Dziura w macicy
-
WIADOMOŚĆ
-
Wlasnie tez jestem na cyklu naturalnym, zeby ten plyn sie nie gromadzil. Transfer bede miec pewnie na przelomie pazdz/listopada. Oby nam sie udalo!aneczka999 wrote:Transfer będzie w październiku, ale nie wiem jeszcze dokładnie kiedy. Będzie na cyklu naturalnym, więc czekamy na owulację. Lekarz twierdzi że w moim przypadku najlepiej podejść na cyklu naturalnym, bo na sztucznym, podawane estrogeny mogłyby sprawić, że w niszy zalegałby płyn. Niestety mimo laparoskopii została mi malutka nisza, podobno już nie powinna mieć znaczenia dla ciąży.Starania od 2018
01.2022 - I procedura, pierwszy transfer - córeczka
Walka o rodzeństwo od 09.2024:
11.2024 - FET cb 💔
01.2025 - FET nieudany
03.2025 - minihisteroskopia - niedrożne jajowody, ogromny stan zapalny, nisza po CC, cd138 - ujemne
07.2025 - II procedura, 1 zarodek po PGTa
10.2025 - transfer -
Zazdroszczę podejścia i wiedzy lekarzy. Czyli są tacy, którzy wybierają inny cykl, niż sztuczny ze względu na gromadzący się płyn. Moi lekarze nie chcieli się na to zgodzić (okej u mnie różnie bywa z owulacją, ale przecież można taki cykl zrobić z lametta). Już nie mówię o tym, że nikt nie zwracał uwagi na niszę, a jak pytałam to mówiło "zawsze jest trochę tam płynu" 🤬poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)
12.23 - przygotowanie do IVF, antykoncepcja
1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
3.04.24 - transfer blastki 4AA (estrofem, lenzetto, neoparin, acard, prolutex, cyclogest, progesterone besins) + AH
9dpt 16,4mlu/ml
12dpt 4,8mlu/ml 😭
5-9.24 - antybiotyki na bakterie w tym biodacyna
11.24 - transfer blastki 4BB
11.24 - beta 0,8
12.24 korekta niszy
1-2.25 menopauza i pabi dexamethason
18.03.25 - transfer blastki 4BB
25.03- beta <2.30
2.06 - transfer blastki 4bc
9.06 - beta <2,30
25.09 - transfer blastek 4bc i 1bb
2.10 - beta <2.30 -
U mnie niszy w usg nie widac, tylko w histeroskopii, wiec lekarze uwazaja ze zmyslam i wszystkie propozycje sa wyszukiwane przeze mnie na zagranicznych forach / grupach i podsuwane lekarzom … mam wrazenie ze nie do konca w Polsce rozumie sie znaczenie niszy dla nieplodnosci (oprocz garstki lekarzy)Magsty wrote:Zazdroszczę podejścia i wiedzy lekarzy. Czyli są tacy, którzy wybierają inny cykl, niż sztuczny ze względu na gromadzący się płyn. Moi lekarze nie chcieli się na to zgodzić (okej u mnie różnie bywa z owulacją, ale przecież można taki cykl zrobić z lametta). Już nie mówię o tym, że nikt nie zwracał uwagi na niszę, a jak pytałam to mówiło "zawsze jest trochę tam płynu" 🤬Starania od 2018
11.2024 - FET cb 💔
01.2025 - FET nieudany
03.2025 - minihisteroskopia - niedrożne jajowody, ogromny stan zapalny, nisza po CC, cd138 - ujemne
10.2025 - transfer -
Mam te same przemyślenia. Część lekarzy jej nie widzi, inni uważają, że ona nie ma wpływu. To chore!
W pierwszą ciążę zaszłam przy pierwszym cyklu monitorowanym, a od CC nic. Nawet in vitro nie zadziałało. Niby można jeszcze szukać w immunologii, ale osobiście zrobiłam kilka badań, wyszły w miarę ok i już nie mam ochoty wydawać tysięcy na to.
Zapisałam się do do poradni wad macicy i blizn po cc w UCZKiN. Może tam mi coś powiedzą mądrzejszego 🤔poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)
1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
3.04.24 - transfer blastki 4AA (estrofem, lenzetto, neoparin, acard, prolutex, cyclogest, progesterone besins) + AH
9dpt 16,4mlu/ml
12dpt 4,8mlu/ml 😭
11.24 - beta 0,8
12.24 korekta niszy
25.03- beta <2.30
9.06 - beta <2,30
2.10 - beta <2.30 -
A na kiedy masz termin w UCzkin? Ja probowalam sie tam dodzwonic ale bezskutecznieMagsty wrote:Mam te same przemyślenia. Część lekarzy jej nie widzi, inni uważają, że ona nie ma wpływu. To chore!
W pierwszą ciążę zaszłam przy pierwszym cyklu monitorowanym, a od CC nic. Nawet in vitro nie zadziałało. Niby można jeszcze szukać w immunologii, ale osobiście zrobiłam kilka badań, wyszły w miarę ok i już nie mam ochoty wydawać tysięcy na to.
Zapisałam się do do poradni wad macicy i blizn po cc w UCZKiN. Może tam mi coś powiedzą mądrzejszego 🤔
jak kolejny transfer nie wyjdzie w maksymalnej obstawie lekow, to zamierzam ponownie cos z ta nisza zrobic
Starania od 2018
11.2024 - FET cb 💔
01.2025 - FET nieudany
10.2025 - transfer -
Magsty wrote:Mam te same przemyślenia. Część lekarzy jej nie widzi, inni uważają, że ona nie ma wpływu. To chore!
Zapisałam się do do poradni wad macicy i blizn po cc w UCZKiN. Może tam mi coś powiedzą mądrzejszego 🤔
Dużą masz niszę? -
Wydaje mi się, że nie, ale nie z znam dokładnych wymiarów. Wiem, że około 1,7mm szerokości...poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)
1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
9dpt 16,4mlu/ml
12dpt 4,8mlu/ml 😭
11.24 - beta 0,8
12.24 korekta niszy
25.03- beta <2.30
9.06 - beta <2,30
2.10 - beta <2.30 -
Różyczka_ wrote:Hej dziewczynki. Pisałam tutaj prawie rok temu.
Pod koniec kwietnia 2024r. miałam zabieg na niche po cc, poł roku oczywiście musiałam odczekać by wszystko ładnie się zagoiło. Właśnie dzisiaj sie dowiedziałam, że jestem w ciazy. Jestem mega szczęśliwa, w szóstym cyklu sie udalo.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę dwóch kresek na tescie ☺️
Co u was słychać? Rośniecie zdrowo? Już pewnie na końcówce jesteś lub po? -
Mmmmm wrote:Gratuluję! Dajesz nadzieję ze jednak te zabiegi niszy mogą pomóc. Rosnijcie zdrowo do samego końca😀
Dziękujemy! Zaczynamy 6 tydz.+2 😊
Wierzę, że wszystko będzie dobrze 😊
Dostałam luteinę i heparynę. Poprzednio ciążę też brałam zastrzyki. -
Dziewczyny, a czy po korekcie niszy przy następnej ciąży jest zawsze druga cesarka? Prof. Ludwin mówił, że po laparoskopowej zawsze tak, a po jego histeroikopowej metodzie „zszywania” można rodzić naturalnie chyba że ubytek był bardzo duży, wtedy też cesarka.
-
Ada1 wrote:Dziewczyny, a czy po korekcie niszy przy następnej ciąży jest zawsze druga cesarka? Prof. Ludwin mówił, że po laparoskopowej zawsze tak, a po jego histeroikopowej metodzie „zszywania” można rodzić naturalnie chyba że ubytek był bardzo duży, wtedy też cesarka.
Tak. Ja jestem po laparoskopii niszy i ginekolog powiedział, że będzie czekać mnie cesarskie cięcie. -