Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne FASOLKOWE PORADY
Odpowiedz

FASOLKOWE PORADY

Oceń ten wątek:
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2013, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka-Skakanka wrote:
    dzięki dziewczyny, bo chciałam synka zabrac ze soba, wieć wolałabym zeby było przez brzuch.

Amicizia, mam wg mnie bardzo dobrego ginekologa, ale mimo wszystko zapaytałam, go czy powinnam zrobic na w 8-9 tyg usg-powiedział, ze jeśli mam ochotę, to dla własnego poczucia komfortu psychicznego moge.
    Jednak dla niego, do potwierdzenia ciąży jest to zupełnie nie potrzebne. Dopiero potrzebne jest usg w 12 tyg, zeby sprawdzic czy ciazą rozwija sie prawidłowo.

oczywiscie jesli pacjentka odczuwa jakies niepokojące dolegliwosci, ma plamienia, mocne bóle brzucha, kiedys poroniła to trzeba zrobic , ale jak wszystko w porzadku to dla lekarza dopiero badanie w 11-14 tyg jest ważne.

Pewnie gdyby były terminy (mimo ze prywatnie to takie obłożenie) to bym poszła,ale jest dopiero pod koniec marca, a ja jestem zapisana na 9 kwietnia, wiec te 10 dni jakos zniosę.

Oczywiscie ciekawosc zżera:)

w sumeijak ty juz jestes d rigiej ciazy to tez pewnie inaczej podchodzisz, ja sie martiw itd to w koncu pierwsza ciaza :) a poza tym jakos ciezko az tyle wytrzymac by mi bylo, ale Tobie moze jest latwiej :) dla mie poki co to wszytskie objawy sa niepokojace, kazdy bol w brzuchu itd wiec wiesz... pewnie przy kolejnej ciąży będę duzo spokojniej do tego podchodzic :)

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Anka-Skakanka Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2013, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shagga, fajnie ze masz na kazdej wizycie usg. Moj gin niestety nie robi, ale to jest moja druga ciąża którą u niego prowadzę i jestem bardzo zadowolona, więc juz trudno.
    On kieruje do ginekologa który sie zajmuje tylko usg i jest swietnym specjalista w tej dziedzinie, ma bardzo dobry sprzęt i dobre oko.
    Podobno u niego juz w 12 tyg mozna dowiedziec sie jaka płeć dziecka:)

Shagga_80, Nina82 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2013, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka-Skakanka wrote:
    shagga, fajnie ze masz na kazdej wizycie usg. Moj gin niestety nie robi, ale to jest moja druga ciąża którą u niego prowadzę i jestem bardzo zadowolona, więc juz trudno.
    On kieruje do ginekologa który sie zajmuje tylko usg i jest swietnym specjalista w tej dziedzinie, ma bardzo dobry sprzęt i dobre oko.
    Podobno u niego juz w 12 tyg mozna dowiedziec sie jaka płeć dziecka:)

Wiesz, wielokrotnie słyszałam, że Babeczki nie zawsze mają USG i wszystko jest ok...ja z Kubusiem miałam na każdej wizycie (bo moja Ginka robi w prywatnym gabinecie, a np juz jak w przychodni przyjmuje na NFZ to tam USG nie ma) więc inaczej sobie nie wyobrażam sobie,ale nie wszędzie to standard i źle nie jest..a jak mówisz,że ten fachowiec od USG jest taki spec,to tylko się cieszyć i może to lepiej iść raz na jakiś czas ale do świetnego specjalisty :) Hmm, muszę poszperać kiedy ja dowiedziałam się, że Kubuś to On :)

Wysłany: 7 marca 2013, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ami, mnie brzuch nie boli, ale mdłosci mnie dopadły tydzien temu, takie delikatne, ale upierdliwe bo trwaja praktycznie cały dzień:( Na szczescie bez wymiotów.
    Apetyt mam normalny ale generalnie całe dnie zmulona na kanapie siedze i modle sie zeby minęły. Z synkiem tak nie miałam, czułam się świetnie i nawet senna nie byłam, a teraz koszmar.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2013, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka-Skakanka wrote:
    Ami, mnie brzuch nie boli, ale mdłosci mnie dopadły tydzien temu, takie delikatne, ale upierdliwe bo trwaja praktycznie cały dzień:( Na szczescie bez wymiotów.
    Apetyt mam normalny ale generalnie całe dnie zmulona na kanapie siedze i modle sie zeby minęły. Z synkiem tak nie miałam, czułam się świetnie i nawet senna nie byłam, a teraz koszmar.

Ile ma Synuś? No i powiesz,który to tydzień ciąży :) ?

• BellaRosa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2013, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja dzisiaj własnie mam wizytę tak w ogóle :D na 16 mam być ;P Lekarz chce dokładnie pooglądać serduszko, bo mała na połówkowym tak się wierciła i rączkami zasłaniała klatkę piersiową, ze szok :) A mój lekarz MUSI sprawdzić, czy aby na bank nie ma żadnej wady :D Tak samo było z kością nosową... musiałam gnać innego dnia, bo jak było USG z przyziernością, to baba wstrętna współpracować nie chciała :D Coś mi mówi, ze nie będę miała łatwo z tym dzieckiem...

Shagga_80, mauysia, Nina82 lubią tę wiadomość

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • Dora Autorytet

Wysłany: 7 marca 2013, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz to ja juz na kolejne USG czekam ze spokojem, ale tego co przeżyłam ostatnio to nikomu nie rzyczę. A wczoraj w laboratorium na te wszystkie badania, to mi pobrali az 7 próbek krwi.

Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
  • Dora Autorytet

Wysłany: 7 marca 2013, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella u mojej kruszyki, to nochala widać z daleka;) aż mi się śmiać chciało,że taki widoczny, ale to dobrze, bo oczywiście jak tylko lekarka włączyła monitor to zaraz szybko patrzyłam na nosek i karczek..

BellaRosa, Nina82 lubią tę wiadomość

Wysłany: 7 marca 2013, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja w poprzedniej ciąży dowiedziałam sie w 16 tygodniu, choć w 14 lekarz przewidział chlopca, ale jeszcze nie był na 100% pewny. (byłam na usg u innego lekarza niz teraz ide)

Ja tez chodze prywatnie do gina, do dr Puzyny który jest ordynatorem w szpitalu św Zofii w Warszawie, ale mimo super opieki on usg nie ma nawet w swoim gabinecie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2013, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdziłam, z Kubą w 16 tyg wiedziałam płeć - choć lekarka nie dawała 100% pewności...a USG genetyczne z 19 tyg. potwierdziło :)

Mnie teraz też czeka masa badań, w przyszłą sobotę chcę się wybrać,żeby Stary mógł ze mną pojechać, bo inaczej nie wiem czy dałabym radę wybrać się daleko od domu na czczo...i z Kubą :/

Bella, powodzenia na wizycie ...ależ Ci zazdroszczę, że to dziś, ja bym co tydzień mogła chodzić :D

BellaRosa lubi tę wiadomość

Wysłany: 7 marca 2013, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shagga, moj synek ma juz 6 lat, a teraz zaczęłąm 8 tydzien. (7 tydz+1 dzien) :)

Shagga_80, Nina82 lubią tę wiadomość

• Amicizia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2013, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka-Skakanka wrote:

to ja mdlosci mam jeszcze zanim okazało się, że jestmw w ciąży, gdzieś w sumie do momentu zagnieżdzenia się zaczęłi robi sie coraz ciekawiej no i pobolewa ne ciągle brzuch w sumei nie jest to silne i starsznie i juz wiem ze to pewnie skutek rozciagania się macicy aja jak widac jestem bardzo wrazliwa na wszystkeoi zmiany wiec na wizyte u ginki czekam z niecierpliwoscia, mam duzo pytan itd :)

Nina82 lubi tę wiadomość

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2013, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amicizia wrote:
    Anka-Skakanka wrote:

to ja mdlosci mam jeszcze zanim okazało się, że jestmw w ciąży, gdzieś w sumie do momentu zagnieżdzenia się zaczęłi robi sie coraz ciekawiej no i pobolewa ne ciągle brzuch w sumei nie jest to silne i starsznie i juz wiem ze to pewnie skutek rozciagania się macicy aja jak widac jestem bardzo wrazliwa na wszystkeoi zmiany wiec na wizyte u ginki czekam z niecierpliwoscia, mam duzo pytan itd :)

Ami, mnie dopiero niedawno przestał pobolewać brzuch, może tydzień, dwa temu. Nie martw się, jak nie są to mocne bóle to nie ma powodu do obaw :)

Amicizia, Nina82 lubią tę wiadomość

• mauysia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2013, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natchnęłyście mnie i chyba dziś wieczorkiem przysiądę i zajrzę do dokumentów/wyników z mojej poprzedniej ciąży. Zobaczę, kiedy miałam co badane i co wyszło.

Dziś mam szansę to zrobić, bo nie usypiam Młodego (bo jak go usypiam to zasypiam z nim i się budzę o 2/3 w nocy w ubraniu ;) ).

Shagga_80 lubi tę wiadomość

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2013, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shagga no nie sa mocne, chociaz wczoraj mialam takie klucia w okolicy janikow jakby mi ktos igle wbijal, a tak to na poczatku wiadomo, bole jak na @, a teraz juz s amniejsze, ale czasme takie ciągnące, takie teoe i slabe na szczescie slabe :)

tpb9ue9.png
    20110521580820.png

Wysłany: 7 marca 2013, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a przytyłyście juz troche?
    Ja nie mam wagi w domu, bo bateria padła:) ale czuje ze jestem cięzsza, mimo ze jem tyle samo, a nawet mniej. Czuję się taka obrzmiała, jakby mi sie woda zatrzymała..
    Zazwyczaj waga rośnie od 12-16 tygodnia, a u niektórych nawet poźniej a ja od dnia kiedy nie dostałam okresu czuje sie taka napuchnieta.

Nina82 lubi tę wiadomość

• Dora Autorytet

Wysłany: 7 marca 2013, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na pierwszej wizycie miałam całą listę pytań;) o właśnie muszę dopisać kolejną wizytę do tabelki na FB.

Właśnie się dowiedziałam od jednej pielęgniarki, jak nazywa się immumoglobulina anty-D (RHOPHYLAC-300), którą podaje się profilaktycznie w 28-30tc osobom, u których może wystąpić konflikt serologiczy. Będę musiała znów uświadomić moją lekarkę, bo ona uważa,że w Polsce nie można tego kupić. Ahh mówię Wam, co za lekarze, a najgorsze jest to,że nie mam jej na kogo zmienić w tym medocoverze. Dobrze,że chociaż na te usg genetyczne chodzę do innej lekarki.

Aniu no ja właśnie w tym tygodniu przytyłam jakiś kilogram...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2013, 14:23

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2013, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mam suwaczek nowy, heheh, podszkolę swój angielski :) A w ogóle to działa mi na wyobraźnię suwaczek pokazujący jak dziecko wygląda :)
    Ja nie przytyłam nic (ważę się co tydzień) ale jak mam przytyć jak mało jem, a już na pewno mało tuczących rzeczy no i zdarzają się wymioty :(

• BellaRosa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2013, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shagga ja to w tej ciąży miałam już tyle tych USG, że nie wiem a i tak na każde czekam z niecierpliwością ;P Z kolei w poprzedniej ciązy (kiedyś wspominałam jak to było) pierwsze USG i w ogóle pierwszą wizytę u lekarza miałam w 7 miesiącu ciąży :/ A że będzie dziewczynka dowiedziałam się w 8 miesiącu... także w tej ciąży nadrobiłam chyba wszystkie badania za poprzednią ciążę.

Shagga_80, Anka-Skakanka lubią tę wiadomość

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png

Wysłany: 7 marca 2013, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zawsze mam tak, ze przed okresem 2 kg wiecej i takie uczucie nabrzmienia ciała,wywołane chyba zatrzymaniem wody. W dniu okresu, wszystko wraca do normy i tak cały czas co cykl. T
    eraz jak nie dostałam okresu to poprostu to nabrzmienie mi zostało, szczególnie na posladkach, biodrach, o biuscie nie wspomne bo wielki jakbym miała juz jutro karmic:(
    Źle się z tym czuje:(

‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ