Dziewczyny z rocznika '86 starające się o pierwsze dziecko :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Czesc Dziewczyny! Jestem tu nowa chociaż z ,,problemem" zajścia w ciąże borykam sie juz od ponad roku:( szczerze to juz nie wiem co mam robić... na monitoringi chodziłam owulacja potwierdzona, cykle regularne, robiłam badania tarczycy tsh-1.99,ft4-1,16,usg w normie... męża faszeruje salfazinem od 3 miesięczni sama zaraz po owu biorę duphaston... nie wiem co jeszcze mogłabym zrobic/zbadać pomóżcie...wszyscy mówią Ze za bardzo sie spinam ale sama nie wiem. Z góry dziekuje za jakiekolwiek rady. Pozdrawiam serdecznieNasz mały cudzie trwaj...
-
Kropeczka1986 a robiłaś badanie prolaktyny ? ?
u mnie niby też wszytko OK
a się okazało że prolaktyna mnie "zablokowała" i teraz biorę Noprolac na noc
dodatkowo w tym cyklu pierwszy raz lekarz zastosował mi zastrzyk - Pregnyl* 5000 j.m.
czekając na nasz Cud -
No nie badałam niestety bo mój lekarz stwierdził ze jak owulacja jest to nie ma sensu robić badań hormonalnych... myślałam juz żeby zrobic hsg... może to by pomogło. A prolaktyne robi sie w jakimś określonym dniu cyklu? Z góry Dziekuje:)Nasz mały cudzie trwaj...
-
Kropeczka1986 wrote:A prolaktyne robi sie w jakimś określonym dniu cyklu?
z tego co wiem bo nie ma konkretnego dnia
"Jednym z pierwszych badań zalecanych kobietom podczas starań o ciążę jest badanie poziomu prolaktyny. Ten wydzielany przez przysadkę mózgową hormon, przybywa w organizmie m.in. podczas stresu. Hiperprolaktynemia to częste zaburzenie endokrynologiczne u kobiet w wieku rozrodczym."
czekając na nasz Cud -
poziomy prolaktyny :
5-25 ng/ml - mieścisz się w normie,
powyżej 25 ng/ml - możesz mieć nieregularne okresy i cykle bezowulacyjne
powyżej 50 ng/ml - może dojść do zupełnego zatrzymania miesiączki
powyżej 100 ng/ml - budzi podejrzenie guza przysadki mózgowej
ja miałam regularne miesiączki, nic nie wskazywało żeby pozwiom był wysoki
a wynik miałam 52
i lekarz powiedział ze to mnie "zablokowało"
ten hormon jest bardzo ważnyczekając na nasz Cud -
Ja mam regularne cykle...ale niestety z plamieniami trwajacymi od 19 dc do okresu....prolaktyna podstawowa w gornej granicy normy ale po obciazeniu za bardO wzrasta i zarowno gin jak i endo wladnie tu widza przyczyne moich plamien i problemie z zajsciem w ciaze
Mam teraz bromergon i duphaston ..zobaczymy czy przyniosa jakies efekty
Pierwszy cykl na lekach niestety bez zmian
Teraz u mnie 2dc i oboje jestesmy rozlozeni przez chorobe wiec nie wiem jak to bedzie01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
Starania od 12.2015,
plamienia przed okresem
Hashimoto - Euthyrox 25
27.12.2017 - ciąża pozamaciczna (laparoskopia ) -
nick nieaktualnyJa w przyszlym tyg. mam wizyte u gina. Aktualnie mam 6dc, wiec na szczescie @ wrocila do normalnej dlugosci po urlopie.
Mimo iz @ przyszla jestem mega szczesliwa, bo badalam tydzien temu CA125 i wyszlo w normie we wrzesniu jeszcze bylo za wysokie a teraz ok. Nie mam pojecia czy to orzez Clo czy przez jakies suplementy, dziwne, bo od jakichs 2-3lat mialam ciagle podwyzszone dlatego endometrioze podejrzewano. Musze na usg sprawdzic czy jest nadal cysta i czy aby (odpukac) po clo nie pojawily sie nowe
W kazdym badz razie clo narazie odpuszczam, tylko naturalne wspomagaczeWiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 01:07
-
No to w takim razie musze iść zrobic ta prolaktyne...Dziekuje za podpowiedz czytałam teraz trochę o tym badaniu i piszą ze trzeba byc wypoczętym... trochę ciężko z tym będzie bo akurat ciężki czas w pracy...ale spróbuje:) a robiła któraś to ,,przedmuchiwania" jajowodów? Czy jest szansa zrobic to na NFZ?Nasz mały cudzie trwaj...
-
nick nieaktualnyHannka86 wrote:Drożność jajowodów? tak robią to z NFZ
ja w przyszłym cyklu jak by się okazało, że w tym nic nie wyszło mam iść na to badanie
Ja możliwe, że też będę miała skierowanie na hsg, ale prywatnie u mojego lekarza kosztuje prawie 1tys. Ciekawa jestem jakie są terminy na nfz.. -
Ojej przerażające to wszystko...te badania..koszty z tym związane...kurcze znajome i siostry zachodzą w ciąże od tak...a tu człowiek staje na głowie i nic
Kropeczko u mnie też normalnie owulacja występuje i cykle regularne ..ale u mnie co innego bo mam regularnie też plamienia przed @
Ja narazie mam spróbować 3 cykle na duphastonie i zobaczymy...jeśli nadal nic to trzeba będzie zbadać chłopaka..a później dopiero ewentualnie dalsze badania u mnie ...więc ja dopiero na początku tej drogi ....01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
Starania od 12.2015,
plamienia przed okresem
Hashimoto - Euthyrox 25
Selina wrote:A z jakiego miasta jesteś?
ja jestem z Rudy Śląskiej
leczę się w Katowicach w Klinice (prywatnie)
ale moja gin. z NFZ powiedziała ze jak będzie potrzeba wypisze mi skierowanie na NFZ do szpitala na badanie drożności (a lekarz w Katowic powiedział że ja w tym cyklu nie wyjdzie, to w przyszłym badamy właśnie tą drożność)
choć ja w tym cyklu żyję nadzieją ... że się w końcu uda
w tym cyklu oczywiście biorę cały czas na noc Norprolac na obniżenie prolaktyny
witaminki , kwas foliowy itp.
do tego w 13 dc miałam podany Pregnyl
a mój mąż , bierze witaminy dla mężczyzn PROfertil
co 2 dni po pół tabletki Clostilbegyt (dla potrzymania prawidłowego poziomy homormu Estriadol - bo miał za mało)
czekając na nasz Cud -
nick nieaktualnyHannka86 wrote:ja jestem z Rudy Śląskiej
leczę się w Katowicach w Klinice (prywatnie)
ale moja gin. z NFZ powiedziała ze jak będzie potrzeba wypisze mi skierowanie na NFZ do szpitala na badanie drożności (a lekarz w Katowic powiedział że ja w tym cyklu nie wyjdzie, to w przyszłym badamy właśnie tą drożność)
choć ja w tym cyklu żyję nadzieją ... że się w końcu uda
w tym cyklu oczywiście biorę cały czas na noc Norprolac na obniżenie prolaktyny
witaminki , kwas foliowy itp.
do tego w 13 dc miałam podany Pregnyl
a mój mąż , bierze witaminy dla mężczyzn PROfertil
co 2 dni po pół tabletki Clostilbegyt (dla potrzymania prawidłowego poziomy homormu Estriadol - bo miał za mało)
Możliwe, że teraz lekarz przepisze mi też coś na zbicie prolaktyny, muszę ją powtórzyć teraz przed wizytą.
Mężowi w badaniu źle wyszła tylko ruchliwość - 60% jest za wolnych a 40% postępowo poruszających się, ale to chyba nie jest tak źle.
Też mam nadzieję, że to już TEN cykl dla nas Trzymam kciuki za Ciebie!Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2017, 19:09
-
Ja tez miałam plamienia przed okresem i dlatego przepisał mi duphaston to mój trzeci cykl z duphastonem... tez jestem z Krakowa...mój ginekolog to mi powiedział tylko tyle ze mam sie starać i koniec i żadnych badań bo teraz żeby zajść w ciąże to przynajmniej 1,5 do 2 lat... wiec poszłam sie skonsultować do innego i mi kazali męża na badania wysłać... i tu sie problem pojawia Bo on o tym słyszeć nie chce niestety...Nasz mały cudzie trwaj...
-
Co do dziąseł to niestety nie pomgę ...bo nie mam pojęcia
Mój na szczęście ne ma oporów aby zrobić badanie...ale narazie jeszcze zobaczymy 2-3 mies na samym duphastonie...
szkoda troszkę bo ten cykl raczej nic z tego...mój chłopak się na całęgo pochorował i ma wysoką gorączkę
Nie wiecie jak to się ma do płodności? bo na pewno się ma niestety...
01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
Starania od 12.2015,
plamienia przed okresem
Hashimoto - Euthyrox 25
Kropeczka1986 wrote:Wysoka temperatura chyba nie jest dobra dla nasienia ... nawet noszenie telefonu w przedniej kieszeni ponoć złe dla jakoś i nasienia
Ja też słyszałam, że gorączka źle wpływa na jakość nasienia. Z tego powodu chyba odpuścimy starania w tym cyklu Mój narzeczony miał gorączkę przez dwa dni, ja od dwóch tygodni nie mogę pozbyć się jakieś wirusa, między czasie brałam antybiotyk, ehhh... Nie ma lekko