Dziura w macicy
-
WIADOMOŚĆ
-
Zaprosiłam Cię do przyjaciółek.Martynaaa94 wrote:Pewnie.👩89 👨85
2020 - 👧nat.1 cykl starań
2023 - bliźniaki, nat.1 cykl starań, 10 tc💔
05-10.2024 - 5 cykli clo
08.2024 - HSG
10.2024 - IUI X
IVF 1
11.24 stymulacja💉(gonapeptyl 100, ovaleap 150, menopur 75)
12.24 - punkcja: 8 dojrzałych, 7 zapłodnionych -> 5 blastek ❄️❄️❄️❄️❄️
01.25 - 2AA ❌
02.25 - 2AA ❌
05.25 - 2AA ❌
06.25 - 3AA i 1AA, 8dpt 26,22, 10dpt 35,59, 13dpt 89,68, 15dpt 237,75, 17dpt 586,65, 20dpt 1721,51, fhr 91, 9 tc💔
IVF 2
17.10.2025 - stymulacja💉
14.11 - punkcja: 14 dojrzałych, 12 zapłodnionych -> 6 blastek (3x4AA,3AA,2AA,1AA) ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
✅ AMH 3,71 -> 4,55, 2x histeroskopia, minihistero & IPLE, cd138, cd56, ANA, MUCHA, Pasożyty, homocysteina, witaminy, 2x immunosupresja, 2x antybiotykoterapia, 3 miesiące ah
05.26 korekta niszy Uczkin
🆘 nisza po CC, KIR genotyp bx, PAI -1
cross match 25,7 ->52,3% ->35,3%->20,2%
Najciemniej jest tuż przed wschodem słońca.. -
Ja miałam zabieg w maju i nisze mam mniejszą, tak twierdzi mój ginekolog. Dziewczyna, która miała zabieg tego samego dnia co ja, też ma nadal niszę. Myślałam jakoś, że korekta ją wyeliminuje całkowicie. 🙂Koczkodan wrote:Dziewczyny, czy wy mimo korekty u Ludwina, szukacie kogoś jeszcze do konsultacji? Tzn, ze nisze Wam się nie zmniejszyły czy chcecie mieć drugą opinię?
W Uczkin wygląda to tak, że przed korektą masz USG ale nikt Ci nie mówi o wymiarach niszy czy mięśnia. Po zabiegu też nie wiesz co było robione. Kontrola po zabiegu też nie jest u Ludwina. Ja jednak wolałabym wiedzieć więcej. Skoro nisza jest, to opinia innego lekarza nic mi nie wniesie, wolałabym żeby Ludwin powiedział jak on to widzi czy konieczny jest drugi zabieg, a jeżeli tak to jaką metodą.👩89 👨85
05-10.2024 - 5 cykli clo
08.2024 - HSG
10.2024 - IUI X
IVF 1
01.25 - 2AA ❌
02.25 - 2AA ❌
05.25 - 2AA ❌
06.25 - 3AA i 1AA, 8dpt 26,22, 10dpt 35,59, 13dpt 89,68, 15dpt 237,75, 17dpt 586,65, 20dpt 1721,51, fhr 91, 9 tc💔
IVF 2
17.10.2025 - stymulacja💉
14.11 - punkcja: 14 dojrzałych, 12 zapłodnionych -> 6 blastek (3x4AA,3AA,2AA,1AA) ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
✅ AMH 3,71 -> 4,55, 2x histeroskopia, minihistero & IPLE, cd138, cd56, ANA, MUCHA, Pasożyty, homocysteina, witaminy, 2x immunosupresja, 2x antybiotykoterapia, 3 miesiące ah
Ja od profesora dowiedzialam sie ze jak w Krakowie nie udalo sie naprawic calkowicie niszy to tym bardziej w uczkinie by tego nie zrobili ze wzgledu na sprzet. I jesli bedzie trzeba to juz tylko laparoskopia. Ale musze przyjsc na wizyte z usg sis(koszt 2.4tys) i troche sie wacham bo wiem ze nisze mam mniej wiecej wiem jakiej wielkosci. I mimo ze mialam prywatnie to tez nie wiem nic co zostalo zrobione jak i jaka jest gwarancja ze sie nie rozejdzie przy ciazy. Narazie poprostu na plus ze okres sie skrucil i nie jest tak uciazliwy bo tak brudzenie mialam prawie przed 2tygodnie. A teraz tyle co miesiaczka 5dni i potem delikatnie przy owolacji.(narazie 4miesiaczki po zabiegu)
Martynaaa94 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny byłam dziś u lekarza, który też ma dużą wiedzę o niszy, zrobił mi badanie USG SIS, powiedział, że to standard w ocenie niszy. Wyszło, że nisza nie wielka, ale mięsień mam dość cienki (3mm) ale w przypadku drugiej ciąży byłoby ok. Wypytałam go dokładnie o wszystko, ponieważ w uczkin w poradni czułam nie dosyt. Powiedział, że histeroskopia to zabieg kosmetyczny, że rekomenduje go kobietom, które mają objawy i polega przede wszystkim na nacięciu brzegów (chyba tak zrozumiałam) tak aby płyn nie zalegał w niszy i było prawidłowe środowisko do zajścia w ciążę. Ja nie mam żadnych objawów, powiedział, że żaden zabieg nie da gwarancji że ta nisza się zejdzie ,a jeżeli już to bardziej laparoskopia, gdzie zszywają.
Generalnie zabieg mam za tydzień i nie wiem czy na jego iść.. już w maju miałam przełożony i teraz po zasięgnięciu opinii mam rozterkę.
W uczkin tak jak pisałyście nie ma konsultacji z profesorem. Czy któraś wie na czym ta jego autorska metoda polega?
Naadzieja lubi tę wiadomość
-
Tego nie wie chyba nikt. Może to tylko marketing 😅Koczkodan wrote:Dziewczyny byłam dziś u lekarza, który też ma dużą wiedzę o niszy, zrobił mi badanie USG SIS, powiedział, że to standard w ocenie niszy. Wyszło, że nisza nie wielka, ale mięsień mam dość cienki (3mm) ale w przypadku drugiej ciąży byłoby ok. Wypytałam go dokładnie o wszystko, ponieważ w uczkin w poradni czułam nie dosyt. Powiedział, że histeroskopia to zabieg kosmetyczny, że rekomenduje go kobietom, które mają objawy i polega przede wszystkim na nacięciu brzegów (chyba tak zrozumiałam) tak aby płyn nie zalegał w niszy i było prawidłowe środowisko do zajścia w ciążę. Ja nie mam żadnych objawów, powiedział, że żaden zabieg nie da gwarancji że ta nisza się zejdzie ,a jeżeli już to bardziej laparoskopia, gdzie zszywają.
Generalnie zabieg mam za tydzień i nie wiem czy na jego iść.. już w maju miałam przełożony i teraz po zasięgnięciu opinii mam rozterkę.
W uczkin tak jak pisałyście nie ma konsultacji z profesorem. Czy któraś wie na czym ta jego autorska metoda polega?
Laparoskopia jest na pewno skuteczniejsza niż histeroskopia i są większe szanse że się zrośnie.
Poczytałam trochę opinie o Prof. no i jest dużo negatywnych. Ja też już sama nie wiem co myśleć👩89 👨85
05-10.2024 - 5 cykli clo
08.2024 - HSG
10.2024 - IUI X
IVF 1
01.25 - 2AA ❌
02.25 - 2AA ❌
05.25 - 2AA ❌
IVF 2
17.10.2025 - stymulacja💉
Myślę że nic ci nie szkodzi iść ja jestem po laparoskopi i blizna też sie nie zrosla. Szczerze sama nie wiem na czym polega ta jego metoda. Czytalam ze dziewczyny sa zadowolone z Anny Abacjew z laparoskopi ale dluuugi czas oczekiwania. Ale nic ci nie szkodzi spróbować histeroskopi jak i tak masz umówioną. Jak duża masz niche ?Koczkodan wrote:Dziewczyny byłam dziś u lekarza, który też ma dużą wiedzę o niszy, zrobił mi badanie USG SIS, powiedział, że to standard w ocenie niszy. Wyszło, że nisza nie wielka, ale mięsień mam dość cienki (3mm) ale w przypadku drugiej ciąży byłoby ok. Wypytałam go dokładnie o wszystko, ponieważ w uczkin w poradni czułam nie dosyt. Powiedział, że histeroskopia to zabieg kosmetyczny, że rekomenduje go kobietom, które mają objawy i polega przede wszystkim na nacięciu brzegów (chyba tak zrozumiałam) tak aby płyn nie zalegał w niszy i było prawidłowe środowisko do zajścia w ciążę. Ja nie mam żadnych objawów, powiedział, że żaden zabieg nie da gwarancji że ta nisza się zejdzie ,a jeżeli już to bardziej laparoskopia, gdzie zszywają.
W uczkin tak jak pisałyście nie ma konsultacji z profesorem. Czy któraś wie na czym ta jego autorska metoda polega?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca, 21:41
-
A moim zdaniem Profesor jednak ma jakąś swoją metodę. Miałam robiona korektę niszy półtora roku temu i plamiłam dwa dni. Była to korekta w klinice, przypalenie brzegów. Teraz po zabiegu od razu czułam, że zabieg był poważniejszy, bo zbierałam się tydzień, a plamiłam i krwawiłam prawie miesiąc. Nie wiem jak z objawami, bo jestem cały czas na antykoncepcji i nie robię przerwy. Pierwszą miesiączkę dostanę po kontroli w UCZKIN.
Pamiętajmy, że nisza może, ale nie musi być główna przyczyną niepłodności. Do tego faktycznie trudno ją leczyć. Tu znowu trzeba mieć po prostu szczęście.
poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, adenomioza
12.23 - przygotowanie do IVF, antykoncepcja
1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
3.04.24 - transfer blastki 4AA + AH
9dpt 16,4mlu/ml
12dpt 4,8mlu/ml 😭
11.24 - transfer blastki 4BB , beta 0,8
12.24 korekta niszy w klinice
18.03.25 - transfer blastki 4BB , beta <2.30
2.06 - transfer blastki 4bc, beta <2,30
25.09 - transfer blastek 4bc i 1bb, beta <2.30
11.05 - korekta niszy w UCZKiN -
Zobaczcie jakie to jest dziadostwo ta nisza. Mimo zabiegów czy histero czy laparo nisza może nadal być i nikt nie daje gwarancji że będzie lepiej. Jak ma się polipy czy mięśniaki to chociaż wiadomo, że na pewno zostaną wycięte. Przy niszy nic niewiadomo.👩89 👨85
05-10.2024 - 5 cykli clo
08.2024 - HSG
10.2024 - IUI X
IVF 1
01.25 - 2AA ❌
02.25 - 2AA ❌
05.25 - 2AA ❌
IVF 2
17.10.2025 - stymulacja💉
Lara1721 wrote:Myślę że nic ci nie szkodzi iść ja jestem po laparoskopi i blizna też sie nie zrosla. Szczerze sama nie wiem na czym polega ta jego metoda. Czytalam ze dziewczyny sa zadowolone z Anny Abacjew z laparoskopi ale dluuugi czas oczekiwania. Ale nic ci nie szkodzi spróbować histeroskopi jak i tak masz umówioną. Jak duża masz niche ?
Lekarz mi właśnie powiedział, że nie jest to zabieg, który się robi profilaktycznie tylko że muszą być do niego wskazania. Ocenia się wszystkie czynniki. W uczkin od razu wyskoczyli z zabiegiem, bo mam 38 lat i myślałam o drugiej ciąży
Mam dokładne wymiary 4,9x2,9x10,2mm a RTM 3mm
-
A twoja nicha jest powodem niepłodności czy poprostu chcesz ją naprawić żeby nie obawiać się problemów z drugą ciążą ? Pytam bo ja staram się 8 lat o drugie dziecko a mam sporo większą niche i zanim mi dojdzie do takiej wielkości jak twoja to wieki będą z histeroskopiami 🫣Koczkodan wrote:Lekarz mi właśnie powiedział, że nie jest to zabieg, który się robi profilaktycznie tylko że muszą być do niego wskazania. Ocenia się wszystkie czynniki. W uczkin od razu wyskoczyli z zabiegiem, bo mam 38 lat i myślałam o drugiej ciąży
Mam dokładne wymiary 4,9x2,9x10,2mm a RTM 3mm -
Lara1721 wrote:A twoja nicha jest powodem niepłodności czy poprostu chcesz ją naprawić żeby nie obawiać się problemów z drugą ciążą ? Pytam bo ja staram się 8 lat o drugie dziecko a mam sporo większą niche i zanim mi dojdzie do takiej wielkości jak twoja to wieki będą z histeroskopiami 🫣
A Ty jaką masz? I jaka grubość mięśnia?
Według tego co na konsultacji mówili w uczkin to po pół roku starań o dziecko to jest wskazaniem 😅 bo mam 38 lat. Ale jak dowiedziałam się o niszy to zaprzestałam, bo się bałam że w drugiej ciąży cos się może stać.Dziś mi lekarz powiedział że śmiało mogę się starać i nie martwić
-
Grubość więcej niż 2 mm a niche 10x9x18 mm miałam przed pierwszą hiestero i to miałam sprawdzone przez sis później jak mi robili w uczkin to miałam 11x6.2 i RMT>2 a teraz w sumie nie robiłam jescze badania będę w lipcu u ginekologa to sprawdzę.Koczkodan wrote:A Ty jaką masz? I jaka grubość mięśnia?
Według tego co na konsultacji mówili w uczkin to po pół roku starań o dziecko to jest wskazaniem 😅 bo mam 38 lat. Ale jak dowiedziałam się o niszy to zaprzestałam, bo się bałam że w drugiej ciąży cos się może stać.Dziś mi lekarz powiedział że śmiało mogę się starać i nie martwić
W twoim przypadku bym próbowała zajść w ciążę i była pod opieką jakiegoś specjalisty- gdyby w moim się dało to też bym tak zrobiła no ale muszę grzebać dalej 🤣 -
Czyli grubość mięśnia się nie zmieniła po histeroskopii? Obie miałaś u Ludwina?Lara1721 wrote:Grubość więcej niż 2 mm a niche 10x9x18 mm miałam przed pierwszą hiestero i to miałam sprawdzone przez sis później jak mi robili w uczkin to miałam 11x6.2 i RMT>2 a teraz w sumie nie robiłam jescze badania będę w lipcu u ginekologa to sprawdzę.
W twoim przypadku bym próbowała zajść w ciążę i była pod opieką jakiegoś specjalisty- gdyby w moim się dało to też bym tak zrobiła no ale muszę grzebać dalej 🤣
Chciałam się dodzwonić do nich i zapytać jaka to metoda, bo mi przy wypisie lekarz z uczkin mówił, że to ścinanie brzegów tylko..a na konsultacji że to jakaś autorska metoda. -
Tak obie miałam u Ludwina jedną prywatnie 3 lata temu i druga teraz w uczkin za pierwszym razem miałam podane RMT>2 i teraz też tak miałam napisane jak byłam na konsultacji więc raczej się nie zmieniła nie wiem w sumie co to znaczy czy to więcej niż dwa czy jak.Koczkodan wrote:Czyli grubość mięśnia się nie zmieniła po histeroskopii? Obie miałaś u Ludwina?
Chciałam się dodzwonić do nich i zapytać jaka to metoda, bo mi przy wypisie lekarz z uczkin mówił, że to ścinanie brzegów tylko..a na konsultacji że to jakaś autorska metoda. -
Skontaktowałam się z profesorem, napisał mi że uczkin robi standardową metodą (bo zapytałam czy to ścinanie brzegów czy autorska metoda) po której niekiedy dochodzi do zgrubienia mięśnia. Czyli to jest tylko ścinanie brzegów jak powiedzieli mi na oddziale? Napisał mi że jak nisza duża i ścianka cienka to laparoskopia. Nie wiem serio dziewczyny co mam myśleć..Lara1721 wrote:Tak obie miałam u Ludwina jedną prywatnie 3 lata temu i druga teraz w uczkin za pierwszym razem miałam podane RMT>2 i teraz też tak miałam napisane jak byłam na konsultacji więc raczej się nie zmieniła nie wiem w sumie co to znaczy czy to więcej niż dwa czy jak.
-
Ja mam rozległą niszę, grubość mięśnia 0,6 mm. W UCZKIN nikt mi nie zaproponował laparoskopii tylko zakwalifikowali mnie do resektoskopii wiec juz sama nie wiem jaką tam robią metodą bo wychodzi na to że powinni mi zrobić laparoskopie przy takim ubytku.09.2020 CC
04.2026 Korekta niszy w UCZKIN
07.2026 Zielone światło -
Z tego co mi napisał profesor to tak powinno być. Nie rozumiem czemu na NFZ jest to standardowa metoda a prywatnie jakaś inna.. serio czuję się zagubiona.Mikrusiek wrote:Ja mam rozległą niszę, grubość mięśnia 0,6 mm. W UCZKIN nikt mi nie zaproponował laparoskopii tylko zakwalifikowali mnie do resektoskopii wiec juz sama nie wiem jaką tam robią metodą bo wychodzi na to że powinni mi zrobić laparoskopie przy takim ubytku.
RTM 0,6 to cienki mięsień