X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Dziewczyny z rocznika '86 starające się o pierwsze dziecko :)
Odpowiedz

Dziewczyny z rocznika '86 starające się o pierwsze dziecko :)

Oceń ten wątek:
  • Hannka86 Koleżanka

Wysłany: 6 stycznia 2017, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1986 wrote:
    Witam
    pozwólcie dziewczyny że się przyłącze :)

zapraszamy do wątku :) i trzymamy kciuki :) :*

czekając na nasz Cud <3
  • Kropeczka1986 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny! Jestem tu nowa chociaż z ,,problemem" zajścia w ciąże borykam sie juz od ponad roku:( szczerze to juz nie wiem co mam robić... na monitoringi chodziłam owulacja potwierdzona, cykle regularne, robiłam badania tarczycy tsh-1.99,ft4-1,16,usg w normie... męża faszeruje salfazinem od 3 miesięczni sama zaraz po owu biorę duphaston... nie wiem co jeszcze mogłabym zrobic/zbadać:( pomóżcie...wszyscy mówią Ze za bardzo sie spinam ale sama nie wiem. Z góry dziekuje za jakiekolwiek rady. Pozdrawiam serdecznie

Nasz mały cudzie trwaj...<3

mhsvpx9ik2z006il.png

• Hannka86 Koleżanka

Wysłany: 6 stycznia 2017, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka1986 a robiłaś badanie prolaktyny ? ?

u mnie niby też wszytko OK
    a się okazało że prolaktyna mnie "zablokowała" i teraz biorę Noprolac na noc

dodatkowo w tym cyklu pierwszy raz lekarz zastosował mi zastrzyk - Pregnyl* 5000 j.m.

czekając na nasz Cud <3

Wysłany: 6 stycznia 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie badałam niestety :( bo mój lekarz stwierdził ze jak owulacja jest to nie ma sensu robić badań hormonalnych... myślałam juz żeby zrobic hsg... może to by pomogło. A prolaktyne robi sie w jakimś określonym dniu cyklu? Z góry Dziekuje:)

mhsvpx9ik2z006il.png

• Hannka86 Koleżanka

Wysłany: 6 stycznia 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka1986 wrote:
    A prolaktyne robi sie w jakimś określonym dniu cyklu?

z tego co wiem bo nie ma konkretnego dnia
    :)

"Jednym z pierwszych badań zalecanych kobietom podczas starań o ciążę jest badanie poziomu prolaktyny. Ten wydzielany przez przysadkę mózgową hormon, przybywa w organizmie m.in. podczas stresu. Hiperprolaktynemia to częste zaburzenie endokrynologiczne u kobiet w wieku rozrodczym."

czekając na nasz Cud <3
  • Hannka86 Koleżanka

Wysłany: 6 stycznia 2017, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poziomy prolaktyny :

5-25 ng/ml - mieścisz się w normie,
    powyżej 25 ng/ml - możesz mieć nieregularne okresy i cykle bezowulacyjne
    powyżej 50 ng/ml - może dojść do zupełnego zatrzymania miesiączki
    powyżej 100 ng/ml - budzi podejrzenie guza przysadki mózgowej

ja miałam regularne miesiączki, nic nie wskazywało żeby pozwiom był wysoki
    a wynik miałam 52

i lekarz powiedział ze to mnie "zablokowało" :(
    ten hormon jest bardzo ważny

czekając na nasz Cud <3
  • sylwia1986 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2017, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam regularne cykle...ale niestety z plamieniami trwajacymi od 19 dc do okresu....prolaktyna podstawowa w gornej granicy normy ale po obciazeniu za bardO wzrasta i zarowno gin jak i endo wladnie tu widza przyczyne moich plamien i problemie z zajsciem w ciaze

Mam teraz bromergon i duphaston ..zobaczymy czy przyniosa jakies efekty :)
    Pierwszy cykl na lekach niestety bez zmian

Teraz u mnie 2dc i oboje jestesmy rozlozeni przez chorobe wiec nie wiem jak to bedzie :/

01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
    Starania od 12.2015,
    plamienia przed okresem
    Hashimoto - Euthyrox 25
    27.12.2017 - ciąża pozamaciczna (laparoskopia )
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2017, 01:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w przyszlym tyg. mam wizyte u gina. Aktualnie mam 6dc, wiec na szczescie @ wrocila do normalnej dlugosci po urlopie.
    Mimo iz @ przyszla jestem mega szczesliwa, bo badalam tydzien temu CA125 i wyszlo w normie :D we wrzesniu jeszcze bylo za wysokie a teraz ok. Nie mam pojecia czy to orzez Clo czy przez jakies suplementy, dziwne, bo od jakichs 2-3lat mialam ciagle podwyzszone dlatego endometrioze podejrzewano. Musze na usg sprawdzic czy jest nadal cysta i czy aby (odpukac) po clo nie pojawily sie nowe :/

W kazdym badz razie clo narazie odpuszczam, tylko naturalne wspomagacze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 01:07

Wysłany: 8 stycznia 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to w takim razie musze iść zrobic ta prolaktyne...Dziekuje za podpowiedz :) czytałam teraz trochę o tym badaniu i piszą ze trzeba byc wypoczętym... trochę ciężko z tym będzie bo akurat ciężki czas w pracy...ale spróbuje:) a robiła któraś to ,,przedmuchiwania" jajowodów? Czy jest szansa zrobic to na NFZ?

mhsvpx9ik2z006il.png

• Hannka86 Koleżanka

Wysłany: 8 stycznia 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka1986 wrote:
    Czy jest szansa zrobic to na NFZ?

Drożność jajowodów? :) tak robią to z NFZ
    ja w przyszłym cyklu jak by się okazało, że w tym nic nie wyszło mam iść na to badanie :)

czekając na nasz Cud <3

Wysłany: 8 stycznia 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo Ci Dziekuje :) ja tez sie chyba wybiorę... musze podzwonić i popytać czy bez skierowania można... bo mój lekarz prywatnie to pewnie nie wypisze :(

mhsvpx9ik2z006il.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2017, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannka86 wrote:
    Drożność jajowodów? :) tak robią to z NFZ
    ja w przyszłym cyklu jak by się okazało, że w tym nic nie wyszło mam iść na to badanie :)
    A z jakiego miasta jesteś?
    Ja możliwe, że też będę miała skierowanie na hsg, ale prywatnie u mojego lekarza kosztuje prawie 1tys. :/ Ciekawa jestem jakie są terminy na nfz..

• sylwia1986 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2017, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej przerażające to wszystko...te badania..koszty z tym związane...kurcze znajome i siostry zachodzą w ciąże od tak...a tu człowiek staje na głowie i nic :(
    Kropeczko u mnie też normalnie owulacja występuje i cykle regularne ..ale u mnie co innego bo mam regularnie też plamienia przed @

Ja narazie mam spróbować 3 cykle na duphastonie i zobaczymy...jeśli nadal nic to trzeba będzie zbadać chłopaka..a później dopiero ewentualnie dalsze badania u mnie ...więc ja dopiero na początku tej drogi ....

Starania od 12.2015,
    plamienia przed okresem
    Hashimoto - Euthyrox 25
  • Hannka86 Koleżanka

Wysłany: 8 stycznia 2017, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    A z jakiego miasta jesteś?

ja jestem z Rudy Śląskiej

leczę się w Katowicach w Klinice (prywatnie)
    ale moja gin. z NFZ powiedziała ze jak będzie potrzeba wypisze mi skierowanie na NFZ do szpitala na badanie drożności (a lekarz w Katowic powiedział że ja w tym cyklu nie wyjdzie, to w przyszłym badamy właśnie tą drożność)

choć ja w tym cyklu żyję nadzieją ... że się w końcu uda

w tym cyklu oczywiście biorę cały czas na noc Norprolac na obniżenie prolaktyny
    witaminki , kwas foliowy itp.
    do tego w 13 dc miałam podany Pregnyl

a mój mąż , bierze witaminy dla mężczyzn PROfertil
    co 2 dni po pół tabletki Clostilbegyt (dla potrzymania prawidłowego poziomy homormu Estriadol - bo miał za mało)

czekając na nasz Cud <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannka86 wrote:
    ja jestem z Rudy Śląskiej

leczę się w Katowicach w Klinice (prywatnie)
    ale moja gin. z NFZ powiedziała ze jak będzie potrzeba wypisze mi skierowanie na NFZ do szpitala na badanie drożności (a lekarz w Katowic powiedział że ja w tym cyklu nie wyjdzie, to w przyszłym badamy właśnie tą drożność)

choć ja w tym cyklu żyję nadzieją ... że się w końcu uda

w tym cyklu oczywiście biorę cały czas na noc Norprolac na obniżenie prolaktyny
    witaminki , kwas foliowy itp.
    do tego w 13 dc miałam podany Pregnyl

a mój mąż , bierze witaminy dla mężczyzn PROfertil
    co 2 dni po pół tabletki Clostilbegyt (dla potrzymania prawidłowego poziomy homormu Estriadol - bo miał za mało)
    Ja jestem z Krakowa. Chodze prywatnie do lekarza, ale on pracuje też w szpitalu i z tego co wiem kieruje tam też na bezpłatne zabiegi :) więc mam nadzieję, że jak coś to się załapię i na hsg i na ew.laparo (oby nie było trzeba :/ )
    Możliwe, że teraz lekarz przepisze mi też coś na zbicie prolaktyny, muszę ją powtórzyć teraz przed wizytą.
    Mężowi w badaniu źle wyszła tylko ruchliwość - 60% jest za wolnych a 40% postępowo poruszających się, ale to chyba nie jest tak źle.
    Też mam nadzieję, że to już TEN cykl dla nas :) Trzymam kciuki za Ciebie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2017, 19:09

Wysłany: 8 stycznia 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez miałam plamienia przed okresem i dlatego przepisał mi duphaston to mój trzeci cykl z duphastonem... tez jestem z Krakowa...mój ginekolog to mi powiedział tylko tyle ze mam sie starać i koniec i żadnych badań bo teraz żeby zajść w ciąże to przynajmniej 1,5 do 2 lat... wiec poszłam sie skonsultować do innego i mi kazali męża na badania wysłać... i tu sie problem pojawia Bo on o tym słyszeć nie chce niestety...

mhsvpx9ik2z006il.png

Wysłany: 8 stycznia 2017, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny myślicie ze przewlekły stan zapalny dziąseł mógł byc przyczyna problemu z zajściem w ciąże?

mhsvpx9ik2z006il.png

• sylwia1986 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do dziąseł to niestety nie pomgę ...bo nie mam pojęcia
    Mój na szczęście ne ma oporów aby zrobić badanie...ale narazie jeszcze zobaczymy 2-3 mies na samym duphastonie...

szkoda troszkę bo ten cykl raczej nic z tego...mój chłopak się na całęgo pochorował i ma wysoką gorączkę :/

Nie wiecie jak to się ma do płodności? bo na pewno się ma niestety...

Starania od 12.2015,
    plamienia przed okresem
    Hashimoto - Euthyrox 25

Wysłany: 8 stycznia 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wysoka temperatura chyba nie jest dobra dla nasienia ... nawet noszenie telefonu w przedniej kieszeni ponoć złe dla jakoś i nasienia

mhsvpx9ik2z006il.png

• MalPog Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2017, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka1986 wrote:
    Wysoka temperatura chyba nie jest dobra dla nasienia ... nawet noszenie telefonu w przedniej kieszeni ponoć złe dla jakoś i nasienia

Ja też słyszałam, że gorączka źle wpływa na jakość nasienia. Z tego powodu chyba odpuścimy starania w tym cyklu :( Mój narzeczony miał gorączkę przez dwa dni, ja od dwóch tygodni nie mogę pozbyć się jakieś wirusa, między czasie brałam antybiotyk, ehhh... Nie ma lekko :/

55c44e79ce.png

🍀 22.09.2021 - KRIOBANK, druga procedura, pierwszy transfer śnieżynki, cykl naturalny 🍀 7dpt beta 95 🍀 9dpt beta 266 🍀 13dpt beta 1811 🍀 20dpt beta 22853 🍀 30dpt jest serduszko ❤️🍀

Mamy jeszcze ❄️❄️❄️ (2 x 1AA i morula)
‹‹ 639 640 641 642 643 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ