Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne FASOLKOWE PORADY
Odpowiedz

FASOLKOWE PORADY

Oceń ten wątek:
  • Eavonne Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co bralyscie na obniżenie tsh???

• Eavonne Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak długo to bralyscie???

Amicizia lubi tę wiadomość

• Dora Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eavonne ja już przed ciążą zaczełam brać EUTHYROX(hormon tarczycy podawany przy niedoczynności tarczycy)i będę go brać całą ciążę- jest to bardzo ważne. Oczywiście pod ścisłą kontrolą lekarza(mojej ginki).

http://ulotka.sprawdzlek.pl/Euthyrox-w-ciazy/
    http://sprawdzlek.pl/euthyrox/

Jakie masz TSH? bo jeżeli blisko normy, to może wystarczy jod..

Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
  • BellaRosa Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eavonne na obniżenie TSH bierze się Euthyrox. A to ile czasu się go bierze i w jakich dawkach zalezy od wielu czynników m.in. od tego czy podwyższone TSH jest spowodowane chorobą autoimmunologiczną (Hashimoto) czy jest to niedoczynność po prostu czy np. niedoczynność subkliniczna. W grę wchodzi jeszcze np. powiększona tarczyca, guzki i inne atrakcje.

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Baby, widzę, że dziś na tapecie poród :) Ja niby pamiętam,że lekko nie było (ba, nie znam żadnej Babki, która by powiedziała,że to nie boli!) ale i tak strasznie doczekać się nie mogę :) Przed pierwszym porodem w ogóle się nie bała, może dlatego,że nie myślałam o tym w ogóle - cieszyłam się ciążą i tyle...a potem Sz.R. była dla mnie mega pomocna :)
    Co do położnej, to u nas na Sz.R. można było wybrać położną, z akcentem na można a nie trzeba - ja mieszkam w innym mieście niż rodziłam (i chodziłam na Sz.R.) więc oczywiste,że nie wybiorę stamtąd położnej...przed porodem jeszcze poszłam do najbliższej nam przychodni i spytałam jak wyglądają procedury i powiedzieli mi,że jak urodzę, to żeby Mąż przyszedł do nich i Oni już wszystko załatwią, powiedzą co i jak itd itp :)
    Eavonne, ja jak dowiedziałam się o ciąży TSH miałam 2,39 i moja ciotka Endo telefonicznie zaleciła mi witaminy dla ciężarnej z jodem i za miesiąc kontrola TSH, która wykazała,że spadło ładnie ...i tak oto tym sposobem od początku ciąży biorę witaminy :)
    Tyle ode mnie w tej chwili :)

• Eavonne Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Eavonne ja już przed ciążą zaczełam brać EUTHYROX(hormon tarczycy podawany przy niedoczynności tarczycy)i będę go brać całą ciążę- jest to bardzo ważne. Oczywiście pod ścisłą kontrolą lekarza(mojej ginki).

http://ulotka.sprawdzlek.pl/Euthyrox-w-ciazy/
    http://sprawdzlek.pl/euthyrox/

Jakie masz TSH? bo jeżeli blisko normy, to może wystarczy jod..

Wiesz co Dora ja ostatnio robiłam sobie takie badania we wrześniu i miałam tsh 2,5 o ile dobrze pamiętam. Pani doktor zrobila mi usg tarczycy i mowila ze wszystko w porządku. Tylko kazala mi jeszcze zrobić antytpo a wynik to 30 a norma max to 60. Nie poszlam już więcej do niej bo mowila ze jak nie będzie podwyższone to nie musze.
    Nie wiem czy do tej pory tsh moglo się zmienić i co ma na to wpływ??? Nie biore zadnych lekow rzecz jasna..
    Nie mam pojęcia czy powinnam znowu sobie zrobić te badania,jak myślisz doradz cos????!!!!

• Dora Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eavonne miałaś tsh w górnej granicy normy dla strających się. Mozesz zbadac ponownie i jeżeli będzie podobnie zbic je troche witaminami z jodem. Podobno pora roku ma wplyw.

• BellaRosa Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2013, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eavonne a więc tak sprawa wygląda :) A jak FT3 i FT4? Bo też na pewno miałas robione :>
    Twoje TSH może ale nie musi mieć wpływu na zajście w ciążę. Niby takie najidealniejsze super hiper do zajścia jest do 2 ALE czasem bywa tak, że "taka już Twoja uroda" i wtedy takie takie TSH jakie masz wpływu nie ma żadnego. Ja na Twoim miejscu na dzień dzisiejszy zrobiłabym prolaktynę, powtórzyła TSH pobrała sobie jakieś witaminki dla ciężarnych z jodem (tak jak Shagga mówi). Chyba, że prolaktyna wyjdzie za wysoka, to inna bajka, ale jak wyjdzie ok to normalnie działaj i wspomagaj się tym jodem.
    A spytam jeszcze... w jakim regionie Polski mieszkasz? Bo normy TSH do zajścia w ciąże tak naprawdę też powinny być oznaczane m.in z kryterium regionu w którym sie mieszka (zawartość jodu)

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • Dora Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem ciekawa jak moje tsh, bo czekam właśnie na wyniki:-)

• she Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora - to trzymam kciuki za TSH.
    A moje wyniki glukozy są następujące - to 117 też chyba jest w normie?
    b1f7219c03b76d39med.jpg

201306215365.png
  • mauysia Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I co Dora - są wyniki?

She - no chyba trochę zawyżone, jeśli te normy odnoszą się zarówno do glukozy na czczo, jak i po 2 godzinach. Ale niewiele wyższe, pewnie lekarz powie, że jest OK :)
    A jakie wrażenia z wypicia glukozy :) ?

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • she Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie nie wiem jak to jest z tym wynikiem po 2 godzinach. Czytałam coś, że 'alarm' zaczyna się przy wyniku ponad 140 (albo 180), nie pamiętam.
    A po tej glukozie nie było mi niedobrze, tylko jak siedziałam na poczekalni to ziewałam cały czas. I jakiś taki senny dzień miałam wczoraj :D

201306215365.png
  • Dora Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Z moimi wynikami to jest jakaś farsa. Wynik można już odebrać osobiście,ale nie wiadomo kiedy pojawi się w systemie, bo lekarz(notabene moja ginka) nie ma określonego czasu na opisanie go w systemie.

• Anka-Skakanka Przyjaciółka

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w piątek wieczorem telefonicznie, a wczoraj juz na papierze otrzymalam wyniki biopsji kosmówki-wynik kariotypu prawidłowy, chłopczyk:)
    Są to wstępne wyniki, pełny będzie za tydzien, ale jest wiarygodny.

Dziś byłam na kolejny usg u mojego lekarza dr Makowskiego, któremu bardzo ufam. Doktor sprawdził dokładnie serduszko, wszystkie przepływy, kość nosową i wszystko jest wzorowe, oprócz tej przezierności. Nadal wynosi ona 5,6-6 mm, ale nie powiekszyła się od zeszłego tygodnia,pomimo że dzidzius urósł. W poniedziałek mam wizyte na echo płodu u dr Dangel-podobno jakas specjalistka od serduszek.

Doktor Makowski mowił ze miał juz takie przypadki z wysoką lub jeszcze wyższą przeziernoscią i wszystko było ok-zdrowe całkowicie dzieci.
    Powiedział ze mogło to byc spowodowane jakąś infekcją, albo poprostu ten typ tak ma:) Oczywiście musimy jeszcze kontrolować serduszko.
    Dał mi olbrzymia nadzieję.

Dora, mauysia, she, Shagga_80 lubią tę wiadomość

• Dora Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu to super wiadomość!!!!bardzo ale bardzo się cieszę! wiem przez co musięliście ostatnio przejść. Końcowe wyniki na pewno potwierdzą, te wstępne. Swego czasu sporo się naczytałam o podwyższonym NT, w większości przypadków dzieci rodziły się zdrowe. I o dziwo podwyższone NT prawie zawsze dotyczyło chłopców. Oczywiście w daleszym ciągu trzymam za Was kciuki, ale jestem pełna optymizmu, jeżeli chodzi o Waszą sytuację!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2013, 13:22

• mauysia Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora - ale słabo z tymi wynikami - jakiejś babce się nie chce wpisać pewnie :/

She - no to super, że nie miałaś żadnych jazd po tej glukozie :)

Anka Skakanka - bardzo się cieszę, że badania wyszły dobrze i że doktor uspokoił Cię z tą przeziernością. Tym bardziej że ten kariotyp wyszedł w porządku!

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • BellaRosa Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She wyniki masz prawidłowe! Norma 70-105 to jest dla glukozy na czczo. po 2h nie powinna przekraczać 140 ;)

she lubi tę wiadomość

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • she Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka-Skakanka - bardzo się cieszę! Dobrze, że zdecydowaliście się na biopsję i że wyniki Was uspokoiły. Teraz tylko trzeba kontrolować serduszko i wierzę, że wszystko będzie dobrze. I jak napisałaś 'ten typ tak ma' :)

I gratuluję synka :)

201306215365.png
  • Eavonne Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BellaRosa wrote:
    Eavonne a więc tak sprawa wygląda :) A jak FT3 i FT4? Bo też na pewno miałas robione :>
    Twoje TSH może ale nie musi mieć wpływu na zajście w ciążę. Niby takie najidealniejsze super hiper do zajścia jest do 2 ALE czasem bywa tak, że "taka już Twoja uroda" i wtedy takie takie TSH jakie masz wpływu nie ma żadnego. Ja na Twoim miejscu na dzień dzisiejszy zrobiłabym prolaktynę, powtórzyła TSH pobrała sobie jakieś witaminki dla ciężarnych z jodem (tak jak Shagga mówi). Chyba, że prolaktyna wyjdzie za wysoka, to inna bajka, ale jak wyjdzie ok to normalnie działaj i wspomagaj się tym jodem.
    A spytam jeszcze... w jakim regionie Polski mieszkasz? Bo normy TSH do zajścia w ciąże tak naprawdę też powinny być oznaczane m.in z kryterium regionu w którym sie mieszka (zawartość jodu)

Dziekuje za zainteresowanie moim tematem:-) Nie wiem gdzie zapodzilam te wyniki.. I nie pamiętam jakie były,ale mowilam p dr ze staramy się o dziecko. I widzac moje wyniki nic mi nie kazala brac ani nic..
    <A poza tym jestem z Opolszczyzny>
    A ta prolaktynę to tez z krwi się robi,to jakiś hormon czy co???Sory ale ciemna jestem jeśli chodzi o jakies badania.
    Dodajac jeszcze mam bardzo regularne miesiączki bez jakich kolwiek plamień srodcyklicznych

• Dora Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2013, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam już wynik TSH: 1,26 czyli idealny!:))
    Wychodzi na to,że ta moja lekarna dobrze przewidziała, jego spdaek w pierwszym terymestrze i skok w drugim. Cieszę się,że ona się na tym faktycznie zna:)

she, gocha04, mauysia, anna_w lubią tę wiadomość

‹‹ 41 42 43 44 45 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ