FASOLKOWE PORADY
-
WIADOMOŚĆ
-
Eavonne ja już przed ciążą zaczełam brać EUTHYROX(hormon tarczycy podawany przy niedoczynności tarczycy)i będę go brać całą ciążę- jest to bardzo ważne. Oczywiście pod ścisłą kontrolą lekarza(mojej ginki).
http://ulotka.sprawdzlek.pl/Euthyrox-w-ciazy/
http://sprawdzlek.pl/euthyrox/
Jakie masz TSH? bo jeżeli blisko normy, to może wystarczy jod..Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
-
Eavonne na obniżenie TSH bierze się Euthyrox. A to ile czasu się go bierze i w jakich dawkach zalezy od wielu czynników m.in. od tego czy podwyższone TSH jest spowodowane chorobą autoimmunologiczną (Hashimoto) czy jest to niedoczynność po prostu czy np. niedoczynność subkliniczna. W grę wchodzi jeszcze np. powiększona tarczyca, guzki i inne atrakcje.
-
nick nieaktualnyHej Baby, widzę, że dziś na tapecie poród Ja niby pamiętam,że lekko nie było (ba, nie znam żadnej Babki, która by powiedziała,że to nie boli!) ale i tak strasznie doczekać się nie mogę Przed pierwszym porodem w ogóle się nie bała, może dlatego,że nie myślałam o tym w ogóle - cieszyłam się ciążą i tyle...a potem Sz.R. była dla mnie mega pomocna
Co do położnej, to u nas na Sz.R. można było wybrać położną, z akcentem na można a nie trzeba - ja mieszkam w innym mieście niż rodziłam (i chodziłam na Sz.R.) więc oczywiste,że nie wybiorę stamtąd położnej...przed porodem jeszcze poszłam do najbliższej nam przychodni i spytałam jak wyglądają procedury i powiedzieli mi,że jak urodzę, to żeby Mąż przyszedł do nich i Oni już wszystko załatwią, powiedzą co i jak itd itp
Eavonne, ja jak dowiedziałam się o ciąży TSH miałam 2,39 i moja ciotka Endo telefonicznie zaleciła mi witaminy dla ciężarnej z jodem i za miesiąc kontrola TSH, która wykazała,że spadło ładnie ...i tak oto tym sposobem od początku ciąży biorę witaminy
Tyle ode mnie w tej chwili -
Dora wrote:Eavonne ja już przed ciążą zaczełam brać EUTHYROX(hormon tarczycy podawany przy niedoczynności tarczycy)i będę go brać całą ciążę- jest to bardzo ważne. Oczywiście pod ścisłą kontrolą lekarza(mojej ginki).
http://ulotka.sprawdzlek.pl/Euthyrox-w-ciazy/
http://sprawdzlek.pl/euthyrox/
Jakie masz TSH? bo jeżeli blisko normy, to może wystarczy jod..
Wiesz co Dora ja ostatnio robiłam sobie takie badania we wrześniu i miałam tsh 2,5 o ile dobrze pamiętam. Pani doktor zrobila mi usg tarczycy i mowila ze wszystko w porządku. Tylko kazala mi jeszcze zrobić antytpo a wynik to 30 a norma max to 60. Nie poszlam już więcej do niej bo mowila ze jak nie będzie podwyższone to nie musze.
Nie wiem czy do tej pory tsh moglo się zmienić i co ma na to wpływ??? Nie biore zadnych lekow rzecz jasna..
Nie mam pojęcia czy powinnam znowu sobie zrobić te badania,jak myślisz doradz cos????!!!! -
Eavonne a więc tak sprawa wygląda A jak FT3 i FT4? Bo też na pewno miałas robione :>
Twoje TSH może ale nie musi mieć wpływu na zajście w ciążę. Niby takie najidealniejsze super hiper do zajścia jest do 2 ALE czasem bywa tak, że "taka już Twoja uroda" i wtedy takie takie TSH jakie masz wpływu nie ma żadnego. Ja na Twoim miejscu na dzień dzisiejszy zrobiłabym prolaktynę, powtórzyła TSH pobrała sobie jakieś witaminki dla ciężarnych z jodem (tak jak Shagga mówi). Chyba, że prolaktyna wyjdzie za wysoka, to inna bajka, ale jak wyjdzie ok to normalnie działaj i wspomagaj się tym jodem.
A spytam jeszcze... w jakim regionie Polski mieszkasz? Bo normy TSH do zajścia w ciąże tak naprawdę też powinny być oznaczane m.in z kryterium regionu w którym sie mieszka (zawartość jodu) -
no właśnie nie wiem jak to jest z tym wynikiem po 2 godzinach. Czytałam coś, że 'alarm' zaczyna się przy wyniku ponad 140 (albo 180), nie pamiętam.
A po tej glukozie nie było mi niedobrze, tylko jak siedziałam na poczekalni to ziewałam cały czas. I jakiś taki senny dzień miałam wczoraj -
Dziewczyny, w piątek wieczorem telefonicznie, a wczoraj juz na papierze otrzymalam wyniki biopsji kosmówki-wynik kariotypu prawidłowy, chłopczyk:)
Są to wstępne wyniki, pełny będzie za tydzien, ale jest wiarygodny.
Dziś byłam na kolejny usg u mojego lekarza dr Makowskiego, któremu bardzo ufam. Doktor sprawdził dokładnie serduszko, wszystkie przepływy, kość nosową i wszystko jest wzorowe, oprócz tej przezierności. Nadal wynosi ona 5,6-6 mm, ale nie powiekszyła się od zeszłego tygodnia,pomimo że dzidzius urósł. W poniedziałek mam wizyte na echo płodu u dr Dangel-podobno jakas specjalistka od serduszek.
Doktor Makowski mowił ze miał juz takie przypadki z wysoką lub jeszcze wyższą przeziernoscią i wszystko było ok-zdrowe całkowicie dzieci.
Powiedział ze mogło to byc spowodowane jakąś infekcją, albo poprostu ten typ tak ma:) Oczywiście musimy jeszcze kontrolować serduszko.
Dał mi olbrzymia nadzieję.Dora, mauysia, she, Shagga_80 lubią tę wiadomość
-
Aniu to super wiadomość!!!!bardzo ale bardzo się cieszę! wiem przez co musięliście ostatnio przejść. Końcowe wyniki na pewno potwierdzą, te wstępne. Swego czasu sporo się naczytałam o podwyższonym NT, w większości przypadków dzieci rodziły się zdrowe. I o dziwo podwyższone NT prawie zawsze dotyczyło chłopców. Oczywiście w daleszym ciągu trzymam za Was kciuki, ale jestem pełna optymizmu, jeżeli chodzi o Waszą sytuację!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2013, 13:22
Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
-
Dora - ale słabo z tymi wynikami - jakiejś babce się nie chce wpisać pewnie
She - no to super, że nie miałaś żadnych jazd po tej glukozie
Anka Skakanka - bardzo się cieszę, że badania wyszły dobrze i że doktor uspokoił Cię z tą przeziernością. Tym bardziej że ten kariotyp wyszedł w porządku! -
BellaRosa wrote:Eavonne a więc tak sprawa wygląda A jak FT3 i FT4? Bo też na pewno miałas robione :>
Twoje TSH może ale nie musi mieć wpływu na zajście w ciążę. Niby takie najidealniejsze super hiper do zajścia jest do 2 ALE czasem bywa tak, że "taka już Twoja uroda" i wtedy takie takie TSH jakie masz wpływu nie ma żadnego. Ja na Twoim miejscu na dzień dzisiejszy zrobiłabym prolaktynę, powtórzyła TSH pobrała sobie jakieś witaminki dla ciężarnych z jodem (tak jak Shagga mówi). Chyba, że prolaktyna wyjdzie za wysoka, to inna bajka, ale jak wyjdzie ok to normalnie działaj i wspomagaj się tym jodem.
A spytam jeszcze... w jakim regionie Polski mieszkasz? Bo normy TSH do zajścia w ciąże tak naprawdę też powinny być oznaczane m.in z kryterium regionu w którym sie mieszka (zawartość jodu)
Dziekuje za zainteresowanie moim tematem:-) Nie wiem gdzie zapodzilam te wyniki.. I nie pamiętam jakie były,ale mowilam p dr ze staramy się o dziecko. I widzac moje wyniki nic mi nie kazala brac ani nic..
<A poza tym jestem z Opolszczyzny>
A ta prolaktynę to tez z krwi się robi,to jakiś hormon czy co???Sory ale ciemna jestem jeśli chodzi o jakies badania.
Dodajac jeszcze mam bardzo regularne miesiączki bez jakich kolwiek plamień srodcyklicznych -
Mam już wynik TSH: 1,26 czyli idealny!)
Wychodzi na to,że ta moja lekarna dobrze przewidziała, jego spdaek w pierwszym terymestrze i skok w drugim. Cieszę się,że ona się na tym faktycznie zna:)she, gocha04, mauysia, anna_w lubią tę wiadomość
Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥