X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Fragaria Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2021, 08:09

Zulugula, Lalia lubią tę wiadomość

Ona i On 36lat
    +
    02.2016 Syn ❤️
    12.2019 Aniołek (12 tc)
    11.2020 Synek 💙
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak dla rozluźnienia, wczoraj mój mąż mówi mi tak:

"Chciałbym żebyś mnie jakoś ostrzegła, mogłabyś na przykład powiedzieć - szykuj się bo za dwie godziny odejdą mi PŁODY" 🤣

ZielonaHerbata, SzalonaOna, KarolinaMaria, Ladyo, Zulugula, kiniusia270, Lalia, calanthe, kar_oliv, Enigvaa, kic83, Karenira, Julik, dmg111, Nowastaraczka, Ewa88 lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena07 wrote:
    30.12.2020 o godz. 20:17 przyszedł na świat nasz syn Filip z wagą 3650 g, 50 cm i obwodem głowy 37 cm 😅 po 20 godzinach nierównej walki, pękam z dumy z niego, ze sobie tak świetnie radził, samej siebie ze się nie poddałam, męża bo był mega wsparciem i całej ekipy szpitala ❤️
    Gratulacje! Witaj w klubie matek wielkogłowych dzieci :D

lena07 lubi tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SzalonaOna wrote:
    Cóż, zważyłam się. Moja waga zamiast spaść to urosła o 0,3kg.... No comments 🤦‍♀️
    Motylku, może być tak, że jeśli jesz 1500kcal to organizm zamiast zrzucać kilogramy robi zapas na gorsze czasy, bo boi się, że przestaniesz mu dostarczac pożywienie. Poza tym wczoraj nażarłaś się cuastek na noc. Jak ja tak robię to rano mam 0,5 kg więcej, ale to takie pozorne jest

Lena, widziałam zdjęcie. Cudny chłopczyk!!!

SzalonaOna, lena07 lubią tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2020, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, w kwestii nocek... Ciężko mi powiedzieć coś, bo ja naprawdę mam egzemplarze "śpiące". Nawet przy ząbkowaniu było znośnie.

Teraz Matylda (dziś 2 mce) ogólnie orzesypia praktycznie cały dzień. Napiszę Wam mniej więcej jak to wygląda. Nocki też mam spoko, odkąd jest teraz na mm to już w ogóle nie narzekam, bo nie wisimy na cycu całe dnie i noce.

Karmienie i odbijanie zajmuje nam ok. 30 min. I zazwyczaj już przy butelce usypia na tyle, że się odbijamy i odkładam ją i śpi.

7/8 - karmienie + odbijanie + ubieranie + sen
    11 - karmienie + odbijanie + sen
    14 - karmienie + odbijanie + sen
    17 - karmienie + odbijanie + zabawa (nie śpi zazwyczaj między 17 a 20)
    20 - karmienie + odbijanie + sen
    23 - karmienie + odbijanie + sen
    3/4 - karmienie + odbijanie + sen

Ostatnio zaczęłam sie zastanawiać, czy to jest ok, że ma tylko 1 przerwę w ciągu dnia od spania. Jak myślicie?

• Iryska Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula, ja zaś rozumiem narzekania na nieprzespane noce, mój teraz śpi ładnie nawet, ale jak był mniejszy i jadł co 2.5 godziny to to było jak tortura dla mnie, chodziłam niewyspana i zła, więc rozumiem np Annie której syn ma już chyba 4 miesiące i dalej tak śpi. Jesteśmy ludźmi i trochę ponarzekać trzeba czasami, wiadomo przecież, że życie nie może być idealne🙂

kic83, KarolinaMaria, Annia lubią tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Wik jak tam u Was z karmieniem? Polepszyło się coś? U nas od jakiegoś czasu jest dużo lepiej, Młody je juz krótko 7-20min, przed pierwszym nocnym zaśnięciem lubi sobie pociumkac do 40min czasem do godziny, ale juz nie męczy mnie to, wręcz cieszy, że się uspokoi , bo potem zazwyczaj śpi ciągiem 4-5h :)

W dzień jest teraz inaczej, bo zje i czesto już nie zasypia tylko jest aktywny, w końcu poważny kawaler już niemowlak😅 ale lepiej tak niż jak w nocy miałby nie spać. i w dzień śpi już dużo mniej, muszę ogarnąć chustonoszenie, bo długo sam ze sobą nie posiedzi i miałczy zaraz 😀

Dziewczyny z chustami, czy jak przychodzi doradca to musze już miec swoją chuste ?
    Nie, doradca ma swoje chusty, niektórzy nawet sprzedają. Podpowie Ci jaką kupić więc nie kupowałabym na razie.

Annia, mam nadzieję że u kolegi ta zmiana będzie nie złośliwa.

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena wielkie gratulacje 😘

Motylku a tego mleka AR nie można łączyć z mlekiem matki?

lena07 lubi tę wiadomość

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Sorki dziewczyny ale jak czytam o spaniach to często nie rozumiem tych narzekan, że dziecko nie śpi jak widzę, że śpi NORMALNIE. To że dziecko przespi ciągiem 6 czy 8h to zdarza się chyba raz na kilka miesięcy , albo jak jest już starsze, nie ma się tym co sugerować, bo TO jest POZA NORMĄ, przeciez praktycznie każde dziecko spi tylko po 2-3h ciągiem, bo przecież co tyle czasu mniej więcej potrzebuje zjeść 🤷‍♀️ przynajmniej takie malutkie jak my tu mamy ma forum, nie mowie o roczniakach czy nawet takich 10 miesięcy.
    U nas od początku tak było i jest nadal, plus doszły regularne pierwsze sety spania po 4h, takto potem co 3h się karmimy (czyli sen trwa ok 2-2,5h) i wg mnie to są rewelacyjne nocki- pobudka ok 00-1, potem 3-4 i ok godz 6. Extra! Koszmarem to są pobudki co 1-1,5h , raz mielismy taką nockę, to faktycznie byłam wtedy jak zombie. Rozumiem, że każdy ma inną potrzebę snu aby funkcjonować ale nie czekajmy na coś co nie jest normą i nie frustrujmy się o to w kryteriach "bo ja tak chce" , to jest żywy człowiek nie lalka. Wiem co mówię, bo mnie tak frustrowalo kp, ze tak długo to trwało, poukladam to sobie w głowie i od razu lepiej , chociaz akurat niedługo po tym i tak syn mi się przestawił na krótkie karmienia.
    To co napisalam nie ma na celu nikogo urazic a tylko pokazać, że to co uważamy za złe tak naprawdę jest albo dobre albo jest czymś normalnym i że przy dziecku trzeba sobie przewartosciowac niektóre sprawy i poukładać w głowie. 😘
    Zgadzam się z Tobą. Zawsze tak samo mówiłam. Owszem, mi się trafił egzemplarz, który na początku spał 5h, potem 8h ale teraz już się unormowała i karmienia są co 1,5h, 2h, 2,5h, rzadziej co 3h. I ja naprawdę cieszę się, że mam takie dobre dziecko. Ok, nie jestem tak super wyspana jakbym była śpiąc 8h ale helloł, mam niemowlaka na pokładzie. Za 2 lata będzie siedzieć budziła raz i będę wyspana. Mało tego. Za 8 miesięcy wrócę do pracy a ona nadal pewnie będzie się budzić w nocy. Za 2 lata zacznie spać a za 3 lata będzie nocne odpieluchowywanie i znowu będzie się budzić co 2h a w dodatku jeszcze trzeba będzie zmieniać zasikana pościel, a o 6 będzie trzeba wstać do pracy.

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się przyznam,że jak tak czytam, to chyba najbardziej mnie przerażają te nieprzespane nocki. Boje się,że nie będę w stanie normlanie przez to funkcjonować i zabierze mi to cała radość macierzyństwa.
    Ale z drugiej strony jak czytam Wasze niektóre nocne perypetie, to wiem na co się nastawić i że może być różnie.
    W sumie wolę się na nic nie nastawiac, a już na pewno się nie nastawiam na lekkie,przespane noce bo takich pewnie długo nie zobaczę 😁

Moja bratowa pierwsze dziecko miała takie,że sama musiała budzić na karmienia bo mała spala jak suseł. Położna mówiła,że jak ładnie przybiera na wadze, to mają przystać ja specjalnie wybudzać i takim sposobem w nocy mieli jedna,dwie pobudki więc chodzili zadowoleni i wyspani. Od czasu do czasu zdarzały się gorsze noce.

Szwagierka miała podobnie, mały sam się wybudzal ale był w stanie przespać ciągiem 3-3,5.h więc też całkiem spoko.

Dopiero tu zobaczyłam jak może wyglądać prawdziwe nocne życie 😁😁😁
    Ale może to i lepiej bo się mogę przygotować psychicznie, bo wcześniej znałam raczej takie łagodne opowieści.

Ogólnie chyba lepiej nie nastawiac się na nic. Będzie jak będzie i będzie trzeba jakoś dać radę.

klz9df9hix7ly771.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    suzi1994 wrote:
    Dopiero nadrobiłam ..

Motylku przeczytałam ale nie wiem co powiedzieć .. pierwsze co przyszło mi na myśl to to ze on sam ma kompleksy przez to ze się nie udaje z tym seksem i próbuje zrzucić to na Ciebie ..

Zaniepokoiło mnie tez to ze przezywasz ze np zjadłaś ciastka .. możesz jeść i ciastka nawet chudnąc - nie możesz ciagle myśleć o tej diecie bo to będzie wtedy na krótka chwile i zaraz wrócą te kg .. poza tym jak Ty jesz te 1500 w ciągu dnia to nawet z paczka ciastek masz z 1900 co jest wraz mało bo myśle ze powinnaś z 2100 przy odciąganiu minimum a bez odciągania z 1900 jeść ale przede wszystkim nie możesz ciagle myśleć o tej diecie rób to powoli i dla siebie ..

Facet Cię nie szanuje.. myśle ze jesteś po prostu za dobra i za miła dla niego .. nie klocilabym się bo to do niczego nie prowadzi ale zrzuciłabym więcej obowiązków na niego, nie gotowała mu - tylko tyle co dzieciom , w domu tez niech sam sprząta a tekstami o wyglądzie wcale się nie przejmuj bo widziałam Twój strój chociażby na wigilie - zadbana , elegancka kobietka i na pewno patrząc na taka nie pomyślałabym ze gruba :):) a na codzien to chyba żadna z nas nie stroi się w spódniczki .. ja tam chodzę w dresie codziennie i to mieszczę się już tylko w jeden a nie opłaca mi się kupować na dwa tyg wiec dobrze ze mam suszarkę to pranie z suszeniem łącznie 3h i chodzę non stop w tym samym xD xD

Lena super - duży chłopczyk :):) chociaż gdyby się urodził np w 38 tyg to wcale nie byłby jakiś spory :):)
    Zgadzam się z Tobą w 100%!

Btw, z mm też się zgadzam. Mama musi być szczęśliwa, wtedy dziecko też jest :)

suzi1994 lubi tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena, gratuluję! Filip jest prześliczny i wygląda na w ogóle niezmęczonego porodem 😍 dobrze kojarzę, że Ty mieszkasz w Szwajcarii? Napiszesz nam w wolnej chwili jak wygląda opieka w tych sławnych klinikach? 🤭

Motylku, u mnie się nic nie zapowiada. Wczoraj miałam sporo przepowiadających i mała była bardzo aktywna. Dziś cisza. Obstawiam jeszcze 2 tygodnie. 8.01. mam wizytę i raczej jej doczekam.

Suszarko, jaki u Ciebie jest plan? Jeśli nie ruszy to 7.01. masz stawić się na indukcję?

lena07 lubi tę wiadomość

🦄 2021 r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2020, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    Lena wielkie gratulacje 😘

Motylku a tego mleka AR nie można łączyć z mlekiem matki?
    Można. Tylko ona po moim chusta dalej niż widzi

• Angie1985 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena wielkie gratulacj. Śliczny chłopczyk. 💙

No i kończy się ten rok. Jutro wkraczamy w kolejny. Macie już jakieś plany na ten rok 2021?

lena07 lubi tę wiadomość

mhsvej28dzyxqzel.png
  • calanthe Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2021, 11:49

lena07 lubi tę wiadomość

Kjnfp1.png
    jyXOp2.png
  • Suszarka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria tak, 7.01 czyli za tydzień mam się zgłosić do szpitala na indukcję. O tyle dobrze że u mnie w szpitalu wywołują w ten sam dzień, więc nie będę czekała na nie wiadomo co. Od początku ciąży się panicznie bałam indukcji a zaczynam tę myśl oswajać. Tak jak kiedyś nierealne mi się wydawało zajść w ciążę, tak teraz mi się wydaje niemożliwe żeby się samo zaczęło 🙈

KarolinaMaria, Julik lubią tę wiadomość

Iga ❤️ 7.01.2021
    Jagoda ❤️ 7.04.2022
  • Ladyo Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Mamusie 😍 witam się w Sylwestra, mój ulubiony dzień roku. Dokładnie 5 lat temu poszłam na sylwestra do mojej koleżanki, weszłam do pokoju, zobaczyłam jakiegoś obcego chłopaka, nasze spojrzenia się spotkały i to było to :) przepadałam! I on tez. Do północy jeszcze z takim dystansem, po północy usiedliśmy obok siebie i od tej pory tak siedzimy :D nad ranem już po pijaku powiedział mi ze mnie kocha i ze będę jego zona :D i tak się stalo :) teraz śpi w pokoju obok bo wrócił z nocki, a ja uciekam do sklepu, muszę zrobić dwie sałatki, jedna dla córki bo idzie na noc do koleżanki, druga dla nas, chyba pojedziemy do znajomych bo dzwonili przed chwila. I bardzo cieszę się z tego nowego roku, wiąże z nim duże nadzieje! Rok 2020 nie zaczął się dla nas najlepiej. 2 stycznia moja mama miała wycinane zmiany nowotworowe (usuwana macica, przydatki, jajniki)... potem ten cały covid srovid. Kończymy go z Julcia w brzuszku, wzajemna miłością, sukcesami w pracy. I jestem pewna ze 2021 będzie lepszy! I tego życzę Wam 😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2020, 10:28

Suszarka, KarolinaMaria, calanthe, kar_oliv, Enigvaa, kic83, Tajka, emdar, Lalia, dmg111, Ewa88 lubią tę wiadomość

age.png
    👧🏻 2008 👧🏼2021 👧🏼2024
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2020, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nowy Rok, nowe nadzieję... Bądźmy szczesliwe, po prostu :)

A ja.. No cóż. Nowy Rok, Nowa Ja. Taki mam plan. I jeszcze wszystkich zamierzam zaskoczyć :)

00e2832045bb.jpg

Suszarka, calanthe, kar_oliv, kic83, emdar, dmg111 lubią tę wiadomość

• Angie1985 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyO ale romantycznie. 🥰

Ladyo lubi tę wiadomość

mhsvej28dzyxqzel.png
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena gratulacje synusia 🥰

lena07 lubi tę wiadomość

🔸28 lat
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ