tak wcześnie) to już przynajmniej nie z gołą 🍑🤣

Dokupie jeszcze jakieś klapki pod prysznic i jestem ready 🤰🏼

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 22:10

Delfi lubi tę wiadomość

"Twój kolejny rozdział będzie niesamowity 🤞"

28.06.2023 - ⏸️🥹

preg.png
  • kwiatek100 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 01:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś czuję że podczas rodzenia będziemy miały zupełnie w 🍑 czy mamy gołą 🍑 😂😂😂 ale ja też już mam koszule, kupiłam używane z vinted, a dzisiaj rano pozwoliłam sobie zrobić zakupy z dolce sonno właśnie - ładne piżamki, jakiś dresik, sukienusia dla Malutkiej i też dresik dla niej. Dotychczas wszystko kupowałam używane więc pozwoliłam sobie na takie jedne zakupy. A na ładnej piżamce mi zależy, ogólnie mam skłonności do Stanów depresyjnych i trochę boje się depresji poporodowej. Wiem, że to kwestia hormonów i ta świadomość pomaga ale wolę być ładnie ubrana nawet w domu, to może pomoże w gorszych chwilach :D

Polaya lubi tę wiadomość

🧑 27
    🧒 29
    😺 6

Starania od 10.2022
    03.2023 - cb
    05.06.2023 - ⏸️ 34,05 🌸
    07.06.2023 - 88,89 🐝
    10.06.2023 - 476,18 🔥
    13.06.2023 - 2119,98 💪

---
    Letrox 5x50 + 2x75
    Duphaston 2x1

• Polaya Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 05:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatek100 wrote:
    Coś czuję że podczas rodzenia będziemy miały zupełnie w 🍑 czy mamy gołą 🍑 😂😂😂 ale ja też już mam koszule, kupiłam używane z vinted, a dzisiaj rano pozwoliłam sobie zrobić zakupy z dolce sonno właśnie - ładne piżamki, jakiś dresik, sukienusia dla Malutkiej i też dresik dla niej. Dotychczas wszystko kupowałam używane więc pozwoliłam sobie na takie jedne zakupy. A na ładnej piżamce mi zależy, ogólnie mam skłonności do Stanów depresyjnych i trochę boje się depresji poporodowej. Wiem, że to kwestia hormonów i ta świadomość pomaga ale wolę być ładnie ubrana nawet w domu, to może pomoże w gorszych chwilach :D
    Też obawiam się depresji, zwłaszcza że z antydepresantów zeszłam na początku ciąży, mogło być różnie ale na szczęście jest super, mam gorsze dni jak każdy, zwłaszcza że naprawdę mamy dużo stresów z kredytem i zakupem mieszkania, na dodatek u mnie hormony ciążowe, jednak ogólnie jest bardzo dobrze i stabilnie, niestety od początku czuję, że po porodzie może wszystko dosłownie jeb*** 😐 Ale jestem w kontakcie z lekarzem, mam zapas leków w domu, będę musiała tylko (dla mnie aż) zrezygnować z karmienia piersią, ale zdrowa matka to szczęśliwe dziecko i muszę wybierać mniejsze zło ☺️ Z drugiej strony mój lekarz mówi, że raczej nie powinno być tragedii, ale musimy być przygotowani na wszystko, swoją drogą decyzja o dziecku była przesuwana początkowo ze względu na depresję by właśnie dojść do bezpiecznego momentu gdzie będzie można bez większych problemów odstawić leki

• eRKow. Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!

Co do depresji, czytałam kiedyś powieść "bezdomna" właśnie bohaterka była kobieta w depresji poporodowej. Potem dałam mężowi do przeczytania, żeby uświadomić jaki to jest duży problem a nie takie coś że wystarczy powiedzieć "oj daj spokój, ogarnij się". No i zrozumiał, a wydaje mi się że istotną rolę ma tu wsparcie właśnie najbliższych i ich zrozumienie.

Skatusia, powodzenia na wizycie! 🙂

Dobrego dnia!

P.s. pierwsze KTG umówione na poniedziałek :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia, 09:44

Skatusia🥰, Saya lubią tę wiadomość

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

💔24.07.2022 r. Aniołek. (7tc/10tc) [*] Sławek
    💔04.04.2023 r. Aniołek (8tc/10tc) [*] Józio
    ❤️ 02.02.2024 r. Feliks, 3370g, 54cm, 10pkt
    age.png
  • kwiatek100 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo to może poszukam tej książki, jak człowiek i ludzie dookola są świadomi to jest duuuzo łatwiej, nie trzeba nikomu nic tłumaczyć wtedy w tych gorszych chwilach.
    Polaya mam nadzieję że depresja do Ciebie nie wróci, ta poporodowa to jest tylko i wyłącznie skutek mocnego spadku hormonów (jeśli się mylę to mnie poprawcie), więc może u Ciebie nie będzie zjazdu. Żadna z nas nie wie czy to na nią nie trafi, dobrze jest właśnie wiedzieć o istnieniu tego zjawiska 😊
    Co do książek, dla tych co nie czytały, ja polecam jeszcze 'porod naturalny' od natuli. Mega fajna książka która opisuje wszystko 'jak krowie na rowie' xD

xMartaa lubi tę wiadomość

🧑 27
    🧒 29
    😺 6

Starania od 10.2022
    03.2023 - cb
    05.06.2023 - ⏸️ 34,05 🌸
    07.06.2023 - 88,89 🐝
    10.06.2023 - 476,18 🔥
    13.06.2023 - 2119,98 💪

---
    Letrox 5x50 + 2x75
    Duphaston 2x1

• Polaya Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam to szczęście, że moi bliscy rozumieją depresję, tzn nie muszę im tłumaczyć, tylko wzięło się to stąd, że w czasie gdy jeszcze nie miałam diagnozy, nie leczyłam się to ja ucięłam kontakt z większością osób toksycznych więc teraz nadal ich przy mnie nie ma, nawet mam jakiś mechanizm obronny automatycznego uciekania od takich ludzi więc nawet nowi się nie pojawiają bo olewam te znajomości, co niestety prowadzi do tego że nikomu nawet nie próbuję tłumaczyć, a wiem że część z tych osób by zrozumiała, niestety depresja mnie tak przeorała że uconam temat 😐 Ale w sumie ja czuję się z tym dobrze i to najważniejsze, mam zaufaną grupkę bliskich i więcej nie potrzebuję

kwiatek100 lubi tę wiadomość

• Karina Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przyszły mi piżamki z dolce sonno i to totalny sztos. Jakie to miłe w dotyku i wygodne. Co prawda zamówiłam sobie XL bo ja jestem człowiek motyl w kwestii swobody do spania czyli niech tam najlepiej wszystko oddycha a i cycem orzechy na straganie mogę łupać 😂 genialna… długość do kolana, cała rozpinana. Wstawiam do prania i dzisiaj już robię testa. Czuję się nawet tak jak sexi ciężarówka i trochę jak dama z dawnych lat 😃

22.06.23 ⏸
    12.03.24 🩵18:35 Dominik 3900g 60cm

age.png
  • Karina Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybaczcie, że w ciuchach (chociaż w sumie tak publicznie to nawet lepiej 🤪) ale jak mi coś przychodzi to ja muszę to od razu założyć 😂 mąż mówi, że brałby 😂 ale on w trasie to może brałby wszystko co się rusza 😂

IMG-2040.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia, 13:26

Polaya, Delfi, Skatusia🥰, Saya, xMartaa, kwiatek100, MonikaMonia, eM 🌺 lubią tę wiadomość

22.06.23 ⏸

age.png
  • Skatusia🥰 Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczynki 😍

Ja już po wizycie 😊 Wszystko jest w jak najlepszym porządku, mały ma już prawie 3 kg. Lekarz przewiduje do porodu około 3.500 g - 3.700 g 😊 Narazie nic wcześniej się nie szykuje i prawdopodobnie tak około 6-7 lutego będziemy się kładli na spokojnie już do szpitala 😊 Dzisiaj miałam robiony posiew na GBS i jutro z rana muszę go zawieźć do laboratorium 😊

Kolejną wizytę mam za 2 tygodnie - 25 stycznia 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia, 14:00

eRKow., Delfi, xMartaa, Kika95, Polaya, MonikaMonia, eM 🌺 lubią tę wiadomość

💒 01.10.2022
    07.03.2023 - zabieg (puste jajo płodowe)
    07.02.2024 - Marcelek 💙 całe 3.880 g i 56 cm szczęścia 🥰💙

age.png
  • Kika95 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super że maluszki rosną 😍

Karina no pięknie w niej wyglądasz 😊

Z moich ostatnich osiągnięć to ogarnęłam prasowanie, spakowałam gotowe zestawy do szpitala dla Młodego, dwa zestawy w rozmiarze 56, i trzy zestawy w rozmiarze 62 😄

Co do tej depresji poporodowej, to powiem Wam że ja się trochę tego boję, ale w razie czego zaopatrze się w jakiś numer do specjalisty..żeby mieć na zaś

Karina lubi tę wiadomość

preg.png
  • kwiatek100 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karina piękna!!! Ja zamówiłam taką długą w panterkę 😂 Jak pokazałam mężowi że taką będę nosić po porodzie w domu to powiedział 'no nie wiem czy będziesz ją nosić na sobie' 😂 a biedny teraz ma przechlapane bo mamy zakaz współżycia póki co, a ja go tu jeszcze nęcę i kręcę jakimiś panterkami 😂♥️

Karina lubi tę wiadomość

🧑 27
    🧒 29
    😺 6

Starania od 10.2022
    03.2023 - cb
    05.06.2023 - ⏸️ 34,05 🌸
    07.06.2023 - 88,89 🐝
    10.06.2023 - 476,18 🔥
    13.06.2023 - 2119,98 💪

---
    Letrox 5x50 + 2x75
    Duphaston 2x1

• Karina Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatek100 wrote:
    Karina piękna!!! Ja zamówiłam taką długą w panterkę 😂 Jak pokazałam mężowi że taką będę nosić po porodzie w domu to powiedział 'no nie wiem czy będziesz ją nosić na sobie' 😂 a biedny teraz ma przechlapane bo mamy zakaz współżycia póki co, a ja go tu jeszcze nęcę i kręcę jakimiś panterkami 😂♥️

Ja aktualnie celibatu nie mam więc chętnie przygarnę link do tej piżamki kusicielki jeśli to nie problem 😀

22.06.23 ⏸

age.png
‹‹ 497 498 499 500 501 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ