X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gdy ostatni listek w listopadzie opadnie 🍂, dzidziuś nam do brzuszka wpadnie 👶🏻
Odpowiedz

Gdy ostatni listek w listopadzie opadnie 🍂, dzidziuś nam do brzuszka wpadnie 👶🏻

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2023, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola_b wrote:
    @Pusshka ja też mam w domu "mięsnego jeża" (🤣) i jeśli planuję na obiad jedynie zupę to kombinuję, żeby była na wypasie - dodaję mini klopsiki mięsne, albo makaron / ryż / soczewicę, jakieś dodatki typu grzanki, pestki dyni lub słonecznika, żeby była sycąca ;)

Ja kocham zupę ogórkową, ale moja dwulatka tego nie przełknie 😅

Przybij z małą piątkę ode mnie, też nie znoszę ogórkowej 😜🤣

• Effiii Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blador mój też w latach ubiegłych był kierowcą zawodowym, co prawda po kraju, ale też zawsze miałam obawy jak padła śnieg, więc wiem co czujesz.

Pusshka coś czuję że jednak w grudniu nie będziesz Nam towarzyszyć 🥰

Berry ja też jestem bardzo makaronowa mogłabym w sumie codziennie jeść, ale niestety wolę białe makarony więc staram jednak unikać 🙂

👱‍♀️32👱‍♂️34
    2021 💔
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Effiii wrote:
    Blador mój też w latach ubiegłych był kierowcą zawodowym, co prawda po kraju, ale też zawsze miałam obawy jak padła śnieg, więc wiem co czujesz.

mój też w kraju, ba nawet z codziennym powrotem do domu :D

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
    i żyli długo i szczęśliwie...
  • Effiii Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka wrote:
    Też miałam kiedyś często takie rozkminy odnośnie terminu porodu, żeby idealnie wstrzelić się czasowo z ciążą - ale chyba nigdy ten czas nie jest idealny :) Teraz już przestałam się nastawiać i po prostu chcę być w ciąży :)

Dziewczyny tak się zastanawiam - czy jak robicie zupę na obiad to już wsio? Bo u nas by to nie przeszło :D Mam w domu męża mięsnego jeża :D
    Ja niestety też mam , co prawda nie mięsnego jeża , a mięsnego potwora więc staram się do zupy dorobic jakieś kotleciki itp.
    Chyba że jest to zupa mięsna z jakimiś klopsikami lub gulaszowa, gdzie łyżka stoi to obędzie się bez dodatków.

Blador Mój tak samo codziennie wracał do domu ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2023, 12:00

Pusshka lubi tę wiadomość

👱‍♀️32👱‍♂️34
    2021 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Effiii, no zobaczymy 🤫❤️
    W sumie żałuję, że dopiero w tym cyklu zaczęłam badać szyjkę, więc nie wiem jak się zachowuje podczas cyklu.

Mięsnego potwora, ha ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2023, 12:00

• ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry! 😘 Mnie dziś zima zaskoczyła, nie sprawdzałam prognozy i niestety szyby do skrobania były 😅

@Kathi86 witaj, powodzenia! 🍀✊
    @Ccarolinaa wszystkiego dobrego dla synka! 🎉😘
    @Bulbasek fajnie, ze jesteś pod opieką dr TB! 😍 Nie zapomnę, w jakim szoku byłam, jak widziałam, ile dla swoich pacjentek robi… Tłum pod gabinetem usg w szpitalu w Policach na jego nocnym dyżurze. Czarno. Dla każdej czas i cierpliwość, duża wiedza, no i dodatkowa specjalizacja endo. Rzadko się takich lekarzy spotyka 😉 Jestem bardzo dobrej myśli! 🍀😘

Jutro spuszczam krew 😉 zaskoczyło mnie, ze w alabie miałam opcję umówienia się na konkretny termin i godzinę poza kolejką 🫣😳 Czy takie burżujskie traktowanie to ze względu na wydane 500zk, czy jaki czort 😂

Pusshka, Bulbasek, Anka32, Ccarolinaa, Kathi86 lubią tę wiadomość

Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb

16.05. ⏸️ / 18.01.2025 🩷 Witaj, Ł.!
  • karola_b Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badań szyjki, ja kilka razy w poprzednim cyklu i tym zbadałam swoją, ale to chyba jakaś czarna magia dla mnie... Miałam wrażenie, że ja do niej nie sięgam, nie wyczuwałam kształtu, ani otworku 😅 Choć parę dni temu wydawała mi się dostępna i właśnie jakby otwarta... Może jak będę robić systematycznie to się z nią oswoję i będę wiedzieć co i jak :)

👩 30l.
    👦 38l.
    👶 2l.

04.2023 💔 cp, usunięty lewy jajowód
    10.2023 💔 cb

30.12.2023 ⏸️
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2023, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola_b wrote:
    Co do badań szyjki, ja kilka razy w poprzednim cyklu i tym zbadałam swoją, ale to chyba jakaś czarna magia dla mnie... Miałam wrażenie, że ja do niej nie sięgam, nie wyczuwałam kształtu, ani otworku 😅 Choć parę dni temu wydawała mi się dostępna i właśnie jakby otwarta... Może jak będę robić systematycznie to się z nią oswoję i będę wiedzieć co i jak :)
    Tak, myślę, że tutaj jest wskazana systematyczność, bo ja kilka dni przed owu myślałam, że jest miękka, a w dniu owulacji była jeszcze bardziej miękka, więc wychodzi że wtedy była średnia 😅
    Prze owulacją była wysoko i też ledwo ją dotykałam, a po owu obniżyła się, ale miękkość moim zdaniem została ta sama.
    Jedynie z określeniem czy jest otwarta czy zamknięta mam problem :D

• Sunnysunsun Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka! ☺️

Z ciekawości i dlatego, że zostały mi testy owu zrobiłam sobie małe porównanie 😁
    Pik ewidentnie w 15dc w poniedziałek, a gin na usg potwierdziła, że owu musiała nastąpić w niedzielę wieczorem lub w poniedziałek 🙈 fajnie teraz zobaczyć, jak dzisiaj wyglądają testy negatywne. Szkoda, że wcześniej ich nie zaczęłam robić przed owu. Ale zdecydowanie wyraźniej pik widać na testach facelle😁

Testy facelle:
    17006521111018106977310828972982.jpg

Testy dr max:
    17006521907748052685958475905386.jpg

Miłego dnia! ❤️

Anka32, Pusshka, Mysza_Polna lubią tę wiadomość

👶2019

Starania o drugie 👶 od 04.2023
    1 cs 04.2023 - 💔 puste jajo płodowe - indukcja farmakologiczna i łyżeczkowanie w 06.2023
    2 cs 09.2023 - 💔 cb
    3 cs 10.2023 - 💔 cb
    4 cs 11.2023 - ⏸️ + acard
    01.12 beta 21,210 (11dpo); 04.12 beta 165,650 (14dpo); 06.12 beta 486,150 (16dpo)
    11.12 5+0 pęcherzyk ciążowy w macicy + heparyna
    20.12 6+2 zarodek 0,44cm ❤️
    12.01 9+4 2,67cm człowieczka ❤️
    26.01 11+4 prenatalne - wszystko ok 💪
    12.02 14+0 chłopczyk 💙
    23.03 połówkowe - wszystko ok 💙
    26.04 - 795g chłopa 💪
    22.05 - 1265g
    20.06 - 2kg
    05.07 - 2600g
    19.07 - 3200g 🫠
    02.08 - 3440g
    12.08 - szpital 💞
    14.08 👶

age.png
  • Bulbasek Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do grzańca to kiedyś w lidlu były takie piramidki do grzańca z przyprawami i się wrzucało do gara i pycha było. To ja teraz zdradzę przepis dla fanek grzańca ale nie pijących alkoholu polecam sok jabłkowy - tylko taki 100% podgrzać właśnie z przyprawami do grzańca no pyszka:)

Alysa - nie no kurczę ja też często robie pierogi ale u mnei to tak byle się zlepiły i trzymały, a ty z tymi falbankami to jakieś dzieło sztuki:)

Berry123 a jak robisz te pierogi z soczewicy? Jako, że przeprowadzka u mnie coraz bliżej to opróżniam szafki z zapasów i właśnie wczoraj znalazłam 2 paczki soczewicy czerwonej, mam jeszcze czarną i resztę zielonej więc przyjmuję wszystkie pomysły na zużycie:)
    Trzymam kciuki, żeby jednak to wesele z noworodkiem było mimo wszystko:)

Ultramaryna no właśnie ja też jestem w szoku jego podejściem, co prawda korzystam prywatnie ale właśnie nie ma problemu z wbiciem na szybką konsultację z wynikami pomiędzy pacjentkami, sam kazał mi tak przychodzić:)
    Co do alab się nie wypowiem, ale korzystam z takiej opcji w medicoverze i mega mi się to podoba, chociaż chyba jeszcze nigdy nie weszłam na tą godzinę którą mam, ale to zawsze i tak z 15 min obsuwy maks, więc super. Trzymam kciuki za jutrzejsze wyniki:)

Szyjkę moim zdaniem to trzeba pomacać kilka cykli testowo żeby dojść do wprawy co i jak:)

Pusshka z zupą ja dlatego najczęściej gotuje te treściwe, sama jestem głodna szybko po samej zupie. Ale u nas i tak obiady do pracy najczęściej wjeżdzają, my oboje wracamy do domu tak między 17:30-18:00 więc dla mnie zanim jeszcze bym coś zrobiła i żeby jeść to już za późno, więc gotujemy do przodu w pudełka.

Anka32, Pusshka lubią tę wiadomość

Starania o pierwsze bobo
    👩30l.
    2017 laparotomia, usunięty potworniak ze znaczna częścią prawego jajnika
    🧔30l.

🔜
    Laparoskopia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2023, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bulbasek wrote:
    Co do grzańca to kiedyś w lidlu były takie piramidki do grzańca z przyprawami i się wrzucało do gara i pycha było. To ja teraz zdradzę przepis dla fanek grzańca ale nie pijących alkoholu polecam sok jabłkowy - tylko taki 100% podgrzać właśnie z przyprawami do grzańca no pyszka:)

Muszę przestestować 🥹 ale z racji tego, że wszystko jest w głowie pewnie będę się po nim czuła jak po zwykłym 🤣

A ponieważ w grudniu planuję już być w ciąży jak Wy wszystkie to muszę na początku miesiąca zrobić sobie likierek piernikowy ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2023, 12:36

Bulbasek, ultramaryna_, Sunnysunsun, Astereae lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2023, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też będę wypatrywać tych piramidek w Lidlu 🤩

• Mysza_Polna Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pełna chata wrote:
    Ja mam podobne odczucia jak słyszę mecz piłki nożnej. Dziadek był wielkim fanem i zawsze chyba w środy oglądane były mecze.

Skoki kojarzą mi się z ciezkim dniem Nowego Roku po zakrapianym Sylwestrze😉

O mi też albo z taką leniwą zimową niedzielą po prostu 🤭

🙋29 🤵33

2019 - 👧

23.11.23 ⏸️
    28.11.23 beta 253
    30.11.23 beta 506
    05.12.23 pęcherzyk ciążowy w macicy
    21.12 1,31 cm szczęścia z serduszkiem ❤️
  • Bulbasek Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:
    Muszę przestestować 🥹 ale z racji tego, że wszystko jest w głowie pewnie będę się po nim czuła jak po zwykłym 🤣

A ponieważ w grudniu planuję już być w ciąży jak Wy wszystkie to muszę na początku miesiąca zrobić sobie likierek piernikowy ❤️

Jabłka w sumie szybo fermentują to może i bomba będzie🤣

O matko Anka już weekendu nie starczy na robienie likieru jeszcze. Placki, gołąbki i pierogi musze robić:)

Pusshka, Anka32 lubią tę wiadomość

Starania o pierwsze bobo
    👩30l.
    🧔30l.

🔜
    Laparoskopia
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:

Dobry plan, mam podobny, tzn. ja może już w ciąży bo 14 dc. A co do głowy to mi się ostatnio kręciło po przyjęciu na którym nie tknęłam alko :D

Anka32 lubi tę wiadomość

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
    i żyli długo i szczęśliwie...
  • Mysza_Polna Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka wrote:
    Też miałam kiedyś często takie rozkminy odnośnie terminu porodu, żeby idealnie wstrzelić się czasowo z ciążą - ale chyba nigdy ten czas nie jest idealny :) Teraz już przestałam się nastawiać i po prostu chcę być w ciąży :)

Dziewczyny tak się zastanawiam - czy jak robicie zupę na obiad to już wsio? Bo u nas by to nie przeszło :D Mam w domu męża mięsnego jeża :D

U mnie też nie przeszła by tylko zupa 🤣 Prędzej samo drugie danie zdarzało mi się zrobić, ale odkąd mamy małą to zupa musi być obowiązkowo bo to zawsze zje 🤷

🙋29 🤵33

2019 - 👧

23.11.23 ⏸️
    28.11.23 beta 253
    30.11.23 beta 506
    05.12.23 pęcherzyk ciążowy w macicy
    21.12 1,31 cm szczęścia z serduszkiem ❤️
  • karola_b Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Sunny super porównanie! Wciąż mnie zadziwia jak LH po piku szybko spada, że jak nie robi się testów codziennie (a czasem i dwa razy dziennie) to łatwo można go przegapić ;)

Ja mam postanowienie, że od nowego cyklu badam szyjkę codziennie o stałej porze, będę mierzyć temperaturę (Stary mi wczoraj zamówił termometr owulacyjny :P) i sikać na owulaki!

Sunnysunsun lubi tę wiadomość

👩 30l.
    👦 38l.
    👶 2l.

04.2023 💔 cp, usunięty lewy jajowód
    10.2023 💔 cb

30.12.2023 ⏸️
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2023, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blador2 wrote:
    Dzień dobry :D

U mnie dzisiaj -6,5 bryyy. Śniegu nie lubię z tego względu, że mój jest kierowcą więc się zwyczajnie boję.

Co do śnieżek to mój rok temu, w sobotę jak poszedł po pieczywo to postanowił nam zrobić niespodziankę i rzucał śnieżkami w okno, tyle, że ja w piątek je myłam więc w sumie to on miał niespodziankę, bo od progu czekałam z akcesoriami do mycia szyb :D

Na obiad dzisiaj ogórkowa i kupne ruskie. Z tym, że późno bo idę do Młodego na zebranie
    O ja, ale bym zjadła ogórkową, przy chorobie takie kwasne rzeczy najlepiej smakują:)

• Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Alysa wow! Piękny pierożek :D. Ja bym zjadła ruskiego własnie... Ale nie pokuszę się na robienie.

U nas jak jest na obiad zupa, to jest tylko zupa chociaż małżonek mój musi wtedy zjeść z 2 miski, żeby się najeść ;) @Anka ja ogórkowej tez nie lubię :|

Jeśli chodzi o szyjkę to przyjmuje się że
    a. w cyklu w którym nie doszło do zapłodnienia szyjka opada, robi się twarda i mięknie przed samym okresem
    b. w cyklu w którym doszło do zapłodnienia szyjka pozostaje wysoko i robi się twarda, może się też pojawić na niej dużo śluzu (potem z tego jest czop śluzowy, który wszystko tam zatyka)

👧🏼+👱🏼‍♂️+👶🏼+👶🏼+🐕
    Starania od 06.2023
    Niedoczynność tarczycy / IO / PCOS / brak owulacji

🍀21.04 ⏸ 🍀16.12 👶🏼🩷👶🏼🩵 SN

age.png
  • Bulbasek Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka wrzucam foto czego szukać, chociaż ja w tym roku nie widziałam:(

3fc8fd51-4528-41c8-ba29-c83085c0ff7d.jpg

Karola_b ja też mam plan na przyszły miesiąc dokładnej obserwacji, tym bardziej że będzie monitoring więc będę miała jak sprawdzić, ale testów chyba nie będę robić bo u mnie i tak słabo wychodziły zawsze

Effiii, blador2, ultramaryna_, Pusshka lubią tę wiadomość

Starania o pierwsze bobo
    👩30l.
    🧔30l.

🔜
    Laparoskopia
‹‹ 379 380 381 382 383 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ