FASOLKOWE PORADY
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Shagga nie placilam ani zlotowki!!!
Jedynym badaniem,którego nie mam w pakiecie jest USG 4D.
Z medycznego punktu widzenia nie wiele ono wnosi. Pewnie niedługo dowiem się ile sobie za nie liczą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2013, 12:48
Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
-
nick nieaktualny
-
chciałabym Wam napisać kilka słów nt wymiotów i mdłości, które ja przechodziłam dość ciężko do ub tygodnia
ciężko tzn miałam mdłości cały czas a wymiotowałam do 8 - 9 razy na dobę - ale dzięki mojemu lekarzowi obyło się bez odwodnienia - jedynie wiadomo, że wyniki morfologii słabe (żelazo, magnez, itd) no ale tego przy braku przyjmowania jakichkolwiek pokarmów było nieuniknione + oczywiście spory spadek wagi (ale,że akurat nie należę do chudzielców to lekarz stwierdził, że póki dziecko rozwija się dobrze to nie będziemy się tym martwić
przyjmowałam leki - najpierw Metoclopramidium, potem czopki Torecam ale niestety bez większych rezultatów, tzn mdłości się zmniejszyły ale wymioty po zjedzeniu czegokolwiek były nadal widocznie taki mój urok
aby się nie odwodnić piłam litrami herbatę z cytryną i wodę a dodatkowo lekarz zalecił mi pić preparaty nawadniające Orsalit i Gastrolit - i to polecam profilaktycznie przy wymiotach bo z tego co wiem w przypadku odwodnienia organizmu w ciąży to nie ma żartów
wszystko trwało do 16 tygodnia; dodatkowe zalecenie to w przypadku kiedy wymioty były powyżej 9 razy to miałam zgłosić się do szpitala na kroplówkę i badanie krwi
teraz wymiotuje max 1-2 razy dziennie więc uważam, że jest naprawdę super i moje kłopoty się skończyły !Shagga_80, Nina82, Beata lubią tę wiadomość
-
Dora wrote:Oczywiście,że można! Witamy!
Jeśli masz ochotę, to napisz o sobie coś więcej. Np.skąd jestes?
hmmmm...kilka słów o sobie
jestem w upragnionej ciąży po 18 miesiącach starań z leczeniem (+ kilka cykli wcześniej bez zabezpieczenia)
urodziłam się i mieszkam w Warszawie i najmłodsza nie jestem bo w tym roku kończę 35 lat co z pewnością nie pomagało mi przy staraniach
a i niestety nadal nie wiem kto zamieszkuje u mnie w brzuchu
ps. w razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z ciążą mam ten komfort, ze mój teść jest ginekologiem położnikiem więc jakby co mogę pytać do woli (ale nie jest moim lekarzem prowadzącym oczywiście ))
mauysia, Nina82, Beata lubią tę wiadomość
-
magdalenek wrote:chciałabym Wam napisać kilka słów nt wymiotów i mdłości, które ja przechodziłam dość ciężko do ub tygodnia
ciężko tzn miałam mdłości cały czas a wymiotowałam do 8 - 9 razy na dobę - ale dzięki mojemu lekarzowi obyło się bez odwodnienia - jedynie wiadomo, że wyniki morfologii słabe (żelazo, magnez, itd) no ale tego przy braku przyjmowania jakichkolwiek pokarmów było nieuniknione + oczywiście spory spadek wagi (ale,że akurat nie należę do chudzielców to lekarz stwierdził, że póki dziecko rozwija się dobrze to nie będziemy się tym martwić
przyjmowałam leki - najpierw Metoclopramidium, potem czopki Torecam ale niestety bez większych rezultatów, tzn mdłości się zmniejszyły ale wymioty po zjedzeniu czegokolwiek były nadal widocznie taki mój urok
aby się nie odwodnić piłam litrami herbatę z cytryną i wodę a dodatkowo lekarz zalecił mi pić preparaty nawadniające Orsalit i Gastrolit - i to polecam profilaktycznie przy wymiotach bo z tego co wiem w przypadku odwodnienia organizmu w ciąży to nie ma żartów
wszystko trwało do 16 tygodnia; dodatkowe zalecenie to w przypadku kiedy wymioty były powyżej 9 razy to miałam zgłosić się do szpitala na kroplówkę i badanie krwi
teraz wymiotuje max 1-2 razy dziennie więc uważam, że jest naprawdę super i moje kłopoty się skończyły !
O jasna cholipka... No rzeczywiście niewesoło... A ja narzekałam na moje mdłości "bez pokrycia"...
Dzięki za porady!
Magdalenek, a czujesz już ruchy dziecka? Wiesz czy będzie chłopiec, czy dziewczynka? -
Magdalenko! to Ty się wycierpisz... współczuję! oby się te objawy skończyły u Ciebie jak najszybciej,żebyś mogła naprawdę cieszyć się tą ciążą.
Ja za 4dni mam kolejne usg i liczę,że może uda się potwierdzić lub obalić wcześniejsze spekulacje co do tego,że mam w brzuszku małego chłopczyka. Mimo,że to jeszcze wcześnie, bo wizyta wypadnie na 14t.Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
-
nick nieaktualnyWitaj Madziu Już nigdy nie będę narzekała na swoje samopoczucie po tym jak poczytałam o Twoich "przygodach"...a na szczęście u mnie już znacznie lepiej...ale obstawiam,że wyniki nie będę miała za ciekawe - jutro idę na pobranie krwi.
Dora, w którym tygodniu byłaś jak lekarz wyraził zdanie,że to synka oczekujesz ? -
nick nieaktualnymauysia wrote:A u mnie już się zaczęła popołudniowa ociężałość i wywalenie brzucha... Zrobię sobie specjalnie fotkę, żebyście widziały jak mi wywaliło bębzon! Sama w to nie wierzę... Dobrze, że w pracy siedzę ukryta za biurkiem ...
Mnie wydawało się , że jeszcze nic nie widać po mnie a wczoraj gadałam z kumpelą przez Skypa i Ona mówi, no już widać ...a ja nie widziałam sama Swoją drogą to należałoby zacząć dokumentowaćNina82 lubi tę wiadomość
-
ruchy czuję (przynajmniej tak mi sie wydaje, ze to to ale niestety nie codziennie - szczególnie wieczorem jak sie położę do łóżka to takie delikatne przelewanie lub wirowanie w dole brzucha śmieszne uczucie
a niestety nie wiem kto zamieszkuje u mnie
25.03 mam usg wieć liczę na to, ze sie dowiem a jak nie to 8 kwietnia mam zarezerwowany drugi termin na usg połówkowe (gdyby za pierwszym razem nie dało się zbadać)
problem polega na tym, że u mnie najlepiej byłoby zrobic to badanie w tygodniu świątecznym ale lekarz do którego chodze na usg przyjmuje tylko raz w tygodniu i to w poniedziałki a akurat wtedy mamy Wielkanoc - stą∂ moje dwa terminy usgShagga_80 lubi tę wiadomość
-
Shagga_80 wrote:mauysia wrote:A u mnie już się zaczęła popołudniowa ociężałość i wywalenie brzucha... Zrobię sobie specjalnie fotkę, żebyście widziały jak mi wywaliło bębzon! Sama w to nie wierzę... Dobrze, że w pracy siedzę ukryta za biurkiem ...
Mnie wydawało się , że jeszcze nic nie widać po mnie a wczoraj gadałam z kumpelą przez Skypa i Ona mówi, no już widać ...a ja nie widziałam sama Swoją drogą to należałoby zacząć dokumentować
No, jutro zacznę.
Ale brzuch ciążowy to to na pewno nie jest, stawiam na megawzdęciory...Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2013, 14:10
Shagga_80 lubi tę wiadomość
-
witam Cie magdalenek
no to jenak ze mna jeszcze nie jest najgorzej, ja tez dostalam teraz ten motoclopramidon czy jakos tak sie to pisze, (nie chce mi sie szukac opakowania;) )
czyli to usg na NT mialyscie tylko w ramach pakietu a nie na NFZ? bo wlasnie tak sie zastanmawialam jak to jest, bo niby trzeba miec wskazania ja raczej wskazan nie mam i nie zamierzam robic chyba ze lekarz zdecyduje inaczej, ale na pewno nie zamierzam robic tak sama od siebie. U nas na szczescie wszystkie dzieci zdrowe sie rodza i zadnych obciazen nie mamy wiec jestem dobrej mysli