Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne FASOLKOWE PORADY
Odpowiedz

FASOLKOWE PORADY

Oceń ten wątek:
  • anna_w Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2013, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Bella, po pracy skoczę do apteki, wolę dmuchać na zimne i zażyć coś póki jeszcze objawy nie są dokuczliwe.

• mauysia Autorytet

Wysłany: 8 marca 2013, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Aniu,

no właśnie niestety chyba nie ma żadnego aptecznego leku, na którego ulotce jest napisane, że można go z całą pewnością brać w ciąży - bo firmy farmaceutyczne nie testują leków na ciężarnych ;)

Chyba każda Ci powie, że tu najlepsza natura...

Też ostatnio chciałam brać ten Prenalen, ale trochę poczytałam w necie, że tak właściwie to jest prawie sam cukier i woda, a do tego zawiera jakieś tam składniki chemiczne, które nie są zalecane w ciąży (bodajże sorbinian potasu i syrop glukozowo-fruktozowy), więc w końcu poprzestałam na środkach naturalnych, a jako syrop piłam sok z czarnego bzu :)

Ale oczywiście te sorbiniany itp. to pewnie mogłyby zaszkodzić tylko jeśli by się piło 3 butle Prenalenu dziennie ;) Parę łyczków nie zaszkodzi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2013, 11:41

anna_w lubi tę wiadomość

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • mauysia Autorytet

Wysłany: 8 marca 2013, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O-właśnie, Tantum Verde jest dopuszczalne.
    A ostatnio lekarka powiedziała mojemu M, że zdecydowanie NAJLEPSZA na gardło jest szałwia, na drugim miejscu Tantum Verde, a potem dłuuugo dłuuugo nic.

anna_w, Shagga_80 lubią tę wiadomość

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 8 marca 2013, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam :) i równiez wszytskiego naj a rzede wszystkich spokojnej ciążyi zdrowych maluchów wam życze w dniu kobiet :)

Shagga fajny te rzeczy tam,

Dora nie ma to jak basen. ale sobie uswiadomilam, ze co by tyle pływac to trzeba będzie sobie specjalnie strój kąpielowy kupić bo w tych co mam to latem raczej z brzuszkiem już nie popływam

tez z brzuszkiem będę w wakacje chodzić

pwiem wam ze jesienia kupiłam sobie taka fajna płóceinna zieloną blizke na ramiączkach, odcinanąpod biustem syla strasznie tania, i stiwerdziłą, że zawsze na @ moge ubrać, a moż ejuż w ciąży będę to się przyda i wlaśnie się przyda :D

ja jeszcze nie zaczęłąm myśleć o ciążowych cichach, ale babcia już mi jakąś sukienke kupiła :) ja ogólnie często kupuje fajne i orginalne ubrania na ciuchach więc pewnie co by nie przepłacąc to tam będę szukać, chyba że jakaś mi się gdzieś fajna okazja trafii :)ogólnie jak widze ceny ubrac w sklepach dla pan w ciąży to aż recę opadaja, zarabiać chca jak na ślubach, wszystko co am dodatek ślubne/ciążowe/ od razu 2 razy droższe :(

ale temu C&A się przyjrze, fajne rzeczy :)

mauysia, Nina82 lubią tę wiadomość

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • mauysia Autorytet

Wysłany: 8 marca 2013, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Ami,
    No, ja też zahaczam czasem po drodze do jakiegoś "lumpeksu" i zdarza mi się coś wyhaczyć. Głównie rzeczy dla synia, bo te są prawie nieużywane, czasem jak nowe. Dla siebie rzadko kiedy mam cierpliwość szukać ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2013, 12:00

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 8 marca 2013, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dla dzieci to cudenka mozna znalezc i to za gorsze, moja siostra kupila kiedys taki kombinzezo tygryska z kubusia puchatka dla dziecka za 3 zlote, a poznije w smyku widzialam taki za 150zl chyba albo i wiecej!!!

ja w sumie mam w tarnowie takie sprawdzone, gdzie maja fajne rzeczy i chodzilam tam z mama i siostra ale teraz to juz ne bardzo mam sily, za to mama i siostra sie ciesza, bo jak widza cos fajnego dla malucha to jzu mi kupuja i tylko zdaja relacje co tym razem im sie trafilo :) nawet ich nie stopuje, bo wime ze sprawia im to radosc, a lepiej ode mnie zastopuje je zasobnosc portfela :)

a dla doroslych to akurat tam gdzie chodze to moznia nawet rzeczy z metkami jeszczed znalezc, bo to wogóle są głównie z Anglii rzeczy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2013, 12:13

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Dora Autorytet

Wysłany: 8 marca 2013, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poza tą ogrodniczką, nic strikte ciążowego nie planuję. Mam całą szafę luźnych tunik i legginsów, ktore mi z tyłka spadaly;-) tylko jakos tak na ta ogrodniczke sie napaliłam;-)

a wogole to powiem Wam w sekrecie;-) że mam juz kilka najmniejszych czepeczek i pajacykow bo sie nie moglismy oprzec z mezem i z mamą, każdy coś kupił.

Aniu co do przeziebienia to sok z kiszonej kapusty jest rewelacujny, ale nie wiem czy Ci podejdzie ten zapach...a jak nie to sok z aronii:-)

anna_w, Amicizia, mauysia, Nina82 lubią tę wiadomość

Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 8 marca 2013, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora ja mam już całą torbę takich ciuszków, bo się kupowało jak było coś ładnego, że tam się da w rodzinie na prezent, po czym jak już przyszło co do czego to już dziecko urosło i zostawało w domu :) chociaz niektore kupowałysmy bo sie nam strasznie podobały a nie zeby konkretnie komus dac :)

Dora lubi tę wiadomość

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Dora Autorytet

Wysłany: 8 marca 2013, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My sporo ciuszkow dostaniemy od szwagierki, ktora ma termin 19.03.
    Miedzy Naszymi kruszynkami bedzie akurat 6m roznicy. Ona ma sporo uniwersalnych ubranek dla dziewczynki i chlopca.

Nina82 lubi tę wiadomość

• Amicizia Autorytet

Wysłany: 8 marca 2013, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja o ubrankach z kuzynkami nie rozmawialam ogolnei to jak ktos bedzie chcial dac i sie zaoferuje to wtdy bed emyslec a poki co mojej mamie te zakupy tyle frajdy sprawiaja, ze niech sobie szaleje :) ja i tak nie mam i raczej miec nie bede sil na takie zakupy teraz :)

Nina82 lubi tę wiadomość

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2013, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie pryz Kubie M przytargał od swojej Bratowej kilka reklamówek ciuszków dla dziecka...ale w sumie z niewielu skorzystałam, bo po 1 nie znoszę ciuszków kiepskiej jakości i jak coś mi się nie podoba to nie ma bata,bym dziecku założyła, a po 2 to mój Kuba to dziecko wiosenne (z maja) a Bratanek M z września a więc bardzo dużo rzeczy nie pasowało na daną porę roku...my kupiliśmy Młodemu (pamiętam jak dziś bo dokładnie w dzień Kobiet) a więc 2 m-ce z hakiem przed terminem porodu po kilka sztuk śpioszków, bodziaków, kaftaników (dokładnie chyba TYLKO po 5) i wcale nie było mało a dziecko praktycznie tylko w tym chodziło...potem dostało nieco od rodziny, ale nie jakieś znaczące ilości, więc w zasadzie można przyjąć,że przez większość czasu ubrane było w to co sami kupiliśmy ...a ja byłam przeszczęśliwa :) Zresztą ja wyznaję zasadę - nie ważna ilość a jakość...i dlatego teraz też moje dziecko ma 1 parę dżinsów (mega kozackich, hehehe) na wyjście i chyba ze 3 pary takich niekoniecznie wyjściowych albo już nieco przyniszczonych, podobnie ze sweterkami...nie mam potrzeby zapełniania Jego komody po brzegi :)
    Teraz te ubranka mam odłożone, popakowanie w pudełka i czekają u mojej Mamy na braciszka (lub siostrzyczkę) Kuby :) Planuję (jeśli będzie to dziewczynka) dokupić może po 3 komplety ubranek typowo dla dziewczynki, oraz ciepłe ubranka na jesień zimę, bo takowych nie posiadam (niewykorzystanych ubranek po Bratanku M pozbyłam się , tak strasznie mi wadziły w domu :) ).Ale to nie wcześniej niż latem zacznę szaleć po sklepach, jakoś wcześniej nie czuję potrzeby....choć nie wykluczone,że będę czyhać na promocje w H&M czy innych sieciówkach ;)

Co do kostiumów kąpielowych to mnie podobają się te z C&A z taką niby koszulką i kto wie,może zakupię cosik takiego, w końcu z Młodym pewnie będziemy latem jeździć nad wodę i choć ja opalać się raczej nie będę to jednak będzie to lepsze niż grzać się w ciuchach...poczekam na promocje w C&A, często tam kupiłam coś za znacznie niższą cenę :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2013, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś za szybko mi się wysłało, a chciałam dopisać do Ani, kochana ja w ciąży chorowałam ale nie pamiętam co brałam :( Ale pewnie właśnie jakąś homeopatię...na katar dla mnie jest mega Euphorbium (innych kropli chyba w ogóle w ciąży na katar stosować się nie powinno!), na gardło wspomniane Tantum Verde (lub tańszy Hasco-sept), albo płukanie gardła szałwią bądź amolem ...a poza tym naturalne metody jak sok z malin, herbatka z cytrynką...chociaż ostatnio mam mega obrzydzenie do herbaty i teraz to do śniadania czy kolacji w ogóle nie piję nic! A jakiś czas po wypijam hektolitry wody Mama i ja :) (ostatnio pierwszy raz na nią trafiłam w sklepie, a pamiętam, że kiedyś gdzieś mówili,że to najlepsiejsza woda ;) ).

anna_w, Nina82 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2013, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś przypomniało mi się, jeśli macie w pobliżu aptekę Dbam o Zdrowie (sieć jest w całej Polsce) to warto zarejestrować się w programie Dla mamy i maleństwa - można kupić dużo leków, witamin, kosmetyków i innych na otrzymaną kartę i rabat czasem jest znaczący :) Polecam :)
    http://dlamamyimalenstwa.pl/

Dora, mauysia lubią tę wiadomość

• Dora Autorytet

Wysłany: 9 marca 2013, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na katar można też stosować wodę morską w sprayu. Generalnie pani w aptece rozkladala ręce, i poza wspomnianym przez Was syropem, nie miała nic więcej do zaproponowania.

• Dora Autorytet

Wysłany: 10 marca 2013, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a znacie jakiś bezzapachowy balsam przeciw rozstępom? Obecnie kończę pierwsze opakowanie Babydream, którego zapach już przestał mi odpowiadać, a szkoda bo ogólnie balsam zrobił moją skórę gładką i nawilżoną jak nigdy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2013, 13:13

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2013, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Dziewczyny a znacie jakiś bezzapachowy balsam przeciw rozstępom? Obecnie kończę pierwsze opakowanie Babydream, którego zapach już przestał mi odpowiadać, a szkoda bo ogólnie balsam zrobił moją skórę gładką i nawilżoną jak nigdy.

Ja niestety nie mam niczego takiego...w poprzedniej ciąży w ogóle nic na rozstępy nie używałam , w tej jeszcze też nie :)

• Amicizia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2013, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rady na zagage w ciąży od mojej przyjaciółki, która mocno ten temat przerabiałą w ciąży:

ciepłe mleko pomaga doraźnie o ile nie masz prblemu z piciem mleka :)

w ciąży można bezpiecznie zażywać rennie, przyjaciółce pomagało tylko to miętowe, ale są też owocowe smaki :)

ogólnie zaliczyłam dziś pierwszy raz bliskie spotkanie z wc, w sumie to nawet mi ulżyło, ale widze, że robi się coraz ciekawiej

jutro zaczynam wyczekaną rehabilitacje i nie wiem jak ja na nią dotre, bo jazdka mpk to koszmar dla mnie, a poza tym nie wiem czy sie nie okaze ze jednak nic z tego, to mam jakies lasery i prądy a jestem w ciąży

i siedzenie przed laptopem mi bardzo szkodzi wiec za pewnie przez jakiś czas będę dość rzadko, o ile na tym watku nadrabianie nie jest trudne to czuje ze na plemnniczec bedzie konieczne streszczenie :(

Dora lubi tę wiadomość

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 10 marca 2013, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutaj znalazlam na co jakie leki mozna w ciąży zażywac

http://wciazy.familie.pl/artykul/Bezpieczne-leki-w-ciazy,4352,1.html

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • mauysia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2013, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:

Z tego co pamiętam, to ja używałam kremu na rozstępy Gerber. A teraz chyba będę używać zwykłego kremu nawilżającego.

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • Dora Autorytet

Wysłany: 11 marca 2013, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Mayusia:-) musze go powachac;-)

‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ