WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julik, wiem że to głupio brzmi, ale oni Ci pomagają takim badaniem, bo dzięki temu szybciej idzie rozwarcie. Słuchaj położnej to szybciej urodzisz. Jak mi lekarz robił takie badanie to podkręcał oksytocynę, żebym miała cholernie bolesne skurcze i żebym nie czuła jak boleśnie masuje szyjkę. Dzięki niemu urodziłam co najmniej kilka godzin szybciej bo powiększył mi minutowym masażem rozwarcie o 1cm i przebił worek owodniowy. Wszystko siedzi w Twojej głowie. Jeśli się poddasz to będziesz się strasznie męczyć. Jeśli podejdziesz walecznie i zadaniowo to urodzisz i nawet nie będziesz wiedzieć kiedy

Julik lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai
    Jakiej firmy catering i za ile wybraliście?
    My w końcu się nie zdecydowaliśmy bo mój mąż od
    2 m-cy dla nas gotuje, zobaczymy ile tak będzie mu się chciało.

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julik wrote:
    Chciałabym tak. Też właśnie słyszałam, że trochę położna oszukała z rozwarciem i lekarz podał znieczulenie przy wiekszym rozwarciu. No ja strasznie się boje jak tam dziecko ma przejść. 😳
    Położna oddziałowa mówiła na szkole rodzenia żeby się zzo nie bać, bo w wielu wypadkach dziewczyny reagują na ból całkowitym spięciem się, wtedy ciało się zamyka i akcja nie postępuje. A jak bierze się znieczulenie to automatycznie mniejszy ból powoduje że ciało jest w stanie spokojnie pracować. Wiadomo że trzeba przestrzegać tych reguł odnośnie podawania znieczulenia żeby sobie nie zrobić kuku ale po tych słowach już mi wszelkie obiekcje przeszły :) w ogóle ja jestem zdania że mamy XXIw., większość z nas bierze znieczulenie u dentysty a na poród mamy nie brać bo co, bo to ma pierońsko boleć i amen? Różne mamy progi bólu, na pewno też różnie będziemy odczuwać ból porodowy więc nie ma co się oglądać na innych tylko reagować adekwatnie do tego jak się w danym momencie czujemy 👍

Wik89, Julik lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julik wrote:
    Chciałabym tak. Też właśnie słyszałam, że trochę położna oszukała z rozwarciem i lekarz podał znieczulenie przy wiekszym rozwarciu. No ja strasznie się boje jak tam dziecko ma przejść. 😳
    Nie myśl o tym, bo blokujesz sobie sama akcję porodową. Myśl zadaniowo. Im bardziej się boisz, im bardziej poddajesz tym wolniej postępuje poród. Poproś o anestezjologa, nie musisz być bohaterką. Ja darłam się o anestezjologa z Martą ale lekarz mi powiększył rozwarcie i było za późno. Po toć wymyślili zzo żeby korzystać. Nie analizuj ile będzie trwało to znieczulenie. Walcz!

Julik lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Teoretycznie na skurcze parte nie powinno już działać znieczulenie bo powinnaś czuć kiedy przeć, ale znam dziewczynę która wzięła zzo dopiero na 7cm chyba, i poszło od tego momentu tak szybko że nie czuła partych. Wypierała dziecko jak położna kazała.

Moja bratowa w uk rodziła. Tam znieczulenie jest zupełnie normalne a nie tak jak u nas . Nawet na parte bóle działało. Położne mówiły jej kiedy przeć.
    Ma takie wspomnienia że mogłaby rodzić codziennie bo zero bólu

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Julik
    Powodzenia! Ja przy 2cm przy 1ym porodzie darłam się o ZZO, mam nadzieję że dostaniesz i złagodzi to Twój ból!
    Ja się darłam jak jeszcze nie miałam rozwarcia 🤣

Wik89, KarolinaMaria, Annia, Zulugula, kic83, Stokrotka027, dmg111 lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Ounai
    Jakiej firmy catering i za ile wybraliście?
    My w końcu się nie zdecydowaliśmy bo mój mąż od
    2 m-cy dla nas gotuje, zobaczymy ile tak będzie mu się chciało.
    Fitbox, przy zamówieniu powyżej 20 dni 35zl/dzien. Wiem że nie będą tak dobre dania jak w cateringu 50zl/dzień bo jakoś muszą ta cene zrobić ale jest mi obojętne. Chce schudnąć nie tracąc czasu na gotowanie. Chodakowska ma też box rodzinny 2000kcal dla 2 osób i wychodzi 35zl/os. Be diet chyba się nazywa.

SzalonaOna, kic83 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju dziewczyny, ja Was chyba nigdy nie nadrobie 😂Podziwiam Was,że macie małe maluszki, starszaki w domu a do tego znajdujecie czas na regularne wizyty na forum.

Motylku cieszę się,że z Matyldzia wszytsko dobrze po badaniu😊

Dziewczyny, te Wasze porody w parach, to chyba już tradycja 😁 czyli dziś ktos musi szybko dolaczyc do Lali😁

SzalonaOna, Lalia lubią tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julik jak masz możliwość bierz ZZO, każdy kto brał bardzo sobie chwali. Ja o nie błagałam, nawet jak było już 10 cm i zaczynałam przeć choć wiedziałam że to spowolni akcje (w końcu nie zdąrzył anestezjolog przyjść :P) także nie ma co zgrywać bohaterki w tym nieziemskim bólu.

Julik lubi tę wiadomość

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 wrote:
    Motylku Matyldzia jak dlugo byla w inkubatorze? Co jej podawali? Jak dluga sonda? Tez twoje mleczko przez nią? Ile na poczatku ściągałaś mleczka? Ja poki co, co 3 godz 5ml do strzykawki. Ale małemu narazie to wystarcza. Tymek ma delikatnie wsparcie tlenem. Ale sam oddycha. Dostaje jakis tylko lek na rozwój większy. Pwooedzili ze za parę dni pojdzie do łóżeczka. Ale powiedzieli ze mimo ze jest dobrze to domu jak będzie miał ok 36 tydzien urodzeniowy skończony 😒

Matylda w 1 dobie była tylko w takim półzamknietym inkubatorze i miała podpięty cpap. W 2 dobie ja zaintubowali i przeszła do pełnego inkubatora. Rozintubowana w 5 dobie, cpap przez 5 dni, wsparcie bierne (noski) do 15 doby. W inkubatirze była do 15 doby(czyli do 36t1d). 5 ostatnich dni w szpitalu była w zwykłym łóżeczku. Dostawala antybiotyki (amoksycylina, gentanycyna), do tego na początku karmiona wyłącznie dożylnie. Później karmiona częściowo sonda do buzi z moim mlekiem, a częściowo ze smoczka i na sam koniec tylko Smoczek. Sonda była karmiona około 10 dni w sumie. Od początku Dostawala wyłącznie moje Mleko. W 1 dobie ściągnęłam 20 ml siary, dali jej ale wszystko zwymiotowala. Wstrzymali karmienie do 3 doby. Od 3 doby Dostawala po 1 ml, i zwiększali stopniowo. Więc na początku jak masz po 5 ml to super. Ja od 1-3 doby walczyłam z laktatorem ta metoda 7-5-3 co 3h. I to mi rozbujało tak, że co 3h ściągałam około 150 ml. Ona tyle nie potrzebowała więc sobie mrozili a później kazali brać do domu.
    No i Matylda w 2 dobie dostała surfaktant dotchawiczo bo te pęcherzyki w płucach się zapadały.
    Wiesz, jak tak obserwuję to teraz trzymają dzieciaczki do tego 36-37 tyg. Nas wypuścili właśnie w 36t6d. Była 5 dób w zwykłym łóżeczku żeby mieli pewność że saturacja nie spada. Myślę że u Was będzie podobnie bo też z podobna waga się urodził Tymus 💙 jeśli na cpap ma wsparcie na poziomie 24-26% to są naprawdę niewielkie ilości. 21% to stężenie nasze normalne, więc myślę że kwestia kilku dni i powinni odstawiać cpap :)

A co Tymek dostaje?

Inaa89 lubi tę wiadomość

• Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku, ciesze się że u Matyldy wszystko dobrze, to mała bohaterka ❤

Polka też już po wizycie u pediatry. W aucie była bardzo grzeczna, tylko brak tego lusterka mi przeszkadzał, idziem zaraz na spacer i zajdę do.galerii kupić w Smyku.
    Pani pediatra nie ma do niej zastrzeżeń, dziś waga 2820g, ma delikatną asymetię ale na pewno nie jedlst to kręcz szyjny, rozwija się prawidłowo, GŁOWA PRAWIDŁOWA, napięcia prawidłowe.
    Zaraz wystosuje teściowej smska odnośnie jej główki. Mam nadziej, że zrozumie aby sie nie wpierniczać :)

Iryska, Ounai, KarolinaMaria, Suszarka, Ania81, Zulugula, doomi03, kar_oliv, Inaa89, kic83, Lalia, Nikaa92, SzalonaOna, dmg111 lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka wrote:
    Ja co prawda przed tymi wszystkimi atrakcjami, ale z tego co wiem za miesiąc urodzenia dziecka wypłacają proporcjonalnie, a nie calosc :)
    To mi wypłacą za jeden dzień 🤣

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • suzi1994 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 wrote:
    Ja mialam skurcze po 100-120 ! A czulam tylko spinanie i bol okresowy znośny

Inaa a wcześniej skurcze przeprowadzające miałaś takie podobne ? Takie spinanie tez ? Czym odróżnić takie przepowiadające od tych powodujących rozwarcie hm

DZIĘKI CI BOŻE ZA TE CUDA ❤️❤️
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylku, pisałaś jakis czas temu że masz coś super na nawilżenie skóry Matyldy, co to za środek? Bo moja jaszczurka nadal się łuszczy 🦎

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    suzi1994 wrote:
    Inaa a wcześniej skurcze przeprowadzające miałaś takie podobne ? Takie spinanie tez ? Czym odróżnić takie przepowiadające od tych powodujących rozwarcie hm
    Przepowiadające bolały ale do wytrzymania, normalnie funkcjonowałam. Na porodowych w trakcie skurczu zamierałam z bólu.

Wysyłam męża do przychodni. Jestem wściekła. Marta miała mieć w okolicy Mikołaja usg bioderek. Zgodziłam się przesunąć na styczeń bo Pani w przychodni prosiła. A oni mi odwołali wizytę bo lekarz wziął sobie wolne. No jaja. Mąż właśnie kończy zakupy, więc wyślę go prosto do przychodni. Bo oczywiście telefonu nikt tam nie odbiera

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2020, 14:27

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet.kaa wrote:
    Motylku, pisałaś jakis czas temu że masz coś super na nawilżenie skóry Matyldy, co to za środek? Bo moja jaszczurka nadal się łuszczy 🦎
    Mi właśnie przyszedł krem zimowy momme dla Marty i on ma w składzie same masła i oleje. Ma konsystencję jakby wazeliny i tam jest napisane że można stosować na bardzo sucha skórę

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2020, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożec89 wrote:
    Moja bratowa w uk rodziła. Tam znieczulenie jest zupełnie normalne a nie tak jak u nas . Nawet na parte bóle działało. Położne mówiły jej kiedy przeć.
    Ma takie wspomnienia że mogłaby rodzić codziennie bo zero bólu

Ja w UK 3 razy rodzilam, i chyba musze stwierdzic, ze poziom opieki przy porodzie tutaj jest lepszy niz w Pl. Znieczulenie to norma, podaja jak sobie za zyczysz. Ja czulam, ze musze przec, ale zero bolu. Tez mowilam mamie, ze tak rodzic to ja moge co chwila😂😂😂😂😂

• Zulugula Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet.kaa wrote:

Anetka to normalne, cała skóra ma zejsc, nie trzeba niczym smarowac, u nas jaszczurka już zrzucila całość 😄

Annia lubi tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Annia Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania81 wrote:
    Ja w UK 3 razy rodzilam, i chyba musze stwierdzic, ze poziom opieki przy porodzie tutaj jest lepszy niz w Pl. Znieczulenie to norma, podaja jak sobie za zyczysz. Ja czulam, ze musze przec, ale zero bolu. Tez mowilam mamie, ze tak rodzic to ja moge co chwila😂😂😂😂😂
    U nas wynika to po prostu z braku personelu. Niestety lekarzy mamy najmniej na 100 tys. mieszkańców w całej Unii, a anestezjologów to już w ogóle brakuje. :( Z kolei moja przyjaciółkę w Londynie odesłali do domu jak jej odeszły wody, bo nie było akcji skurczowej ani rozwarcia i kazali przyjechać jak będzie miała regularne skurcze. 🙄

Ounai jak czytam twoje posty co doradzasz Julik to aż serce rośnie! W sensie te rady są takie mądre, przemyślane! ♥️

Lalia jak się czujesz?

Julik jak tam?

Inaa a jak Tymek? Ty to jesteś fajterka! Skurcze 120 cię nie bolą, rana po CC tez niezbyt i już bez leków, kobieta z żelaza! 😁

Inaa89, Lalia lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Annia Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Anetka to normalne, cała skóra ma zejsc, nie trzeba niczym smarowac, u nas jaszczurka już zrzucila całość 😄
    Potwierdzam. Co więcej smarowanie nic nie da, bo ta skóra i tak zejdzie.

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
‹‹ 2607 2608 2609 2610 2611 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ