X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne FASOLKOWE PORADY
Odpowiedz

FASOLKOWE PORADY

Oceń ten wątek:
  • Blondi22 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shagga_80 wrote:
    Hej, Kiedy robiłyście odczyn WR? Tzn wiem,że robi się je na początku i na końcu ciąży...mnie w tej ciąży ginka zapomniała zleciała więc teraz sama sobie zlecę...i właśnie dziś w oglądałam (jak co tydzień) kalendarium na mamazone i tam właśnie napisane jest o tym WR...robiłyście już?
    ja jak narazie mialam na poczatku jakoś cos koło 8tyg

a.png
    a.png
  • Dora Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zlecone badania krwi i moczu na 19.09, ale nie pamiętam dokałdnie co tam było, taka bylam zaaferowana skracającą się szyjką.
    Dziś mam trzecie ważne usg, ale to u innej lekarki. Już się nie mogę doczekac!

Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
  • plemniczka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia dziewczyny na wizytach :)

A my postanowilismy juz powoli zaczynac robic zakupy :) i tak
    mąz wczoraj kupil dwa smoczki ortodontycze, zestaw butelek przeciwkolkowych, dwie zawieszki do smoczków, śliniaki, nakladki na sutki :) , szczoteczke silikonową do dziąsełek, szczotke do mycia butelek i smoczków, nożyczki i cążki do paznokci maluszka, grzebien i szczotke do włosków dzidziusia, termoopakowanie na butelke, pojemniczki na odciągane mleko, laktator :) .
    No i jeszcze wczoraj kupilismy lezaczek- bujaczek fisher price.
    Czesc z listy odeszla. To kropla w morzu potrzeb ale powolutku, co miesiąc damy rade :)

Mamy juz tez kupuony jeden kocyk, kilka bodziaków, 3 pajacyki, kaftanik... no narazie tyle tylko.

Shagga_80, Dora, anna_w lubią tę wiadomość

2nn3skjo0mk8tm7j.png

0ep1dkp.png
  • plemniczka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja Shaggi podobnie jak ty uwieeeeelbiam zakupy a juz oglądac i wybierac rzeczy dla maluszka to super przyjemnosc :) juz niedlugo sie rozkrece :) tylko zeby fundusze pozwolily :)

Shagga_80, anna_w lubią tę wiadomość

2nn3skjo0mk8tm7j.png

0ep1dkp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem właśnie,że to Wr robi się dwukrotnie a że moja Ginka zaniedbała na początku ciąży to obawiam się,czy teraz będzie pamiętała,tak więc jak Wy będziecie miały zlecone to badanie to wtedy i ja to zrobię :) I tak wszystkie badania płacę,więc nie ma to znaczenia,czy da mi skierowanie Ginka,czy nie :)

Ja Plemniczko dziś pokupowałam na Allegro sporo rzeczy, odeszło już mi sporo rzeczy,bo zależało mi by u jednego sprzedawcy obkupić się i tak kupiłam:
    Pampersy (4 paczki :P )
    Proszek do prania (2x5kg)
    Folia na gondolę
    Folia na fotelik
    Nożyczki+cążki
    Patyczki do uszu - dla niemowląt
    Termometr do wody
    Pieluszki tetrowe (5szt+3 szt. ozdobnych)
    Pieluszki flanelowe (2szt.)
    Szczotka do mycia butelek
    Płatki higieniczne Kindi
    Gaziki jałowe
    Skarpetki cienkie 2szt.
    Czapeczka po kąpieli+niedrapki
    Pokrowiec na przewijak
    Klin do łóżeczka
    Szczotka do włosów
    Płyn do płukania Lovela
    Oraz laktator + Butelka 125ml + 3 pojemniki na pokarm
    ...radocha jak nie wiem :D Już nie mogę doczekać się jak to wszystko przyślą i będę mogła zacząć pranie, prasowanie...i pakowanie torby :)
    I tym sposobem z mojej listy spoooooooooooooooro ubyło (ok 20 pozycji) i teraz zostało mi kilka rzeczy dla siebie kupić (5 pozycji na liście), dla Malucha (19 pozycji m.in. kilka ubranek,drugą pościel) i ogólnie do domu 2 szt. :) I wsjo! :P Poszło już ponad 2,5 tys! (w tym na badania , wizyty u lekarzy i zakupy) a jeszcze przewiduję jeszcze ok 1,5 tys

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2013, 13:59

plemniczka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie już...szyjka nie najgorsza (lekarka po moim wstępie, w którym opisywałam swoje ostatnie bóle itd była przerażona,ale pozytywnie badanie Ją zaskoczyło)..rozwarcie co prawda minimalne (na czubek palca) jest ale przy drugim dziecku to i tak super :) Więc jestem spokojna..luteina oczywiście dalej...pobrała materiał do badania na GBS , sama zaniesie do laboratorium...na WR nie dostałam skierowania of kors...i wytłumaczyła mi czemu nie robiłam w ogóle (w 1 ciąży miałam robione i wynik był ujemny) i pyta mnie "a podejrzewasz,że mogłabyś złapać?" no więc Ona wpisała w kartę - bo uważa,że nie ma sensu robić...w naszym szpitalu nie będę tego wymagać...co najwyżej zastanowię się jeszcze,czy nie zrobię, gdybym jednak rodzić miała gdzieindziej...jutro spytam w laboratorium , bo jadę z Kubą na hormony tarczycy. No i na koniec dodam,że mój Kolos waży już 1,8!! MASAKRA! I tyle...wizyta za miesiąc kolejna i oby dalej było tak ładnie :)

mauysia lubi tę wiadomość

• jeju Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super super dziewczyny...troszkę ale tylko troszkę Wam zakupów zazdroszczę...

21fdf3f6662aeb0b776eba2645690831.png
  • Dora Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem po wizycie:)
    Córcia waży 2140g. Ilość wód mam w porządku! Lekarka wszystko obejrzała, pomierzyła i powiedziała,że wszystko jest dobrze! O stópkach nic nie mówiła, więc zakładam,że tamten lekarz (z darmowego usg) szukał sobie po prostu klientów.
    Kolejna wizyta już 20.08

• plemniczka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shaggi ja tez glownie na allegro bede sie zaopatrywala :). Ja to w przeciwienstwie do Ciebie na początku tej drogi :)

Shagga, Dora to dobrze ze na wizytach dobrze. Ale wasze dzieciątka juz duze :)

A jak sie sprawdza ta ilosc wod plodowych? lekarz na USG juz widzi czy sa w normie?

Shagga_80 lubi tę wiadomość

2nn3skjo0mk8tm7j.png

0ep1dkp.png
  • Dora Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plemniczko, dokładnie tak, na usg widać!
    Ja już zrobiłam trochę zakupów na większe rozmiary, bo w Smyku są takie przeceny,że body wychodzi po 4zł;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Plemniczko, dokładnie tak, na usg widać!
    Ja już zrobiłam trochę zakupów na większe rozmiary, bo w Smyku są takie przeceny,że body wychodzi po 4zł;)
    Ja mam w planach za 2 tyg. zrobić nalot na Smyka :P Może jeszcze będą promocje, OBY :)

PS. Super,że wszystko w porządku z Dzidzią, Dora:) Nieźle te nasze "Maluchy" rosną ...i tak na marginesie,to widać,że jednak Ty masz wizyty częściej...ja jak widać na następną czekam do 36 tc!

Dora, anna_w lubią tę wiadomość

• Dora Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizyty początkowo zagescily się przez stluczke samochodową, no i teraz to usgIII tak wypadlo, (ale to u innej lekarki i z nią nie można zbyt wiele skonsultować) Dopiero od 20.08 bede chodzić co 2 tyg. czyli od 36 tc:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2013, 22:41

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Wizyty mi się zagescily przez stluczke samochodową no i teraz to usg tak wypadlo, ( u innej lekarki). Dopiero od 20.08 bede chodzić co 2 tyg. czyli od 36 tc:)
    Aaaa bo Ty dziś miałaś USG a nie wizytę? Ja też mam plan za 2 tyg. wybrać się na dodatkowe USG ...ale wizyty to spodziewam się że znów jak przy Kubie pozostaną mi 2 do terminu porodu...za 4 tyg. następna i następna za 8t, a więc 4.10...chyba,że urodzę wcześniej...coś dziś obiło mi się o uszy,że wychodzi Jej jednak 33 tc...jak dotąd dwaj lekarze od tych bardziej dokładnych USG twierdzili,że mój Kolosik jest starszy nieco, a Moja nigdy nie potwierdzała.

• Dora Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizyty mam teraz rezerwować tak:
    20.08, 02.09, 16.09 a 22.09 mam termin porodu i jeśli nie urodze do tego czasu, to chyba co dwa dni- ale nie pamietam dokładnie.

A wg. tej lekarki - specjalistki id usg mala wychodzila w 22tc i dzis (34) na mlodsza, a w międzyczasie na darmowym usg na waesztatach tamtemu lekarzowi wyszla na 2 tyg. starsza!- trochę dziwne te ich pomiary i kalkulatory:/

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Wizyty mam teraz rezerwować tak:
    20.08, 02.09, 16.09 a 22.09 mam termin porodu i jeśli nie urodze do tego czasu, to chyba co dwa dni- ale nie pamietam dokładnie.

A wg. tej lekarki - specjalistki id usg mala wychodzila w 22tc i dzis (34) na mlodsza, a w międzyczasie na darmowym usg na waesztatach tamtemu lekarzowi wyszla na 2 tyg. starsza!- trochę dziwne te ich pomiary i kalkulatory:/
    Z poprzedniej ciąży pamiętam,że moja Ginka mówiła,że w którymś momencie ocena wieku dziecka na podstawie Jego rozmiaru nie ma sensu...ale czy to już,to nie wiem :)

• Dora Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shagga z tego co mi wiadomo, to tylko usg z okolic 13 tc jest wiarygodne, jesli chodzi o wyznaczanie terminu porodu:-)
    a u mnie wtedy pokrywal się on idealnie terminem wg. OM:-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Shagga z tego co mi wiadomo, to tylko usg z okolic 13 tc jest wiarygodne, jesli chodzi o wyznaczanie terminu porodu:-)
    a u mnie wtedy pokrywal się on idealnie terminem wg. OM:-)
    No to ja wtedy miałam USG genetyczne i wtedy wychodziło,że ok o 5 dni Kolosik jest starszy :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2013, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, Dora, Ty jutro zaczynasz 35 tc!! Woooow :) Jak tam, spakowana już :P ?

• Dora Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shagga_80 wrote:
    Kurcze, Dora, Ty jutro zaczynasz 35 tc!! Woooow :) Jak tam, spakowana już :P ?

Zaczęłam się pakować, a wlasciwie zaczęłam od torby dla malenstwa:-)
    Jak mala tak bedzie cały czas kręcić te sruby w brzuszku, to może szybko wypchnac korek;-) i wyskoczyć:-):-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś zrobiłam to WR i morfologię...bo byłam z Młodym w laboratorium i pomyślałam,że wg mojej Ginki już do końca nie będę żadnych badań krwi robić! Więc się porządziłam i sama sobie zleciłam badania :)

anna_w lubi tę wiadomość

‹‹ 112 113 114 115 116 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ